Imagine that

Zoals Walt Disney al zei: "If you can dream it, you can do it!

Zo wordt je creatiever 

Het verhogen van je creativiteit heeft vele voordelen, zoals het verbeteren van je cognitieve vermogens en van je intuïtie, het vergroten van je welbevinden, het verbeteren van je gezondheid en je geluksgevoel.
Creativiteit is een enorm effectieve hersteltool voor mensen in een burnout of depressie en een ideale uitlaatklep voor hooggevoelige mensen. Creatieve coaching is ook ideaal voor organisaties die willen veranderen, vernieuwen, ontwikkelen en voor teambuilding.
Er is niet bewezen dat creatieve mensen per definitie intelligent of hooggevoelig zijn. Wel is het omgekeerde aangetoond, dat hoogbegaafde mensen en hooggevoelige mensen vaak ook creatief zijn ontwikkeld.

Redenen genoeg om jezelf een shot creatie te geven.
Kleine veranderingen in je levensstijl kunnen je creativiteit al een enorme boost geven.

Zelf doe ik mijn best om iedere dag te tekenen, dat kunnen illustraties zijn, doodles, fashionillustrations, vrije creaties, noem maar op. Ook door TrippleShape lessen te geven creëer ik, door interieurs en mensen te stylen, door het maken van deze website, schrijven. Tekenen is daarbij het meest rustgevend. Als ik maar dagelijks teken blijf ik me goed voelen. Het is mijn energie gever, waarmee ik mijn vrouwelijke energie blijf ontwikkelen.

Of je nu gewoon lekker wilt creëren om meer rust te krijgen in je hoofd, je artist skills wilt verbeteren of een nieuwe uitvinding wilt doen.
Hieronder geef ik je tips om je creativiteit te verhogen. Je zult je hoe dan ook lekkerder gaan voelen, wanneer je gaat creëren.

Tip 1
Doe niks


Gun jezelf de tijd om niets te doen. Geef je geest de ruimte om aan problemen te werken (of nieuwe problemen te herkennen). Dit kan veel productiever zijn dan wanneer je je hersenen voortdurend prikkelt. “Het in de rij gaan staan bij de kassa van een bioscoop of supermarkt heeft zelfs al een ongelooflijk effect,” zegt antropoloog Augustín Fuentes. Hij heeft beschreven hoe creativiteit en verbeelding hebben geholpen bij de ontwikkeling van de mens.

Tip 2
Ga op tijd slapen


Word eens wakker uit jezelf, zonder wekker. Niet een gat in de dag slapen (hoewel dat ook wel eens lekker is), maar op je normale tijd naar bed gaan en fit wakker worden.  Je brein is de hele nacht aan het werk. De laatste fase, van je slaap, de remslaap is noodzakelijk voor je brein. Terwijl je in de eerste uren van je slaap vooral bezig bent met herstellen en verwerken van de informatie van de dag, gaat je brein in de latere uren (tijdens de remslaap) met die verwerkte informatie aan de slag. 

Je brein gaat dan verbanden leggen, informatie koppelen. Dan doen je hersenen zonder logica. In je slaap zoek je niet naar logische verklaringen en feiten. Je ratio gaat op stand-by en andere hersengebieden worden actiever. Hierdoor krijgt je creativiteit krijgt alle ruimte.


Tip 3
Ga naar buitenGa naar buiten. Buiten niets doen, of wandelen, werkt heel goed voor je hersenen en heeft een ontspannend effect op je hele gestel, wat je ook direct kunt merken aan je darmen (er is een directe relatie tussen je hersenen en je darmen). In de natuur zijn, kan het creatieve denkvermogen stimuleren. Uit een onderzoek uit 2012 blijkt dat het creatief probleemoplossend denken van wandelaars met vijftig procent was toegenomen nadat ze vier dagen zonder technologie (zie ook tip 4) in de bossen hadden doorgebracht.

Tip 4:
Stop electrische prikkels


Electrische prikkels zijn funest voor je gezondheid in het algemeen en helemaal voor je spirituele gezondheid. Laat je spirit nou net datgene zijn waar je intuïtie en je creativiteit gezeteld zijn.

Zet je telefoon eens uit, alleen het geluid kan ook, zodat je niet (ongewenst) wordt gestoord. Hou zelf de regie over je dagindeling, de momenten dat je met anderen communiceert en de momenten dat je met jezelf communiceert.

De continue toevoer van prikkels van tv beelden en vooral de reclame zijn energie verlagend, terwijl je voor een creatieve spirit en brein juist energie dient te hebben.

Tip 5:
Kleine aanpassingen


Kijk om je heen of je iets kunt aanpassen. Van de iPhone tot drones die geneesmiddelen kunnen dragen, sommige van de nuttigste ideeën zijn helemaal niet zo nieuw. Het zijn variaties op dingen die al bestaan. Wat Steve Jobs van Apple echt geniaal maakte, is volgens schrijver Malcolm Gladwell het feit dat hij een ‘aanpasser’ was. Ook schrijver Eric Weiner concludeert dit in zijn werk over de geografie van genialiteit en merkt op: “Wij denken dat de oude Atheners democratie, kunst en filosofie hebben uitgevonden. Ze hebben het echter van anderen geleend of ‘gestolen’.”

Tip 6:
Ga spelen


Maak tijd vrij om te spelen. “We zijn geneigd plezier, spel en vrijetijdsbesteding te beschouwen als iets wat vooruitgang tegengaat. Het tegenovergestelde is juist waar,” aldus schrijver Steven Johnson. “Veel hervormende ideeën beginnen met een gevoel van verrukking, verwondering of plezier.” Van robots tot kunstmatige intelligentie, veel belangrijke uitvindingen zijn in feite begonnen als speelgoed.

Tip 7: Doen


"Just do it!" zoals Nike zegt, gaat ook op voor je creatieve ontwikkeling. Combineer dat met Barry Stevens' "voorrall doorrgaan (Amerikaans accent)".

“De belangrijkste voorspeller van impact is productiviteit,” zegt Dean Keith Simonton, professor emeritus psychologie aan de Universiteit van Californië - Davis en wetenschapper op het gebied van genialiteit. Wie alles in het werk stelt om een idee te perfectioneren en blijft doorgaan wanneer de eerste poging mislukt, heeft een grotere kans om geschiedenis te schrijven of mooie creaties te maken.

Tip 8:
Denk klein


Wees niet bang om klein te denken. Iets wat onbeduidend lijkt, kan wereldse mysteriën en oplossingen herbergen. Neem bijvoorbeeld bellen. “Niemand besteedt aandacht aan bellen, maar ze zijn belangrijk,” aldus natuurkundige Helen Czerski. Een bel, die uit een vloeistof en een gas bestaat, kan namelijk dingen doen die de vloeistof en het gas afzonderlijk niet kunnen.” Bellen kunnen geluid maskeren, kooldioxide door de oceaan verplaatsen en brood heerlijk laten smaken. Wat anders verdient meer onderzoek?

Tip 9:
Stap in een andere wereld


Doe eens iets compleet nieuws. Werk je als leidinggevende op een bankkantoor? Ga dan eens buiten Tai Chi doen om je dag te beginnen of in je pauze. Of stap er een hele werkdag uit om te gaan pottenbakken, schilderen of brainstormen. Je zult merken dat nieuwe ideeën en oplossingen zullen verschijnen en je uitgeruster en met een beter humeur weer op je werkplek verschijnt.

Tip 10: Stilte


Alleen in stilte kun je jezelf en antwoorden horen en aangezien ideeën vanuit je spirit komen is het van toegevoegde waarde om regelmatig even alleen te zijn in stilte.

Tip 11: Brainstorm


Door middel van brainstormen (meestal in groepsverband) kom je in een creatieve open modus. Samenwerken in deze modus vergroot de breedte van de ideeën. 2 weten meer dan 1, laat staan hoeveel ideeën er kunnen ontstaan wanneer je met een groep creëert.

Het brainstormproces wordt opgesplitst in 2 fasen:
1. de ‘divergentie’ of ‘ideegeneratiefase’;
2. de ‘convergentie’ of ‘idee-evaluatiefase’, waarin ideeën worden beoordeelt op haalbaarheid en effectiviteit.

Het gaat misschien wat minder makkelijk en de hoeveelheid ideeën zijn wellicht minder, maar je kunt ook prima in je eentje brainstormen en out of the box denken.

Tip 12: Tijd en ruimte


Neem en gun jezelf de tijd en ruimte voor je creatieve activiteiten. Snel even iets maken kan soms je creativiteit bevorderen maar als je tijdsdruk ervaart als stress moet je dit vooral niet doen. En hoe heerlijk is het om een uur of een paar uur achter elkaar creatief bezig te zijn, door te tekenen, te schilderen of iets anders. Zo kom je in een flow en van het één ontstaat het ander.

Tip 13: De juiste omgeving


Een ruimte waarin je naar hartenlust kunt creëren, rommel maken, alles kunt laten liggen, dat iseen ideale broedplaats voor ideeën. En wanneer je genoeg hebt van de chaos en visuele rust wilt ruim je alles op in de daarvoor bestemde kasten.
Misschien heb je geen ruimte voor een eigen atelier. Denk er dan aan om er 1 te huren of creëer een creatieve plek in je eigen huis.
Zelf neem ik 99% procent de eettafel in beslag en werk ik nog steeds aan het creëren van de optimale creatie space en opbergsystemen. Want soms wil ik een lege plek, een lege tafel, zodat er ruimte komt in mijn beeld, hoofd, plek voor iets nieuws.

Tip 14: Hetzelfde Anders


Doe eens iets uit je dagelijkse routine anders.

Loop of fiets je bijvoorbeeld altijd hetzelfde rondje, verander je route en laat je verrassen. Dit houdt je hersenen scherp.

Maak je je macaroni altijd op dezelfde manier, kies eens voor een verandering van ingrediënten. 

Dit kun je met alles doen in je dagelijkse routine. 

Tip 15: Enjoy de reis


Wanneer je je enkel focust op het resultaat ben je al niet meer in het moment van creëren. Hierdoor kun je ook het plezier kwijtraken.

Geniet van je creatieproces and keep on going. Enjoy it!