Text copyright by Gladys Daniel

#kintsugiheart #kintsugi #burnouthart

Zo herstel je en voorkom je een burnout -
Begin bij de basis: Heel je hart

Gisteren sprak ik met een jongen die geneeskunde heeft gestudeerd en cardioloog wil worden.
Nu ben ik altijd geïnteresseerd in waarom iemand doet wat hij doet. Wat beweegt er vanuit je hart om bepaalde (werk)keuzes te maken.
Deze keer kwam er direct een andere vraag en vooral inzicht bij me naar boven, waardoor ik hem vroeg:...
"Hoe zie jij het hart? Alleen als iets fysieks of zie je de mens als geheel, mèt een hart?"

Ineens werd ik heel wazig aangekeken.

Dit was echt te ver van zijn bed.
En juist hierdoor werd het me weer helder dat hemel en aarde voor sommige mensen zo ver van elkaar af liggen (ook al houden ze zich bezig met leven en dood) en dat er grote verschillen zijn in westerse en oosterse geneeskunde.

Oosterse en Westerse visie op het Hart

In de westerse geneeskunde is het hart een orgaan dat bloed door het lichaam pompt.
In de oosterse geneeskunde is het hart de zetel van je geest, een orgaan dat energie (qi) door je lichaam laat stromen en hangt het hart samen met de emotie vreugde.
In de westerse geneeskunde spreek je van genezing.
In de spirituele geneeskunde spreek je van heling.

Ik ben van mening dat wanneer deze werelden samen komen, we tot een veel gezondere wereld komen.

Hoe gaat het met je Spirituele Hart?

Op het gebied van de School of Life heb ik ervaring met burnout (type 1 en type 2).
1 van de dingen die opvallend zijn bij de fysieke symptomen van een burnout zijn hartklachten, soms gepaard met een hoge bloeddruk.
Zelf heb ik wat dat betreft ook ontdekt hoeveel verschillende ritmes het hart heeft en waartoe het in staat is... positief en scary.

Er waren mensen die vonden dat ik naar de huisarts moest voor een doorverwijzing naar de cardioloog, want stel je voor.... dat ik het aan mijn hart had.
Voor veel mensen is een uitspraak van de huisarts, doorverwijzing, onderzoeken en de medische mallemolen ook pas een bewijs dat het echt slecht met je gaat. En met een specialist maak je helemaal goede sier. Eerder word je niet serieus genomen.

Ik kon hier helemaal niets mee. Ik ben van nature namelijk kerngezond en zo ook mijn hart.
Ja zeker, ik had iets aan mijn hart.... aan mijn spirituele hart.

3 Hartniveaus

Ik zie het hart op 3 niveaus:
1. Het fysieke hart (links)
2. Het spirituele hart (rechts)
3. Het hartchakra (midden)

Het fysieke hart en de bloedvaten zijn de eerste organen die zich in een ongeboren vrucht ontwikkelen.

Jouw spirituele hart heeft zich al eerder gevormd en bepaalt wat je in dit leven vanuit je hart dient te doen.
Dit hart maakt mede wie jij bent.

Je hartchakra staat voor liefde, vreugde en veiligheid.
Je hartchakra bevindt zich precies in het midden van de 7 basis chakra's en vormt zo een brug tussen het al eerder genoemde fysieke en het spirituele.

Wanneer je tijdens een burnout hartklachten krijgt, terwijl je in principe een fysiek gezond hart hebt, dien je de andere 2 hartniveaus onder de loep te nemen en te helen.

Op die niveaus ben je jezelf namelijk voorbij gelopen door bijvoorbeeld
-te hard te werken, zodat je niet meer hoefde te voelen
-te denken dat anderen belangrijker zijn dan je eigen hartbehoeften
-te creëren vanuit ego, angst en perfectionisme ipv vanuit je hart, plezier en liefde voor jezelf.

Mensen met een burnout hebben hun gevoel/hart uitgeschakeld en zich vaak al lange tijd heel krachtig voorgedaan voor de buitenwereld en zijn compleet aan zichzelf, hun eigen behoeften, wensen en gevoelens voorbij gegaan.
Je ziet ook vaak dat bij een burnout zoveel energie weg lekt dat er geen plezier meer is en het lachen je soms letterlijk is vergaan.
Soms ben je daarin helaas zo ver gegaan dat je alsnog de hulp van de westerse geneeskunde nodig hebt om je fysieke hart te genezen en dan komt de kracht en toegevoegde waarde van de westerse geneeskunde naar boven.

Daar ligt echter niet de oorzaak.

Stel jezelf de volgende vragen bij een burnout:

➡Wat heb JIJ nodig om je hart blij en gezond te houden?

➡Hoe kun jij leren leven vanuit vertrouwen, liefde, plezier en veiligheid?

➡Hoe kun jij leren om voor jezelf te kiezen, jezelf op de 1e plaats te zetten en gezonde grenzen te stellen.

Heel belangrijk bij een burnout is om ervoor te zorgen dat je lacht en plezier hebt en leert jezelf lief te hebben. Hiervoor is het nodig de boel soms de boel te laten.

Je bent meer dan je lichaam.
Je bent een lichaam-hoofd-hart-geest systeem.

Energieblokkades beginnen bij je spirit.
Wanneer deze ondervoed raakt, komt je lichaam in opstand en geeft je signalen dat je een andere richting op moet gaan.

Je lichaam is enkel een zichtbare en tastbare manier om je geestdoelen te manifesteren.

Wees lief en hartzacht voor jezelf.©Copyright by Gladys Daniel. Vind je mijn teksten dusdanig interessant dat je ze wilt delen, laat me dit dan weten en vraag om toestemming om dit te delen op je site met een link naar deze bron.

Burnout, zorg beter voor jezelf


Burnout? Depressief? Chronisch moe?
Waarschijnlijk leef je nu continu vanuit je hoofd in plaats vanuit je gevoel.

Inmiddels geeft je lichaam duidelijk aan dat je in .....

Kies voor jezelf vanuit LiefdeWaarop baseer jij je keuzes? Op Angst of Liefde, op Ego of Spirit?

Angst verlamt je en trekt je naar binnen. Liefde brengt je naar buiten, zorgt voor verbinding, vrijheid en een leven mogelijkheden.

Ego houdt zich bezig met de buitenwereld en ...


Yin Yoga, maak ruimte in jezelf


Wanneer je gestressed bent en je opgejaagd voelt, wordt je door Yin yoga weer bij je centrum gebracht, terwijl je beweegt in alle rust.

Ook wanneer je zo uitgeput bent, dat je geen focus meer hebt en de kracht in je lichaam hebt verloren is yin yoga ideaal. Je hoeft namelijk niet de hele tijd op je ...Gezond door Knuffels


Knuffels geven warmte, liefde en aandacht.
Dat is wat ieder mens nodig heeft, jong en oud.
Net zoals positieve, liefdevolle en opbouwende reacties en relaties.
Een tekort aan dit alles, kan ervoor zorgen dat je letterlijk afstompt..... koud wordt en ...Reviews TrippleShape Energy Booster, Trainer & Docent

Leoni Janssen, Marketing- en Communicatiestrateeg - Personal Coach & Trainingstraject
Ik heb Gladys leren kennen als een personal coach/trainer die verantwoordelijkheid neemt voor degene die ze begeleidt zonder dat ze verantwoordelijkheid wegneemt bij haar coachee. Ze definieert haar vertrekpunt en weet waar ze naartoe werkt zowel met haar eigen onderneming als die van de mensen die ze begeleid. Ze maakt indruk met haar intelligentie, feitenkennis en tomeloze energie. Maar haar allergrootste talent is wel het feilloos aanvoelen van situaties en mensen waarmee ze invloed uitoefent en zaken gedaan krijgt. Dat met een flinke dosis natuurlijk optimisme en humor maakt haar een geweldige mentor.Helena Westerhout – Deelnemer TrippleShape lessen
“Ik vind jou een lerares zoals ik die altijd voor alles zou willen: warm, motiverend, enthousiast, grappig en serieus tegelijk. Je maakt een groep van mensen, verbindt. Bij jou voel ik me veilig omdat ik jouw gedegen kennis en ervaring en totale beheersing voel. Je bent gastvrij en met je humor maak je de zwaarste momenten licht. Het mooie is dat je daarnaast ook nog diepgang hebt.....”


Judith Webber - Pure Human - Training Presentatietechnieken
Gladys heeft mij geholpen met podium-training. Ik heb in haar een perfecte leermeester gevonden, door haar achtergrond in beweging, expressie (in de breedste zin van het woord) en lesgeven heeft ze mij door zelf diverse vormen van beweging & zang te laten ervaren, veel power gegeven om mezelf (nog) meer te laten horen & zien op het podium. Gladys is warm, gestructureerd en laat je je eigen grenzen overbruggen. Ik kan haar van harte aanbevelen als coach & trainer."
Linda Reindertsen – Deelnemer BodyShape lessen
“Je hebt een aanstekelijke sprankeling in je ogen! Je bent energiek en danst en beweegt met passie, maar aan de andere kant straal je rust uit. Je bent professioneel en goed in je vak. Je lessen zijn echt een feestje! Je krijgt vanzelf een lach op je gezicht en die lach gaat er niet meer af. Aan het einde van een les bij jou voelde ik me herboren en ging ik met nieuwe energie en een big smile naar huis.”