"Energie beweegt in golven.
Jij bent energie. Beweeg mee."
Gladys Virginia Daniel
text Gladys Daniel
Kleur is Leven
Kleur is (zon)licht en licht is leven. De juiste kleur kan jou doen opleven en laten stralen. Kleuren roepen emoties op en iedereen heeft een bepaalde associatie bij een kleur. Kleur is electromagnetische straling en dus energie. Iedere kleur heeft een bepaalde trillingsfrequentie waarmee jouw stemming en omgeving kan worden beïnvloed.
Welke kleur zie jij graag?
Er zijn kleuren die je graag ziet of waar je in een bepaalde levensfase behoefte aan hebt, soms is er een kleur waarachter je je wilt verschuilen en er zijn kleuren die je liever vermijdt omdat hun trilling een onaangename reactie oproept. Hier kun je mee spelen, waardoor je kleuren op een positieve manier voor jou en je woon- en werkomgeving laten werken. Ik laat je bij iedere kleur zien hoe je dat kunt doen.
Als je al het licht omarmt in je leven, omarm je al je kleuren en kun je je ware aard, talenten en potentie delen met de wereld.
Heb jij een gezonde kleur?
Iedere kleur hoort volgens de Chinese interieur- en exterieur filosofie Feng Shui bij een bepaald element: hout, vuur, aarde, metaal, water. Plus ieder element hoort bij een bepaald leefgebied en volgens de Chinese Geneeskunde bij een orgaan. De juiste kleur toegepast op de juiste plek in je omgevingen je kleding kan dus je gezondheid beïnvloeden, zodat je levensenergie optimaal kan stromen.
Breng kleur in je leven
Iedere kleur heeft een specifieke uitwerking op je stemming, gevoelens en gedrag. Hier is veel onderzoek gedaan vanuit de kleurenpsychologie. Hier kun je je voordeel mee doen op zowel privé- als zakelijk vlak.
Marketing, branding en design
Bij het ontwerp van je website, logo, advertentiecampagnes, social media uitingen kun je doelgericht gebruik maken van kleurenpsychologie. Ben jij bewust bezig met kleur? Reflecteren de kleuren die jij gebruikt voor je business waar jouw bedrijf voor staat?
Kleur Energie
Volgens een andere Oosterse filosofie heeft ieder mens energiecentra in het lichaam. De meest bekende zijn de zeven chakra's. Iedere chakra heeft een eigen kleur en wordt ontwikkeld en beïnvloed in een bepaalde levensfase vanaf je geboorte.
Gezondheid in Kleur
Later in je leven kun je ontdekken dat sommige chakra's niet optimaal zijn gaan bloeien. Door middel van heling op hoofd, hart, lichaam en zielsniveau kun je weer in balans komen. Kleur kan je hierbij helpen.
Trendkleuren
Pantone is een toonaangevend bedrijf dat kleurencodes produceert, de PMS kleuren. Deze staan voor Pantone Matching System en hiermee kan er eenvoudig tussen alle partijen in een productieproces worden gecommuniceerd en dezelfde kleuren worden gehanteerd.
Ieder jaar brengt Pantone naar aanleiding van de New York en London fashionweek trendkleurenpalletten uit voor Spring-Summer en Autumn_winter en presenteert vervolgens de (heel soms 2) kleur van het jaar.
De psychologische betekenis, interessante weetjes en de 2022 kleurtrends op het gebied van interieur en fashion.
Of scroll eerst verder naar meer algemene kleurinformatie.
Kleur is een manier om een boodschap over te brengen, te versterken of te beïnvloeden. Reclame maakt hiervan gebruik door middel van kleurenpsychologie en werkt met kleurenmarketing. Maar ook mensen onderling geven elkaar door de inzet van kleur bepaalde boodschappen. Denk aan het voorbeeld van kleur t.a.v. geslacht. Roze wordt nog altijd geassocieerd met meisjes en blauw met jongens, gezien de beschuit met muisjes. Wellicht komt hier een verandering in gezien de huidige genderdiscussies.
Roze voor jongens en blauw voor meisjes
Wist je dat deze kleuren'afspraak' voor jongens en meisjes pas sinds 1940 bestaat. Voor die tijd droegen kinderen en baby's vooral dezelfde kleuren. In eerste instantie was de kleuraanwijzing zelfs omgekeerd; blauw was voor meisjes en roze voor jongens. Roze was kordaat, en een sterke kleur. Blauw was juist delicaat en dat zou beter passen bij meisjes. Er was ook nog een andere optie: blauw voor baby's met blauwe ogen en roze voor baby's met bruine ogen. Interessant en logisch en nog steeds door te voeren als je kijkt naar de kleurtypes die bestaan, zoals zomer-, winter-, herfst- en lentetypes. Een systeem waarbij je kleur gebruikt om zo goed mogelijk uit de verf te komen. Feit is dat de éne persoon er stralend uitziet in het wit, terwijl deze kleur bij een ander doodslaat.
In 1940 besloten Amerikaanse fabrikanten dat roze voor meisjes was en blauw voor jongens. Met name commercieel en marketingtechnisch gezien een strategische zet, die niet alleen is doorgevoerd in kleding, maar ook in speelgoed.
Deze kleurtypering is dus opgelegd van buitenaf en zegt niets over persoonlijke voorkeuren. Je bent uiteraard vrij om hiervan af te wijken. Doe eens gek en ga voor beschuit met witte of gele muisjes of voor een hele andere traktatie.
Niet altijd was blauw voor jongens en roze voor meisjes
Als we het toch over gender hebben. Geslacht blijkt ook bepalend voor een kleurvoorkeur.
Blauw blijkt de kleurvoorkeur van de mens. Daarbij neigt de vrouw iets meer naar rood, en komt zo bij paars, lila en rozerood uit. De voorkeur van de man gaat richting groen en blauw-groen.
Er wordt gezegd dat deze voorkeur voortkomt vanuit ons oerverleden en jachtinstinct.
Ik plaats een persoonlijke kanttekening bij het onderzoek, omdat er is gewerkt met studenten, danwel volwassenen. Ik ben benieuwd of zo'n onderzoek dezelfde resultaten geeft uitgevoerd bij kinderen t/m 7 jaar die niet cultureel zijn belast met de roze-blauw 'regels'.
Kleurbeleving mannen en vrouwen
Vrouwen hebben een groter kleurbewustzijn dan mannen en zijn in hun voorkeuren meer divers, flexibel, individualistischer en uitgesproken. Vrouwen blijken ook ontvankelijker te zijn voor kleuren en beter in staat ze te onderscheiden en te omschrijven. Ze hebben ook een beter geheugen voor kleuren en kleurverschillen. Dat begint al vroeg in de ontwikkeling. Meisjes kennen bijvoorbeeld de namen van de primaire kleuren eerder dan jongens.
Kleurenblindheid
Ons netvlies bevat kleurgevoelige receptoren, genaamd kegeltjes. Er zijn 3 soorten kegeltjes voor blauw, groen en rood. Ongeveer 60% van de kegeltjes is voor het waarnemen van rood, 30% voor groen en de overige 10% voor het waarnemen van blauw. Kleurenblindheid ontstaat wanneer deze verhouding op een of andere manier verstoord is. Bij mannen komt aangeboren kleurenblindheid, ook wel kleurenzienstoornis genoemd, vaker voor dan bij vrouwen. Meestal wordt het verschil tussen rood-groen niet goed waargenomen.
Vrouwen en met name artistieke mensen spreken niet zo snel over eenvoudig geel, maar geven een specifieke benaming zoals honing-geel, citroengeel of zonnig geel.
Kleur is Expressie
Kleur is ook een manier voor persoonlijke expressie, denk aan de uitdrukking 'kleur bekennen'.
Kleur is van invloed op je gemoedstoestand en kleur heeft een energetische vibratie.
Wat betreft kleding heb je vaak een bepaalde kleurvoorkeur in je leven ontwikkeld en voor sommige mensen is dat bijvoorbeeld zwart, totdat er iets gebeurt in je leven, waardoor je je ineens bewust wordt van de invloed van kleur op je uitstraling en humeur. Het kan zijn dat je tijdens een bepaalde periode of life-event (denk aan een burnout, scheiding, rouwproces, vakantie, zwangerschap e.a.) een andere kleurbehoefte hebt.
Trek je kledingkast eens open en kijk naar de kleur die je het meeste ziet. Je kunt het ook omdraaien, sta op en voel aan welke kleur je echt behoefte hebt die dag. Ik weet zeker dat dat dan niet altijd zwart is.
Kleurvoorkeur, kleurbeleving, kleurgebruik
Enerzijds zijn kleurvoorkeuren persoonlijk, anderzijds zijn er universele overeenkomsten. Zo wordt geel vrijwel overal geassocieerd met de zon en warmte.
Kleurbeleving en kleurgebruik wordt naast persoonlijke voorkeur en universele overeenstemming ook bepaald door cultuur en trends op het gebied van mode en interieur.
Draag de kleuren waardoor je straalt
Ieder mens heeft een andere kleur huid, ogen en haar. Grofweg worden er 4 kleurtypesonderscheiden met ieder een eigen kleurenpallet dat bijdraagt aan een levendige uitstraling.
Ga dus niet zomaar mee met iedere kleur, maar ontdek in welke kleur jij optimaal tot je recht komt.
Vaak durven mensen zichzelf niet volledig te laten zien, omdat ze bang zijn voor de mening van de buitenwereld. Hierdoor kom je niet volledig tot ontplooiing en dat is eeuwig zonde, want jij mag er zijn, in al jouw gradaties en nuances.
Kleur in je huis, zodat je je thuis voelt
Mijn visie is dat kleur qua interieur en kleding persoonlijk en energetisch dient te worden afgestemd. Hiermee bedoel ik dat je kleur gebruikt om je persoonlijke- , woon-en werkomgevingsenergie te verhogen. Daarom hanteer ik voor de woon-en werkomgeving mede intuïtief de Feng Shui kleurprincipes. Hierbij wordt kleur bepaald door de locatie/de ligging van een vertrek ten aanzien van de windrichtingen en bijbehorende elementen. Dat vind ik het meest natuurlijk en logisch.
Kleur om je persoonlijkheid te versterken
Hetzelfde geldt voor mijn kleurbenadering bij personal styling. Ik wil dat jij straalt en sprankelt en dat de kleuren van je kleding, haar en make-up voor je werken en je energie verhogen, waardoor je ook je aantrekkingskracht verhoogt.
Je kunt je laten inspireren door trends, maar laat het wel op een flatterende manier voor je werken. Durf jezelf te zijn! Express yourself.
Creativiteit is behalve een prachtige manier om jezelf te uiten, ook een manier om jezelf gezond te houden en te helen. Denk aan zingen, dansen, muziek maken, schrijven, tekenen, schilderen, vormgeven en dergelijke. Dit zorgt er allemaal voor dat je energie optimaal gaat stromen.