Wit in de Elementen: Metaal


Wit en het Kleurenwiel: alle kleuren

Rond 1665 ontdekte Isaac Newton dat wanneer wit licht een prisma passeert deze uiteenvalt in de kleuren van de regenboog.


Wit in Chakra's: Kruinchakra


Wit in 2023

In de Pantone kleuren vinden we geen zwart en geen wit voor lente-zomer 2023 en herfst-winter 2023-2024. Alleen voor herfst-winter heeft Pantone een wit-teint in het kleurenpallet: Arctic Wolf.

Toch zien we wit en off-white op de runway voor 2023, zoals hier links bij Peter Do en rechts bij Versace.

Wit komt in diverse tinten ook duidelijk naar voren in meubilair, voor binnen en buiten.

Text by Gladys Daniel

Wat is Wit?

Wit is de aanwezigheid en reflectie van licht. Door de aanwezigheid van licht kunnen we kleuren onderscheiden. Wanneer je iedere kleur in dezelfde hoeveelheid bij elkaar brengt ontstaat er wit.

De psychologie van Wit

Wit staat voor helderheid, eenvoud, schoon, puur, vrede, maagdelijkheid, onschuld, openheid, ruimte, kalmte en zuiverheid.

Wit is verlichtend en helpt je om op te ruimen en te organiseren en staat daarmee voor een nieuw begin.

Wit kan echter ook verblinden en staat dan voor naïviteit. Andere negatieve associaties zijn leegte, perfectionistisme, koude, besluiteloosheid, rigiditeit en afstandelijkheid.

White innocence, photography by Martin Höhne

Verschillende tinten Wit

Wanneer je je bedenkt dat je een wand in je huis wit wilt schilderen en je gaat naar de winkel, zul je al snel ontdekken dat je wit hebt en wit. Je hebt wit met een gele ondertoon, rode ondertoon, grijze ondertoon, blauwe ondertoon.
Grofweg worden er 3 soorten wit onderscheiden:
Spierwit, neutraal wit en warm wit.

In het interieur zijn RAL 9001 en RAL 9010 de meest voorkomende wittinten, waarbij 9001 crème-achtig wit is alias gebroken wit en RAL 9010 zuiver wit wordt genoemd. RAL 9010 heeft een meer gelige ondertoon en is lichter van kleur dan RAL 9001.

Bedenk vooraf:
Welk soort wit wil je op je wand?
Is er sprake van lichtinval middels een raam, waardoor het wit verder zal oplichten? Of
Komt het wit op een wand waar nauwelijks daglicht op komt en van zichzelf lichter mag zijn?

Een greep uit de wittinten van Pantone en PPG (fabrikant Histor en Sigma).

Maagdelijk Wit

Heden is het heel normaal om in het wit te trouwen en wordt het in het Westen gezien als romantisch en traditioneel. Echter is de witte trouwjurk pas na 1840 populair geworden, doordat Queen Victoria in het wit trouwde en er heel veel werd gepubliceerd over dit huwelijk.

Huwelijk versus Bruiloft
Rond de Middeleeuwen en daarna trouwde je niet zozeer uit liefde maar om het familiekapitaal veilig te stellen, landen met elkaar te verenigen, een vrouw aan een man te binden danwel dat een man financieel de zorg voor een vrouw op zich nam. In ruil daarvoor deed de vrouw het huishouden, zorgde voor nageslacht en liet de man aan zijn trekken komen. Weinig romantisch. Het was puur een formaliteit, een economische overeenkomst, zoals je kunt zien in het woord huwelijksmarkt.

Een huwelijk was duidelijk iets anders dan een bruiloft. Als er al een bruiloft was in 'gegoede kringen' dan droeg de bruid haar mooiste jurk en die kon alle kleuren hebben.
Het maagdelijk wit is er later bij verzonnen, want iedereen weet dat Moeder Maagd Maria in het blauw gekleed gaat.

Verborgen

Aan de sluier worden meerdere betekenissen toegekend. Zo zou de sluier niet alleen een verwijzing zijn naar de puurheid van de bruid, maar ook bescherming bieden tegen boze geesten. Daarnaast staat het optillen van de sluier door de bruidegom symbool voor het toeëigenen van het cadeau dat hij zojuist heeft uitgepakt.

In mijn upcoming book vertel ik je meer over hoe jij jezelf los van een huwelijk respectvol kunt laten ontsluieren.

Maagdelijk Blauw

Kleur trouwjurk bepaal je zelf
Daarnaast worden trouwceremonies en het soort bruidsjurk en kleur bepaald door landen en culturen.
In China is een rode trouwjurk traditioneel, omdat rood daar de kleur is van geluk en levenskracht. Rood zou tevens kwade krachten wegdrijven. Witte kleding wordt in China gedragen als teken van rouw en wordt gedragen op begrafenissen.

Ook in India is rood de favoriete kleur voor een trouwjurk, omdat rood kracht, liefde en vruchtbaarheid symboliseert.
Een Spaanse bruid draagt oorspronkelijk een zwarte jurk om te laten zien dat ze bij haar man blijft tot de dood.

Je kunt je afvragen of in de huidige wereld die belofte nog zinvol is. Het gaat er immers om dat je gelukkig bij elkaar bent, zolang de energie positief blijft stromen.

Draag daarom vooral de kleur trouwjurk die bij jou past en die voor jouw gevoel symbool staat voor je relatie.

Wit en chakrakleuren

Wit hoort samen met paars bij het zevende chakra, je kruinchakra, Sahasrara in het Sanskriet.
De psychologische effectenvan wit, zoals openheid, puurhuid, zuiverheid, helderheid en kalmte komen hier terug.
Je leest meer over dit chakra bij Paars en Violet.

Wit in Feng Shui

Feng Shui is de Chinese Filosofie voortkomend uit het Taoisme die staat voor jezelf in harmonie met je omgeving.
Het gaat er hierbij om om de energie in en om jou heen op een gezonde manier te laten stromen. Energie en kleur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, aangezien iedere kleur een bepaalde trillingsenergie heeft met een bijbehorende invloed op je welzijn.

Creativiteit & Kinderen
Wit in Feng Shui correspondeert met het leefgebied Kinderen en Creativiteit. Het gaat niet enkel letterlijk om kinderen die als nieuwe wezens zijn gecreëerd, maar ook om de dynamiek, de speelsheid, openheid en creativiteit die kinderen met zich meebrengen. Daarom staat dit gebied tevens voor geesteskinderen; de ideeën en projecten die tot leven mogen komen.

•Windrichting: Westen
•Element: Metaal
•Wordt ondersteund door Aarde: geel
•Kleuren: hoofdkleur is wit, aangevuld met grijs, metaalkleuren (goud, zilver) en aanvullend pastelkleuren
Aangezien Metaal wordt gevoed door Aarde kun je ook aardetinten toevoegen.
•Vormen: Metaalvormen zijn rond, koepelvormig en spiraalvormig
Voedende Aarde vormen zijn vlak
Materiaal: Metaal
•Seizoen:Herfst
•Objecten: kunst (in een metaal- of metaalkleurige lijst), muziek, (levende!!) bloemen

Symboliek van Metaal
Metaal werkt duidelijk en als geleider, verkoelend, helder, vernieuwend, productief, gedisciplineerd, krachtig, precies en efficiënt.
Metaal werkt ook goed wanneer je iets nieuws wilt beginnen in je leven op persoonlijk of zakelijk vlak.

Vraag jezelf af:
Of je met een open mind in het leven staat en je je creativiteit de vrije loop laat?


De uitdrukking die past bij dit element is: 'Opgeruimd staat netjes.' Een opgeruimd huis, staat voor een opgeruimde geest.

Tips voor Wit in je woonomgeving

Aankomend jaar is niet het jaar van de witte design trends waarbij je hele ruimtes omtovert in ton-sur-ton wit, die tijd hebben we gehad. De zwarte lijsten om de witte vellen met teksten is ook voorbij, evenals de cactus.

Vraag jezelf altijd af bij een trend:

1. Past het bij je?

2. Vind je het echt mooi?

3. Waarom doe je er aan mee?

4. Hoe zou het zijn als een trend je laat inspireren en bijdraagt aan de ontwikkeling van je eigen smaak, zodat je authenticiteit uitstraalt. Wie weet inspireer jij daar juist weer anderen mee.

Toch nieuwsgierig naar de Wit-trend in 2021? Het wit zit in accenten door accesoires en/of meubelstukken.


Bepaal voor je kleurgebruik:
>In welke windrichting ligt het vertrek
>Welk element hoort hier bij
>Welke tint komt hier het beste tot zijn recht
>Welke sfeer wil je neerzetten?

Blauw-Wit

De Wishful Blue verf van Sherwin-Williams is als een blauw-witte wolk op je wand.

Gebroken Wit

Warm wit, spiraal- en ronde vorm, metaalkleuren en vormen. Dit is perfect voor je Feng Shui Metaal-hoek.

Single Wit

De Zelda single sofa van Studio Pepe is helemaal conform de nieuwe vrouwelijke rondingen die we steeds meer zien in het interieur. Uiteraard mag je ze ook cosy tegen elkaar schuiven. Immers, sociaal en hugs zijn menselijke basisbehoeften en essentieel voor je gezondheid.

Knisperig Wit

Knisperig wit beddengoed, zoals je dat kent van een heerlijk hotelbed. Perfect om zelf toe te passen en eenvoudig te combineren met iedere kleur, toegespitst op de stijl van je slaapkamer.

Fris Wit

Het witte bad is qua kleur nog steeds een standaard, qua vorm en plaatsing gelijktijdig flexibeler dan ooit; vast aan de wand, vrijstaand, hoogglans of mat, ovaal, rond (ja, het nieuwe bad is rond), op pootjes die vloeiend doorlopen naar het bad of verzonken in de vloer, er is er altijd wel een 'wastobbe' naar je gading te vinden.

Decoratief Wit

Je moet even geduld hebben voordat de prachtige vazen van Pols Potten bij je thuis komen, maar dan heb je ook wat. Zelf ben ik al jaren en blijvend verliefd op de witte Shanghai, Hong Kong en 3D Rose vaas en de alles behalve witte Ball Body Vase, maar deze Vase Object White & Gold kan ik ook wel waarderen.

Tips voor Wit in je Werkomgeving

Wit in je werkomgeving geeft licht en biedt ruimte voor inspiratie, creativiteit en bezinning.
Daar kun je op diverse manieren vorm aan geven. Hierbij neem ik je mee naar een rustgevende plek, waar licht en ruimte je juist naar binnen laat keren voor persoonlijke ontwikkeling op fysiek-, mentaal, emotioneel- en zijnsniveau. Een werkplek voor innerlijk werk.

Practice in City, Know yourself
Architect: Mur Mur Lab
Year: 2020
Photography: WDI Hanzi

Practice in City is de eerste 'innerlijke werkwinkel' van Know Yourself op Julu Road, Shanghai. Wanneer je kijkt naar de begane grond, kun je niet zien wat een prachtige oase van rust op de 2e en 4e verdieping verborgen ligt.
Daar ligt een onderdeel van het Know Yourself Wellness Institute dat mensen in de steden een plek biedt om zich te concentreren op innerlijk welzijn; lichamelijke- en geestelijke gezondheid als levensstijl.

In dit centrum vind je 3 yogaruimtes, een VIP zone en een receptie, waar je binnenkomt via de blauwe trap aan de buitenkant. Nietsvermoedend stap je dan in een prachtige zen-wereld.

Oase van rust in de stad

Een verborgen parel in Shanghai om tot jezelf te komen.

Licht en ruimte

Binnen ontdek je het spel van licht en ruimte van de architect, om licht en ruimte in jezelf te vinden.

Vloeiende lijnen

Natuurlijke lijnen en vormen vind je door het hele gebouw.

'Grotten'

Grotachtige vormen als symbool voor de veilige grotachtige plaats van de baarmoeder. Laat je in deze plek omarmen en omarm jezelf in deze yogaruimtes.

Tips Wit in je kledingkast

Er bestaan verschillende soorten kleurtypes: winter-, herfst-, zomer- of lentetype. Dit wordt bepaald door de kleur van je huid, haar en ogen.

Spierwit is voor het koele wintertype.
Spierwit en off-white voor het lentetype.
Gebroken wit staat het zomertype het beste.
Warm wit is voor het herfsttype geschikt.

Hieronder volgen de looks van 2021.

Sprookjes Wit

Rodarte kiest voor mini polkadots in een romantische en elfachtige setting.

Romantisch Wit

Hier gaat Rodarte voor romantisch wit met een sportief gestreept tintje.

Marie-Antoinette Wit

Jeremy Scott ging voor winter 2021 terug naar de 18e eeuw. Marie-Antoinette had het zeker geweldig gevonden, deze excentrieke old fashion creaties met een moderne mini twist.

Wonderworld Wit

Fendi's SS21 stapt vers uit een frisse winterwonderland.

Sportief-Zakelijk Wit

Virgil Abloh combineert jeugdigheid met zakelijkheid voor Off-White en laat mannelijke-vrouwelijke kleding in elkaar overlopen.

Review

Marleen Broekhuizen & Michiel Piepers – coaching Home Energy Kleur & Interieur

“Je kent het misschien wel; Drukke baan, weinig thuis, zoekt rust in huis, maar chaos.  Dan besluit je ook nog samen te gaan wonen. Leuk! Maar al die spullen?!
Ik ben van nature een verzamelaar, een georganiseerde chaoot, heerlijk toch? Maar in huis is dat niet altijd even handig en met twee huishoudens naar één, wordt dat erg lastig.

Op zoek naar hulp, rust en inzicht was daar, de reddende engel,  Gladys Daniel,  voor een Home Energy Consult.
Met handige tips en handvatten als, “begin eens alleen met die kast uit te ruimen en tegen de muur te zetten” ontstond er een zucht aan energie in huis. Ook tips voor kleur en materiaal zorgde ervoor dat het huis meer rust kreeg en in balans kwam.

Door de opdrachten die we afzonderlijk van Gladys kregen, ontstond er tevens een inzicht in wat wij beide van het huis vonden en wat we nodig hadden om meer samenhang te creëren in ons huishouden.
We zijn nu een paar maanden verder en nog steeds komen er kleine dingen aan het licht die door Gladys in beweging zijn gebracht.
Zo fijn! Ik kom in rust thuis en kom tot rust thuis.

Bedankt!”