Bruin in de Elementen: Aarde en Hout


Hout


Aarde


Bruin in de Trendkleuren van 2023

In 2023 zien we bruintinten vooral in het interieur.

Zo is er 'Redend Point', een natuurlijk en rustgevend bruine tint die Sherwin Williams heeft uitgeroepen als kleur van het jaar. Een tint om spaarzaam mee om te gaan, omdat het al snel een fletse uitstraling kan geven.

WGSN en Coloro hebben het warmere okergele bruin in hun key colors voor lente-zomer 2023 onder de naam Sundial.

Bruin Lente-Zomer Pantone 2021 New York

Pantone heeft altijd enkele basiskleuren: Core Classics. Voor Spring-Summer 2021 New York is dat Desert Mist.
Het beeld van stuivend poederachtig zand.
Daarnaasst een andere trendkleur uit het pallet: Rust. Een roestbruine kleur die doet denken aan herfstbladeren.
Gecombineerd met een warm en levendig trendy Raspberry Sorbet.

Hier gemixed met de aardse Orange Ochre uit het Londen kleurenpallet voor meer warmte.

Bruin Lente-Zomer Pantone 2021 Londen

Eén van de basiskleuren in het Londenkleurpalet is Macchiato, een warme koffiekleur. Ik heb hem hier gecombineerd met een andere Spring_Summer kleur: Pirouette en met Pistachio Green. De tedere en heldere Pirouettte zit ook in het trendpalet. Deze prachtige kleurencombinatie zie je op een smaakvolle manier in het Barafat café in Londen.

Text by Gladys Daniel

'Be Well' Bruin bij Histor & Sigma

PPG de fabrikant van Histor en Sigma heeft het Colorpallet 'Be Well' uitgeroepen tot trendpallet van 2021 met Transcend als kleur van het jaar.

Hiermee benadrukken ze dat extra aandacht nodig is voor welzijn in body, mind & spirit, gezien de bijzondere situatie waarin we met z'n allen zijn gekomen in 2020.

Omarm het leven, til jezelf op door middel van herstellende activiteiten of juist door je terug te trekken in stilte. Aandacht geven aan je innerlijk kan op diverse meditatieve manieren, voor de één is dat stilzitten in een bepaalde houding, de ander tekent, de volgende gaat vissen of je maakt een wandeling. Of nestel je in de hoek van de bank met een boek en een kopje thee en een zachte deken om je heen. Doe wat goed voelt voor jou. Wees liefdevol en zorgzaam voor jezelf en de mensen die je liefhebt.

De kleuren van zand, zee, vrijheid en wegdromen.

De psychologie van Bruin

Stabiliteit, zekerheid, gegrond, warmte, betrouwbaarheid, veilig, comfortabel, krachtig, natuurlijk, zorgzaam, traditie, liefde, zacht en eerlijk. In donkere tinten en in grote hoeveelheden kan het ook een gevoel van leegte, verdriet, saaiheid, voorspelbaarheid en degelijkheid oproepen.

Brown Skin Girl

Als er iets is in deze wereld dat zorgt voor ongelijkheid dan is het wel de kleur van onze huid. Sommige mensen voelen zich 'meer' door hun huidskleur en anderen voelen zich niet alleen 'minder', maar worden daadwerkelijk als 'minder waardevol' behandeld vanwege hun huidskleur.

De Braziliaanse fotografe Angélica Dass daagt mensen uit om anders te kijken en te denken over huidskleur en etnische identiteit.

Grofweg worden de werelddelen en huidskleuren opgesplitst in wit, rood, zwart en geel. Angélica laat de diversiteit aan huidskleuren zien in haar project Humanae en streeft ernaar om onze ware kleur te laten oplichten.

"Ik portretteer mijn onderwerpen tegen een witte achtergrond. Dan kies ik een vierkant van 11 pixels op de neus, kleur de achtergrond en ga op zoek naar de overeenkomstige kleur in Pantone, het industriële palet."

Ze heeft ze portretten van duizenden mensen uit verschillende werelddelen gekoppeld aan Pantone-kleurcodes, om aan te tonen dat huidskleurlabels als rood, wit of bruin niet alleen onnauwkeurig maar ook absurd zijn. Haar boodschap: “These colors make us see each other as different, even though we are equal.” Met haar project moedigt ze mensen aan “to question our codes”.


#skincolors #copicskincolors #loveyourself #huidkleur #huidskleur #bruin #sheflowgirls

Dit is slechts een greep van de bruin- en huidskleuren die ik gebruik voor mijn illustraties. Al heb ik 3 handen vol dan nog denk ik steeds 'hmmm, het is net niet de juiste kleur.'

Love the skin you're in

In 2020 maakte ik voor een klant deze tekeningen om te laten zien dat je mooi bent zoals je bent en om voorbij te gaan aan de standaardmodellen en vooronderstellingen. Klik op de link voor meer info.

#lovetheskinyourin #diversiteit #multicultureel #blackmodels #skincolors #huidskleur #jijbentperfect

Bruin in Feng Shui

Feng Shui is de Chinese Filosofie voortkomend uit het Taoisme die staat voor jezelf in harmonie met je omgeving.
Energie en kleur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, aangezien iedere kleur een bepaalde trillingsenergie heeft met een bijbehorende invloed op je welzijn.

Bruin in de elementen: Hout en Aarde
In Feng Shui vinden we bruin in de elementen Hout en Aarde, corresponderend met de windrichtingen:
Noord-Oosten, Oosten, Zuid-Oosten en Zuid-Westen, Centrum, respectievelijk de leefgebieden:
Kennis en Ontwikkelingen, Familie / Voorouders & Leraren, Rijkdom en Welvaart en Relaties en Gezondheid.

Hout
Flexibel, sterk, geworteld en groeiend.
Bijbehorende vormen zijn: rechthoek omhoog wijzend, verticale strepen en andere hoge vormen
Bijbehorende kleur: groen, bruin
Seizoen: Voorjaar
Materiaal: hout, grassen, kurk, bamboe, rotan, levende! (geen droog-)bloemen en planten

Aarde
Voedend, geaard, vruchtbaar, rustgevend.
Bijbehorende vormen zijn: rechthoek horizontaal, vierkant, ruitvorm, aardse structuren, vlak
Bijbehorende kleur: geel, terracotta, beige, taupe
Seizoen: Nazomer
Materiaal: steen, keramiek, kristal(stenen)

De Feng Shui Bagua plattegrond

Aarde tinten gecombineerd met warm rood


Braveground is de kleur van het jaar vanuit Flexa. Hier gecombineerd met roze, rood en grijs.

Natuurlijke materialen zoals rotan in huis en tuin

Een natuurlijke uitstraling door het gebruik van aardse materialen zoals hout, steen, sisal, wol met wit gecombineerd

.

Tips voor bruin in je woon- en slaapomgeving

Woonvertrekken
Bruintinten in je woonvertrekken kunnen een behaaglijke gevoel geven, zeker wanneer dit wordt gecombineerd met hout- en aarde elementen. Echter teveel bruin kan saai worden. Vraag jezelf ook af wat voor type je bent en waar je behoefte aan hebt. Bij welke kleuren en elementen voel jij je het lekkerst en realiseer je dat een balans van alle elementen leidt tot harmonie.

Slaapkamer
Bruin in je slaapkamer kan je een warm, veilig en comfortabel gevoel geven, helemaal met het gebruik van natuurlijke materialen.

Bepaal voor je kleurgebruik altijd:
>In welke windrichting ligt het vertrek
>Welk element hoort hier bij
>Welke tint komt hier het beste tot zijn recht
>Welke sfeer wil je neerzetten?

Volgens de laatste trends zullen we steeds meer Japanse invloeden zien in het interieur. De trend is gedoopt tot Japandi: een mix van Japanse en Scandinavische invloeden.

Bruin in je (home)-office

Aangezien bruin de kleur is van traditie, behouden en conventioneel is het niet raadzaam om je hele kantooromgeving in bruine tinten te schilderen of in te richten, aangezien de creativiteit dan niet wordt bevorderd. Anderzijds kan bruin in je kantoor, voor de vloeren, bureaus en soms wanden juist weer fijn zijn voor de warmte, stabiliteit en rustgevendheid.

Mix bruin in je (home)office daarom met de kleur van de stemming die je wenst.  Wil je meer eigenzinnigheid, dan voeg je wat paars toe, meer groen voor het ontwikkelen van nieuwe ideeën, oranje accenten voor levendigheid, blauw voor kalmte, rood om hartgedragen ideeën te realiseren.

Nu veel mensen in 2020 thuiswerken, een trend die hopelijk zal doorzetten voor meer vrijheid, heeft dit ook invloed op de interieurinrchting van de (thuis)kantoren. Je ziet dat de werkruimte ook plaats biedt voor een moment van ontspanning of ruimte biedt voor andere huisgenoten die even aanwaaien.

Bruin voor je overige zintuigen

Wat proef je als je denkt aan bruin?
Afhankelijk van jouw smaakvoorkeuren kan er van alles bij je opkomen; koffie, cola, chocolade, noten, caramel of iets heel anders.

Wat ruik je als je aan bruin denkt? Ook met geuren kun je invloed uitoefenen op een (werk)ruimte:
De één ruikt wellicht koffie en denkt aan de opwekkende invloed daarvan. De ander gedijt bij kaneel om de creativiteit en breinactiviteit te verhogen, de volgende aan chocolade en caramel voor een ontspannen en gezellige break. Wie weet is jouw bruine geur wel die van versgebakken brood, cake en koekjes.

Ook kun je bij geuren denken aan natuurlijke aromatische olieën. In het geval van bruin, hout en aarde aan ceder voor een aardse en versterkende invloed. Sandelhout heeft een kalmerend effect en kaneel juist een stimulerend effect.

Bruin in je kledingkast

Bruin is bij uitstek een kleur die niet iedereen staat en al snel saai kan overkomen en je huidskleur dof kan maken wanneer je niet voor de juiste tint hebt gekozen. Het maakt dan echt niet uit of je de allernieuwste trend daagt of haute couture van een topdesigner, bruin staat je goed of niet.
In de juiste tint bruin kun je er sophisticated uitzien, in de voor jou verkeerde tint sla je dood, om het maar ongenuanceerd uit te drukken.
Je zou denken dat designers ook oog voor de mix van huidskleur en kledingkleur hebben, maar dat is allerminst het geval.

De volgende voorbeelden van de runway Spring Summer 2021 laten duidelijk zien hoe bruin je levendig laat lijken of juist niet.

Nog iets bruins om mee uit te kijken: huidkleurige panties. Ze zijn zowieso bijzonder, maar helemaal in een slechte kwaliteit of als je een donkere huidskleur hebt. Sommige dingen kun je beter niet aantrekken.

Er bestaan verschillende soorten kleurtypes: winter-, herfst-, zomer- of lentetype.
Dit wordt bepaald door de kleur van je huid, haar en ogen.
Een lentetype met van nature blond of bruin haar kan voor camel- of goudbruin gaan. Een zomertype voor koel of heel donkerbruin. Een herfsttype met een warme haarkleur (oa. rood) gaat voor warm terracotta en roodbruin. Het wintertype met donkerste haarkleur floreert niet in bruin.

Dus ook hier, niet omdat ineens 'nude-colors' in zijn jezelf hullen in een nietszeggende kleur. Je bent hier om te stralen, niet om jezelf te verstoppen.

Fendi

Doordat de lichtste kleur bij het gezicht van het model is, kan ze het geheel hebben.

Fendi

Het zijn niet haar meest flatterende kleuren, maar het staat prima. Een krachtige accentkleur zou  toegepast kunnen worden.

The Row

Dit is typisch een voorbeeld waarbij de kleuren van de kleding niets doen voor de kleur van de huid.

Valentino

Hier is juist de donkere huidskleur gebruikt om te laten stralen, met daarop een flatterende kleur.

MaxMara

Hier zie je een zandkleur met een sophisticated uitstraling. Door de rode lippen en het donkere haar is er nog sprake van levendigheid. Toch is deze kleur niet afgestemd om de huid het beste tot haar recht te laten komen.

YSL

Iets warmere aardekleuren zou beter staan bij haar haar dat van nature een rode gloed heeft. Dit maakt nogal bleek.

November 2020
Ingrid Silva op de cover van de Braziliaanse Vogue

Wat is huidskleurig in de wereld van ballet?

Vanaf mijn 4e begeef ik mij in de wereld van ballet, een wereld waar zeker destijds de kleur bruin zeldzaam was, zowel in huidskleur als in outfit. Een wereld van voorgeschreven kledingregels: roze-beige balletschoenen en roze-beige 'huidskleurige' panties, omdat die combinatie je benen langer laat lijken.

November 2018 kwam in het nieuws (ja, zelfs bij NOS journaal) dat voor het eerst in de geschiedenis een dansgezelschap balletschoenen liet creëren die matchen met de huidskleur van zwarte ballerina's. Het professionele Britse balletgezelschap Ballet Black was een samenwerking gestart met de Britse balletfabrikant Freed of London om donkerbruine en brons-kleurige spitzen te produceren.

De wereld is er nog niet, want ondanks deze vooruitgang en het feit dat in .... Michaela de la Prince als eerste ballerina van kleur  , december 2020 klaagt Chloé Lopes Gomes, een ballerina van kleur, het Berlin Staattsballet aan vanwege discriminatie. Zij zou haar huidskleur lichter moeten maken, omdat zij anders niet in het corps de ballet past van het Zwanenmeer.

Hier zie je dat Ingrid Silva de donkerkleurige spitzen al in 2017 droeg.
Wist je dat ballerina's van kleur hun spitzen vóór die tijd met foundation kleurde. Dat is nu niet meer nodig.

Review

Marleen Broekhuizen & Michiel Piepers – coaching Home Energy Kleur & Interieur

“Je kent het misschien wel; Drukke baan, weinig thuis, zoekt rust in huis, maar chaos.  Dan besluit je ook nog samen te gaan wonen. Leuk! Maar al die spullen?!
Ik ben van nature een verzamelaar, een georganiseerde chaoot, heerlijk toch? Maar in huis is dat niet altijd even handig en met twee huishoudens naar één, wordt dat erg lastig.

Op zoek naar hulp, rust en inzicht was daar, de reddende engel,  Gladys Daniel,  voor een Home Energy Consult.
Met handige tips en handvatten als, “begin eens alleen met die kast uit te ruimen en tegen de muur te zetten” ontstond er een zucht aan energie in huis. Ook tips voor kleur en materiaal zorgde ervoor dat het huis meer rust kreeg en in balans kwam.

Door de opdrachten die we afzonderlijk van Gladys kregen, ontstond er tevens een inzicht in wat wij beide van het huis vonden en wat we nodig hadden om meer samenhang te creëren in ons huishouden.
We zijn nu een paar maanden verder en nog steeds komen er kleine dingen aan het licht die door Gladys in beweging zijn gebracht.
Zo fijn! Ik kom in rust thuis en kom tot rust thuis.

Bedankt!”