"Durf je eigen weg te volgen.
Wees een leider van je eigen leven.

Het enige dat je hoeft te volgen is je innerlijke stem."

Gladys Virginia Daniel

Originele tekst en copyright by Gladys Daniel

Burnoutherstel door de inzet van vrouwelijke energie

Wanneer je weet dat een burnout ontstaat door teveel vanuit je hoofd te leven, door te moeten in plaats van te willen, door continu te geven in plaats van te ontvangen, door te pushen in plaats van te flowen, door steeds naar buiten te richten in plaats van naar binnen te keren, door te rushen in plaats van te pauzeren, weet je dus ook dat het antwoord ligt in het omkeren in deze manier van zijn, denken, doen en voelen. In het omarmen van je vrouwelijke energie kan de sleutel liggen tot het omkeren van uitputtend gedrag.

Een tijd terug heb ik besloten om openhartige verhalen te delen over mijn spirituele burnout herstelproces op LinkedIn. Waarom? Omdat ik heb gemerkt dat mijn verhaal een transformational story is en de reden is dat ik doe wat ik doe en ik heb gemerkt dat juist door het zakelijke en oppervlakkige weg te halen en openhartig te zijn veel vrouwen (en hier en daar ook mannen) zich gezien voelen en het fijn vinden te constateren dat ze niet de enige zijn in hun helingsproces en het ook zorgt voor verbinding, warmte en veiligheid en zoals een hartverwarmende reactie die ik vandaag op dit zelfde medium kreeg: ‘verademing’.

Ik vertel over onderdelen van een burnout herstel die je meestal niet hoort vanuit de reguliere sector, waardoor mensen zich onbegrepen kunnen voelen. Daarnaast is het ook belangrijk om in te zien dat het een reden heeft dat je op die manier teruggeworpen wordt op jezelf, omdat binnen in jou de plaats is waar je jezelf kunt genezen.

De weg van je Hart & Ziel
Vorig jaar was er een klant, die nog niet in een burnout zat, maar wel zwaar overspannen was en worstelde met haar rol als vrouw, moeder, partner en minnares. Door mijn eigen ervaring en kennis, kon ik haar op weg helpen in het lichter maken van zaken door een andere manier van denken, doen, voelen, handelen en zijn toe te passen. Namelijk de weg van je hart en spirit.

Als reactie kreeg ik: "Ik ben bij zoveel mensen geweest, huisarts, psycholoog, maatschappelijk werk, andere hulpverleners en ik voel me nu voor het eerst begrepen. Wat een verademing en wat een fijn gevoel. Ik weet niet wat voor opleiding jij hebt gevolgd, maar dit is duidelijk jouw talent. Het is echt belangrijk dat je hier meer vrouwen mee gaat begeleiden." Vervolgens nam ze direct een bepaalde actie, die ze voorheen niet had gedurfd en stond versteld van het positieve effect op haar zelf en haar omgeving.

Dit was zo touching en het laatste duwtje in de rug dat ik blijkbaar nodig had om in mijn eigen licht te gaan staan en vooral ook voor dit onderwerp te gaan staan en nog meer vrouwen te begeleiden vanuit dit thema.

Heling via de kracht van vrouwelijke energie
Ieder persoon heeft vrouwelijke en mannelijke energie in zich, zoals we een noordpool en een zuidpool hebben, een dag en een nacht, een zon en een maan en een batterij een plus- en een min pool.
Yin Yang. Vanuit het niets (wuji volgens taoistische principe) ontstond er alles, in een yin yang verdeling. Dit is iets heel anders dan goed en kwaad of beter en slechter. Het is puur een kwestie van het één dat bestaat dankzij het ander. En ieder deel heeft een stukje van het andere deel in zich. Het yin yang teken bestaat weliswaar uit meerdere delen, maar het is één geheel. De delen zijn complementair en vormen één dynamisch systeem. Het is de donkere, noordelijke kant van de berg en de lichte, zuidelijke kant van de berg, verenigd door de berg zelf.


Waarom richt ik me op de vrouwelijke energie?
Omdat dat nu precies het aspect is in de wereld, in het bestaan, dat lange tijd is ondergesneeuwd door het mannelijke aspect. Het is het hart versus het ratio verhaal. Feit is dat de ratio wel heeft gezorgd voor technische evolutie, maar niet voor hartverbinding, maar juist voor verdeling. We zijn weliswaar allemaal digitaal connected, maar in oppervlakkigheid.

Sinds 2010 voel ik een verschuiving, die zich sinds 2012 steeds meer kenbaar maakt, waardoor er nogal wat vrouwen (en mannen) tegen zichzelf aanlopen en uitvallen met burnout gerelateerde en spirituele ontwikkelingsklachten.


Cijfers als materie en meetinstrument voor succes of als spirituele ontwikkeling
We leven nog steeds in een maatschappij waar cijfers en je cv de norm is. Ik hoor vrouwen van 25 zeggen dat ze geen andere stap vanuit hun hart durven te nemen, omdat ze bang zijn dat hun cv dan niet meer optimaal is. Ze voelen een druk om met de stroom mee te gaan, niet hun eigen flow, maar de maatschappelijke gewenste maalstroom. Of het nu cijfers zijn in behaalde resultaten voor een cursus, opleiding of studie of winstcijfers van een onderneming of financiële cijfers op je bankrekening. Dit alles bij elkaar is vaak wat mensen definiëren als succes, naarmate deze cijfers hoger zijn, denken ze dat ze succesvoller zijn.

Echter er is ook een andere kant van de cijfers, namelijk de weg ernaar toe en het niet in materie uit te drukken deel. Deze weg wordt vaak vergeten, want de ratio denkt lineair, van A naar B, terwijl spirituele energie werkt in spiralen.

In je leven krijg je te maken met levenslessen en steeds wanneer je een les leert, ga je een niveau hoger qua bewust zijn en ben je klaar voor de volgende les. Wanneer je de les niet optimaal hebt geleerd en ingezien, blijf je in hetzelfde systeem en krijg je op dat onderwerp weer uitdagingen, eventueel in een ander jasje.

Over de relatie van cijfers, spiritualiteit en mannelijke en vrouwelijke energie gesproken; De oorspronkelijke getallenleer van Pythagoras en zijn volgers was geen wetenschappelijke wiskunde, maar eerder een toepassing, een soort metafysica van het getal. Zo staat het getal 5 bij hen voor huwelijk; eerste verbinding van even (dat wil zeggen vrouwelijk) met oneven (dat wil zeggen mannelijk). Uiteindelijk is het ook de bedoeling dat je met jezelf een Heilig Huwelijk sluit, dat het vrouwelijke en mannelijke in jezelf gaan klikken als een lemniscaat en je jezelf kunt zien als een universeel lichtwezen.

Eerder heb ik geschreven over cijfers als in getallen die staan voor jaren in je levensontwikkelingsprocessen en vaak gekoppeld zijn aan 7 tot 9 jarige cycli.


Van hoofd naar hart naar hoofd-hart verbinding
Zelf had ik blijkbaar 2x een burnout nodig om mijn les in bovenstaande te leren en bewustzijn wat dat betreft te vergroten. Had ik deze les al na de 1e keer kunnen leren? Ja, zeker. Want daar was voor mij al helder dat ik mijn hart moest volgen, maar ik liet me als alleenstaande ouder, door te denken in angst voor gebrek, overhalen om toch weer mijn leven te laten regeren door moeten in plaats van willen en mijn hoofd te laten leiden in plaats van mijn hart. Daarbij had ik ook letterlijk fysiek door overmatig sportlessen geven teveel van mijn lichaam gevraagd en te weinig aan mijn lichaam gegeven.

Toch was die tweede keer nodig als in de donkere nacht van de ziel om volledig het licht te gaan zien in mezelf en tot bewustzijn van deze processen te komen.

Dit was een jarenlang proces om vanuit mijn mannelijke daadkrachtige energie, vanuit moeten en conformeren aan, weer terug te komen in mijn zachte, vrouwelijke, creatieve ontvankelijke energie flow om vervolgens de balans te vinden. Want je kunt wel blijven creëren in je eigen space, maar wanneer je dit niet manifesteert blijft het bij ideeën. Het was een man die mij hierop jaren geleden duidelijk en alles behalve tactisch attendeerde ;-) door de woorden: ‘Wanneer ik zo intelligent en creatief was als jij en daar ook echt iets mee zou doen, was ik al lang miljonair, sterker nog dan hoefde ik nooit meer te werken.’ En dit is nu precies wat ik bedoel met mannelijke en vrouwelijke energie en deze beiden in jezelf erkennen en ze optimaal gebruiken. I have to say dat mijn werk nu niet meer voelt als een baan en compleet vanzelf gaat evenals een vloeiende stroom van inkomen, waarbij rijkdommen ook in niet materiële zin overvloedig blijven stromen en aanwezig zijn. Zoals de Chinezen bij Feng Shui (energie leer voor je huisindeling en -inrichting) zeggen: Tel je zegeningen.


Man vrouw verschillen

Ik ontdekte dat veel vrouwen juist net als ik in die daadkrachtige modus zaten evenzo, op een ineffeciënte manier, op een manier die ze uitput. Want er blijkt voor veel vrouwen helemaal geen tijd, rust en ruimte voor de broodnodige creatie om je ziel te voeden, althans die geven ze zichzelf niet en laten we eerlijk zijn, de maatschappij is daar ook nog niet op ingericht.

Ik hoor nog steeds vrouwen die tegen me zeggen: ‘ik kan niet naar de les komen, want mijn man heeft iets van zijn werk en ik moet thuisblijven voor de kinderen’ of ‘er komen vrienden eten en ik moet nog boodschappen doen en koken’ of ‘uit mijn werk moet ik direct de kinderen naar dans/sportles brengen’.

Bottom line komt het erop neer dat vrouwen zichzelf willen ontwikkelen op diverse vlakken, er 'goed/aantrekkelijk' uit willen zien (vlak de druk op wereldniveau niet uit, alleen al het feit dat wellicht 60 % van de vrouwen ineens met een duckface op de foto staat, wel-niet met opgespoten lippen, is toch vrij bizar, reminder: echte schoonheid komt van binnenuit), klaar willen staan voor anderen en nog steeds (voor de meesten geldt dat) zowel huishouden, werk als zorg voor de kinderen combineren op een manier die veel meer tijd en aandacht in beslag neemt en energie kost dan dat geldt voor mannen.

Het is natuurlijk heel leuk om uitdrukkingen te gebruiken als ‘we zijn zwanger’ wat tegenwoordig helemaal hot is, maar het is toch echt de vrouw die de channel is for life on earth, door alle hormoonschommelingen gaat en ik heb zelf aan den lijve ondervonden hoe vaders zich compleet kunnen distantiëren van hun verantwoordelijkheden na een samensmelting van mannelijke en vrouwelijke energie op het allerhoogste niveau.

Zelf ben ik dankbaar voor alle lessen en inzichten die ik hieruit heb gehaald en hoe dit alles ervoor heeft gezorgd dat ik me nu volledig vrij voel om te zijn wie ik ben en dat ook te delen.

Voor mij was dit een enorm leerzaam proces, waarin ik ontdekte hoeveel vrouwen met mij door hetzelfde gingen, maar dit voor zichzelf hielden, niet durfde te vertellen en heel enthousiast werden van mijn openheid hierin en daarna helemaal losgingen.

Daarnaast ben ik zelf een vrouw, 1e dochter van een vrouw, moeder van een vrouw en sta ik sinds mijn 18e voor groepen... vrouwen. De herontdekking (want dit was er al van nature) van het optimaal inzetten van mijn eigen vrouwelijke energie heeft me zoveel moois gebracht en brengt dit nog iedere seconde. Daardoor is ook de mannelijke energie op een meer gezonde manier aanwezig, zowel in mezelf als in mijn omgeving, letterlijk en figuurlijk.

In een maatschappij waar tijd wordt gezien als geld, vind ik het ook belangrijk dat er wordt ingezien dat mannen en vrouwen anders reageren op stress en dealen met stress, mede vanwege de hormonale verschillen.

Waar een man lekker kan gaan op adrenaline hebben vrouwen bijvoorbeeld meer hersteltijd nodig. Waar een man zich eerder kan opladen en ontladen van stress, is een vrouw nog van alles aan het verwerken. Waar een man bepaalde zaken van zich kan laten afglijden en zich kan afsluiten, ziet een vrouw nog 101- dingen die gedaan ‘moeten’ worden ten aanzien van zorg, kinderen, werk en zichzelf wanneer ze thuis komt, waardoor haar stressniveau weer stijgt. Daarnaast kunnen vrouwen bepaalde zaken eerder als stress ervaren dan mannen. Dan hebben we ook nog zoiets als pilgebruik die de hormoonhuishouding van de vrouw verstoort sinds 1962, wellicht een extra stressfactor bij iedere sexuele activiteit wanneer je deze niet meer wilt slikken, een maan(d)cyclus en zwangerschap die onze hormoonhuishouding een opdoffer geven.

Kortom, redenen genoeg om vrouwen te begeleiden bij ontspanning, zelfbewustzijn en om voor zichzelf te kiezen vanuit zelfliefde.


De kracht van intuïtie, instinct, creativiteit en flow

Sinds ik leef vanuit intuïtie, instinct, creativiteit en volgens mijn eigen flow heb ik continu mooie ontmoetingen met mannen en vrouwen (en dieren trouwens) die me nog verder optillen op dit pad en stroomt er positieve overvloed naar me toe op diverse manieren en van diverse kanten. Zoals mijn buurvrouw laatst tegen me zei: ‘alles wat jij wenst komt uit, you are a witch.’

Inderdaad, alles wat ik wil, daar zit de crux. Ik hou me namelijk niet meer bezig met ‘wat zou moeten.’

Een wereld vol wonderen is zichtbaar.

Als jij dit ook wilt en deze ontwikkeling durft aan te gaan, dan begeleid ik je graag op het pad van vertrouwen en verwondering. Vertrouwen in jezelf, je leven en het universum.


Kun je begeleiding gebruiken bij je burnoutherstel? Ik werk graag met je. Via Contact kun je me mailen om een afspraak te maken.

Copyright by Gladys Daniel. Vind je mijn teksten dusdanig interessant dat je ze wilt delen, laat me dit dan weten en vraag om toestemming om dit te delen op je site met een link naar deze bron.


Burnout, zorg beter voor jezelf

Burnout? Depressief? Chronisch moe?
Waarschijnlijk leef je nu continu vanuit je hoofd in plaats vanuit je gevoel.

Inmiddels geeft je lichaam duidelijk aan dat je in .....

Kies voor jezelf vanuit Liefde


Waarop baseer jij je keuzes? Op Angst of Liefde, op Ego of Spirit?

Angst verlamt je en trekt je naar binnen. Liefde brengt je naar buiten, zorgt voor verbinding, vrijheid en een leven mogelijkheden.

Ego houdt zich bezig met de buitenwereld en ...

Yin Yoga, maak ruimte in jezelf

Wanneer je gestressed bent en je opgejaagd voelt, wordt je door Yin yoga weer bij je centrum gebracht, terwijl je beweegt in alle rust.

Ook wanneer je zo uitgeput bent, dat je geen focus meer hebt en de kracht in je lichaam hebt verloren is yin yoga ideaal. Je hoeft namelijk niet de hele tijd op je ...

Gezond door Knuffels

Knuffels geven warmte, liefde en aandacht.
Dat is wat ieder mens nodig heeft, jong en oud.
Net zoals positieve, liefdevolle en opbouwende reacties en relaties.
Een tekort aan dit alles, kan ervoor zorgen dat je letterlijk afstompt..... koud wordt en ...

Reviews TrippleShape Energy Coach, Trainer & Docent

 Leoni Janssen, Marketing- en Communicatiestrateeg - Personal Coach & Trainingstraject


Ik heb Gladys leren kennen als een personal coach/trainer die verantwoordelijkheid neemt voor degene die ze begeleidt zonder dat ze verantwoordelijkheid wegneemt bij haar coachee. Ze definieert haar vertrekpunt en weet waar ze naartoe werkt zowel met haar eigen onderneming als die van de mensen die ze begeleid. Ze maakt indruk met haar intelligentie, feitenkennis en tomeloze energie. Maar haar allergrootste talent is wel het feilloos aanvoelen van situaties en mensen waarmee ze invloed uitoefent en zaken gedaan krijgt. Dat met een flinke dosis natuurlijk optimisme en humor maakt haar een geweldige mentor.

 Helena Westerhout – Deelnemer TrippleShape lessen


“Ik vind jou een lerares zoals ik die altijd voor alles zou willen: warm, motiverend, enthousiast, grappig en serieus tegelijk. Je maakt een groep van mensen, verbindt. Bij jou voel ik me veilig omdat ik jouw gedegen kennis en ervaring en totale beheersing voel. Je bent gastvrij en met je humor maak je de zwaarste momenten licht. Het mooie is dat je daarnaast ook nog diepgang hebt.....”

Judith Webber - Pure Human- Training Presentatietechnieken

Gladys heeft mij geholpen met podium-training. Ik heb in haar een perfecte leermeester gevonden, door haar achtergrond in beweging, expressie (in de breedste zin van het woord) en lesgeven heeft ze mij door zelf diverse vormen van beweging & zang te laten ervaren, veel power gegeven om mezelf (nog) meer te laten horen & zien op het podium. Gladys is warm, gestructureerd en laat je je eigen grenzen overbruggen. Ik kan haar van harte aanbevelen als coach & trainer."

 Linda Reindertsen – Deelnemer BodyShape lessen
“Je hebt een aanstekelijke sprankeling in je ogen! Je bent energiek en danst en beweegt met passie, maar aan de andere kant straal je rust uit. Je bent professioneel en goed in je vak. Je lessen zijn echt een feestje! Je krijgt vanzelf een lach op je gezicht en die lach gaat er niet meer af. Aan het einde van een les bij jou voelde ik me herboren en ging ik met nieuwe energie en een big smile naar huis.”