"Durf je eigen weg te volgen.
Wees een leider van je eigen leven.

Het enige dat je hoeft te volgen is je innerlijke stem."

Gladys Virginia Daniel

Text & Copyright by Gladys Daniel

Burnoutpreventie & -herstel: Keuzes maken en Creatief zijn

🌳Kenmerkend voor mensen in een burnout is dat ze door de bomen het bos niet meer zien en moeite hebben met beslissingen nemen. Dit heeft te maken slecht stromende galblaasenergie en een overbelaste lever (burnout = lever Qi stagnatie volgens chinese geneeskunde), die ervoor zorgt dat iemand moeite heeft met plannen. Lever- en galblaas horen bij het hout element. Als de lever in balans is heb je letterlijk en figuurlijk helder zicht op de richting die je op wilt gaan in je werk en leven.

Ook typerend bij een burnout is dat de inspanning die je Levert en het resultaat niet meer in balans zijn. Er gaat meer energie uit dan dat er binnenkomt. Daarom is het belangrijk om jezelf energetisch te voeden. Creativiteit is hierbij heilzaam, omdat dat letterlijk SoulFood is.

Wandelen voor je gezondheid
Het advies voor mensen met een burnout is om veel te wandelen. Wandelen heeft namelijk de volgende belangrijke herstelfactoren:

> beweging
> de wind door je haar/hoofd, waardoor je letterlijk gedachten kunt laten wegwaaien.
> natuur versterkt je houtelement versterkt en dat is essentieel voor je herstel.
Daarbij zijn we zelf natuur, dat wordt helaas vaak vergeten in de zuurstofarme en kleurloze kantoorgebouwen.

Op allerlei manieren is het dus belangrijk om bij burnoutherstel extra aandacht te geven aan het houtelement in je lifestyle.

Burnoutherstel: Houtelement versterken

Hoe kun je dit hout element versterken?

🍀Bewegen
Dagelijkse wandeling en als het lukt regelmatig naar een bosrijke omgeving gaan.

Belangrijk is om zachte vormen van beweging uit te voeren wanneer je zover over je grenzen bent gegaan dat je uitgeput bent. Een burnout is iets anders dan een beetje overspannen zijn. En het is een groot verschil of je in het begin van een burnout zit of in de fase van complete uitputting. Daarom is het gevaarlijk om standaard uitspraken te doen als: "bij een burnout moet je gaan hardlopen." Helaas wordt deze uitspraak zelfs door artsen, psychologen en psychiaters gedaan. Wanneer je compleet uitgeput bent, ben je wellicht net in staat om 5 minuten te lopen. Vanaf daar bouw je dan rustig op in duur, zonder prestatie.

🍀Zachte vormen van yoga, zoals Chinese yoga en Yin Yoga + Taichi en Qigong
Yoga poses om de lever- galblaas meridiaan te openen voor goede energiestroom in dat gebied. Hierbij kun je denken aan zijwaartse buigingen van het bovenlichaam en twist en spirals van boven- en onderlichaam.
Yin yoga is een rustige vorm van yoga waarbij je diverse zittende en liggende poses langer aanhoudt (bijv. 2-5 minuten). Hierdoor open je en breng je rust in je hoofd, hart, lichaam- en ziel.

Daarnaast zijn Taichi en Qigong zache bewegingsvormen waardoor je energie weer vloeiend gaat stromen. Het is een weldaad voor lichaam en geest.

🍀Nachtrust
Uiterlijk 22.00 uur gaan slapen, omdat de galblaas tussen 23.00 en 01.00 uur en de lever tussen 01.00 en 03.00 uur actief zijn en zo optimaal hun werk kunnen doen.

🍀Extra rust indien nodig
Bij ernstige uitputting 's middags tussen 13.00 en 15.00 volledig rusten

🍀Beperk beeldschermwerk en - activiteit
Regelmatige ontspanning van beeldschermwerk (laptop, mobiel e.d.), want beeldschermen (inclusief electriciteit) hebben een negatieve invloed op je lever energie. Eén van de meest zinloze dingen bij reïntegratie is om een medewerker in herstel zijn 488 mails te laten checken

🍀Emoties
Jezelf uiten, emoties verwerken en zeggen wat je op je lever hebt (van je afschrijven kan ook) in plaats van zolang te wachten dat je je gal gaat spuwen op een destructieve manier. Het woord 'binnenvetter' is niet voor niets. Gal speelt een belangrijke rol bij de vetvertering. Voorkom dus dat je een binnenvetter wordt of blijft.

🍀Voeding
'Bitter in de mond, maakt het hart gezond.' Het hart hoort bij het element vuur en wordt gevoed door het element hout.
Witlof is bijvoorbeeld een bittere groente. Nu moet ik toegeven dat ik nooit witlof at, omdat ik er echt niet blij van word. Toch heb ik iets ontdekt met witlof dat heerlijk is; een witlof smoothie.

🍀Kleur
Omring je met de kleur groen.

Misschien heb je daar onbewust ook behoefte aan. Ik kocht bijvoorbeeld voor het eerst van mijn leven een groene handtas en ging spontaan wat zacht salie groen in mijn interieur aanbrengen.

🍀Etherische olie
cederhout (werkt aardend en stabiliserend)

🍀Het belang van creativiteit bij je burnoutherstel
Creatief bezig zijn helpt ook om het houtelement te voeden en de energieblokkade(s) op te heffen.

Zelf vond ik het opvallend dat ik voor burnoutherstel 'voeding' direct en automatisch naar mijn kleurpotloden en stiften greep, die ik helaas te lang niet had aangeraakt. Mede daarom ben ik mij hierin gaan verdiepen.

Creativiteit komt voort uit inspiratie en is dus gericht op voelen en zijn. Daarnaast hoort het element hout bij de lente, het moment dat de aarde nieuw leven creëert. Dit is wat jij nu ook aan het doen bent tijdens burnoutherstel: opruimen wat niet meer voor je werkt, een nieuwe weg inslaan, nieuw leven creëren.

Burnout = disbalans tussen in- en uitgaande energie

♂️ mannelijke energie: hoofd (denken) & lichaam ( doen) en
♀️ hart (voelen) & spirit (zijn)
Waarbij de weegschaal te ver is doorgezakt naar de kant van denken & doen.

Vaak worden mensen in een burnout doorverwezen naar een psycholoog. Wat je daar doet is praten. Het positieve is dat je daardoor gaat uiten wat je op je hart hebt. Daarnaast is het belangrijk voor je burnoutherstel om meer te doen dan praten, omdat dit je ook in je hoofd houdt, terwijl het juist de bedoeling is dat je naar je hart gaat, om daarna een midden te vinden. Het zou mooi zijn als je deze gesprekken afwisselt met creatieve bezigheden. Overigens wanneer je ernstig uitgeput bent kun je (en wil je) niet meer praten.

Door creativiteit kom je in voelen & zijn.
Creativiteit brengt je naar je intuïtie en wanneer je daarmee in contact komt en van daaruit creëert zul je merken dat het éne na het andere kwartje valt. Ineens kom je uit je cirkel van doemdenken en angst (ook kenmerkend bij een overbelaste lever zijn de 'ja-maars') en zie je ineens weer mogelijkheden en oplossingen. Je ziet niet alleen de bomen, je herkent zelfs de verschillende soorten en kent ze allemaal bij naam.

Zo komt de weegschaal weer in balans.

Kies voor een ervaren Burnoutherstel coach met een holistische benadering. Zowel beschikbaar voor particulieren als voor organisaties en hun medewerkers

Mijn achtergrond:
> HR-achtergrond sinds 1994 (HBO Personeel en Arbeid)
> sinds 2008 als senior casemanager/verzuimcoach/coach wellbeing
> dans-, pilates- en yoga docent sinds 1990
> creatieve vormgevingsachtergrond en opleiding (incl. Feng Shui: harmonie in je woon- en werkomgeving)
> ervaringsdeskundige burnoutherstel
> als single mom bekend met zelfredzaamheid

➡️ Door mijn eigen burnoutherstel ervaring ben ik me gaan verdiepen in Chinese geneeskunde en de kracht van creatieve therapie. In mijn energy coaching sessies combineer ik een hoofd-hart-lichaam-geest benadering. Het zal je altijd helder worden waar nu daadwerkelijk de energie is geblokkeerd en hoe werk, privé(relatie), talenten en je persoonlijke blauwdruk met elkaar samenhangen.
Daarnaast heb ik het talent om te horen, te zien, te voelen en door te krijgen wat niet aan de oppervlakte ligt. Daardoor ga je naar de kern van wat er speelt en kun je zaken bij de wortel aanpakken. Je gaat op een no-nonsens manier de diepte inom er vervolgens verfrist en herboren weer uit te komen.

➡️ Ook voor directieleden, leidinggevenden en ondernemers die meer vanuit hun hart en natuurlijke flow willen werken is deze hoofd-hart-lichaam-geest benadering een aanrader.

Hèt boek om weer regie over je eigen leven te krijgen

Oktober 2021 is 'Jij bent Perfect' verschenen. Alle bepalende factoren voor burnoutherstel- en preventie komen hierin aan bod. Ga met dit boek zelfreflecterend aan de slag en verander je visie van Angst naar Vertrouwen. Stop met aanpassen voor de buitenwereld en ga leven volgens en vanuit je binnenwereld. Dan zul je ontdekken dat de 'world your playground' is en tot hoeveel mooie dingen je in staat bent.

Review

Een vriend van mij las een blog van jou op linkedin en via dat blog kwam hij op jouw site terecht en tipte mij omdat ik wel hulp kon gebruiken bij mijn burnout.

Ik heb bij jou geleerd geen verwachtingen te hebben, want verwachtingen staan voor teleurstellingen. Als je het resultaat en de weg ernaartoe los kunt laten, kom je tot de mooiste inzichten. Dat geldt ook voor het traject wat ik bij jou doorlopen heb. Ik heb verrassende en mooie inzichten gekregen waar ik echt wat mee kan en ik heb stappen gezet die ik zonder deze inzichten niet gezet zou hebben.

Het belangrijkste wat ik geleerd heb is dat, wanneer ik vasthoud aan iets wat niet past, het meer energie kost dan nodig is en
wanneer je iets doet dat wel past, het je energie kan opleveren.

Jouw openheid, motivatie, directheid vond ik fijn.
Jouw manier van vragen stellen bracht nieuwe inzichten.

Daarnaast vond ik het heel sterk dat je stilte z’n werk liet doen en niet tegen mij bleef praten. Door die stilte kon het creatieproces op gang kon komen.

Deze vorm van coaching is echt aan te bevelen voor mensen die openstaan voor een andere manier van coaching dan alleen standaard gesprekken voeren. Ook zeker voor mensen die veel in hun hoofd zitten en die bereid zijn door een muur te breken en dichterbij hun gevoel te komen.

Sanne, 38