"Durf je eigen weg te volgen.
Wees een leider van je eigen leven.

Het enige dat je hoeft te volgen is je innerlijke stem."

Gladys Virginia Daniel

Burnoutherstel: waarom je je zo eenzaam en alleen voelt en wat je dan nodig hebt

Regelmatig krijg ik van coachingsklanten die in een burnout zitten te horen dat ze zich zo alleen en eenzaam voelen. Laat ik voorop stellen dat een burnout inderdaad het tegenovergestelde is van warmte, liefde en gezelligheid.

Des te erger de burnout, des te heftiger de lichamelijke symptomen, waardoor je je ook letterlijk fysiek koud kunt voelen. Ben je dan ook nog heel lang single, dan kan het zijn dat de emotionele kou en gebrek aan lichamelijke aanraking je ook heeft opgebroken. Want lichamelijke aanraking op een positieve en liefdevolle manier is essentieel voor een mens.

Het zijn niet alleen baby’s die liefde nodig hebben en daarop gedijen. We’re all human, jong en oud(er).


LIEFDE(LOOS)

Gebrek aan liefde is ook zo logisch, want je hebt namelijk jezelf in de steek gelaten, voor een langere of kortere periode maakt niet uit. You dit it. Je was alles behalve lief voor jezelf.

Je bent gaan leven naar andermans meningen, oordelen en maatstaven in plaats van dat je je hart hebt gevolgd en voor jezelf bent gaan staan. Is dit hoe je je kind of een geliefde zou behandelen? Zou je die bibberend in de kou laten staan? Of zou je je arm om die persoon heen slaan, hem/haar tegen je aanhouden en zeggen dat alles goed is en veilig.


VEILIG

Goed en veilig, nog zulke kritische kwesties ten tijde van een burnout. De grond is onder je voeten weggeslagen, je hebt het koud en voelt je alleen en misschien zelfs eenzaam. Dit voelt allesbehalve goed en veilig. Misschien wil je wel het liefst alleen nog in de foetushouding liggen, überhaupt kan opstaan al een ding zijn en is je bed het meest comfortabel (overigens, wanneer je er goed doorheen zit heb je zeker je slaap nodig om je lichaam en mind te herstellen. Grote kans ook dat je al heel lang slecht slaapt).

Nee, terwijl je daar hangt, met 1 hand aan een cliff, geen bodem onder je voeten en onder je het uitzicht op een heel diep ravijn, voel je je zeker niet veilig. Het ergste is nog dat je zo uitgeput bent, dat je jezelf niet eens meer omhoog kunt tillen. Dus of er dient een wonderbaarlijke hand uit het niets te verschijnen, iets dat je in je nekvel grijpt, zoals een kitten door haar moeder wordt opgepakt of…… je laat los en daar ga je. Je bent toch al bang, het is al eng, je hebt je al te lang vastgehouden aan zeepbellen, dus let it go.

Val maar.

Terwijl ik dit schrijf, voel ik nog hoe ik losliet en daar lag. Spartelend als een vis op het droge. Inderdaad, het is daar niet leuk, rock bottom. No fun at all.

Maar weet je, bloemen groeien vanuit de aarde en niet in de hemel. So if you want to grow, you have to let it all go and move in your own flow.


ECHTE ENGELEN BLIJVEN

Je hoeft je ook geen zorgen meer te maken om anderen, want velen zullen gaan. Sommige waren wellicht nog maar kort in je leven en zogenaamd bij je vanwege de kracht die ze zagen en kunnen niet omgaan met de nieuwe jij in wording. Anderen zijn er misschien al langer, maar schrikken zich rot. Weer anderen willen je wel helpen, maar willen ook heel graag een dankjewel. Zit je ook niet op te wachten en dan zijn er 1 of 2 waarvan je onvoorwaardelijke liefde voelt. Ze geloven in je, weten wie je bent en wat je kunt en willen oprecht het beste voor je en hoeven helemaal niets van je.

Dat zijn de engelen op aarde. Mijn dochter was daar één van. Ze was op dat moment 15 en vroeg zich af of ik onafgebroken ongesteld was, want die sterke ik die nooit huilde en altijd doorging, was zo labiel als de pest en volgens mij heb ik 1,5 jaar lang bij het minste geringste gehuild. Er was geen houden aan. Ja, met mijn kracht, mijn energie, had ik mezelf volledig verslonden. Ik doe nooit iets half, dus burnout raken ook niet natuurlijk.

Daarnaast was er een vriendin die me onvoorwaardelijk steun gaf, niet omdat ze me zielig vond, maar juist omdat ze me krachtig vond en geloofde in alles wat ik deed.

Ik weet nog dat ze zei: “holy shit Gladys, zelfs nu zie en voel ik nog die power van je erdoor heen, hoe powerful ben jij wel niet wanneer je weer beter bent.”

Dat was op het moment, dat ik niet eens meer zelf met mes en vork kon eten van uitputting en als ik sprak leek het alsof ik met dubbele tong sprak en mijn hersenen wisten niet meer hoe ze op woorden moesten komen. Mijn zenuwstelsel had het begeven. Het was niet alleen dat mijn batterij leeg was, ik had niet eens meer een accu.


ALLEEN ZIJN IS PRECIES WAT JE NODIG HEBT

Het feit dat je je alleen voelt, is oké. Dat is namelijk precies wat er nodig is. Alleen zijn, alleen voelen. Want alleen in stilte kun je jezelf horen. Het is perfect om ervoor te zorgen dat zo min mogelijk mensen nu met goede bedoelingen tegen je aan komen praten. Je zit er niet op te wachten, je hebt er niets aan, het zijn verstorende prikkels en het is de hoogste tijd dat je je eigen wijsheid onder ogen gaat zien en al je gevoelens gevoeld mogen worden.


LACH JIJ NOG?

Dan nog de gezelligheid. Ik wist al lang dat ik niet meer gezellig was en de fase van snel geïrriteerd, kort lontje lag al ver achter me. Maar op het moment dat een oude bekende tijdens een etentje tegen me zei: “Waar is je lach gebleven. Die enorme schaterlach van je?”

Ouch….

Ja, dat zogenaamde, je mag niet hardop lachen in bepaalde gelegenheden is niets voor mij. Ik kon echt zo enorm in lachen uitbarsten dat iedereen wel moest meelachen, of ze nu wilden of niet. Inderdaad, mijn lach was gone.

Die kwam zo hard binnen, dat ik wist, dat is waar ik voor wil zorgen, ontspanning, zodat ik weer kan lachen. Want ik wilde echt niet zo’n vijftiger worden met van die ontevreden naar beneden getrokken mondhoeken. Kijk maar eens om je heen op straat. Grijze jas (of beige, ook zo lekker flitsend), zelfde haarkleur, zelfde gezichtskleur en dan die mondhoeken. Brrrr…..

Want damn, life is just a game.

De paradox is dat we hier enerzijds niet zijn om onszelf al te serieus te nemen. Met licht en een smile is alles leuker en anderzijds is het juist zaak dat we wel serieus naar onszelf, ons lichaam en ons hart en vooral onze spirit luisteren.


TIPS VOOR BURNOUT HERSTEL

Naar aanleiding van bovenstaande wil ik je voor je burnoutherstel de volgende tips geven. Waarom? Omdat dit dingen zijn die ze je in de reguliere gezondheidszorg niet vertellen en niet in een potje zitten. Ook sommige burnoutcoaches (die zelf nog nooit een burnout hebben gehad?) vertellen je dit niet. Realiseer je ook dat als je echt ver heen bent, je te uitgeput bent om te praten (ja, ineens ontdek je dat ‘gewone’ dingen niet meer gewoon zijn) en veel hulp is gericht op praten. Dat put je alleen maar verder uit. Terwijl het juist zaak is om op te laden.

Alleen zijn = tijd en ruimte voor jezelf = tijd en ruimte voor je herstel
Alleen is goed. Zorg voor tijd en ruimte voor jezelf, om jezelf te horen en te voelen. Het allerliefste ga je echt voor een tijdje uit je dagelijkse omgeving, om zo min mogelijk prikkels te ervaren, want die kun je niet meer verwerken. Lukt dit niet, zorg dan dagelijks voor een combinatie van natuur, bewegen (take it easy please, dus wandelen is helemaal oké) en alleen zijn. Ontdek en leer hoe je kunt genieten van alleen zijn en van alle antwoorden en inzichten die dan komen.

Eenzaam is minder, maar wel duidelijk. Je weet nu precies aan wie je wel of niet iets hebt. Zorg ervoor dat je je omringt met mensen die echt het beste met je voor hebben en er op een liefdevolle manier voor je zijn. Ieder ander kun je echt laten gaan. Dit is jouw proces.

Bedenkt je ook dat je nu anders bent en doet dan je voorheen deed en was. Dat kunnen mensen niet aan. Je zult daarom tegen muren van onbegrip lopen. Sommige mensen zien je als zwak en weer anderen zullen je veroordelen.

We leven in een mannelijk georiënteerde, op macht en angst gebaseerde, sociaal geïndoctrineerde maatschappij. Jij kiest er nu voor om het anders te willen en te doen. Je wilt je niet meer door je hoofd laten regeren, maar je hart erbij betrekken. Dat is niet zwak, dat is buitengewoon krachtig. Er dient iets te veranderen in de wereld, daarom vallen we bij bosjes neer... en staan we vooral weer op.

Gefeliciteerd! You just left the system.

Voor de goede orde. Alles heeft twee kanten en voor sommige mensen geldt: “Ignorance can be bliss”. Is helemaal oké.

Zorg voor warmte door liefdevolle fysieke aanraking
Koud is heftig. Ik voelde zelf hier in Nederland het gebrek aan verbinding en zuivere communicatie, teveel hoofdmensen, de oppervlakkigheid van ‘hoe was je weekend’ en ‘ga je op vakantie’? In combinatie met het koude weer trok ik niet meer. Ik ben voor herstel terug gegaan naar mijn roots, Curaçao. Ook al ben ik hier in Nederland geboren en getogen en was ik daar pas voor de 3e keer in mijn leven. Het heeft me geheeld. Warmte, ontspanning, zon, licht, ruimte (oneindig uitzicht over de Atlantische Oceaan bij maanlicht), alleen zijn, niets hoeven, niets moeten, niets doen. Voor het eerst van mijn leven hangen in een hangmat.

Wat ook heel belangrijk is bij je burnout herstel is liefdevolle fysieke aanraking. En als je dit niet in je relatie kunt vinden, denk daar dan ook eens over na. Is dat wat je wilt, of wil je het anders?

Zorg ervoor dat je aanraking krijgt. Knuffels en positieve aanrakingen werken helend en zorgen er ook voor dat je je weer verbindt met je lichaam. Zoek een masseuse bij wie je je prettig en op je gemak voelt en geef je over. Probeer verschillende vormen uit.

Geef je over
Geef je over is zowieso het sleutelwoord.

Burnout is een hele grote pas maken op de plaats, letterlijk stilstaan en jezelf overgeven aan het Grote Niets. Ga maar zitten onder die boom.
Burnout is het moment voor de Oerknal. Het moment voor de schepping. Voordat je opnieuw geboren wordt en als een fenix uit de as herrijst.


Kun je hulp gebruiken bij je burnoutherstel? Ik ben je graag van dienst om jou te helpen jezelf te helpen. Zodat je leert om liefdevol met jezelf om te gaan.
Via info@sheflow.nl kun je een afspraak met me maken.


tekst ©GladysVirginiaDaniel

SheFlow combineert verschillende diensten die ervoor zorgen dat jij leert hoe je gezond met je eigen energie omgaat.

Voor particulieren en organisaties

We laten je bewegen:
•BarreWorkout en Chi Flow workout

We helpen je om jezelf te durven zijn, te voelen en te laten zien:
•Persoonlijke Energie Coaching

En we helpen je om van je huis een thuis te maken. Immers, zoals je huis is, zo is je geest.
•Energieke Interieur Styling

Burnout, zorg beter voor jezelf

Burnout? Depressief? Chronisch moe?
Waarschijnlijk leef je nu continu vanuit je hoofd in plaats vanuit je gevoel.

Inmiddels geeft je lichaam duidelijk aan dat je in .....

Kies voor jezelf vanuit Liefde


Waarop baseer jij je keuzes? Op Angst of Liefde, op Ego of Spirit?

Angst verlamt je en trekt je naar binnen. Liefde brengt je naar buiten, zorgt voor verbinding, vrijheid en een leven mogelijkheden.

Ego houdt zich bezig met de buitenwereld en ...

Yin Yoga, maak ruimte in jezelf

Wanneer je gestressed bent en je opgejaagd voelt, wordt je door Yin yoga weer bij je centrum gebracht, terwijl je beweegt in alle rust.

Ook wanneer je zo uitgeput bent, dat je geen focus meer hebt en de kracht in je lichaam hebt verloren is yin yoga ideaal. Je hoeft namelijk niet de hele tijd op je ...

Gezond door Knuffels

Knuffels geven warmte, liefde en aandacht.
Dat is wat ieder mens nodig heeft, jong en oud.
Net zoals positieve, liefdevolle en opbouwende reacties en relaties.
Een tekort aan dit alles, kan ervoor zorgen dat je letterlijk afstompt..... koud wordt en ...

Reviews TrippleShape Energy Coach, Trainer & Docent

 Leoni Janssen, Marketing- en Communicatiestrateeg - Personal Coach & Trainingstraject


Ik heb Gladys leren kennen als een personal coach/trainer die verantwoordelijkheid neemt voor degene die ze begeleidt zonder dat ze verantwoordelijkheid wegneemt bij haar coachee. Ze definieert haar vertrekpunt en weet waar ze naartoe werkt zowel met haar eigen onderneming als die van de mensen die ze begeleid. Ze maakt indruk met haar intelligentie, feitenkennis en tomeloze energie. Maar haar allergrootste talent is wel het feilloos aanvoelen van situaties en mensen waarmee ze invloed uitoefent en zaken gedaan krijgt. Dat met een flinke dosis natuurlijk optimisme en humor maakt haar een geweldige mentor.

 Helena Westerhout – Deelnemer TrippleShape lessen


“Ik vind jou een lerares zoals ik die altijd voor alles zou willen: warm, motiverend, enthousiast, grappig en serieus tegelijk. Je maakt een groep van mensen, verbindt. Bij jou voel ik me veilig omdat ik jouw gedegen kennis en ervaring en totale beheersing voel. Je bent gastvrij en met je humor maak je de zwaarste momenten licht. Het mooie is dat je daarnaast ook nog diepgang hebt.....”

Judith Webber - Pure Human- Training Presentatietechnieken

Gladys heeft mij geholpen met podium-training. Ik heb in haar een perfecte leermeester gevonden, door haar achtergrond in beweging, expressie (in de breedste zin van het woord) en lesgeven heeft ze mij door zelf diverse vormen van beweging & zang te laten ervaren, veel power gegeven om mezelf (nog) meer te laten horen & zien op het podium. Gladys is warm, gestructureerd en laat je je eigen grenzen overbruggen. Ik kan haar van harte aanbevelen als coach & trainer."

 Linda Reindertsen – Deelnemer BodyShape lessen
“Je hebt een aanstekelijke sprankeling in je ogen! Je bent energiek en danst en beweegt met passie, maar aan de andere kant straal je rust uit. Je bent professioneel en goed in je vak. Je lessen zijn echt een feestje! Je krijgt vanzelf een lach op je gezicht en die lach gaat er niet meer af. Aan het einde van een les bij jou voelde ik me herboren en ging ik met nieuwe energie en een big smile naar huis.”