Je Wervelkolom is de Koord van het Leven

Meer Energie nodig? Verbeter je Houding

Je lichaamshouding geeft altijd weer hoe het geestelijk met je gesteld is en omgekeerd kun je je gestel beïnvloeden door je houding te veranderen.

Je kunt je energie laten toenemen door te zorgen voor een juiste houding.

Laatst hadden we het tijdens de BarreWorkout Teacher training over Body Alignment, waar mij werd gevraagd wat ik daarmee bedoelde.

Mijn definitie is:
‘Een optimale plaatsing van verschillende lichaamsdelen ten opzichte van elkaar, zodat je je botten en spieren effectief gebruikt (waarbij het risico op blessures wordt geminimaliseerd) en de energie optimaal door je lichaam kan stromen.’

Belangrijk hierbij is je eigen lichaams-bewustzijn en dat is precies waar veel mensen moeite mee hebben.
Velen van ons zijn zo druk met zichzelf voorbij lopen dat ze niet meer voelen wat hun lichaam hen aangeeft, signalen worden genegeerd, met alle gevolgen van dien. Hierover een andere keer meer.

Op deze foto laat ik zien dat de wervelkolom centraal staat in je lichaam. Logisch, want deze beschermt je ruggenmerg, dat samen met je hersenen je centrale zenuwstelsel vormt.
Je zenuwstelsel vormt het middelpunt van je lichamelijk en geestelijk functioneren.

Met andere woorden, door je wervelkolom zo optimaal mogelijk uit te lijnen en te laten functioneren, zorg je dat je zenuwen je lichaam perfect kunnen aansturen.

Omgekeerd betekent dit dat een ineengezakte lichaamshouding de energiestroom beperkt.

Hoe zie je dit in het dagelijks leven bij jezelf en bij anderen?

Kijk eens naar uitdrukkingen als ‘onder de plak zitten’ en wat dit met iemands houding doet. Vaak zie je bij mensen die zichzelf continu door anderen laten domineren, dat ze letterlijk in elkaar gekrompen zijn. De man waarbij de vrouw de broek aanheeft, waardoor hij inmiddels met een gebogen rug en hoofd naar beneden door het leven gaat.

De energie gaat alle kanten op en vooral naar beneden. Er is geen balans meer tussen opgaande (hemelgerichte) energie en neergaande (aarde gerichte energie) vanuit het centrum van je lichaam.
Het is niet voor niets dat de wervelkolom ook wel de koord van het leven wordt genoemd.

Ook situaties en denkwijzen kunnen je lichaamshouding gaan bepalen. Zo zie je bij mensen die moe zijn, of misschien zelfs uitgeput door een burnout, dat ze gaan hangen.
Rugklachten worden dan ook 9 van de 10 x veroorzaakt door overbelasting, psychisch en/of lichamelijk.

Daarom ben ik er voorstander van om bij rugklachten altijd te achterhalen wat er in iemands leven speelt en ook de geestelijke en emotionele kant van een persoon aandacht te geven, in plaats van direct naar allerlei medische hulpmiddelen en adviezen te grijpen.

In mijn jarenlange ervaring als verzuimcoach (in mijn ogen een enorm achterhaalde term en niet gericht op vooruitgang, maar op het in stand houden van een beperkende situatie, maar dat terzijde), heb ik nog nooit een persoon met rugklachten meegemaakt, die niet geestelijk en emotioneel gerelateerd waren. Dat betekent dat deze klachten dus opgelost kunnen worden.

Conclusie:
Wat betreft je eigen energiehuishouding, lichamelijke, emotionele en geestelijke balans, is het zaak om je wervelkolom en je totale lichaamshouding eens onder de loep te nemen.

Kijk eens naar je eigen houding:
Hoe zit je er bijvoorbeeld nu bij? Staan je schouders boven je heupen?
Zit je überhaupt het grootste gedeelte van de dag? Hoeveel afwisseling heb je tussen zitten en bewegen.

Op je werkplek:
Los van het feit dat het altijd goed is om te kijken naar de stoel/bureau verhouding en een ergonomische werkplek is het noodzakelijk om meer beweging te integreren tijdens je werkdag als je een zittende job hebt. De stoel is namelijk zowieso de grootste boosdoener in onze westerse wereld als het op rugklachten aankomt.
Stop in het midden van je dag eens met waar je mee bezig bent om een half uur te bewegen en/of sluit je werkdag af met oefeningen die je flexibiliteit verbeteren.

De reden dat wij bij TrippleShape yoga elementen toevoegen in de les en ook bij Personal Energy Coaching, is onder andere omdat bij yoga de wervelkolom in alle mogelijke standen wordt gebruikt, waardoor de flexibiliteit toeneemt en de energie vloeiend kan doorstromen.

TrippleShape op je werkplek:
Onze TrippleShape docent en trainer komt graag naar je werkplek toe om jou en je collega's/je werknemers een half uur of een uur op een ontspannende manier te laten inspannen. Dit is verfrissend voor je hoofd, een weldaad voor je lichaam en bevordert je creatieve geest.
Dit is dus tevens een ideale manier om voorafgaande aan een vergadering in te plannen om vervolgens effectiever en efficiënter te kunnen brainstormen.

Onze Chi Flow werkplek les bestaat uit yoga-, pilates- en taichi elementen. Deze les is voor zowel mannen als vrouwen.


Namasté
Gladys Daniel

www.trippleshape.nl
Voor Persoonlijke Energie & OntwikkelingReviews TrippleShape Energy Coach, Trainer & Docent

 Leoni Janssen, Marketing- en Communicatiestrateeg - Personal Coach & Trainingstraject
Ik heb Gladys leren kennen als een personal coach/trainer die verantwoordelijkheid neemt voor degene die ze begeleidt zonder dat ze verantwoordelijkheid wegneemt bij haar coachee. Ze definieert haar vertrekpunt en weet waar ze naartoe werkt zowel met haar eigen onderneming als die van de mensen die ze begeleid. Ze maakt indruk met haar intelligentie, feitenkennis en tomeloze energie. Maar haar allergrootste talent is wel het feilloos aanvoelen van situaties en mensen waarmee ze invloed uitoefent en zaken gedaan krijgt. Dat met een flinke dosis natuurlijk optimisme en humor maakt haar een geweldige mentor.

 Helena Westerhout – Deelnemer lessen
“Ik vind jou een lerares zoals ik die altijd voor alles zou willen: warm, motiverend, enthousiast, grappig en serieus tegelijk. Je maakt een groep van mensen, verbindt. Bij jou voel ik me veilig omdat ik jouw gedegen kennis en ervaring en totale beheersing voel. Je bent gastvrij en met je humor maak je de zwaarste momenten licht. Het mooie is dat je daarnaast ook nog diepgang hebt.....”


  Judith Webber - Pure Human- Training Presentatietechnieken
Gladys heeft mij geholpen met podium-training. Ik heb in haar een perfecte leermeester gevonden, door haar achtergrond in beweging, expressie (in de breedste zin van het woord) en lesgeven heeft ze mij door zelf diverse vormen van beweging & zang te laten ervaren, veel power gegeven om mezelf (nog) meer te laten horen & zien op het podium. Gladys is warm, gestructureerd en laat je je eigen grenzen overbruggen. Ik kan haar van harte aanbevelen als coach & trainer."

 B. van S. leidinggevende - Reclassering Nederland – Coaching Competentie-ontwikkeltraject
'Ik was onder de indruk van de kennis en ervaring van Gladys. Dit gecombineerd met een betrokken, sociale en professionele aanpak maakte dat ik enthousiast was over haar inzet. Gladys wist mijn werknemer te bereiken (mentaal-emotioneel) en zorgde voor een geslaagd competentie-ontwikkeltraject.'