"Energie beweegt in golven.
Jij bent energie. Beweeg mee."

Gladys Virginia Daniel

De enige echte oorzaak van een Burnout

Los van alle externe factoren, die er zeker zijn, en waar ik later op terug kom, is er maar 1 echte reden van je Burnout.

Gebrek aan ZELFLIEFDE.

Ergens in je leven heb je besloten om andere mensen en de verwachtingen die jij denkt dat deze mensen van jou hebben, bovenaan jezelf te plaatsen. Je hebt anderen op nr. 1 gezet.

Hier ligt de wortel van je burnout en een probleem dien je als eerste bij de wortel aan te pakken. Daarna kun je verder kijken naar de externe factoren en symptomen.

Je Burnout is gestart bij jou en de oplossing ligt bij jou. De oplossing ligt in jou.

Los daarvan is er duidelijk iets aan de hand in onze maatschappij en schreeuwt deze om verandering.

Burnout reden: een spiritueel groeiproces

Je Burnout is een boodschap, een luide kreet van je hoofd, hart, lichaam en ziel om jezelf af te vragen of je wel

op de juiste plek (woon-, werk- en leefomgeving) bent
bij de juiste mensen bent en
de juiste activiteiten uitvoert
op de juiste manier.

Het is tijd om naar jezelf te luisteren.
Het is tijd voor verandering.

Wanneer je deze uitdaging aangaat, zul je ontdekken dat je Burnout een geschenk is, een kans om te groeien, een kans om helemaal jezelf te zijn, een kans om optimaal te leven en niet steeds maar even (nog even dit..., nog even dat...).

Je Herstelproces

Je energie is weggelekt en je bent geblokkeerd, opgebrand, uitgeblust en je wilt waarschijnlijk niets meer. Ja, je koffer pakken en vertrekken naar een onbewoond eiland. Zo ver mogelijk weg van alles wat moet. Je bent moe en wilt slapen. Opstaan, douchen, aankleden, wanneer je er helemaal doorheen zit, is dit al te veel. Aankleden? Nee, je joggingpak aan en op de bank zitten, hangen, liggen, voor je uit staren.

Wat voorheen gewone dagelijkse activiteiten leken, zijn nu mijlpalen. Je kunt weinig meer onthouden en misschien kom je ook niet meer uit je woorden. Praten blijkt heel lastig. Paniek waar je telefoon gaat. Wie en wat willen ze nu weer van me.

Geluiden, fel licht, überhaupt licht kan al verstorend zijn. Misschien heb je niet eens door dat je bij het minste geringste je zonnebril opzet.

De fase van kortaf, kribbig en snauwerig ben je al lang voorbij. Zelfs daar ben je te moe voor. Het kan zijn dat je alleen nog huilt, bij het minste geringste.

Je wilt.... RUST. Geen verplichtingen meer, geen werk, geen afspraken. Kan alles en iedereen niet gewoon verdwijnen?

Nee, dat kan niet. Wel kan het een goed idee zijn om er zelf inderdaad tussenuit te gaan. Letterlijk en figuurlijk. Een break van je werk en alle andere verplichtingen.

FASE 1 = cruciaal
Kom tot jezelf in alle rust en in stilte. Inderdaad geen verplichtingen, slapen om op te laden, wandelen om jezelf van zuurstof te blijven voorzien en vooral niets. Naar binnen keren en voelen wat je zo lang hebt weggestopt, hebt ontkend.
Toestaan dat je mag voelen en kunt voelen.

Voelen waarom je jezelf voorbij bent gelopen, wanneer je daarmee bent begonnen, hoe zich dat uit.
Voelen wat je energie geeft en wat je energie kost, wie je energie geeft en wat je energie kost, op welke plek je energie krijgt en waar je energie wegvloeit.
Voelen wie je bent en wie je wilt zijn.


Rise like a Phoenix

Echt er is licht aan het einde van de tunnel. Het voelt misschien alsof je met één hand aan de rand van een ravijn hangt. Misschien ben je zelfs daar al vanaf gevallen, zo het diepe in. Doordat je uitviel met hyperventilatie en letterlijk om viel. Doordat je hart raar deed (van verdriet dat je zo met jezelf om bent gegaan) of doordat je om een andere reden letterlijk niet meer op kon staan.

Ik ga je niet vertellen dat je weer de oude wordt.
Om de eenvoudige reden dat de oude jij niet goed voor jezelf zorgde en daar wil je niet meer zijn. Afhankelijk van verschillende omstandigheden (ook leeftijd) kun je wel/niet weer een bepaald energieniveau terugvinden.

Wel zeg ik je dat er licht zal zijn en je zult het zien. Op een dag lijkt het alsof andere mensen om je heen slapen en jij bent wakker geworden. 'Deed ik aan deze ratrace mee?' vraag je jezelf af.

'Waar was ik mee bezig? Ik wil het anders.' Je zult aan jezelf durven toegeven dat je het anders wilt en ontdekken wat je anders wilt en dat vervolgens delen.

Daarna kan de echte jij opstaan. Rise like a phoenix.
Enjoy every step of your burnout. Ontdek in welk proces je zit en hoe lagen van camouflage en zogenaamde zelfbescherming van je afhalen en je pure jij tevoorschijn komt.

De persoon waarvan jij houdt!

She Flow begeleidt je om jouw flow terug te vinden:

Vanuit jarenlange ervaring in de Arbodienstverlening als seniorverzuimadviseur, werknemerscoach, bewegingsdeskundige en dans- en sportdocent, creatieve opleidingen, interieurstyliste en een achtergrond in HRM en persoonlijke levenservaring als burnoutdeskundige bied ik je verschillende diensten aan om je te helpen bij je burnoutherstelproces: Hoofd, hart, lichaam, geest en omgeving komen weer in evenwicht.

Jouw Burnout herstelcoach

Hi, ik ben Gladys Daniel.
Zoals je op deze foto kunt zien stralend en sprankelend. Iets wat ik in essentie ben en toch is dit wel eens anders geweest. 2x heb ik een burnout gehad, met een tussenpoze van ca. 10 jaar. De eerste burnout was rond mijn 30e en de 2e rond mijn 40e.
Bij burnout 1 belandde ik met diverse ontstekingen en een lichaam dat in de griep- en keelontsteking modus bleef in het ziekenhuis.
Bij burnout 2 belandde ik bijna tussen 6 planken en dat leek me toch niet echt de bedoeling als single mom op mijn 40e, terwijl ik voor mijn gevoel nog heel wat te doen heb op deze wereld, oa. andere mensen begeleiden bij hun burnoutherstel en mensen in het algemeen weer in contact te brengen met hun hart en ziel en uit hun hoofd te laten komen.

Ook al leken de twee burnout-ervaringen op elkaar, er waren ook hele duidelijke verschillen. En ik ben blij dat ik die ondanks alles heb mogen ervaren, omdat ik daardoor weet wat er wel en niet klopt over wat er wordt geschreven over burnout en burnout herstel.
Zo is het bijvoorbeeld een misvatting om te denken dat je bij een burnout moet sporten. Als er iemand is die nogal wat heeft bewogen in haar leven, ben ik het wel, met meer dan 40 jaar dans- en sportervaring, waarvan ruim 25 jaar als oa. als docent en opleider.

Burnout 1
Bij burnout 1 kon ik mezelf nog in beweging krijgen met een strak ritme:
's ochtends, nadat ik mijn dochter na school had gebracht ging ik direct door 35 tot 50 minuten fietsen, door regen weer en wind.
's middag rustte ik 2 uur
's avonds na het eten ging ik 45 minuten tot 1,5 uur wandelen en daarna deed ik thuis nog een half uur pilates en/of yoga.


Burnout 2
Bij burnout 2 was het een heel ander verhaal.

Daar kon ik werkelijk niets meer, wat in je dagelijks leven normaal lijkt. Praten, eten, mes en vork vasthouden, douchen, aankleden, lopen, een boek of magazine lezen, tv kijken, boodschappen dragen, boodschappen uitkiezen in de supermarkt en nog veel meer, het was onmogelijk. Voor mijn gevoel (en zo kwam het blijkbaar ook over voor de buitenwereld), was ik ergens in een niemandsland terecht gekomen, compleet de weg kwijt.

Doordat ik te lang ook fysiek teveel van mijn lichaam had gevraagd, had ik inmiddels blessures die niet meer herstelde.

De structuur en het ritme dat me bij burnout 1 had geholpen, was niet te doen, aangezien ik met heel veel moeite net 10 minuten een rondje om het huis kon lopen, terwijl ik ondertussen in de hoogste boom zat als daar onderweg iets onverwachts gebeurde, bijvoorbeeld een blaffende hond. Dan zat mijn hartslag weer op 180 slagen per minuut.

Overkoepelende elementen voor herstel
Toch waren er overkoepelende elementen die me zowel uit burnout 1 en 2 hebben gered. Iets dat ik in de tussenliggende periode door (wederom) in stand overleven te gaan, uit het oog was verloren:


- creativititeit
- sensitiviteit
- spiritualiteit en
- intuïtie.

Daarnaast ontdekte ik nog zachtere vormen van bewegen, zoals Tai Chi & Qi Gong en later Tango.

Zachte kracht bij herstel
Terwijl de yoga die ik normaliter deed te zwaar was, omdat ik letterlijk geen kracht meer in mijn benen had, ontdekte ik zelf zittend en liggend op mijn yogamat in mijn woonkamer een vorm van yoga die in de buitenwereld blijkbaar yin yoga wordt genoemd. Voor mij was het eenvoudig een antwoord op mijn vraag aan mijn lichaam: "wat heb je nu nodig." Ik ging mezelf volledig verdiepen in de magie van energie en kwam erachter dat alle elementen van vrouwelijke energie me weer op de been kregen. Later was ik in staat om salsa te dansen en liet zo het meest belangrijke element voor herstel: Joy, weer toe in mijn leven.
Daarnaast verdiepte ik me ook meer in de Chinese Geneeskunde, iets wat ik bij burnout 1 voor herstel kort had aangestipt, maar nu ging ik meer de diepte in. In de reguliere geneeskunde kon ik namelijk mijn heil niet vinden en ik vertikte het om mee te gaan in de pillen-maatschappij. Het was mijn leven, ik was zelf in de shit gekomen en zou mezelf hier ook weer uit krijgen.

Ondertussen had ik vanaf het begin het tekenen weer op gepakt, wat blijkbaar wel ging. Zo begon ik eerst met mijn gevoelens om te zetten in tekeningen. Later deed ik dat ook door middel van schrijven.

In jezelf en je leven geloven en erop vertrouwen dat het zich ontvouwt zoals de bedoeling is
Zo werd mij weer helder wie ik was, waar ik voor sta en wat ik allemaal mocht laten gaan dat mij niet meer diende en niet van mij was, maar door opvoeding en maatschappelijke ideeën in mijn mind was geslopen en ook door persoonlijke onzekerheid.

Ik besloot volledig op mezelf te vertrouwen en in mezelf te geloven, los van dat de buitenwereld zoveel commentaar had gehad op mijn sensitiviteit en intuïtieve vermogens.
Het waren helemaal niet die talenten die zweverig waren. Continu mijn gevoel negeren en mijn hoofd laten overheersen en zorgen maken, dat had me weggehaald van de realiteit en mijn voeten onder mijn gat vandaan geschopt.

Je bent meer dan je hoofd en lichaam
Je bent niet je hoofd, je bent niet je lichaam, je bent een totaal pakket en daar horen ook hart en ziel bij.
Iets dat iedereen weet, maar waarvan we een soort van geamputeerd worden op het moment dat je hier komt leven. Bizar.
Juist het negeren van ons (onderbuik)gevoel maakt ons ziek, klein en verlamt ons.
Je energie centrum zit niet voor niets net onder je navel. Maak daar gebruik van om jezelf op te liften, jezelf te voeden en energiek, dus vol levensenergie te zijn.

Lef, moed, keuzes maken
Ja, het vraagt moed, het vraagt om lef, het vraagt om daadkracht, het vraagt om geloof en vertrouwen om uit het systeem te stappen. Maar er komt een dag dat de liefde voor jezelf zo groot wordt, dat je hier niet meer onderuit kunt.


Op dat moment begint je echte burnout herstel. Op die dag ga je andere keuzes maken. Keuzes vanuit hart en ziel en liefde.

Ik gun je die dag. Dan ontdek je waarom je hier bent. Jouw purpose of life.