"Durf je eigen weg te volgen.
Wees een leider van je eigen leven.

Het enige dat je hoeft te volgen is je innerlijke stem."

Gladys Virginia Daniel

Burnoutherstel voor vrouwen: de kans om de glans van je parel terug te vinden

Tijdens mijn burnout herstelproces (spirituele ontwikkelingsreis) kwam ik in de malle molen van de reguliere geneeskunde en maatschappelijke dienstverlening terecht.

Voor mij was het echt vreselijk en het bracht me verder van huis. Ik wist al vrij snel waarom ik hier in terecht was gekomen of liever gezegd, bewust in was gestapt. Dat vertel ik je zo.

Na weer een uitputtend gesprek met een maatschappelijk werkster, echt dat praten steeds met mensen deed me zooooo slecht, zei ik tegen haar: "X, we hebben nu 3 gesprekken gehad en zijn 3 maanden verder (helaas was ik niet meer zo scherp, want dit had ik zeker al eerder kunnen stoppen) en ik ben nog niets opgeschoten met deze gesprekken en de hulp die je wilde inzetten (huishoudelijke hulp, omdat ik het allemaal niet meer kon bolwerken) komt ook niet van de grond, daarom wil ik hier per direct mee stoppen."

"Je hebt volkomen gelijk", reageerde ze "Ik kan je niet helpen. Je bent zo intelligent, dat je zelf verstandelijk precies weet wat er speelt en waarom dit zo is gelopen, ik weet niet wat ik daar nog aan toe kan voegen."


Praten = Hoofd, Voelen + Hart

Onthou deze 3 dingen: uitputtend, gesprek en intelligentie. Dit is namelijk intelligentie die uit je hoofd komt, dezelfde intelligentie die je heeft uitgeput en waardoor je in gesprekken beland. Soms kan het opluchten om (eindelijk) ergens je verhaal kwijt te kunnen, echter op een bepaald moment kan praten je ook nog verder uitputten en is dit niet de weg die je dient te bewandelen om te herstellen. Zo was er ook een psycholoog die dit enerzijds zag en anderzijds niet wist wat ze ermee aan moest, omdat ze te onbekend was met complete uitputting. Ze gaf ook aan: 'ik kan je niet helpen, want je bent te verzwakt om te praten. Ik weet niet waar je terecht kunt, maar ik denk aan een speciaal kuuroord waar je kunt opladen, want je batterij is leeg, ik weet alleen niet of zoiets bestaat.'

De reden dat ik in dit circuit was gekomen (van huisarts naar praktijkondersteuner, van maatschappelijk werker naar psycholoog naar psychiater) was om erachter te komen hoe de reguliere geneeskunde omgaat met het fenomeen burnout.

Ik heb dit nu aan den lijve ondervonden, zodat ik precies weet waar jullie tegen aan kunnen lopen. Ik zeg 'kunnen', omdat ik echt uit de grond van mijn hart hoop dat jullie ergens in dit traject een positief resultaat hebben, mocht je hier je heil zoeken.


Antwoorden liggen in jou

Direct erachter aan zeg ik, dit is ook de reden waarom het grondig mis kan gaan, je heil zoeken buiten jezelf. In mijn ogen is een burnout een spiritueel proces en deze reis leg je intrinsiek af. Het is een fase in je leven waarin je buiten jezelf niets te zoeken hebt of te vinden, tenzij je iemand vind die daar ook zo over denkt en het traject om naar binnen te keren begeleid.  

De stap van psycholoog naar psychiater heb ik bewust gemaakt. Ik was namelijk zo shocked hoe ze je vanaf de huisarts aan de pillen willen zetten, zonder te verblikken of te verblozen. Hoe een beginnende huisarts je als eerste een DSM lijst in de hand drukt. Je wordt niet eens in de ogen gekeken (waar op dat moment wel heel veel - alles- aan af te lezen was, want als je ziel verwakt verdwijnt het licht uit je ogen), maar gediagnosticeerd via een lijstje. Het is echt verbluffend. Überhaupt zit en zat ik niet te wachten op een diagnose, een stempel of iets wat er op lijkt.


De weg naar verlichting zit in jezelf, de weg naar onderdrukking in een potje
Vervolgens kwam ik bij een psycholoog die er alles behalve sprankelend en gelukkig uitzag en absoluut zelf een lage trillingsfrequentie had en ook weinig wist over burnoutbegeleiding. Ik heb het haar gevraagd. Nog voordat het gesprek was begonnen, zei ze:  "Ik zie dat je hier bent vanwege een burnout, je kunt deze week al terecht bij de psychiater om de medicatie te bepalen." I beg your pardon.

Terwijl ik dit schrijf zit ik echt met een big smile. Serieus, niet eerder had ik zoiets gevaarlijks meegemaakt. Ik realiseerde me dat iedereen die ook maar iets labiel is en minder sterk van geest hierdoor in de greep komt van deze onderdrukking.

"Ik heb niets bij een psychiater te zoeken en daar ook niet om gevraagd en er is geen haar op mijn hoofd die ook maar 1 pil slikt. Er is namelijk niets mis met mijn hoofd, maar met mijn hart en spirit", vertelde ik haar. "Maar weet je, ik ga graag naar haar toe, want ik wil dit haar zelf vertellen en haar werkwijze ervaren." Zo geschiedde. Deze psychiater was een Jonge, leuke, vlotte vrouw met wie het klikte. Echter, begon ook zij nog zonder een gesprek over afstemmen van medicatie.  

Dus stelde ik haar de volgende vragen:

"Op basis waarvan wil je mij medicatie geven? Hoe zou dit mij moeten helpen? Waarom zou ik dit slikken? Wat zijn de gevolgen van de bijwerkingen?" En de hamvraag: "is het aantoonbaar, bijvoorbeeld middels een hersenscan dat er iets mis is in mijn hoofd dat door medicatie kan worden verholpen?"

Haar antwoordt: "Nee. Eerlijk gezegd niet. Het is puur dat wij denken dat ..... en door het uitproberen van .... kan het zijn dat .... " (zie noot)

Het is overbodig te zeggen dat ik uiteraard zonder medicatie en zonder vervolgafspraak ben weggegaan. Het voelde echt als je ziel verkopen aan de duivel.


Heilzaam alleen zijn
Vervolgens heb ik gekozen voor een alleen zijn, maar heilzaam pad van herstel van mijn hart en spirit. Want dat is wat er aan de hand is met een burnout, in deze moderne tijd hangt deze naam eraan, echter ben ik ervan overtuigd dat een burnout een spiritueel ontwikkelingsproces is, waarbij je ziel wegkwijnt, omdat je er te lang niet naar hebt geluisterd. Het is dus zaak om weer contact te maken met je zielsbestaan. Helemaal voor vrouwen, omdat vrouwen bijzonder goed zijn in het zich conformeren aan wat zij denken dat anderen van ze willen en voor iedereen klaar staan, behalve voor zichzelf.

Ik ben denkbeeldig alleen de woestijn in getrokken, onder een bodhi boom gaan zitten, op een berg en in een grot. Ik heb het allemaal alleen ervaren, onderzocht en ontdekt alsof ik opnieuw van liggen leerde om te rollen, te zitten, te kruipen, te lopen. In dit proces ben ik onder andere bij de traditionele chinese geneeskunde (TCM) terecht gekomen. Heel interessant. Ook heb ik gezorgd voor de broodnodige warme en liefdevolle aandacht door middel van massages. En het allerbelangrijkste, ik vond mijn plezier terug en het contact met mijn spirit, oa. door te dansen en te tekenen. Activiteiten waarin je zo opgaat, dat je de tijd vergeet. Ook heb ik (tijdelijk) afstand genomen van mensen, waarvan ik wist dat ik niet de optimale ruimte kon nemen om terug te komen bij mezelf, wanneer ze dicht om me heen bleven. Hoe goed bedoeld ook.

Al met al was het een rollercoaster journey (zowel voor mij als voor mijn dochter) en als het voor jou lichter kan, gun ik je dat van harte. Dit was mijn manier, volgens mijn eigen wijsheid. Ontdek jouw eigen manier.


Erken wat je ziel nodig heeft

Lieve, mooie, intelligente vrouwen (en mannen als ze dit lezen), burnoutherstel komt niet uit een potje, maar uit jezelf. Het is geen ziekte van je hoofd, het is een langdurig negeren van je emotionele en spirituele behoeften.

Je intelligentie, drive, ambitie is letterlijk in de overkill gegaan en heeft je nu naar de rand van de afgrond gebracht, in combinatie met waarschijnlijk een gruwelijk gebrek aan zelfliefde. Diezelfde intelligentie gecombineerd met zelfliefde en spirituele kracht, gaat je hier weer uit halen.

Kun je niet meer slapen en functioneren van ellende, dan trek je de stekker eruit, uit alles en ga je liggen, net zolang totdat je lichaam zegt 'dankjewel lieve X, dat je me nu serieus neemt en echt een keer in slaap valt.' Tussendoor zorg je dat je gezond, genoeg en zowieso eet en drinkt (dat systeem is waarschijnlijk ook ontregeld) en wandel je wat en zorg je voor optimale zuurstof inname.

Zit je in de kritieke burnout fase: wandelen, slapen, eten, wandelen, slapen, eten. Totdat je letterlijk weer bij zinnen komt. Wandelen, slapen, eten staat gelijk aan herstellen van body, mind en spirit. Vervolgens wanneer je weer mensen om je heen kunt hebben, vindt dan een goede masseuse.


Van mannen ratio naar vrouwen hart
Realiseer je dat we (nog even, a change is gonna come) in een mannenwereld leven, waar wetenschappelijke kennis en ratio als superieur worden gezien. Vrouwelijke intuïtie wordt niet altijd even serieus genomen en spiritualiteit wordt als zweverig gezien. Je maatschappelijke identiteit wordt ontleend aan je beroep en je inkomen. Dit geldt voor mannen nog iets meer dan voor vrouwen.

Spiritualiteit is het meest nuchtere wat je je maar bedenken kunt, omdat je daarbij zo natuurlijk mogelijk bezig bent met jezelf en in verbinding met anderen. Veel reguliere therapieën bestaan uit praten, waardoor de kans bestaat dat je wederom gaat rationaliseren. Het is juist zaak om eens uit dat hoofd te komen.

Ik wil je vragen om onder alle omstandigheden bij jezelf te blijven en naar binnen te keren, hoe diep je ook zit, hoe radeloos je ook bent.

Je bent een vrouw! Dat betekent dat je de gave hebt van intuïtieve wijsheid en instinct. Dat is de plaats waar je nu dient te zijn om te herstellen.

Ask yourself: waar is het ‘mis’gegaan, wanneer heb ik mezelf laten ondersneeuwen, mijn eigen kracht niet gezien, mezelf tekort gedaan en hoe ga ik mezelf afstoffen? Wanneer ben je je wilde vrouwelijke natuur kwijtgeraakt doordat je je hebt bezig gehouden met vragen als:

Doe ik het wel goed? Wat vinden ze van me als ik zo doe? Is het wel netjes en gepast als ik me zo gedraag? Des te langer je jezelf hebt laten leiden door dit soort vragen, des te meer uitgeput je raakt.

Je bent niet gek (nog niet ;-)), niet zwak en niet zielig, maar ver verwijderd van je zielehuis (ha, ha, nieuw woord geloof ik, perfect, gezien veel -zo niet alle- ziekten een probleem van de ziel zijn). Je hebt daarom hulp nodig van mensen die je onmetelijke kracht inzien, hoe uitgeput je ook bent. Het is aan jou om die buitengewone kracht nu niet meer in te zetten voor selfdestroying maar voor selflove, selfcare and selfhealing.


Wees bewust in je keuze voor externe begeleiding

Vraag de mensen (helpers) in je zoektocht bij burnoutherstel ook of ze zelf ooit een burnout hebben gehad of overspannen zijn geweest, of ze zelf ooit zo diep zijn gegaan en kijk ook hoe ze daaruit zijn gekomen. Is dat met warmte en liefde voor zichzelf? Want dat is wat je nodig hebt voor jezelf. Zijn het mensen die ervaring hebben of gespecialiseerd zijn in burnoutbegeleiding en die weten dat dit een spiritueel proces is, waarbij de ziel is uitgehongerd? Vraag het gewoon.

In bovenstaand traject was er één huisarts, die ik nog steeds dankbaar ben. Ja, dat zijn de parels.

Stap 1 hij luisterde oprecht

Stap 2 kwam niet met een DSM lijst of medicatie

Stap 3 haakte in op mijn eigen weten en spirit wat het beste voor me was en welke stap nodig was.

Ik bleef maar huilen vanwege het feit dat iemand echt luisterde, dat ik werd gehoord en dat hij me begreep.

Overigens betwijfel ik of hij zelf ooit zo precair heeft gezeten, maar zoals ik al zei, dit zijn de parels. Ik weet zeker dat er veel meer zijn zoals hij. Laatst hoorde ik van iemand dat haar huisarts (ook een man overigens) haar burnout een existentiële crisis had genoemd en haar het advies had gegeven om het boek 'De ontembare vrouw' te lezen. Dat is toch prachtig. Dan begrijp je het. In sommige kringen wordt deze crisis ook wel de donkere nacht van de ziel genoemd.

Het advies van mijn huisarts heb ik nog niet opgevolgd, terwijl ik echt sta te trappelen van ongeduld (ook een les: stap voor stap je pad gaan en geduld hebben wanneer nodig) om dit wel te doen. Wanneer de tijd rijp is, zal ik dit alsnog doen. Dat weet ik zeker. Want hij had het zo bij het juiste eind.

Vind jouw parel of open jezelf als een oester en ontdek dat jij zelf die parel bent en poets hem op zodat je weer gaat glanzen en stralen.

Enjoy the journey! Love yourself first.


noot: Onlangs las ik deze woorden van psychiater Jim van Os: "We hebben nog geen enkele test, voor geen enkel psychiatrisch ziektebeeld. Omdat we het brein niet begrijpen. Gedachten en gevoelens kunnen we niet een op een herleiden tot moleculaire processen, genen verklaren heel weinig. Terwijl de DSM dat wel suggereert: dat er echte ziekten in staan, die te herleiden zijn tot echte processen in het brein.” Overigens is in mijn ogen burnout überhaupt geen psychiatrisch ziektebeeld. Dat mag duidelijk zijn.

Overigens kan er wel via een MRI scan worden aangetoond wat er in je hersenen gebeurt is ten tijde van overmatige en continue stress en uiteindelijk uitputting.

Als ik iets voor je kan betekenen op je pad van burnoutherstel? Je bent van harte welkom.

Je kunt me mailen via info@trippleshape.nl  

Ben je een organisatie die in is voor een interactieve lezing over burnoutherstel? Ik kom graag bij jullie spreken over mijn transformatieproces.
Wil je vanuit de reguliere gezondheidszorg verbinding maken met een ervaringsdeskundige op het gebied van burnoutherstel? Be my guest.

Heb je een ander idee over hoe ik jou of je bedrijf van dienst kan zijn? Ik hoor het graag.


tekst ©SheFlow

SheFlow (voorheen onder de naam ©TrippleShape) combineert verschillende diensten die ervoor zorgen dat jij leert om energie te creëren.

Voor particulieren en organisaties

We laten je bewegen:
•BarreWorkout en Chi Flow workout

We helpen je om jezelf te durven zijn, te voelen en te laten zien:
•Persoonlijke Energie Coaching

En we helpen je om van je huis een thuis te maken
•Energieke Interieur Styling


She Flow Feminine Energy Workshop

Dit is een unieke combinatie van beweging en een interactieve lezing, waarin je de zachte en helende kracht ontdekt van je vrouwelijke energie.

Er is een duidelijke shift gaande op de wereld van overgewaardeerde ratio naar (nu nog) ondergewaardeerde kracht van intuïtie, creatie, voelen en zijn.
Digitaal verbinden we overmatig met z'n allen, maar de soul to soul connectie is nog ver te zoeken, terwijl juist die verbinding zorgt voor warmte, liefde en dus ons welzijn.

Ik neem je mee in mijn burnoutherstel verhaal en inzichten tijdens deze workshop, waarin je zelf ook gaat bewegen, voelen, verbinden, creëren en zijn.

Aanmelden kan via info@trippleshape.nl 

Burnout, zorg beter voor jezelf

Burnout? Depressief? Chronisch moe?
Waarschijnlijk leef je nu continu vanuit je hoofd in plaats vanuit je gevoel.

Inmiddels geeft je lichaam duidelijk aan dat je in .....

Kies voor jezelf vanuit Liefde


Waarop baseer jij je keuzes? Op Angst of Liefde, op Ego of Spirit?

Angst verlamt je en trekt je naar binnen. Liefde brengt je naar buiten, zorgt voor verbinding, vrijheid en een leven mogelijkheden.

Ego houdt zich bezig met de buitenwereld en ...

Yin Yoga, maak ruimte in jezelf

Wanneer je gestressed bent en je opgejaagd voelt, wordt je door Yin yoga weer bij je centrum gebracht, terwijl je beweegt in alle rust.

Ook wanneer je zo uitgeput bent, dat je geen focus meer hebt en de kracht in je lichaam hebt verloren is yin yoga ideaal. Je hoeft namelijk niet de hele tijd op je ...

Gezond door Knuffels

Knuffels geven warmte, liefde en aandacht.
Dat is wat ieder mens nodig heeft, jong en oud.
Net zoals positieve, liefdevolle en opbouwende reacties en relaties.
Een tekort aan dit alles, kan ervoor zorgen dat je letterlijk afstompt..... koud wordt en ...

Reviews TrippleShape Energy Coach, Trainer & Docent

 Leoni Janssen, Marketing- en Communicatiestrateeg - Personal Coach & Trainingstraject


Ik heb Gladys leren kennen als een personal coach/trainer die verantwoordelijkheid neemt voor degene die ze begeleidt zonder dat ze verantwoordelijkheid wegneemt bij haar coachee. Ze definieert haar vertrekpunt en weet waar ze naartoe werkt zowel met haar eigen onderneming als die van de mensen die ze begeleid. Ze maakt indruk met haar intelligentie, feitenkennis en tomeloze energie. Maar haar allergrootste talent is wel het feilloos aanvoelen van situaties en mensen waarmee ze invloed uitoefent en zaken gedaan krijgt. Dat met een flinke dosis natuurlijk optimisme en humor maakt haar een geweldige mentor.

 Helena Westerhout – Deelnemer TrippleShape lessen


“Ik vind jou een lerares zoals ik die altijd voor alles zou willen: warm, motiverend, enthousiast, grappig en serieus tegelijk. Je maakt een groep van mensen, verbindt. Bij jou voel ik me veilig omdat ik jouw gedegen kennis en ervaring en totale beheersing voel. Je bent gastvrij en met je humor maak je de zwaarste momenten licht. Het mooie is dat je daarnaast ook nog diepgang hebt.....”

Judith Webber - Pure Human- Training Presentatietechnieken

Gladys heeft mij geholpen met podium-training. Ik heb in haar een perfecte leermeester gevonden, door haar achtergrond in beweging, expressie (in de breedste zin van het woord) en lesgeven heeft ze mij door zelf diverse vormen van beweging & zang te laten ervaren, veel power gegeven om mezelf (nog) meer te laten horen & zien op het podium. Gladys is warm, gestructureerd en laat je je eigen grenzen overbruggen. Ik kan haar van harte aanbevelen als coach & trainer."

 Linda Reindertsen – Deelnemer BodyShape lessen
“Je hebt een aanstekelijke sprankeling in je ogen! Je bent energiek en danst en beweegt met passie, maar aan de andere kant straal je rust uit. Je bent professioneel en goed in je vak. Je lessen zijn echt een feestje! Je krijgt vanzelf een lach op je gezicht en die lach gaat er niet meer af. Aan het einde van een les bij jou voelde ik me herboren en ging ik met nieuwe energie en een big smile naar huis.”