"Durf je eigen weg te volgen.
Wees een leider van je eigen leven.

Het enige dat je hoeft te volgen is je innerlijke stem."

Gladys Virginia Daniel

Burnoutherstel- en preventie: kijk naar de generaties die je zijn voorgegaan

28 maart 2019

Ineens ren ik naar zolder. Even daarvoor zat ik nog ontspannen op de bank te lezen, totdat.... Dit is wat ik nu dien te delen, er komt een foto op mijn netvlies van mijn overgrootmoeder, met mijn pasgeboren dochter in haar armen. 1997. Inderdaad, dat is de betovergrootmoeder van mijn dochter. 5 Generaties. Helaas had mijn oma ondertussen (ergens begin 60 meen ik), 2 jaar voordat mijn dochter werd geboren het aardse leven achter zich gelaten. Ik zie trouwens nu pas 21 jaar later dat betovergrootmoeder en mijn dochter qua kleur volledig op elkaar zijn afgestemd ;-).

Dit is exact waarom ik een burnout liever een zielsbewustzijn proces noem. Dat was het in ieder geval in mijn situatie. Want de dingen die je doet, waardoor je in een burnout komt, kunnen mede te maken hebben met kopieergedrag van je (voor)ouders en patronen in je familie die nodig zijn om te doorbreken.

Tevens is dit de reden waarom ik het zo kwalijk vind dat er in de reguliere gezondheidszorg zo makkelijk met pillen wordt gestrooid en er wordt gezegd: "in jouw familie komt x voor, dus labelen we jou ook met x en daarvoor moet je deze pil slikken." Er komt geen enkel breinonderzoek aan te pas, dit is gewoon een standaardbehandelmethode.


Welke opvattingen en patronen heb jij meegekregen van je (voor)ouders

In iedere familie zitten bepaalde patronen, pijnpunten en worden copingsstijlen gekopiëerd van generatie op generatie.
Ik weet nog goed dat ik onder douche ineens het inzicht kreeg: "als ik hierin nu niets verander, krijgt mijn dochter hier later last van. Het is aan mij om patroon x te doorbreken."

in mijn werk als Energy en burnoutherstel- en preventiecoach, maar ook in mijn werk als Casemanager Verzuim hoor ik het continu:
"ik heb geleerd om dat zo te doen van mijn (voor)ouders",
"in mijn familie blijven ouders bij elkaar, want scheiden hoort niet en maakt de familie ten schande',
"ik heb geleerd om altijd maar door te gaan, opgeven is zwak, aan rust nemen doen we ook niet."
"Emoties laten zien? Ik heb nog nooit emoties gezien bij mijn ouders."
"Vind je iets vervelend? Tanden op elkaar en doorgaan kreeg ik te horen."

De lijst is oneindig. Ik hoor bovenstaande van zowel mannen als vrouwen.

De reden dat ik net opsprong van de bank, was omdat ik een stuk las waarin een man vertelde over zijn zoektocht naar man-zijn. In mijn geval was het mijn zoektocht naar mijn vrouw-zijn. Of je nu man of vrouw bent, de kans is groot dat ook jij bepaalde (on)bewust hebt overgenomen, dezelfde copingsstijl hanteert als je vader of moeder, oma of opa of nog verder weg en wellicht draag je nog een kruis van van familie-issues die jij niet hoeft te dragen. Soms is dit helder geworden in ideeën en gedachten van voorouders die jij continu ingepeperd hebt gekregen. Het is hun pijn, jij hoeft dat niet te dragen en het ook niet eens te zijn met die ideeën.


Mannen en vrouwen issues

Je hebt waarschijnlijk ook opvattingen meegekregen over hoe mannen zich dienen te gedragen, hoe vrouwen zich dienen te gedragen, hoe een man-vrouw relatie in elkaar zit. Of misschien heb je meegekregen dat alle mannen slecht zijn en vrouwen minderwaardig.
Misschien wilden jouw ouders iets voor jou, omdat ze het zelf niet hebben gekregen of de kans hebben gepakt, waardoor jij een bepaalde druk voelt om een richting te kiezen die anders is dan wat jij zelf wilt.

Wat mag je laten gaan? Wat staat je juist ten dienst?

Bedenk dat je het meeste hebt meegekregen uit bescherming en goede bedoelingen, vanuit de situatie waarin je (voor)ouders zich bevonden. Dus voel geen wrok daaromtrent en neem niemand iets kwalijk.
Wees je daarnaast ook zeker bewust van alles wat je hebt meegekregen waar je nog steeds heel blij mee kunt zijn, omdat het je heeft gediend of nog steeds voor je werkt. Zoals er ook voorouderwijsheid is die we juist nodig hebben.

Het kan ook zijn dat er talenten boven water komen die je (voor)ouders ook hebben/hadden, die je nog niet volledig hebt ontwikkeld, misschien omdat zij ze zelf hadden onderdrukt.

Onderzoek het allemaal. Werk het uit, verwerk het en vraag je bij alles af of het jouw ideeën zijn en of ze nu in je voordeel werken. Vervolgens kun je in dankbaarheid laten gaan wat je niet meer dient, zodat jij vrij bent van oude ballast en in vrijheid kunt leven. Je energie zal weer stromen.


Wat wil jij je kinderen meegeven?

Laat dit alles ook input zijn voor wat jij je kinderen wilt meegeven. Laat jij ze in vrijheid opgroeien, zonder jouw burden of zadel je ze hiermee onbewust op? Mogen ze hun eigen ideën ontwikkelen of snoer jij ze dan de mond? Kun je luisteren naar hun eigen wijsheid? Krijgen ze de ruimte van jou om hun eigen ideeën te ontwikkelen?

Is er juist iets dat je van je vader en/of je moeder hebt meegekregen dat je zeker zelf ook aan je kinderen wilt doorgeven?


Ken je verleden, wees bewust en maak een keus hoe jij hiermee omgaat

In mijn geval heb ik dingen uitgezocht in:
- de vrouwenlijn
- het koloniale verleden. Want alleen al mijn achternaam spreekt boekdelen. Deze naam is gegeven aan vrijgemaakte slaven in 1863.
- mijn afkomst van mijn vaders kant op Curacao
- de geschiedenis van de vrouw en haar onderdrukking

Want een burnout vraagt om opruimen en inzicht krijgen.
Op álle vlakken: mentaal, emotioneel, fysiek, ziel, huis, omgeving.


Andere tijden zijn gekomen, Yin Yang balans

Sinds 2012 rommelt het energetisch enorm op aarde en daardoor worden allerlei dingen die daarvoor als 'vanzelfsprekend' werden gevonden opnieuw bezien. We merken dit als mannen, als vrouwen, als gehele wereld. Dit is waarom ik me sindsdien in de vrouwelijke en mannelijke energie vanuit oa. het Taoïsme heb verdiept. Dat betekent dat ik deze yin-yang zoektocht ook in mezelf ben aangegaan. Practice what you preach.


In eerste instantie leg ik de nadruk op de vrouwelijke energie, omdat de mannelijke energie te lange tijd heel dominant aanwezig is geweest in de wereld. Dit is hoe het werkt bij veranderprocessen, eerst is de weegschaal uit balans, dan wordt deze uit balans getrokken naar een punt van chaos, zitten we nu in, om vervolgens al wiebelend langzaam naar het midden te komen. Daar waar mannelijke en vrouwelijke energie in balans zijn.

Eerst zullen individuen hun eigen balans dienen te hervinden.

Daarom vind ik het mooi om te zien dat er ook mannen opstaan om mannen groepen te begeleiden.

And then one day, male & female, masuline and feminine energy will meet in wholeness.

Betovergrootmoeder en achterachterkleinkind (mijn dochter)

Burnout, zorg beter voor jezelf

Burnout? Depressief? Chronisch moe?
Waarschijnlijk leef je nu continu vanuit je hoofd in plaats vanuit je gevoel.

Inmiddels geeft je lichaam duidelijk aan dat je in .....

Kies voor jezelf vanuit Liefde


Waarop baseer jij je keuzes? Op Angst of Liefde, op Ego of Spirit?

Angst verlamt je en trekt je naar binnen. Liefde brengt je naar buiten, zorgt voor verbinding, vrijheid en een leven mogelijkheden.

Ego houdt zich bezig met de buitenwereld en ...

Yin Yoga, maak ruimte in jezelf

Wanneer je gestressed bent en je opgejaagd voelt, wordt je door Yin yoga weer bij je centrum gebracht, terwijl je beweegt in alle rust.

Ook wanneer je zo uitgeput bent, dat je geen focus meer hebt en de kracht in je lichaam hebt verloren is yin yoga ideaal. Je hoeft namelijk niet de hele tijd op je ...

Gezond door Knuffels

Knuffels geven warmte, liefde en aandacht.
Dat is wat ieder mens nodig heeft, jong en oud.
Net zoals positieve, liefdevolle en opbouwende reacties en relaties.
Een tekort aan dit alles, kan ervoor zorgen dat je letterlijk afstompt..... koud wordt en ...

Reviews TrippleShape Energy Coach, Trainer & Docent

 Leoni Janssen, Marketing- en Communicatiestrateeg - Personal Coach & Trainingstraject


Ik heb Gladys leren kennen als een personal coach/trainer die verantwoordelijkheid neemt voor degene die ze begeleidt zonder dat ze verantwoordelijkheid wegneemt bij haar coachee. Ze definieert haar vertrekpunt en weet waar ze naartoe werkt zowel met haar eigen onderneming als die van de mensen die ze begeleid. Ze maakt indruk met haar intelligentie, feitenkennis en tomeloze energie. Maar haar allergrootste talent is wel het feilloos aanvoelen van situaties en mensen waarmee ze invloed uitoefent en zaken gedaan krijgt. Dat met een flinke dosis natuurlijk optimisme en humor maakt haar een geweldige mentor.

 Helena Westerhout – Deelnemer TrippleShape lessen


“Ik vind jou een lerares zoals ik die altijd voor alles zou willen: warm, motiverend, enthousiast, grappig en serieus tegelijk. Je maakt een groep van mensen, verbindt. Bij jou voel ik me veilig omdat ik jouw gedegen kennis en ervaring en totale beheersing voel. Je bent gastvrij en met je humor maak je de zwaarste momenten licht. Het mooie is dat je daarnaast ook nog diepgang hebt.....”

Judith Webber - Pure Human- Training Presentatietechnieken

Gladys heeft mij geholpen met podium-training. Ik heb in haar een perfecte leermeester gevonden, door haar achtergrond in beweging, expressie (in de breedste zin van het woord) en lesgeven heeft ze mij door zelf diverse vormen van beweging & zang te laten ervaren, veel power gegeven om mezelf (nog) meer te laten horen & zien op het podium. Gladys is warm, gestructureerd en laat je je eigen grenzen overbruggen. Ik kan haar van harte aanbevelen als coach & trainer."

 Linda Reindertsen – Deelnemer BodyShape lessen
“Je hebt een aanstekelijke sprankeling in je ogen! Je bent energiek en danst en beweegt met passie, maar aan de andere kant straal je rust uit. Je bent professioneel en goed in je vak. Je lessen zijn echt een feestje! Je krijgt vanzelf een lach op je gezicht en die lach gaat er niet meer af. Aan het einde van een les bij jou voelde ik me herboren en ging ik met nieuwe energie en een big smile naar huis.”