"Durf je eigen weg te volgen.
Wees een leider van je eigen leven.

Het enige dat je hoeft te volgen is je innerlijke stem."

Gladys Virginia Daniel

When Heaven and Earth meet, everything will be complete

Mannelijke Energie

Shiva

Yang

Linkerhersenhelft

Alpha

Testosteron

XY

Andros

Dag

Zon

Goud

Hemel

Proton

Positieve lading

Uitademen 

Boven

Heet

Vuur

Snel

Droog

Compact

Expressief

Extrovert

Rationeel

Ondernemen

Macht

Grenzen stellen

Ongeduldig

Probleemoplossend

Doen

Competitief

Op zichzelf zijn

Verleid worden

Kijken vanaf een afstand

1 ding tegelijk

Rechtlijnig
Vrouwelijke Energie

Shakti

Yin

Rechterhersenhelft

Omega

Oestrogeen

XX

Gynaika

Nacht

Maan

Zilver

Aarde

Electron

Negatieve lading

Inademen 

Onder

Koud

Water

Langzaam

Vochtig

Vloeiend

Kalmte

Introvert

Intuïtief 

Ontvangen

Kracht

Veranderlijk

Overwegen

Beren op de weg zien

Voelen

Samenwerken

Verbinden

Verleiden

Er midden in zitten

Versnipperen

Flow

Juli 2017
Mannelijke versus Vrouwelijke Energie in Jezelf

Iedere man heeft vrouwelijke energie in zich en iedere vrouw heeft mannelijke energie in zich. Alleen de mate waarin verschilt. Zo hebben de meeste mannen relatief meer mannelijke energie en de meeste vrouwen relatief meer vrouwelijke energie in zich.
Het is aan jou hoe je met je eigen mannelijke en vrouwelijke energie omgaat. Laat je de één overheersen waardoor je uitgeput raakt of laat je je natuurlijke energie de juiste rol spelen.

Voor vrouwen is het heel belangrijk om op een juiste manier met je vrouwelijke energie om te gaan. Hierin zit namelijk je kracht, maar ook je zachtheid, je creatie en ook je ontspanning, je inspiratie en je sparkling, je intuïtie en je instinct.

Verschil mannelijke en vrouwelijke energie
Ons lichaam laat ons zien hoe we werken; het mannelijke geslachtsdeel is naar buiten gericht en opgericht. De mannelijke energie zorgt voor daadkracht, grenzen stellen, strategie, jezelf neerzetten met je talenten in de buitenwereld. Het is meer vanuit het hoofd gericht.

Het vrouwelijke geslachtsdeel is naar binnen gekeerd, klaar om te ontvangen en direct gelinked aan de baarmoeder. De vrouwelijke energie zorgt voor zachtheid en ontvankelijkheid, voor creatie en voelen. Dit is meer vanuit het hart gericht.

Deze verschillen vullen elkaar optimaal aan. Wanneer we onze individuele mannelijke en vrouwelijke energie in balans brengen, brengen we ook man-vrouw relaties op micro en macro niveau in balans.

Van disbalans naar balans

Mannelijke energie in balans brengen
We leven in een wereld die nu al lange tijd wordt gedomineerd door mannelijke energie. Hierdoor kan er ook een overschot aan mannelijke energie zijn binnen jezelf.
Deze overschot aan mannelijke energie brengt elementen als angst, macht, dominantie en hang naar succes en erkenning met zich mee. Er wordt vanuit het hoofd gedacht en gevoel wordt onderdrukt. Je bent dan continu bezig met presteren op een manier waarbij je sterk overkomt naar de buitenwereld toe, terwijl je je van binnen onzeker voelt.
Het kan overkomen als jezelf overschreeuwen. Wanneer je mannelijke energie en je vrouwelijke energie in balans zijn, functioneer je meer vanuit vertrouwen, vertrouwen op jezelf, geloof in jezelf en vertrouwen op de stroom van je leven.

Vanuit vrouwelijke energie kun je meer open zijn, je emotioneel openstellen en verbinden.
Je verbindt jezelf dan vanuit liefde en veiligheid in plaats van vanuit een drang naar geborgenheid vanuit de buitenwereld.


Vrouwelijke energie in balans brengen

Een overschot aan vrouwelijke energie zorgt voor overgevoeligheid. Ook ben je dan geneigd om je grenzen te laten vervagen, waardoor je het gevoel hebt dat iedereen over je heen stapt. Je hebt moeite met nee zeggen en gedraagt je als een pleaser. Het ontbreekt je aan de mannelijke kracht van manifestatie, voor jezelf opkomen en ideeën omzetten tot acties. Je blijft in kringetjes denken en ziet beren op de weg en 'ja-maar' lijkt je stopwoord.

Wanneer je je vrouwelijke kwaliteiten gaat ontdekken zoals zachtheid, ontvankelijkheid en in je hartenergie komt en dit gaat combineren met mannelijke daadkracht en stevig op je eigen voeten komt te staan, kun je vanuit je creatie ook gaan naar manifestatie.

Ain't no mountain high enough. Of zoals een Chinees gezegde luidt: "When sleeping women will wake, mountains will move."
Dat is precies de energie die we nodig hebben op het moment in de wereld. Wanneer vrouwen hun eigen zachte kracht gaan ontdekken, kunnen we weer tot een hart-hoofd verbinding komen. Dit is essentieel in een wereld waarin angst en macht al lange tijd de overhand lijkt te hebben en individuen op deze collectieve energie reageren door vele ziektes, waaronder burnout. Enerzijds gelukkig, want dit is een persoonlijke wake up call. Wanneer velen omvallen en evenzo veel mensen weer op een krachtige en lichtere manier opstaan kunnen we dat licht gaan verspreiden.


Je opvoeding en rolmodellen

Je opvoeding is medebepalend voor hoe jij met je mannelijke en vrouwelijke energie omgaat. Had je een moeder die zich continu liet onderdrukken en klein hield of had je een moeder die zich volledig comfortabel en zelfverzekerd in haar vel voelde en de wereld vol zelfvertrouwen en liefde tegemoet trad?
Had je een vader die wellicht schitterde in afwezigheid, waardoor je je niet hebt kunnen verbinden met je eigen mannelijke energie? Of een vader die heel dominant was of overbeschermend?

Daarbij had jouw vader, weer een vader en jouw moeder weer een moeder en zo verder. Zo kun je generaties teruggaan. Jij kunt er nu voor kiezen om familie karma wat betreft mannelijke en vrouwelijke energie in balans te brengen binnen jezelf of je kunt ervoor kiezen om op de oude voet verder te gaan. Was de oude voet gezond en hoef je enkel bij te schaven. Prima. Was de oude voet niet zo gezond en vol blaren en eelt en oud zeer, dan heb je hier een kans voor transformatie. Want jij bent weer de hoeder van de volgende generatie. Bepaal hoe jij wilt hoe je kinderen met zichzelf en de buitenwereld omgaan en hoe je zelf in het leven wilt staan en hoe je je wilt voelen.

Misschien ben jij wel de 7e generatie die de cirkel doorbreekt van vrouwelijke onderdrukking en opkomt voor haar eigen vrouwelijke energie en dit in balans weet te brengen met de mannelijke energie.

Ik zal je niet zeggen dat het makkelijk is, maar het is de moeite waard om jezelf te helen op dit vlak. Het zal de generatie voor jou en de generatie na jou eveneens heling brengen.

Daarnaast brengt de erkenning van je vrouwelijke energie ook met zich mee dat mannen daardoor geheeld worden en gezondere verbindingen tussen mannen en vrouwen, waardoor relaties minder frustraties brengen. Het is tijd voor vrouwen om hun ruimte in te nemen.

Man- vrouw verschillen

Hieronder heb ik wat typische man-vrouw verschillen weergegeven. Het is gechargeerd, uitgaande van de uitersten van een spectrum, de mega alpha man en de mega omega vrouw. Uiteraard in real life kan dit heel wat genuanceerder liggen. Toch is het interessant (en leuk, lach vooral ook om jezelf) om dit te weten, zodat je elkaar beter kunt begrijpen, elkaars kwaliteiten kent en van elkaar kunt leren. Zodra je je hiervan bewust wordt krijg je meer inzicht in jezelf en in de anderen en vooral in het belang van de balans tussen deze twee uitersten en weet dat de één niet zonder de ander kan. We need both ways, als yin en yang.

Communicatie

Mannen denken oplossings-, doelgericht en rechtlijnig. Van A naar B via de kortste weg.

Vrouwen houden van communiceren en praten het liefst zo veel en zo lang mogelijk en houden van zijwegen en bochten. "Ja-maar", een veelgebruikt woord door vrouwen, om zoveel mogelijk excuses te gebruiken, is ook een leuk voorbeeld.

Laatst hoorde ik een mooi voorbeeld. Een vrouw was uitgevallen op haar werk met burnoutklachten. De mannelijke werkgever en leidinggevende ging niet wachten hoe lang het zou duren, maar had binnen een week gezorgd voor vervanging voor een aantal maanden. Een man wacht niet tot iets een potentieel probleem wordt of laat een probleem niet uit de hand lopen.

Huis en Interieur

Wil je het simpel?

Laat de man het huis bouwen, liefst ook dat hij grotendeels voor de financiering hiervan heeft gezorgd, en zorg als vrouw dat je het huis inricht. Als vrouw creëer je de sfeer, zorg je voor een plaats waar verbinding mogelijk is, een veilige haven waar het goed vertoeven is.

Mancave versus womenscave
In de inrichtingssmaak van mannen en vrouwen zie je ook leuke verschillen. Zo houden vrouwen eerder van zachte kleuren, zoals pasteltinten en sommige vrouwen love frutsels. Vrouwen kunnen wat dat betreft ook helemaal losgaan in hun She Shed, een comfortabele plek, wellicht buitenshuis, in de tuin, waar ze kunnen chillen, zich terug kunnen trekken van man en kinderen en bijvoorbeeld ook kunnen creëren.

Mannen willen het comfortabel, stoer, praktisch, no-nonsens, met leer en andere ruige industriële materialen.

Als er plaats is voor de voeten op tafel (ik heb nog nooit zo hard gelachen, toen ze bij een tv-woonprogramma voor de man een krukje hadden met een gebreide muts erop, waarbij het krukje net groot genoeg was voor z'n grote teen. Hoe bedoel je de plank misslaan?), bitterballen, wijn en bier, groot, extra groot beeldscherm en de afstandsbediening(en!) bij de hand is alles gooood.

Zelfexpressie & Manifestatie

Hierin wordt perfect duidelijk hoe mannen en vrouwen elkaar kunnen aanvullen en wat vrouwen van mannen/mannelijke energie kunnen leren.

Ik schreef hierboven al over de biologische verschillen tussen mannen en vrouwen. De in het oog springende, omhoog wijzende, penetrerende penis en de warme, zachte, ontvankelijke, open vagina.

Door deze verschillen kan het zijn dat een vrouw in rondjes blijft draaien, letterlijk blijft broeden op haar ideeën, die allemaal even prachtig zijn, maar ze niet manifesteert in de buitenwereld. Zo heeft een vrouw bijvoorbeeld 20 perfecte ideeën, maar doet er niets mee.

Een man daarentegen kan één halfbakken, niet uitgebroed ei hebben en prsenteert en verkoopt dit alsof het een kostbaar Fabergé-ei is. Bluffen kan een man als de beste.


Een vrouw neigt ernaar zichzelf klein te maken en te denken en uit te spreken dat ze niet goed genoeg zou zijn. Een man zegt "oh, eitje, dat kan ik. Dat heb ik al zo vaak gedaan," al weet hij totaal niet waar het over gaat. 

Plezier

Een man zal altijd doen wat goed voor hem is, wat hem een goed gevoel geeft. Een vrouw daarentegen kan voor 10 mensen dag in dag uit klaar staan, 356 dagen per jaar, zonder zich ook maar één moment af te vragen, what's in it for me en/of hoe kan ik mezelf een plezier doen.

Wederom iets dat een vrouw van een man kan leren: Me First!

Klein versus Groot

Nee, ik heb het hier niet over het mannelijk lid, al is dat ook iets waarvan veel mannen (en ook sommige vrouwen) denken, hoe groter hoe beter.
Bij de man gaat het vaak om kwantiteit en grootte. Dat zie je aan zijn auto. De auto is de man, de man is zijn auto.
Altijd weer leuk als je bijvoorbeeld in een omgeving bent waar bovengemiddelde woningen staan qua afmeting en prijs, daar zie je het heel duidelijk; de boodschappen wagen versus de kingsize male bolide.

Bij vrouwen gaat het regelmatig eerder om kwaliteit. Dit is ook de reden waarom ze zo vaak neigen naar perfectie en uren in details kunnen blijven hangen. Kwaliteit willen bieden is een prima eigenschappen, zolang het geen uitstel wordt en een reden om te zeggen:"ik/het ben/is nog niet goed genoeg."

Vrouwen zijn echt groots in zichzelf klein en ondergeschikt maken.
Heb je ooit een man horen spreken over zijn bedrijf'je'?

No way. Een man zal zichzelf direct directeur of CEO van zijn onderneming noemen en zo snel mogelijk zorgen voor meerdere handen die het werk doen. Terwijl een vrouw als zzp'er alles zelf blijft doen in haar so called 'bedrijfje.'

Heb je ooit een man horen praten over zijn voet'je' of op een andere manier een verkleinwoord horen gebruiken? Deze mannen zijn zeldzaam toch?

Er zijn vrouwen daarentegen die dit aan de lopende band doen. Tijdens de TrippleShape teachertrainingen kom ik dit ook regelmatig tegen of wanneer ik bij iemand anders een les volg. Je 'kruintje' naar het plafond. Hoe vaak hoor je een vrouw zeggen tegen een kind: 'Wil je patatjes?' We hoeven onze kinderen hier ook niet mee te voeden. Laatst hoorde ik ook iemand zeggen dat verkleinwoorden typisch Nederlands zijn. Interessant.
Het eerste wat ik tegen deze vrouwen zeggen is: stop it. Ik heb geen voetjes (al zijn ze heel bevallig, that's true), maar voeten en een kruin.

Een man zal zijn diensten verkopen voor de hoogste prijs, terwijl een vrouw al genoegen kan nemen met 1/4 van wat een man zou vragen. Nogmaals dit is gechargeerd, er zijn mega fantastische businesswomen en dat worden er steeds meer.

Wat ik bedoel met bovenstaande is:

Ladies, cut the crab. Stop making yourself smaller.

Sta op en ga in je eigen licht en grootsheid staan. Je hebt een bedrijf, waarvoor je je volledig inzet of wat je ook doet, wees groots (en ja, natuurlijk kun je heel groots zijn in je kleine praktische stadsauto, zoals je ook heel klein kunt zijn in je vrachtwagen ;-)). Ken je eigen waarde en sta jezelf waarde toe op alle manieren. Daar hoort ook financiële waardering bij. Someone's got to eat. Dat alles begint bij zelfwaardering.

Review A. H. uit Overloon – Personal Coaching 


“Ruim een uur enkele reis was voor mij steeds meer dan de moeite waard. Gladys:
- is een energie-gever
- leert je om je eigen energie te creëren
- leert je hoe je efficiënt met je eigen energie kunt omgaan"