Relatie Pilates & Dans

Studio Pilates in zelfde straat als New York City Ballet
In 1926 emigreerde Joseph Pilates naar New York. Samen met zijn vrouw opende hij een studio op Broadway, om zijn oefeningen aan dansers, acteurs en atleten te doceren.

Zijn studio bevond zich in hetzelfde gebouw waar het New York City Ballet was gevestigd. Hierdoor ontstond er al snel een wisselwerking tussen de dansers en Joseph Pilates. George Balanchine (contemporary choreograaf) en Martha Graham (moderne danseres en choreograaf) maakte kennis met Pilates/ Contrology. Pilates had zijn training niet speciaal ontwikkeld voor dansers, maar mede door zijn locatie, waren dansers één van de eerste atleten die naar Pilates gingen ter versterking en/of het herstellen van blessures.

Omgekeerd integreerde bijvoorbeeld Martha Graham pilatesoefeningen in haar les.

Dansers als Pilates docenten
De vijf eerste Pilates master teachers waren allemaal dansers, die in eerste instantie naar Pilates waren gekomen voor training; Romana Kryzanowska, Even Gentry, Kathy Grant, Ron Fletcher en Carola Trier.

Romana Kryzanowska
Ook nu zie je dat er veel (ex)dansers zijn die Pilates doceren op sport-dans-yogascholen, danwel hun eigen Pilates studio zijn begonnen.
Ook op de dansacademies worden Pilateslessen gegeven.

Toegevoegde waarde Pilates voor dansers
Pilates helpt dansers zich te verbeteren op het gebied van concentratie, danstechniek, spiercontrole, kracht, balans en coördinatie.

In Februari 1956, stond er in een artikel van Dance magazine: “At some time or other, virtually every dancer in New York … has meekly submitted to the spirited instruction of Joe Pilates.”

Martha Graham