"Er ontstaat steeds meer behoefte aan zachtheid, comfort en vrouwelijke energie. Dat zien we ook terug in het interieur."
Gladys Daniel

 

#bewustzijn #trendsbewustzijn #bewustetrend #bewustzijnscrisis #visionairgladys #bewustzijngladys #helderziengladys #mediumgladys #visionairgladys #trends2023 #trends2024 #vrouwelijkinterieur #vrouwelijkeenergieinterieur #yinhuis #yininterior #yininterieur

Ronde vrouwelijke vormen krijgen volop aandacht in het interieur

©️text by Gladys Daniel, augustus 2022

Vrouwelijke energie in je interieur

Terwijl de patriarchale dominante en rigide systemen op diverse maatschappelijke vlakken op instorten staan of al zijn ingestort, zien we een herwaardering voor het vrouwelijke. Dit is een combinatie van de vrouw en de vrouwelijke (yin) energie. Al staat yin en yang (mannelijke) energie los van gender, de vrouw an sich is evenals de vrouwelijke energie, mede sinds de opkomst van het christendom en daarmee het verdrijven van natuurreligies onderdrukt.

We zien dit duidelijk terug in de uitputtende en onevenwichtige manier waarop er met Moeder Aarde wordt omgegaan. In essentie zien we dit terug in de manier waarop mensen met zichzelf omgaan; gejaagd, onrustig, teveel denken en doen, te weinig voelen en zijn.

Alles is continu in verandering
Vanuit de Oosterse Taoistische filosofie is alles energie, bestaande uit yin en yang en zijn deze energieën continu met elkaar in beweging teneinde harmonie te creëren.

Dat betekent dat als iets langere tijd door slaat naar (ongezond) yang, zoals nu is gebeurd, er vanzelf een tegengestelde kracht opkomt. Des te meer uit evenwicht, des te groter de tegengestelde kracht, waarna eerst chaos ontstaat, voordat een nieuw equilibrium wordt gevonden.

Innerlijke rust = Thuiskomen bij jezelf

Op dit moment is de mens op diverse vlakken zoekende naar innerlijke rust. En aangezien ons uiterlijk altijd een weerspiegeling is van ons innerlijk (op micro-, meso- en macroniveau) zien we dit terug in de manier waarop we onszelf laten zien qua personal- en homestyling.

Behoefte aan zachtheid en comfort

Daarnaast hebben de lockdowns sinds 2020 ook noodzakelijke! verschuivingen met zich meegebracht, zoals oa. hybride werken. Daarnaast is er meer behoefte aan zachtheid, comfort en knusheid.
Dit alles heeft impact op de manier waarop we ons huis inrichten.

#fengshuigladys #fengshuigarden #fengshuituin #vrouwelijkeenergietuin #yinyangtuin

Feng Shui bevordert de harmonie tussen mens en zijn omgeving. Dit geldt zowel voor het wooninterieur als exterieur.

"Zoals je huis is, zo is je geest."(Chinees gezegde)

Daarom valt er ook zoveel af te lezen aan iemands woninginrichting. Energiestroom en energieblokkades, je kunt het allemaal terugzien in iemands huis.

Zichtbaarheid & Authenticiteit
Interessant bij de uiterlijke presentatie van mensen is om te kijken in hoeverre authenticiteit zichtbaar is.
Want iets wat we ook extra duidelijk hebben kunnen waarnemen de afgelopen jaren is het volg(zame) gedrag. Vaak vanuit angst.
Al zien we bepaalde trends als weerspiegeling van tendensen, het is niet de bedoeling dat je ook dat weer blind gaat volgen.
Wees je altijd bewust van wat je doet en waarom. Want niets is zo geestdodend als éénheidsworst.

Plus als je bezig bent met een innerlijke spirituele ontwikkeling dan betekent dat automatisch dat je meer vanuit hart en ziel leeft en je oorspronkelijke kern steeds meer tot uitdrukking wil komen.

Één van de persoonlijke lessen is dan ook: "durf je ware kleuren te laten zien." Of het nu gaat om je kleding, je interieur, je werk, je auto etc.

De grote vraag is: "Wie ben jij?"

Een duidelijk voorbeeld van harmonie of disharmonie kun je terugvinden in de slaapkamers van mensen. In dit voorbeeld van @overatthemillers zie je een harmonieus voorbeeld. Daarnaast is er een pink shade toegevoegd zonder dat het een girly uiterlijk krijgt.

Energie herstel door evenwicht tussen mannelijke en vrouwelijke energie

Hoe gaan we de opkomst van de gezonde vrouwelijke energie terugzien in het interieur?
Hieronder laat ik je een aantal voorbeelden zien.

Denk er gelijktijdig aan dat het gaat om evenwicht tussen yin en yang. Mannelijke energie is heel gezond en versterkt de vrouwelijke energie, mits bewust en positief toegepast. Speel daarom met verschillende vormen in het interieur om het spannend te houden.

Zie het als het menselijk lichaam; enerzijds beweeglijk, anderzijds stevig. Als de beweeglijkheid zou overheersen loopt je zwalkend rond, overheerst de stabiliteit, dan verandert deze in rigiditeit en verlies je veerkracht.

Zorg ook in je interieur voor evenwicht tussen yin en yang en bepaal je intentie.
Gaat het bijvoorbeeld om een organisatie interieur voor een spa, dan zal dat er anders uitzien dan een praktisch interieur van een financiële instelling. Gelijktijdig kun je sferen met elkaar combineren in zakelijke omgevingen door het creëren van diverse units: meeting, praktisch, ontspannen e.a. Aangezien wonen en werken steeds meer in elkaar overloopt zal dit ook gebeuren en is het zelfs nodig dat bedrijven hierop inspelen.

Vormen

Curvy natural shapes
Ronde vrouwelijke, elegante en speelse, golvende lijnen, dat is wat het interieur domineert voor 2022, 2023 en begin 2024. Deze vormen zie je niet alleen in het meubilair, maar ook in de architectuur, zoals bogen en gewelven.   

Credits: Olga Ashby Interiors

Digitaal interieur: de gephotoshopte Shirinda Residence door @joemortell met een stoel van @jameswalsh.studio die voor een aantal weken realiteit werd.

Bogen zien we in zowel in het meubilair als in de architectuur terugkomen. Het past bij de bewuste aandacht voor spiritualiteit die steeds meer toeneemt.

Materialen

Natuurlijke vormen worden gecombineerd met natuurlijke materialen; klei, terracotta, hout, wol, linnen e.d.

De materialen nodigen je uit om één te worden met de natuur en weer een cave(wo)man te zijn, maar dan van alle gemakken voorzien.  

Aaibaarheid
Sinds 2020 is het meest ongezonde gepromoot wat je je kunt voorstellen: zo min mogelijk fysiek contact. Als er iets belangrijk is voor menselijk welzijn dan is het liefdevolle aanraking. Die behoefte aan zachte aanraking zien we terug in de aaibare interieurstoffen. De afgelopen jaren was er al een revival van zacht velvet. In 2022 zie je vooral de zachte bouclé stof in offwhite tinten.
Leuk voor het oog, maar niet bepaald praktisch.Daarom is de kans groot dat deze trend week snel zal overwaaien.

De skin-sensitivity zal ook zorgen voor het gebruik van meer zijde en satijn, bijvoorbeeld in beddengoed.

@ekamato.design

Kleuren harmonie

Purple yin-yang magic
Wanneer we kijken naar de elementen dan valt het golvende water (blauw) onder vrouwelijke energie en het duidelijk aanwezige vuur (rood) onder mannelijke energie.

Als je deze 2 kleuren met elkaar mengt krijg je paars. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Pantone in 2022 met de paarse tint Very Peri komt als kleur van het jaar en WGSN voor 2023 Digital Lavender naar voren schuift.

Een yin yang blend van blauw met rood en een vleugje wit.

Licht & donker
Interessant is dat de vrouwelijke vormen van het meubilair gecombineerd worden met lichte bouclé stof. Ook hierin zien we de mix van vrouwelijke energie (golvend en rond) en mannelijke energie (de lichte tegen-wit-aan kleur).

Daarnaast zien we ook donkere, warme en aardse kleuren, zoals bruin- en oranjetinten.

Sferen & Stijlen

Er zijn uiteraard weer vele verschillende stijlen te zien de komende jaren, zoals oa: modern, retro, biofilie kenmerken, fusion van etnische stijlen en zen.

Thuiskomen bij jezelf
Bij die laatste stijl blijven we even staan als we kijken naar de vrouwelijke energie in het interieur. Want dit betekent dat we inzien dat altijd maar doorgaan zonder stil te staan ons welzijn niet meer dient. In de shift van meer, meer, meer naar less is more willen we kwaliteit en behaaglijkheid in ons interieur met een slow down zen vibe.

Ons brein is al jaren overprikkeld, door onder andere de continue digitale connecties, we willen ontkoppelen.

Slow morning routines
Er zal ook een toenemend bewustzijn zijn voor slow morning routines. Ipv opstarten met de krant, koffie en file zal er worden gekeken naar oude natuurlijke ochtendrituelen, zoals bijvoorbeeld de Ayurveda die kent en Oosterse gezondheidsfilosofieën.

Daarom zal de trend van minimalisme, rust en zen in het interieur doorzetten.

Daarbij zal er een combinatie zijn van ontspanning en kalmerende zintuiglijke waarneming, zoals bijvoorbeeld meer algemeen gebruik van huisparfum. Uiteraard het liefst natuurlijk en als het even kan zelfgemaakt.

#zeninterior #zeninterieur #trends2024 #trendkleuren2024 #kleuren2024 #trendwatching2024

Voor ochtendroutines zoals yoga en meditatie heb je cluttervrije ruimte nodig

Yin Elementen

In de Chinese elementenleer kennen we 5 elementen: hout-vuur-aarde-metaal-water. In de Westerse elementenleer zien we: water-vuur-aarde-lucht

Aarde en Water worden gezien als de vrouwelijk energetische elementen.

Het is wel belangrijk om te weten dat in de voedende stroom van de 5 elementen (Wuxing) Water en Aarde niet op elkaar aansluiten en Metaal als mediator nodig hebben voor de energetische doorstroming.

Aarde

Het is een combinatie van de herwaardering van de vrouwelijke energie en de benodigde aandacht voor het welzijn van de aarde dat ervoor zorgt dat het vrouwelijke element aarde ook letterlijk meer aandacht krijgt in het interieur.

Er wordt ingezien dat de aarde niet alleen de planeet is die ons voedt, maar ook de planeet is die ons beschermt en de moeder aarde energie geborgenheid geeft.

De Venus van Willendorf, is één van de oude venusfiguren die zijn opgegraven. Dit beeldje is ca. 22.000-24.000 jaar geleden in het stenen tijdperk gemaakt en gevonden in 1908. Het is te zien in het natuurhistorisch museum te Wenen.

Water

Het vloeiende, stromende water is het andere vrouwelijke element dat we terugzien. Zoals hierboven aangegeven komt dit terug in de golvende lijnen, echter daarnaast zal ook de kleur blauw in diverse tinten naar voren komen.

Credits Sergio Aparicio OKOBÉ

Interieurinspiratie
Vrouwelijke Energie

Conclusie: Rond, golvend, elegant, natuurlijk, zacht, zen, slowdown, aarde, water.

Dat zijn de kernwoorden voor de vrouwelijke interieurvormen en materialen.

Feng Shui Harmonie
Bedenk wel dat een interieur vraagt om aandacht, representatief is voor wie jij bent en indien je wil zorgen voor feng shui harmonie het bijvoorbeeld niet handig is om willekeurig rond te strooien met curves en rondingen in je interieur. Bijvoorbeeld in de waterhoek van loopbaan en levensloop passen deze vormen heel goed, terwijl ze in je vuurgebied verlichting verstorend kunnen werken. Wil je je interieur harmonieus inrichten dat is het raadzaam om een Home Energy consult te laten uitvoeren.

Aarde

Het element Aarde komt vooral tot uitdrukking in warme oranje terracotta kleuren.

Zowel voor het interieur als voor fashion is oranje in opkomst.

Credits: Pedrali

Golvend

Kamerschermen zijn ideaal in de nieuwe hybride manier van werken. Zo kun je eenvoudig nieuwe gebruikersruimten creëren, zowel privé als zakelijk.

De open-floor-plans op de werkvloer leveren weliswaar een positieve bijdrage aan meer sociale connecties, daarnaast doen ze echter afbreuk aan het algeheel welzijn van medewerkers en hun productiviteit. Mensen willen en zijn gebaat bij privacy. We zullen dan ook weer meer segmentatie zien.

Rond

Rond, zacht en als het even kan ook nog draaibaar.

COVENTRY fauteuil van Jotex in poederroze. Let op, roze wordt steeds meer als een genderneutrale kleur gezien. In 2024 zien we roze terug in de kernkleuren van lente-zomer als Fondant Pink.

Accessoires

Je kunt natuurlijk ook in het klein door middel van accessoires en kleine meubelen de vrouwelijke vormen terug laten komen in je interieur.

Isobel Bookshelf van Urbanoutfitters

Poef

De poef is inmiddels niet meer weg te denken en in diverse vormen aanwezig in ons interieur. Hetzij klein als meditatiekussen, middelgroot zoals deze of extra groot waarop je zelfs met 2 personen kan zitten.

De Granny pouf van Bloomingville heeft het allemaal: rond, water, blauw èn retro. Retro is één van de andere trends die we zien de komende jaren.

Kom uit je bubbel

De bubbellampen in diverse uitvoeringen zijn blijvertjes en comebacks. Hier zie je de kunststof uitvoeringen, maar ook glazen bubbellampen zijn weer helemaal hèt.

HAY NELSON BALL BUBBLE HANGLAMP Hanglamp Nelson Ball Bubble uit de collectie van HAY is ontworpen door de Amerikaanse designer en architect George Nelson. De serie is oorspronkelijk ontworpen in 1952 en opnieuw geïntroduceerd.

Keep it simple

Eenvoud, minimalistisch en curvy. Met deze vaas lever je een mooie gestroomlijnde en zen bijdrage aan je interieur.