Durf jij te bewegen?

15-10-2012

Ik ga zelfs nog een stap verder. Durf jij jezelf aan te raken.
Gewoon… niks engs, terwijl je danst bijvoorbeeld.
Ben je bang voor jezelf? Om jezelf te laten zien?
Mijn ervaring is dat in een groep van ca. 25 vrouwen, slechts 3 vrouwen zichzelf durven aan te raken.
En dan doe ik echt heel optimistisch.

Voorbij Cup-K
Onlangs had ik een danspas in een bodyshapeles, waarbij je je handen over je hoofd door je haar haalde en vervolgens je handen naar beneden liet glijden naar je heupen.
Meer was het niet.
Maar het werd heel veel, doordat de deelnemers zichzelf blijkbaar niet durfden aan te raken.
In plaats van dat de handen naar beneden gleden, sprongen de handen bij de borsten ineens een  halve meter van het lichaam af. Oké dan… zo’n 20 cm. Dat is nog steeds hudge en betreft een cupomvang, die nog niet bestaat.
Het was enorm opvallend.
Hier heb ik natuurlijk iedereen op geattendeerd, we hebben er hard om gelachen en na menige herhaling, waren het zeker zo’n 15 vrouwen die deze danspas volledig uitvoerde, inclusief handen over het lichaam.

Durf jij vrij te bewegen?
Waar komt dat toch vandaan?
Die angst om als vrouw zijnde jezelf te laten zien, sexy te bewegen.
Maar ook de angst om überhaupt te bewegen.Om in eerste instantie alles klein en ingetogen uit te voeren.
Vraag het jezelf op dit moment maar eens af. Durf ik mezelf te laten zien? Durf ik vrij te bewegen of ben ik bang dat anderen mijn bewegingen dan raar vinden?

Wanneer je uit de danswereld komt is er één ding dat je direct dient te doen: groot bewegen, duidelijk, vol overgave en werken met details. Zo niet, dan mist het de nodige expressie.
Stel je voor: je gaat naar een dansvoorstelling en iedere danser op het podium houdt zich in.
Dan wil je toch je geld terug.

Duende
Ik weet nog dat ik als klein meisje een flamenco voorstelling in Spanje bijwoonde. Ik was volledig geraakt door één van de danseressen. Zij was niet aan het dansen, zij wàs de dans. In elke beweging ging ze volledig op. Het begrip Duende werd voor mij duidelijk.


2 x zo groot is 2 x zo leuk
Oké, ik hoor je denken…. wij doen met z’n allen toch gewoon groepslessen en zijn geen professionele dansers. Inderdaad.
Dus nog een ander voorbeeld. Je betaalt om een uur te sporten. Je hebt er dus voor gekozen om een fysieke inspanning te leveren, hetzij voor de fun, hetzij om je conditie te verbeteren, je lichaam te shapen of voor welke andere reden dan ook.
Is het dan niet zonde van je tijd als je de bewegingen half uitvoert, terwijl volledig e uitvoering 2 x zo leuk is en 2x zo effectief?

Inderdaad, 2 x zo leuk. Want feit is als we met z’n allen helemaal los gaan er een volledig andere sfeer hangt dan wanneer we ons inhouden. En hetgeen dat me dan het meest blij maakt, zijn de stralende gezichten die aangeven: ik kan het, ik doe het, ik beweeg, ik dans zelfs.
We hebben dan toch een klein feest met z’n allen, waarbij de zweetdruppels ook nog eens in het rond vliegen.

Dit geldt overigens niet alleen voor een Bodyshape les. Ook bij de TrippleShape les heeft het veel meer effect als je je bewegingen groot, volledig afmaakt en opgaat in de beweging. Voel wat je doet en gebruik de juiste spieren.

Laat jezelf zien!
Dus ladies… if we rule the world. Show yourself.
Geloof in jezelf, geloof in je beweging, geloof in je uitstraling en laat jezelf zien.
Beweeg!