"Durf je eigen weg te volgen.
Wees een leider van je eigen leven.

Het enige dat je hoeft te volgen is je innerlijke stem."

Gladys Virginia Daniel

Originele tekst en copyright by Gladys Daniel

#burnoutadem #burnoutherstelvrouwen #burnoutademhaling #krachtademhaling #levensenergie #qiadem

Burnoutherstel en de Kracht van je Ademhaling

De magische kracht van jouw Levensenergie zit onder andere in je ademhaling.

Stel je voor dat je vooraf zou weten hoeveel energie je hebt voor je leven hier op aarde… zou je dan nog tijd verspillen aan stress, voeding die vult, maar niet voedend is, aan liefdeloosheid, aan dingen die je niet leuk vindt om te doen, maar waarvan je jezelf hebt ingeprent dat je ze ‘moet’ doen of waarvan je ooit hebt geleerd dat het ‘zo hoort’. Of zou je dan kiezen voor gezondheid, liefde, beweging, rust, ruimte, ontspanning, vertraging, plezier en rijkdom in de breedste zin van het woord? Een leven waarin je rustig kunt ademhalen? Een leven volgens je eigen flow? Je hebt altijd een keus. Je kunt je energie verspillen, maar ook sparen, bewaren en aanvullen. It's up to you.

Hoe je omgaat met je levensenergie bepaalt je levensduur en je levenskwaliteit.

Levensenergie

Qi, Ki, Prana, Mana en Vitaliteit

Je levensenergie wordt in het Chinees Qi genoemd, in het Japans Ki, in India noemen ze het Prana, in Hawaii Mana, in Oud Grieks is het Pneuma, in Latijn Spirit en in het westen wordt vaak gesproken over Vitaliteit. Er is dus duidelijk een relatie tussen ademhaling, spirit en levensenergie. Voor een goede doorbloeding van de hersenen heb je zuurstof nodig. Voor je hersenactiviteit is het dan ook van belang om optimaal te ademen. Na een moment bewust ademhalen voelt je hoofd weer lichter en je energie is toegenomen.

Enerzijds is levensenergie niet zichtbaar en tastbaar en anderzijds is voor jezelf duidelijk te zien en te voelen wat de kwaliteit van je levensenergie is. Je kunt dit ook bij anderen zien en voelen.

Het is het vuur dat je warm houdt, de levendige in- en uitademing, de sprankeling in je ogen, je enthousiasme, het geluid van je lach en het hangt samen met je zielsbestemming, je levenspad. Ook heeft het een link met het geloof en vertrouwen in jezelf en je leven, met je zelfwaardering, zelfrespect en zelferkenning en bovenal met zelfliefde. Want uit liefde voor jezelf kies je altijd voor datgene dat voor jou het beste is.

Qi

Qi (uitspraak tsjie met lange ie)
Het Chinese teken voor Qi beschrijft:
Rijst groeiend op een berg, omgeven door drakenadem.
Hoe mooi is deze beschrijving.

Ki

Ki (uitspraak tsjie korte eindklank)
In het Japans staat Ki voor oa. lucht, atmosfeer en spirit en ook voor gevoelens, humor, intentie en flavor.
Stel je jezelf eens voor als iets smaakvols, groeiend op de juiste voedingsbodem, omgeven door magic, hoofd en hart verbonden, ontspannen en lachend levend en werkend aan je zielsbestemming.
Zie je het voor je? Dat is toch hoe het leven is bedoeld?

Hoe gaat het met jouw Ademhaling

Haal rustig en bewust adem.

  • Hoe staat het met jouw energie peil?
  • Hoe is het met jouw ademhaling?
  • Ben je je bewust van je ademhaling?
  • Zit je ademhaling hoog en gespannen, waardoor je nekspieren zich vastzetten, je schouders op- en je rug voorovergebogen en kromtrekt?
  • Of adem je bewust en actief met de flanken? Of zit je ademhaling laag in je buik, vanwege je ontspannen staat van zijn?
  • Gun je jezelf adempauzes?

Ga eens rechtop zitten (of staan) en laat je schouders eens zakken.
Plaats je voeten stevig op de vloer.
Plaats beide handen laag op je buik (vingers onder je navel, duimen erboven). Ca. 2 cm. onder je navel bevindt zich je energiecentrum, je zwaartepunt.
Haal bewust adem, rustig in en rustig uit.

Tai chi, Qigong en Yoga bij Burnoutheling- en herstel

Tijdens burnoutherstelcoaching werk ik ook met de ademhaling in combinatie met eenvoudige taichi, qi gong en yoga oefeningen. Vaak al op het moment dat iemand binnenkomt. Door je weer bewust terug te brengen bij je ademhaling kun je acclimatiseren, letterlijk op adem komen van je heenreis en rustig worden. Los van het feit dat je in een burnout weinig kunt hebben en al te veel in je hoofd hebt gezeten en je heel graag weer vanuit je hoofd wilt praten, weet ik ook dat het voor veel mensen in een burnout behoorlijk pittig kan zijn om auto te rijden.
Ik zie mezelf nog rijden met een slakkengang (lager dan 80 kon ik echt niet maken ;-)) over de snelweg, waar ik normaliter overheen scheur. Tijdens het autorijden overal op letten, terwijl dat voor die tijd geen probleem was, kost ook inspanning. Eigenlijk alles wat ooit gewoon was is tijdens een burnout niet meer vanzelfsprekend. Daarom kan het prettig zijn om wanneer je aankomt letterlijk adempauze te nemen.

Uiteraard kun je dit ook zelf doen op allerlei momenten. Kom je ergens aan, neem dan eerst een moment om rustig te ademen. Stap je weer je auto in, neem dan eerst een bewust adem moment. Vertraag je ademhaling = vertraging van je levensritme en dit komt je gezondheid ten goede.

Ademhaling = Inspiratie = Creatie = Levensenergie

Behalve met je ademhaling kun je op meerdere vlakken je levensenergie beïnvloeden. Daarover een andere keer meer.
Kun je begeleiding gebruiken bij je bewustwordingsproces tijdens je burnoutherstel en ben je er klaar voor om aan jezelf te werken?
Dan zie ik je graag. Mail naar info@sheflow.nl voor het maken van een afspraak.


Copyright by Gladys Daniel.

Vind je mijn teksten dusdanig interessant dat je ze wilt delen, laat me dit dan weten en vraag om toestemming om dit te delen op je site met een link naar deze bron.

Burnout, zorg beter voor jezelf

Burnout? Depressief? Chronisch moe?
Waarschijnlijk leef je nu continu vanuit je hoofd in plaats vanuit je gevoel.

Inmiddels geeft je lichaam duidelijk aan dat je in .....

Kies voor jezelf vanuit Liefde


Waarop baseer jij je keuzes? Op Angst of Liefde, op Ego of Spirit?

Angst verlamt je en trekt je naar binnen. Liefde brengt je naar buiten, zorgt voor verbinding, vrijheid en een leven mogelijkheden.

Ego houdt zich bezig met de buitenwereld en ...

Yin Yoga, maak ruimte in jezelf

Wanneer je gestressed bent en je opgejaagd voelt, wordt je door Yin yoga weer bij je centrum gebracht, terwijl je beweegt in alle rust.

Ook wanneer je zo uitgeput bent, dat je geen focus meer hebt en de kracht in je lichaam hebt verloren is yin yoga ideaal. Je hoeft namelijk niet de hele tijd op je ...

Gezond door Knuffels

Knuffels geven warmte, liefde en aandacht.
Dat is wat ieder mens nodig heeft, jong en oud.
Net zoals positieve, liefdevolle en opbouwende reacties en relaties.
Een tekort aan dit alles, kan ervoor zorgen dat je letterlijk afstompt..... koud wordt en ...

Reviews TrippleShape Energy Coach, Trainer & Docent

Sanne, Burnoutherstel Coaching
"Jouw openheid, motivatie, directheid vond ik fijn.
Jouw manier van vragen stellen bracht nieuwe inzichten. Jouw coaching is ideaal voor mensen die open staan voor een andere manier van coaching dan alleen standaard gesprekken voeren. Perfect voor mensen die veel in hun hoofd zitten en die bereid zijn door een muur te breken en dichterbij hun gevoel te komen."

 Leoni Janssen, Marketing- en Communicatiestrateeg - Personal Coach & Trainingstraject

Ik heb Gladys leren kennen als een personal coach/trainer die verantwoordelijkheid neemt voor degene die ze begeleidt zonder dat ze verantwoordelijkheid wegneemt bij haar coachee. Ze definieert haar vertrekpunt en weet waar ze naartoe werkt zowel met haar eigen onderneming als die van de mensen die ze begeleid. Ze maakt indruk met haar intelligentie, feitenkennis en tomeloze energie. Maar haar allergrootste talent is wel het feilloos aanvoelen van situaties en mensen waarmee ze invloed uitoefent en zaken gedaan krijgt. Dat met een flinke dosis natuurlijk optimisme en humor maakt haar een geweldige mentor.

 Helena Westerhout – Deelnemer TrippleShape lessen


“Ik vind jou een lerares zoals ik die altijd voor alles zou willen: warm, motiverend, enthousiast, grappig en serieus tegelijk. Je maakt een groep van mensen, verbindt. Bij jou voel ik me veilig omdat ik jouw gedegen kennis en ervaring en totale beheersing voel. Je bent gastvrij en met je humor maak je de zwaarste momenten licht. Het mooie is dat je daarnaast ook nog diepgang hebt.....”

Judith Webber - Pure Human- Training Presentatietechnieken

Gladys heeft mij geholpen met podium-training. Ik heb in haar een perfecte leermeester gevonden, door haar achtergrond in beweging, expressie (in de breedste zin van het woord) en lesgeven heeft ze mij door zelf diverse vormen van beweging & zang te laten ervaren, veel power gegeven om mezelf (nog) meer te laten horen & zien op het podium. Gladys is warm, gestructureerd en laat je je eigen grenzen overbruggen. Ik kan haar van harte aanbevelen als coach & trainer."

 Linda Reindertsen – Deelnemer BodyShape lessen
“Je hebt een aanstekelijke sprankeling in je ogen! Je bent energiek en danst en beweegt met passie, maar aan de andere kant straal je rust uit. Je bent professioneel en goed in je vak. Je lessen zijn echt een feestje! Je krijgt vanzelf een lach op je gezicht en die lach gaat er niet meer af. Aan het einde van een les bij jou voelde ik me herboren en ging ik met nieuwe energie en een big smile naar huis.”