Text and copyright by Gladys Daniel

Burnout: Herstel je natuurlijke ritme

Onlangs kwam iemand voor coaching die wat meer orde in haar leven wilde. In de zin van: ik ben moeder, partner van 2 kinderen en ik heb net een nieuwe baan. Help! Hoe organiseer ik dat.
Ze kwam met het woord time-management.
Het woord time-management gaf mij een red alert gevoel.
Ook al ben ik hier geboren en getogen, ergens liggen mijn roots daar waar de zon altijd schijnt en je met je blote voeten door het zand loopt en de wind door je haar waait.
Datzelfde Caribische eiland waar ik zelf eens voor burnout herstel naartoe ging en ik Nederlandse artsen tijdens een diner on the beach tegen elkaar hoorde zeggen, dat daar geen pil tegenop kan en iedereen daar beter wordt.

Natuurlijk zijn, natuurlijk bewegen, met de natuur werken en in een natuurlijk ritme leven, dat is wat diep in mij zit.

Dat is iets wat niet alleen in mij zit, maar in alle natuurvolken en in het leven zelf, in de aarde. Het zit dus ook in jou. Het was daar al voordat je je liet brainwashen en indoctrineren, door iedereen die het beste met je voor had en het dacht beter te weten dan de kleine natuurlijke jij.

Lineaire tijdsdruk

In het westen ga je van a naar b . Punt.
Verleden, heden, toekomst. Punt.
Alles moet gepland worden en je krijgt een vraag om je oren als 'waar wil je over 5 jaar zijn?' Ik weet niet wie de vraag ooit heeft geïntroduceerd. Meer bijzonder vind ik het dat iedereen die vraag overneemt zonder erbij na te denken en dit bij sommige organisaties dan standaard wordt gesteld bij een sollicitatie. Gaap.

Deze lineaire tijdsvisie heb ik nooit begrepen. Hij komt vanuit het hoofd.
Logos + rede = ontstaan klok.
Alles wordt hier gepland en georganiseerd en vooral beheerst in die kloktijd. Tot op het dwangmatige af. Er schijnt steeds meer te moeten in minder tijd, terwijl er wel een bepaalde kwaliteit wordt verwacht. Tel daar dan bij op de uitdrukking 'tijd is geld' en er ontstaat tijdsdruk.

Dit meer 'moeten' lijkt in mijn ogen bij vrouwen nog iets meer druk op te leveren dan bij mannen.
Omdat vrouwen nu èn carrière willen maken, danwel werken en moeder willen zijn en er goed uit willen zien en alles willen regelen.
Toch zijn de zorgtaken tussen man en vrouw zijn nog steeds niet gelijk verdeeld. Daarnaast heerst er nog steeds een 9 tot 5 mentaliteit. Sterker nog, lees eens een willekeurige advertentie en zie: "geen 9 tot 5 mentaliteit, waarmee wordt bedoeld dat je het liefst 24/7 klaar moet staan. Feit is ook dat je er niet helemaal bij hoort, wanneer je niet fulltime op de werkvloer bent. Dan nog de kinderopvang en organisatie daarvan. Daar zijn ook de single moeders die alles alleen doen en die echt niet meer aan zichzelf toe komen.
Tel daarbij op een vrouweneigenschap genaamd perfectionisme en een burnoutzaadje is gepland.
Wanneer je deze vrouwen vraagt: Wat wil je? Is het antwoord: mijn koffers pakken en weg naar een onbewoond eiland. Hetzelfde dat mensen die tegen een burnout aan zitten ook zeggen.

Seen it, been there, done that. Ja, ik deed ook ooit hieraan mee en ik was er behoorlijk goed en gedreven in. 'Niet lullen maar poetsen' toch. 'Stilstaan is achteruitgaan', 'een slimme meid is op haar toekomst voorbereid' en 'zorg dat je nooit afhankelijk wordt van een man'. Ik ken ze allemaal.
Totdat ik ontdekte dat dit volledig tegen mijn natuurlijke ritme en mijn visie op tijd inging. Ik deed alles op wilskracht in plaats van geestkracht met als gevolg uitputting. Teveel ongezonde mannelijke (yang) prestatiegerichte energie tegenover te weinig gezonde vrouwelijke (yin) energie. Dit is precies waardoor mensen nu bij bosjes uitvallen.
Het is nodig dat gezonde mannelijke energie en gezonde vrouwelijke energie wordt aangeboord en dat je weet op welk moment je het één of het ander het beste kunt inzetten.

Een natuurlijk ritme

Nu weet ik inmiddels dat ik niet pas in dit lineaire tijdssysteem.
En met mij velen. Het verschil is alleen of je je bewust bent van bovenstaande, hoe je ermee omgaat en of je eraan durft toe te geven.
Want ja, je gaat dan rechtstreeks tegen de principes van een industrialistische maatschappij in, waarin alles 24/7 aan kan en er geen rekening meer wordt gehouden met onze natuurlijke cycli.

In een kosmos waarin de bolvormige aarde om de bolvormige zon draait en de eveneens bolvormige maan om de aarde op een herhalende manier geloof ik in de cyclische tijd. Ik geloof in het ritme van de seizoenen, de invloed van de maan op mijn gemoed. Ik geloof in de prachtige titel van een boek dat ik nog niet heb gelezen: 'Dansen op het Ritme van je Ziel.'
Hiervoor heb je contact nodig met jezelf, met je gevoel. Tijdsbesef komt dan van binnenuit en is niet van buitenaf opgelegd.
Wanneer je leert te voelen waar jij op een bepaald moment behoefte aan hebt is de volgende stap om daar ook naar te luisteren. Op die manier zul je ontdekken dat je anders omgaat met tijd, niet meer achter je bureau een broodje opeet, maar daadwerkelijk pauze neemt, weg van alles.

Herstellen door je tijd te nemen en anders in te delen
In termen van tijd geloof ik in hersteltijd.
Toegespitst op Burnout is het heel belangrijk om in te zien hoe je met tijd omgaat. Tijd en kwaliteit. Heb je nog kwaliteit voor jezelf?
Hoeveel tijd neem je überhaupt voor jezelf?
De aanloop van gestressed, overspannen en burnout kenmerkt zich door geen quality time te nemen voor jezelf.
Je gaat inderdaad van A naar B en weer door naar het volgende. Letterlijke adempauze is ver te zoeken.

Juist in die adempauzes zit je herstel en zelfs het voorkomen van een burnout.
Het is belangrijk om steeds bruggen en gangen voor jezelf te creëren tussen A en B, zodat je kunt opladen. In zo’n brug of gang hoef je dan helemaal niets en geef je je over aan het grote niets. Daarnaast heb je activiteiten nodig die je energie geven en eerlijk gezegd dienen allerlei energiesluppers te worden geschrapt. Zo’n energieslupper hoeft niet per definitie je werk te zijn, maar hoe je ermee omgaat, je gedrag is ook een energieslurper.

De aanloop naar een burnout is echt lang. Je hebt er zelf behoorlijk wat tijd ingestoken om het zover te laten komen. Hierdoor heb je zoveel fysieke processen verstoord dat je lichaam de tijd nog heeft om weer te resetten.
Jij zult op een gegeven moment precies weten wanneer de tijd rijp is om bepaalde activiteiten op te pakken.

Kun je de burnout hersteltijd versnellen? Ik draai de vraag liever om.
Kun je de hersteltijd vertragen?
Dan is het antwoord ja .
Er zijn diverse handvaten die zorgen voor herstel en je op het juiste pad brengen. De uitdrukking 'Hij is van het padje af' is zo gek nog niet. Want dat is wat er mis is gegaan. Hierover een andere keer meer.

Sta eens stil, luister naar je hartslag en enjoy the journey
Wanneer de mens zijn eigen muziek toch eens zou kunnen horen en daarop zou bewegen, is het leven een stuk minder krampachtig. Minder planning, minder tijdsdruk.
De weg zelf is de bestemming, zou Confusius nu zeggen.

Er is een hele mindfullness industrie gebouwd op het omgaan met tijd en tijd voor jezelf creëren. Maar zolang alleen individuen zich hieraan overgeven en organisaties als geheel nog steeds willen dat je 24/7 no nonsens met overvolle caseloads en targets je werk doet, is het vrij zinloos.
Binnen organisaties is er echt een shift nodig.

Tegen jou als individu zeg ik:
Sta regelmatig even stil op je pad om te genieten van al het moois langs je weg.

Copyright by Gladys Daniel. Vind je mijn teksten dusdanig interessant dat je ze wilt delen, laat me dit dan weten en vraag om toestemming om dit te delen op je site met een link naar deze bron.

Jij bent Perfect

Oktober 2021 is mijn boek 'Jij bent Perfect' uitgekomen. Een boek dat je begeleidt bij:

> het durven vertrouwen op je intuïtie
> inzetten van gezonde mannelijke en vrouwelijke energie
> je persoonlijk leiderschap.

Tijd en Ruimte komen daarin ook aan bod. Immers als jij genoeg tijd, rust en ruimte ervaart in je leven, werkt dat energieverhogend. Als jij in staat bent om voldoende tijd, rust en rumte voor jezelf te nemen dan neem je leiderschap over je eigen leven.

  
  

Burnout, zorg beter voor jezelf

Burnout? Depressief? Chronisch moe?
Waarschijnlijk leef je nu continu vanuit je hoofd in plaats vanuit je gevoel.

Inmiddels geeft je lichaam duidelijk aan dat je in .....

Kies voor jezelf vanuit Liefde


Waarop baseer jij je keuzes? Op Angst of Liefde, op Ego of Spirit?

Angst verlamt je en trekt je naar binnen. Liefde brengt je naar buiten, zorgt voor verbinding, vrijheid en een leven mogelijkheden.

Ego houdt zich bezig met de buitenwereld en ...

Yin Yoga, maak ruimte in jezelf

Wanneer je gestressed bent en je opgejaagd voelt, wordt je door Yin yoga weer bij je centrum gebracht, terwijl je beweegt in alle rust.

Ook wanneer je zo uitgeput bent, dat je geen focus meer hebt en de kracht in je lichaam hebt verloren is yin yoga ideaal. Je hoeft namelijk niet de hele tijd op je ...

Gezond door Knuffels

Knuffels geven warmte, liefde en aandacht.
Dat is wat ieder mens nodig heeft, jong en oud.
Net zoals positieve, liefdevolle en opbouwende reacties en relaties.
Een tekort aan dit alles, kan ervoor zorgen dat je letterlijk afstompt..... koud wordt en ...

Reviews TrippleShape Energy Coach, Trainer & Docent

 Leoni Janssen, Marketing- en Communicatiestrateeg - Personal Coach & Trainingstraject


Ik heb Gladys leren kennen als een personal coach/trainer die verantwoordelijkheid neemt voor degene die ze begeleidt zonder dat ze verantwoordelijkheid wegneemt bij haar coachee. Ze definieert haar vertrekpunt en weet waar ze naartoe werkt zowel met haar eigen onderneming als die van de mensen die ze begeleid. Ze maakt indruk met haar intelligentie, feitenkennis en tomeloze energie. Maar haar allergrootste talent is wel het feilloos aanvoelen van situaties en mensen waarmee ze invloed uitoefent en zaken gedaan krijgt. Dat met een flinke dosis natuurlijk optimisme en humor maakt haar een geweldige mentor.

 Helena Westerhout – Deelnemer TrippleShape lessen


“Ik vind jou een lerares zoals ik die altijd voor alles zou willen: warm, motiverend, enthousiast, grappig en serieus tegelijk. Je maakt een groep van mensen, verbindt. Bij jou voel ik me veilig omdat ik jouw gedegen kennis en ervaring en totale beheersing voel. Je bent gastvrij en met je humor maak je de zwaarste momenten licht. Het mooie is dat je daarnaast ook nog diepgang hebt.....”

Judith Webber - Pure Human- Training Presentatietechnieken

Gladys heeft mij geholpen met podium-training. Ik heb in haar een perfecte leermeester gevonden, door haar achtergrond in beweging, expressie (in de breedste zin van het woord) en lesgeven heeft ze mij door zelf diverse vormen van beweging & zang te laten ervaren, veel power gegeven om mezelf (nog) meer te laten horen & zien op het podium. Gladys is warm, gestructureerd en laat je je eigen grenzen overbruggen. Ik kan haar van harte aanbevelen als coach & trainer."

 Linda Reindertsen – Deelnemer BodyShape lessen
“Je hebt een aanstekelijke sprankeling in je ogen! Je bent energiek en danst en beweegt met passie, maar aan de andere kant straal je rust uit. Je bent professioneel en goed in je vak. Je lessen zijn echt een feestje! Je krijgt vanzelf een lach op je gezicht en die lach gaat er niet meer af. Aan het einde van een les bij jou voelde ik me herboren en ging ik met nieuwe energie en een big smile naar huis.”