"Durf je eigen weg te volgen.
Wees een leider van je eigen leven.

Het enige dat je hoeft te volgen is je innerlijke stem."

Gladys Virginia Daniel

2017 Copyright Gladys Daniel
Onderstaande tekst is geen boekenwijsheid, maar tot stand gekomen vanuit eigen leef - en docentervaring, opleiding, training en burnoutherstel- en heling.

heupen, heupenbekken, heupengezondheid, bekkengezondheid, burnoutheupen, burnoutbekken, helingheupen, heupenheling, burnoutvrouwen, vrouwenburnout

Burnoutherstel / Feminine Energy Boost:
De zachte en helende kracht van je heupen

Het menselijk lichaam is zo interessant! Waarbij het bekkengebied en de heupen misschien wel de meest fascinerende lichaamsdelen zijn.
In dit gebied ligt je levensenergie opgeslagen, een paar centimeter onder je navel (lage dantian). Logisch dat dit deel van het lichaam voor veel mannen en vrouwen één van de meest sexy en sensuele delen is om naar te kijken, aan te raken en aangeraakt te worden.

Gebruik de levenskracht van het bekken- en heupgebied voor Burnoutherstel- en heling
Het is een buitengewoon krachtig gebied voor de mens.
Naast het feit dat je levensenergie en daarmee sexuele energie zich in dit gebied bevindt, vind je hier ook het eerste en tweede chakra.
Je eerste chakra is de basis is van je bestaan, je gevoel van veiligheid.
Het tweede chakra is het vrouwelijke kracht- en creatie(baarmoeder)centrum.

Lees ook eens Burnout, energie en de elementen

De Heupen: hoofd-hart-lichaam-geest connectie

Aan ieder onderdeel op zich kan ik wel een artikel wijden. Voor nu wil ik jullie alvast onderstaande meegeven in staccato. Dit is alles waarmee ik mijzelf de afgelopen jaren in mijn eigen burnout herstel- en heling (inderdaad, het is beide) heb ondergedompeld.

Oosterse visie op gezonde heupen werkt preventief
Vanuit de Oosterse Taoïstische filosofie is veel aandacht voor de heupregio op een preventieve manier. Terwijl er in het Westen vaak pas aandacht aan wordt gegeven vanaf het moment dat iemand een blessure heeft in dit gebied of werkt met stres-release op een curatieve manier.

Minder zitten en meer zachte heupbewegingen
De zittende kantoor levensstijl is funest voor een gezond heupgebied.

Uit ervaring weet ik ook dat niet alle dansvormen even gezond zijn, zoals klassiek ballet wat ik zelf vanaf mijn 4e t/m mijn 25e intensief heb gevolgd en daarna op een lager pitje.

Met Tai Chi & QiGong zachte aandacht voor de heupen

Er ging een wereld voor me open op het moment dat ik een paar jaar geleden diverse qigong workshops en lessen volgde. Zoveel zachtheid en opening voor het heupgebied. Ik vroeg me hardop af waarom we dit niet op de dansacademie hadden gekregen als extra lessen. Mijn interesse was dusdanig gewekt dat ik vervolgens privé lessen Taichi ging volgen.

Laat de energie stromen in je bekkengebied

Ontdek de kracht van je heupen
Hopelijk gaat de Westerse helingskunde ook meer aandacht geven aan dit gebied, want in dit lichaamsdeel zit vooral de kracht van
• plezier
• openheid
• ontvankelijkheid
• zachtheid
• vloeibaarheid en
• beweging.

The Babe in the Womb, door Leonardo da Vinci.

Heupen: de bron van je levensenergie
Bekken: de poort van nieuw leven

Energie laten stromen, Ontvangen & Creëren
Fysiek biologisch ligt in de heupen je energiecentrum, is de vagina een centrum van ontvangen is en je baarmoeder het hart van creatie.
Helaas vertellen ze je dit niet in de reguliere gezondheidszorg, dus heb ik alles zelf ervaren en onderzocht. En dat is goed, want zoals ik al in één van mijn eerdere artikelen schreef over burnoutherstel, het is een spiritueel ontwikkelingsproces, waarbij je naar binnen keert en gaat geloven in je eigen innerlijk weten.

Geef de heupregio aandacht bij energie herstel en heling
Bij iedere klant die komt voor burnoutheling- en herstel wordt bovenstaande steeds weer bevestigd, gezien:
> de vele vragen op dit gebied
> de beperkte doorstroom van levensenergie door oa. gespannen spieren in dit gebied
> door continu vanuit 'moeten' en prestatiedrang te leven is de natuurlijke creatieve bron opgedroogd
> regelmatig verstoringen op seksueel gebied vanwege geen volledige overgave en/of nare ervaringen en
> de hieraan gerelateerde relationele issues die veelvuldig voorkomen.

Psoas

Heupen: anatomisch en spirituele connectie
Psoas, de Spier van de Ziel

De illiopsoas is de combinatie van:
• de psoas major (grote lendenspier) en
• de iliacus (darmbeenspier = driehoekige spier)

Dè Verbinder tussen boven- en onderlichaam
De psoas major verbindt het bovenlichaam met het onderlichaam en ligt onder de buikspieren.
Dat is een belangrijk gegeven, zeker gezien het belang van hoofd-hart-lichaam-ziel verbinding.

Deze spier staat in een veryangde prestatie maatschappij (waar mannelijke energie op een ongezonde manier de bovenhand voert) continu aan.

Een soepele psoas een soepele geest

In deze spier wordt spanning onbewust opgeslagen. Bewust kun je ervoor zorgen om deze spier soepel te houden: een soepele psoas staat voor een soepele geest.
Het ontspannen en rekken van de spier herstelt het evenwicht tussen yin (vrouwelijke energie) en yang.

De benaming van deze spier als spier/zetel van de ziel komt vanuit de taoistische filosofie.

Heup(spieren)-weetjes op een rij

Seksuele Levensenergie

'Let's talk about sex baby'. Seksuele energie is universeel, de menselijke oerdrift en de mogelijkheid om ons voort te planten. Seksuele energie is ook je levenskracht energie en deze is gezond wanneer die vloeibaar stroomt. Zonder blokkades.

Wanneer je deze energie laat stromen in je leven, kan het ook op andere fronten in je leven gaan stromen, zoals bijvoorbeeld financieel. Er is zowieso een link tussen energiestroom en geldstroom (money flow), en daardoor ook tussen seksuele energie en financiële overvloed.

Ook het nummer 'Hips don't lie' van Shakira komt bij me op. Je lichaam is een bron van ongekende wijsheid en vertelt altijd de waarheid.

Vrouwen & Mannen

Voor zowel mannen als vrouwen is de heupregio het sensuele- en seksuele centrum. Daarbij is het voor vrouwen ook nog eens het geboortekanaal waardoor nieuw leven op aarde komt.

Yoga

In het bekkengebied sla je emoties op. Door midddel van bepaalde yogahoudingen kun je in dit gebied meer ruimte en flexibiliteit realiseren.

Deze houdingen worden bij yoga heupopeners genoemd.

Emotioneel-Mentaal Stress

De heupspieren span je als eerste aan wanneer je vecht-vlucht systeem wordt geactiveerd. Bij langdurig of continu aanspannen heeft dat negatieve gevolgen voor je rug, waardoor rugklachten kunnen ontstaan.

Ademhaling/keel (stem)/kaken

Bij ontspanning zit je ademhaling laag, rond je lagere dantian (paar centimeter onder je navel). Bij spanning wordt je ademhaling oppervlakkiger en gaat omhoog, naar borst- en nekgebied. Hierdoor worden de hulp-ademhalingsspieren ingezet; de nekspieren. Deze hebben weer een link met je kaken, die bij stress gaan verkrampen.

Bij stembevrijding wordt er aandacht gegeven aan het bekkengebied. Want dit zorgt voor ontspanning, rustige ademhaling en vrijkomen van vastgezette emoties.

Luister en kijk maar eens hoe mensen zingen. Vaak wanneer de nekspieren overmatig worden aangespannen, vanwege onjuiste zangtechniek, is niet alleen het beeld gespannen, maar ook de klank geknepen en dat klinkt minder aangenaam, dan de zang van iemand die lekker in zijn of haar basis zit en volle klanken vanuit zijn/haar centrum laat horen.

Chakra's

Ik Ben

1e en 2e Chakra. Het eerste chakra (Wortel Chakra/Muladhara) staat voor Ik ben. Het is je geboorterecht.
Alles omtrent je eerste levensbehoeften, je basis en je roots is hierin gelegen. Dit chakra gaat ook over stevig op je eigen benen (durven) staan, iets wat ten tijde van een burnout precies voelt als het tegenovergestelde, nl. alsof de aarde onder je voeten is verdwenen.

Ik Voel

Het tweede chakra (Sacraal Chakra/ Swadhistana) staat voor het uiten van emoties, het hebben van relaties, beweging, seksualiteit en creativiteit. Hierbij horen: Nieren, blaas, geslachtsdelen, baarmoeder, geslachtsklier, bekken, heiligbeen en bloedsomloop.

Kleur

De kleur van het 1e chakra = rood.

De kleur van het tweede chakra = oranje.

Oranje staat ook in de kleurenpsychologie voor energie, plezier en vitaliteit.

Element

Water

Biomechanisch

deze spieren (iliopsoas: psoas + iliacus) zorgen ervoor dat je loopt, je been kunt optillen, je bovenlichaam naar voren buigt en je bovenlichaam vanuit ligstand naar zitstand brengt

BarreWorkout

en She Flow

Zowel tijdens de Barreworkout als tijdens de SheFlow lessen wordt er aandacht besteed aan de souplesse en openheid van je heupgebied.

Tai chi & Qigong

Bij Tai chi wordt er gewerkt met Energiepoorten. In de liesplooi zit wat ze noemen de Kua. Deze poort hou je bewust open tijdens Tai chi & Qigong beoefening, voor een optimale energiestroom.

Chinese energieleer

Lage Dantien. Je krachtcentrum (werk je ook mee tijdens taiji en qi gong), het centrum waar je levensenergie (Qi) is opgeslagen.

Aan de achterzijde in dit gebied ligt Ming Men, tussen de 2e en 3e lendewervels. Dit is tevens een energiepoort die je kunt activeren en wordt ook wel The Gate of Life genoemd. Waar de lage Dantien correspondeert met Yin (het vrouwelijke), komt Ming Men overeen met Yang (het mannelijke).

Pilates

Powerhouse

Ballet en andere dansvormen

Je centrum

Muziek

Denk aan Latin muziek waarbij je als vanzelf met je heupen gaat bewegen of Oosterse muziek en de sensuele bellydance.

Dan denk ik terug aan een brainstorm middag voor de BarreWorkout met een collega, waarbij we compleet in de feminine moves zaten en hoe ik mega heerlijk ik me daarna voelde en dat dat effect nog dagen aanhield.

Dit was even een inkijkje in mijn hersenen, wanneer ik verbanden zie en analyseer. Dit gaat dan nog maar over 1 lichaamsdeel. Maar zo is ALLES in het leven met elkaar verbonden.

Dansen voor gezonde energie

Energie wil bewegen, stromen, dus je kunt je voorstellen wat de postieve werking is van vloeiende dansbewegingen op je gezondheid. Daarom hou ik mezelf gezond met dansen, van ballet, Afikaanse dans, contemporary, tango, salsa, zouk en van alles daartussen heb ik wel de revue laten passeren in mijn leven. Een dag niet gedanst is een dag niet geleefd.

TIPS om te werken aan gezonde heupen- en bekkengebied

• Je heupen en onderbuik zijn je creatieve centrum. Zorg daarom voor creatieve activiteiten zoals tekenen, schilderen, zingen, muziek maken e.d. (dit is de reden dat ik She Draws tekenmiddagen organiseer)  

• Dans (salsa, kizomba, buikdansen, tango e.a.) of kom eens meedoen met de SheFlow/BarreWorkout lessen.

• Bewegen in het algemeen (denk ook aan hoepelen)  

• Zorg voor ruimte met een hoofdletter R, ruimte in je hoofd, hart, lichaam en geest, zorgt voor ruimte in je algehele zijn en in dat algehele ruime zijn, kunnen je heupen soepeler bewegen. Zorg ook voor letterlijke bewegingsvrijheid, denk hierbij ook aan opruimen in je huis en omgeving

• Masseer (of laat masseren) je buik, onderrug, hele bekkengebied

• Verwerk sexuele trauma's  als je die hebt

• Zorg voor gezonde, waardevolle, respectvolle en liefdevolle sexuele activiteiten

• Fantaseer, visualiseer, doe aan dagdromen; waar wordt je enthousiast van? Waarvan krijg je het warm op een positieve manier en van wie?

• Kom in contact met je lichaam en je gevoelens (rustig en bewust ademhalen helpt hierbij)

• Speel (ga naar een speeltuin, schommel, ga van de glijbaan, doe spelletjes etc.)

• Versterk dit gebied dmv spierversterkende oefeningen, zoals bijv. de Pilates bridge

• Drink voldoende water (kruidenthee)

• Zoek water op als in sauna, bad, strandwandeling e.d •en keer regelmatig naar binnen in jezelf in me-time voor je welzijn.

Laat je levensenergie (weer)stromen en je innerlijk vuur branden en geniet van jezelf.

Mijn persoonlijke voorbeelden op weg naar herstel

Uiteraard kan ik jullie alleen maar begeleiden als ik zelf practice what ik preach. Daarnaast krijg ik veel mailtjes van vrouwen die me vragen: Hoe kan ik weer tot mezelf komen, heb je tips en tools? Wat heb jij gedaan om uit je burnout te komen? " Dus hierbij een kijkje in mijn praktische toepassingen aangaande bovenstaande (dit is dus geen compleet overzicht van al mijn burnoutherstel/spirituele journey inzichten):

1. OPRUIMEN
De eerste stap was meer een inzicht. Ik voelde een enorme urge om op te ruimen en dan heb ik het echt over een mega clearing van mijn huis, waarbij ik begon met de zolder. Daar zag ik deze poster van mijzelf staan en ik dacht 'wow, wat is er gebeurd met dat mooie stralende meisje?' en ik nam me voor om ervoor te zorgen dat ik weer net zo sprankelend en open zou worden, vol plezier. Zo kwam ik ook op de naam van mijn insta, want door die foto zag ik wie ik in essentie ben en wie ik weer wilde zijn.

2. BACK TO MY ROOTS
De tweede noodzakelijke stap was contact maken met mijn roots. Al ben ik geboren en getogen in Utrecht en was ik nog maar 1x in mijn leven op Curacao geweest, ik voelde dat dit de plaats was waar ik diende te zijn om te herstellen. De fysieke, mentale, emotionele, spirituele en geografische kou was me te gortig geworden. Het wonder geschiedde en in 2013 was ik niet één, maar twee keer op Kuradise and it felt like home.

3. TEKENEN / CREATIVITEIT = SOULFOOD
De volgende stap was om een paar jaar geleden mijn tekenspullen weer tevoorschijn te halen (en verder uit te breiden). Ik ben zo ongeveer met een potlood in mijn hand geboren, toch was ik tot 2x toe in mijn leven voor hele lange tijd vergeten dat dit voor mij soulfood is.

4. TANGO DANSEN & MAN-VROUW RELATIE OPTIMALISEREN
De vierde stap was tango dansen. Rond mijn 18e ben ik hierdoor geraakt en ik had dat nog niet in de praktijk gebracht. Omdat ik bezig was met de ontwikkeling van mijn eigen vrouwelijke energie, leek me dit het ultieme. Mezelf volledig overgeven aan en in de armen van een man op de dansvloer in passie. Ook een test, zou ik dat kunnen? Een man op de dansvloer (toch wel mijn gebied in life als docent) volledig de leiding laten nemen? Hier was trouwens ook het bewijs dat als je op het goede pad zit, de juiste dingen en personen echt vanzelf naar je toestromen. 1 dag voordat de cursus begon kwam er uit onverwachte hoek een leuke jongen op mijn pad als tangodanspartner. Oh, trouwens, ik ben geslaagd voor de test, ik kon het... loslaten en overgeven ;-)

5. MASSAGES
Tussendoor gaf en geef ik mezelf regelmatig over aan een massage, dit kan zijn een thaise- , ayuverdische- , chakra- of ontspanningsmassage. Ik heb een verschil bemerkt tussen westerse en Indiase en Thaise massages, nl. dat ze bij westerse ontspanningsmassages vaak heel voorzichtig zijn, alsof je alleen een rug en nek hebt, terwijl ze bij thaise masages (nee, ik heb het niet over de happy ending massages, juist bijvoorbeeld je billen masseren, omdat daar bepaalde drukpunten zitten, die je helpen om te ontspannen en omgekeerd, sla je spanning ook op in je billen. Bij de Indiase massages heb ik gemerkt dat ze ook je buik en borsten meenemen in een massage. Ik vond het zelf een bijzondere constatering en de moeite waard om te vermelden. De voor jou juiste soort massage en masseuse vraagt om een zoektocht, waarbij je uiteraard voor meerdere soorten en personen kunt kiezen, vooropgesteld dat het voor jou 100% goed voelt.

6. ZINGEN
Ik ben weer gaan zingen. Dit had mij geholpen bij de eerste burnout (inderdaad, zoals ik al eens had gezegd, zeg maar nee tegen jezelf en je krijgt er twee) en had ik niet meer opgepakt. Hoe mooi, de zangdocente, geeft ook chakramassages. Ja, eenmaal op je pad, vloeit alles samen. Ook ben ik weer muziek gaan spelen. Harp is het meest mooie instrument voor je ziel. Had ik nog nooit gespeeld, mooie reden om dat nu wel eens te doen.

7. SALSA DANSEN (zie filmpje hierboven)
Na 9 maanden tango dansen, was de tijd rijp om weer iets van vroeger van stal te halen: salsa dansen. Ook al kan tango nog zo intiem zijn, er is 1 ding dat je niet doet en dat is je heupen bewegen. Tja, dat is met mijn roots toch wat lastig onder controle te houden en belangrijker nog, waarom zou ik dat onder controle willen houden.

8. YOGA
Yoga, yoga en nog eens yoga. Op de foto zie je een (dancer)pose die ik je niet zou aanraden om mee te beginnen, wanneer je energie laag is en je echt fysiek enorm verzwakt bent. Ik heb maanden alleen maar oefeningen gedaan die ik zittend of liggend kon doen en zo weer kracht opgebouwd. Geen ingewikkelde of zware toestanden, maar alleen in zachtheid zo lang als goed voelt in een houding blijven, om ruimte te creëren in je lichaam en ook specifiek in het bekkengebied. Na jaren kwam ik erachter dat anderen dat yin yoga noemen ;-)

9. TAI CHI & Qi GONG
Sinds een paar jaar heb ik mijn bewegings-repertoire uitgebreid met Tai Chi en Qi Gong. Op het moment ben ik met een privé trainer bezig om mezelf daarin nog verder te ontwikkelen, in het kader van de TrippleShape lessen. Van Tai Chi en Qi Gong krijg je echt instant energie. Je voelt alles opengaan en stromen in en om je heen op een hele zachte manier. Je hoeft jezelf niet uit te putten en iedereen kan het.

10. BEWEEG ALS WATER
Deze zomer heb ik mezelf extra omringd met water. Naast het feit dat ik hou van een warm bad, is strand en zee één van mijn favoriete plekken om te zijn. In NL niet om op een overvol strand te liggen, maar om te wandelen. Daarnaast is varen echt mijn ding. Over het water scheren, op de golven deinen, zoals de flow in life, zon op je huid en wind door je haar. Beweeg als water en zorg voor heupbewegingen die meegolven.

11. HAVE FUN!
Het meest belangrijke van alles: LACH, heb plezier. Je weet dat wanneer je dubbel ligt van het lachen je buik beweegt, de tranen over je wangen stromen en je hele bekkengebied in actie komt. Als er iets is wat mensen in een burnout zijn vergeten of kwijtraken, dan is het plezier. Helemaal wanneer je je lange tijd perfectionistisch hebt ingespannen omdat je dacht dat het (jijzelf) niet goed genoeg was.

Haal jezelf uit die modus, kijk naar de meest flauwe komedie van mijn part, oude Friends aflveringen doen het ook goed, spreek met mensen af met wie je kunt lachen, schrap (tijdelijk of helemaal) alle zuurpruimen uit je leven en.... lach!

Update 2022:
Sinds 2019 ben ik als partnerdans Zouklessen gaan volgen. Voor mij is dit het midden tussen de connectie van tango, the close embrace van tango en het plezier van salsa. Later heb ik hieraan Bachata toegevoegd.

Stap voor Stap

Heel belangrijk: als burnoutherstel een spirituele ontwikkelingsreis is, ga je dus stap voor stap, waarbij je onderweg ook eens stilstaat, om van het uitzicht en jezelf te genieten. Ga dus niet op wilskracht alle tips blindelings opvolgen, maar geef je over aan je geestkracht.

Welke tip spreekt je het meeste aan?
Welke tip heb je juist nu nodig?

Dat is jouw eerste stap. 1 van die twee antwoorden wordt jouw eerste stap.

Geniet van je reis!

Als ik je onderweg kan helpen om jezelf te helpen, dan hoor ik het graag. Je kunt me mailen via info@sheflow.nl

Burnout, zorg beter voor jezelf

Burnout? Depressief? Chronisch moe?
Waarschijnlijk leef je nu continu vanuit je hoofd in plaats vanuit je gevoel.

Inmiddels geeft je lichaam duidelijk aan dat je in .....

Kies voor jezelf vanuit Liefde


Waarop baseer jij je keuzes? Op Angst of Liefde, op Ego of Spirit?

Angst verlamt je en trekt je naar binnen. Liefde brengt je naar buiten, zorgt voor verbinding, vrijheid en een leven mogelijkheden.

Ego houdt zich bezig met de buitenwereld en ...

Yin Yoga, maak ruimte in jezelf

Wanneer je gestressed bent en je opgejaagd voelt, wordt je door Yin yoga weer bij je centrum gebracht, terwijl je beweegt in alle rust.

Ook wanneer je zo uitgeput bent, dat je geen focus meer hebt en de kracht in je lichaam hebt verloren is yin yoga ideaal. Je hoeft namelijk niet de hele tijd op je ...

Gezond door Knuffels

Knuffels geven warmte, liefde en aandacht.
Dat is wat ieder mens nodig heeft, jong en oud.
Net zoals positieve, liefdevolle en opbouwende reacties en relaties.
Een tekort aan dit alles, kan ervoor zorgen dat je letterlijk afstompt..... koud wordt en ...

Reviews Energy Coach, Trainer & Docent

Leoni Janssen, Marketing- en Communicatiestrateeg - Personal Coach & Trainingstraject


Ik heb Gladys leren kennen als een personal coach/trainer die verantwoordelijkheid neemt voor degene die ze begeleidt zonder dat ze verantwoordelijkheid wegneemt bij haar coachee. Ze definieert haar vertrekpunt en weet waar ze naartoe werkt zowel met haar eigen onderneming als die van de mensen die ze begeleid. Ze maakt indruk met haar intelligentie, feitenkennis en tomeloze energie. Maar haar allergrootste talent is wel het feilloos aanvoelen van situaties en mensen waarmee ze invloed uitoefent en zaken gedaan krijgt. Dat met een flinke dosis natuurlijk optimisme en humor maakt haar een geweldige mentor.

Helena Westerhout – Deelnemer TrippleShape lessen


“Ik vind jou een lerares zoals ik die altijd voor alles zou willen: warm, motiverend, enthousiast, grappig en serieus tegelijk. Je maakt een groep van mensen, verbindt. Bij jou voel ik me veilig omdat ik jouw gedegen kennis en ervaring en totale beheersing voel. Je bent gastvrij en met je humor maak je de zwaarste momenten licht. Het mooie is dat je daarnaast ook nog diepgang hebt.....”

Judith Webber - Pure Human- Training Presentatietechnieken

Gladys heeft mij geholpen met podium-training. Ik heb in haar een perfecte leermeester gevonden, door haar achtergrond in beweging, expressie (in de breedste zin van het woord) en lesgeven heeft ze mij door zelf diverse vormen van beweging & zang te laten ervaren, veel power gegeven om mezelf (nog) meer te laten horen & zien op het podium. Gladys is warm, gestructureerd en laat je je eigen grenzen overbruggen. Ik kan haar van harte aanbevelen als coach & trainer."

Linda Reindertsen – Deelnemer BodyShape lessen
“Je hebt een aanstekelijke sprankeling in je ogen! Je bent energiek en danst en beweegt met passie, maar aan de andere kant straal je rust uit. Je bent professioneel en goed in je vak. Je lessen zijn echt een feestje! Je krijgt vanzelf een lach op je gezicht en die lach gaat er niet meer af. Aan het einde van een les bij jou voelde ik me herboren en ging ik met nieuwe energie en een big smile naar huis.”