Burnout en de Maatschappij

Burnout is met meer dan 1 miljoen mensen die burnoutgerelateerde klachten hebben geen individueel probleem meer.

De individuele oplossing ligt bij zelfbewustzijn.
De maatschappelijke oplossing ligt dan uiteraard bij collectief bewustzijn. Zoals een individu door een burnout de boodschap krijgt dat er iets dienst te veranderen, dient de maatschappij in te zien dat er iets dient te veranderen op macro niveau.

Zoals ieder levend wezen een intelligent wezen is, zo is ook de aarde een intelligent levend wezen.
Bij een burnout heeft een individu zichzelf te lang genegeerd.
Dit is nu geen individueel geval meer, maar een maatschappelijk probleem wanneer zoveel mensen uitvallen, dreigen uit te vallen of al omgevallen zijn.
Dit is een boodschap van de maatschappij om iets drastisch te veranderen.

Het mooie is dat het antwoord zich al heeft aangediend.
Te beginnen met de ‘zogenaamde’ economische crisis, waardoor er een verandering nodig was in de hebberige bankensector.
Het streven naar meer en meer in materialistische zin nekt ons zowieso, ook op wereldniveau.

burnout, burnout world, burnout werk, burnout maatschappij, burnoutherstel, burnoutcoach, burnout coaching, stress en burnout, stress burnout, stress herstel, stress coaching, burnout matches, burnout light, burnout

Onderwijs en Communicatie

De volgende antwoorden liggen in de volgende sectoren die dreigen om te vallen:
Het Onderwijs en de Communicatieve Sector.

Kijk eens naar het hoge aantal kinderen dat tegenwoordig adhd heeft, dyslectisch is of een andere psychische stoornis etiket krijgt opgeplakt. Ja, ook daar ligt een probleem, onze etiketteringsmaatschappij. Alles wordt hier gediagnosticeerd, zelfs zogeheten psychische en psychiatrische aandoeningen die vanuit de hersenen zouden komen, maar niet aantoonbaar zijn in een hersenscan. Ra, ra hoe kan dat. Toch worden er grif pillen voor ingenomen en vooral ook geadviseerd.

Wat is het percentage?

Terug naar de rugzak kinderen, waaronder adhd en dyslectie. Ik noem er maar even 2 die in mijn ogen steeds vaker worden genoemd, gediagnosticeerd en worden gezien als een probleem dat moet worden opgelost.
Het probleem zijn niet deze kinderen, het probleem is hoe er naar ze wordt gekeken, mee om wordt gegaan, een stempel krijgen en zich moeten aanpassen.
Zoals een mens naar binnen dient te kijken op bepaalde momenten, dient de maatschappij nu naar binnen te kijken.

Deze kinderen zijn er niet voor niets, inclusief alle volwassenen die nu (dreigen om te) vallen.
Dat betekent dat deze kinderen (en volwassenen) op een natuurlijke manier in opstand komen tegen de huidige prestatiegerichte, volgzame consumptie maatschappij.
Deze kinderen zijn namelijk gebaat bij in de natuur zijn en werken met hun handen op een creatieve en/of praktische manier.

Dit is precies het tegenovergestelde van:

-materialisme vanuit hoofddenken en
-communicatie zonder echt te communiceren en
-een overschat aan hoger opgeleiden en
-een overschot aan managers.

Verzuim en Communicatie

Hierbij krijg ik ook een flashback uit de tijd dat ik nog in de Arbodienstverlening werkzaam was, waar het grootste percentage ziekteverzuim komt door niet oprecht communiceren tussen collega’s onderling en al helemaal niet met leidinggevenden.
Wanneer mensen niet bij zichzelf zijn en anderen volgen, durven ze ook hun stem niet te laten horen.
Communicatie gaat in veel delen van de wereld grotendeels digitaal.
Wanneer kijken mensen elkaar recht in de ogen en communiceren van hart tot hart?
In welk bedrijf wordt zuiver en zonder bijbedoelingen gecommuniceerd?
Niet, want de hebzuchtige mens denkt en handelt vanuit materie en niet van mens tot mens.

Bovenstaande betreft de communicatie met elkaar.
Dan heb je ook nog de communicatie over elkaar.

In het programma Sophie in de Mentale Kreukels, hoorde ik een medewerker van 1 van de bedrijven op de Zuid-As Amsterdam zeggen: "wanneer mensen die zijn uitgevallen weten hoe er over hen wordt gesproken achter hun rug, zou de drempel nog hoger zijn om terug te keren op de werkvloer. Ze worden gezien als losers."

Losers, aanstellers, zwakkere, zijn zomaar een aantal benamingen op de werkvloer en daarbuiten voor mensen die de ratrace niet meer aan kunnen en diep in hun hart blijkbaar ook niet meer willen aankunnen.

Gelukkig, want het zijn niet de volgers die de wereld verbeteren, maar degenen die uit het volgsysteem durven te stappen.

Mentaliteitsverandering: van hoofd naar hart samenwerking

Interessant is ook dat het burnout percentage in de agrarische sector het laagst is. Dit is niet voor niets.
Hier werk je praktisch en in en met de natuur.
Laat elektriciteit nu net de nr. 1 energielek zijn en de natuur de nr. 1 energiegever.
Iedereen die echt een fikse burnout heeft gehad kan dit beamen.


Dan de meest mooie link naar onze nieuwe kinderen:
De Onderwijssector en dan met name het Primair onderwijs, waar ze bij bosjes neervallen en met de hakken in het zand gaan staan.
Dit is precies de sector waar onze nieuwe kinderen als eerste terechtkomen in de maatschappij.

Alle antwoorden liggen voor onze voeten.
Onze kinderen al letterlijk het lichtende voorbeeld, de richting aangevers van de toekomst.
Zij geven met hun voor sommige mensen 'afwijkend', in mijn ogen 'natuurlijk' gedrag aan dat er iets dient te veranderen.

Wat heeft de maatschappij, de politiek nog meer nodig om in te zien dat er drastische veranderingen nodig zijn??
Wat heeft de wereld nog meer nodig?
Een nieuwe oerknal?
Het grootste gedeelte van de mensen zijn volgers. In dit geval zou ik zeggen follow the light, want de oerknal is nabij.

Er is een mentaliteitsverandering nodig in de westerse wereld, een verandering van hebzucht naar less is more, een verschuiving van hoofd, naar hart en spirit.
Van ‘ikke hebben en mijn’, om nog maar in de kindtaal te blijven, naar samen delen, van elkaar leren en echte communicatie, waarbij je naar elkaar luistert en vragen stelt.

Back to Nature: Leren van Natuurvolkeren

In Afrika hebben ze geen woord voor depressie en burnout. Daar zeggen ze dat iemands spirit ziek is geworden. Tevens zien ze een individueel probleem als een collectief probleem, want als 1 iemand ziek is heeft dat invloed op zijn omgeving. Daarom vragen ze ook aan iemand hoe het met hem gaat en luisteren ze naar het antwoord en helpen ze elkaar.
Hier loopt iedereen elkaar straal voorbij, op straat, in de lift, op kantoor (ander woord voor gevangenis), druk, druk, druk met zichzelf en rennend en vliegend naar meer.

“Hoe het met je gaat???
Zal mij een biet zijn, ik moet mijn nieuwe auto ophalen, mijn kind naar 3 clubjes brengen en extra doorwerken om te laten zien wat ik allemaal kan, want ik ruik promotie, daarna komen er vrienden eten waarvoor ik nog een 5 gangendiner in elkaar moet draaien, met uiteraard de meest luxe en allernieuwste ingrediënten. Och en ik moet nog langs de winkel want ik ben wijn vergeten. Zonder wijn is het natuurlijk niet 'gezellig'."

We kunnen meer leren van natuurvolkeren en hun gezamenlijke rituelen en cirkels.
Denk al heel simpel aan ronde tafels, meer beweging en communicatie middels de spreekstok.
Wat te denken van helemaal geen tafels en met z’n allen zitten in een kring tijdens weer zo’n overbodige vergadering. Lekker met je billen op de grond, da’s pas aarden.
Ook nog beter voor je gezondheid.
Wat creativiteit erbij, creëer betrokkenheid en stimuleer zelfstandigheid (autonomie is één van de voorwaarden voor een gelukkig gevoel).
Wat betreft het eten, lekker laagdrempelig en iedereen neemt iets mee, wat we eten rondom een kampvuur.
Da's pas verbinden en ongedwongen genieten.

tiny zen garden, zen, garden japanese, zen japan, less is more, trippleshape

Less is More

Degene die het hardst schreeuwen zijn niet altijd degenen met de meest inhoudelijke en zinvolle communicatie. De mensen die stil zijn en blijven zijn vaak ook observators, zijn nogal op zichzelf en hebben contact met hun eigen gevoel en zien en voelen wat er in hun omgeving gebeurt. Ze kunnen zomaar de beste oplossingen hebben. Laat ze eens aan het woord op werk.

En last but not least.
Wie heeft gezegd bij voorbaat dat er zoveel gepropt moest worden, in je huis, jezelf en in je leven.
De factor tijd, westerse tijd, heeft een groot aandeel in Burnout. Want er schijnt steeds meer te moeten in minder tijd.

1 ding is zeker: Dit verkort in ieder geval je LeefTijd, maar niet je LevensKwaliteit.
Je auto, je huis, de clubjes, de dure kleding. Het loopt allemaal niet weg. Wat wel wegtikt is de tijd.
En als we zo doorgaan, is dit niet meer alleen de individuele tijd, maar ook de collectieve tijd.

TrippleShape Diensten om je te helpen bij je Burnout herstel:

Vanuit jarenlange ervaring in de Arbodienstverlening als seniorverzuimadviseur, werknemerscoach, bewegingsdeskundige en dans- en sportdocent, creatieve opleidingen, een achtergrond in HRM en persoonlijke levenservaring als burnoutdeskundige bied ik je verschillende diensten aan om je te helpen bij je burnoutherstelproces:

Bewegingscoach en Body Whisperer
Beweging volgens jouw eigen flow. Middels diverse elementen, waaronder Yoga, Tai Chi, Ademhaling en Dansbewegingen kom je in contact met je lichaam en leer je weer te voelen, los te laten en opgehoopte energieblokkades te verwijderen. Hierdoor gaat de energie weer stromen in je lichaam. Je kunt onze groepslessen volgen of een privé sessie kiezen, waarbij ik me volledig afstem op jou en inspeel op wat ik zie in jouw lichaam. Je lichaam laat namelijk heel duidelijk zien en voelen waar meer flexibiliteit en ruimte nodig is.
Door de combinatie van hooggevoeligheid, empathisch vermogen en meer dan 25 jaar lesgeefervaring in beweging kan ik je lichaam lezen.

Wandelcoaching
Wandelen is een laagdrempelige vorm van beweging. Die bij zowel Burnout Type 1 als 2 goed inzetbaar is. Dus ook wanneer je energieniveau nog heel laag is kun je wandelen en dit zal je herstel bevorderen.
Wanneer wandelen èn praten tegelijkertijd nog teveel voor je is, zullen we rustige beweegoefeningen doen vanuit de Tai Chi en Admhalingsoefeningen om te zorgen dat je energie weer gaat stromen.

Ik woon in een dorp in het Groene Hart van Nederland, vlakbij Landgoed Haarzuilens en Kasteel de Haar. Dit ligt centraal in Midden-Nederland en precies tussen Utrecht en Amsterdam in.
Dit biedt meer dan genoeg mogelijkheden om naar buiten te gaan. De omgeving alleen al zal je uit je dagelijkse ratrace halen.


Creatieve Coaching
Creativiteit heelt je ziel. Iedere vorm van creatieve expressie is SoulFood en brengt je dichter bij jezelf.
Deze manier van coachen is ook ideaal wanneer je energie dusdanig laag is, dat je tot weinig meer in staat bent. Creëren is een prachtige en krachtige manier om naar binnen te keren en inzichten te ontvangen van je onderbewustzijn.


She Flow Energy Boost Workshop
Groepscoaching voor vrouwen die herstellende zijn van een burnout of nog in de fase zitten van stress en overspannenheid en de klap nog voor kunnen zijn.
Deze groepscoaching is ook voor vrouwen die voelen dat er onderhuids iets niet lekker zit, ze zijn opgejaagd en willen iets anders, maar kunnen er de vinger nog niet op leggen.

Ook is deze groepscoaching voor alle vrouwen. Alle vrouwen die zich vrij willen voelen en die zichzelf willen zijn en willen leven volgens eigen normen en waarden.

Voor vrouwen die wel of geen moeder zijn, carrière gerichte vrouwen, thuisblijfmoeders, kortom voor iedere vrouw!

Tijdens deze workshop leer je hoe krachtig het is om vrouw te zijn, hoe je in alle zachtheid met jezelf kunt omgaan en daar alleen maar sterker van wordt. Sterk door kwetsbaar te zijn. Krachtig door volledig jezelf te zijn en je niet anders voor te doen dan jij bent.

Ben jij er klaar voor om voor jezelf te kiezen en met ons mee te gaan op Flow Herstelreis naar Dushi Curaçao?

Burnout herstel reis

Ik weet nog goed dat ik zelf op mijn dieptepunt in een burnout naar Curaçao ging. Voor het eerst sinds 20 jaar alleen op 'vakantie.' Nou ja, inmiddels was het geen vakantie meer, maar een herstelreis, waarbij ik weinig tot niets meer kon. Er werd me afgeraden om te vliegen en mensen uit mijn directe omgeving vroegen zich af of het wel verstandig was en of ik het wel zou overleven.

Het was oktober 2013, ik snakte naar warmte, omdat ik mezelf lichamelijk en emotioneel niet meer warm kon houden. Sinds begin van dat jaar was ik burnout, wat ik pas in mei had durven toegeven.

Met geen 10 paarden was ik hier te houden.

Ik wilde nog maar 1 ding.... NIETS met de zon op mijn huid en de wind door mijn haar.

Nadat ik 3 dagen op het eiland in mijn hangmat had gelegen (voor het eerst van mijn leven hoefde ik niets, helemaal niets, wat een geschenk), bracht ik mijzelf in beweging naar daar waar leven was. Ik ging wat eten op het strand en daar hoorde ik de bevestiging van mijn stap om naar Curacao te gaan als eerste stap van mijn herstel.

Van alle tafels die er waren zat ik blijkbaar naast een tafel met (huis)artsen van het eiland en van Nederland. Terwijl het begon te schemeren hoorde ik de één tegen de ander vertellen over een 'patiënt' die het advies had gekregen om naar dit eiland te gaan voor zijn geestelijke herstel. Sindsdien ging het een stuk beter met hem. Vervolgens zei de Nederlandse arts die blijkbaar daar woonde: "zie ons hier nu zitten, met de ondergaande zon, de lichtjes in de bomen, dit is toch een pefecte afsluiting van je werkdag. Dit is voor iedereen helend en het beste medicijn dat er is."

Er verscheen een grote smile op mijn gezicht.

Voor mij is Curaçao Kuradise. Om jou ook te laten genieten van het weldadige effect van dit eiland waar alles pokopoko (langzaam aan) gaat, nodig ik je uit om met me mee te gaan.

Op weg naar Burnout herstel, middels de She Flow reis, met als resultaat:

  • Rust, Ruimte, Ontspanning, Plezier
  • Ontladen en Opladen
  • Tot jezelf komen
  • Inzicht krijgen in de werking van mannelijke en vrouwelijke energie en hoe je daar je voordeel mee kunt doen
  • Contact maken met je vrouwelijke krachtige energie
  • Hart, hoofd, lichaam verbinden, zodat je kunt voelen wat je wilt en nodig hebt en wat goed voor je is
  • Me-time, jezelf leren op de eerste plaats te zetten, zodat je een liefdevoller persoon bent voor jezelf en dit mee kunt nemen in je relaties, vriendschappen en liefdesrelaties
  • Vanuit je gewenste doelen gaan visualiseren wat je wilt, zodat je dit kunt gaan creëren in je leven
  • Verbinding met gelijkgestemden op een ontspannen en plezierige manier.

Kuradise