Text & Copyright by Gladys Daniel

Burnoutherstel: keuzes maken en het belang van creativiteit

🌳Kenmerkend voor mensen in een burnout is dat ze door de bomen het bos niet meer zien en moeite hebben met beslissingen nemen. Dit heeft te maken slecht stromende galblaasenergie en een overbelaste lever (burnout = lever Qi stagnatie volgens chinese geneeskunde), die ervoor zorgt dat iemand moeite heeft met plannen. Lever- en galblaas horen bij het hout element. Als de lever in balans is heb je letterlijk en figuurlijk helder zicht op de richting die je op wilt gaan in je werk en leven.

Ook typerend bij een burnout is dat de inspanning die je Levert en het resultaat niet meer in balans zijn. Er gaat meer energie uit dan dat er binnenkomt. Daarom is het belangrijk om jezelf energetisch te voeden. Creativiteit is hierbij heilzaam, omdat dat letterlijk SoulFood is.

Het advies voor mensen met een burnout is om veel te wandelen. Ik hoop dat het door deze tekst duidelijk is dat het om meer gaat dan beweging en de wind door je haar/hoofd, waardoor je letterlijk gedachten kunt laten wegwaaien. maar dat de natuur ook je houtelement versterkt en dat is essentieel voor je herstel. Daarbij zijn we zelf natuur, dat wordt helaas vaak vergeten in de zuurstofarme en kleurloze kantoorgebouwen.

Op allerlei manieren is het dus belangrijk om bij burnoutherstel extra aandacht te geven aan het houtelement in je lifestyle.

Hoe kun je dit hout element versterken?

🍀Bewegen
Dagelijkse wandeling en als het lukt regelmatig naar een bosrijke omgeving gaan.

🍀Nachtrust
Uiterlijk 22.00 uur gaan slapen, omdat de galblaas tussen 23.00 en 01.00 uur en de lever tussen 01.00 en 03.00 uur actief zijn en zo optimaal hun werk kunnen doen.

🍀Extra rust indien nodig
Bij ernstige uitputting 's middags tussen 13.00 en 15.00 volledig rusten

🍀Beperk beeldscherm
Regelmatige ontspanning van beeldschermwerk (laptop, mobiel e.d.), want beeldschermen (inclusief electriciteit) hebben een negatieve invloed op je lever energie.

🍀Emoties
Jezelf uiten, emoties verwerken en zeggen wat je op je lever hebt (van je afschrijven kan ook) in plaats van zolang te wachten dat je je gal gaat spuwen op een destructieve manier. Het woord 'binnenvetter' is niet voor niets. Gal speelt een belangrijke rol bij de vetvertering. Voorkom dus dat je een binnenvetter wordt of blijft.

🍀Voeding

'Bitter in de mond, houdt de lever gezond.' Witlof is bijvoorbeeld een bittere groente. Nu moet ik toegeven dat ik nooit witlof at, omdat ik er echt niet blij van word. Maar.... wel drink ik het sinds een paar jaar 's ochtends in de vorm van een smoothie en dat vind ik oprecht heerlijk.

Ga je liever voor de versie 'bitter in de mond, houdt het hart gezond'? Ook goed. Stagnerende Lever-Qi kan namelijk leiden tot blokkades van de hart energie. Zo ben je toch weer terug bij de lever.

🍀Kleur

Omring je met de kleur groen.

Misschien heb je daar onbewust ook behoefte aan. Ik kocht bijvoorbeeld voor het eerst van mijn leven een groene handtas en ging spontaan wat zacht salie groen in mijn interieur aanbrengen.

🍀Etherische olie

cederhout (werkt aardend en stabiliserend)

🍀do-in yoga
Yoga pose om de lever- galblaas meridiaan te openen voor goede energiestroom in dat gebied:

🍀Het belang van creativiteit bij je burnoutherstel
Creatief bezig zijn helpt ook om het houtelement te voeden en de energieblokkade(s) op te heffen.

Zelf vond ik het opvallend dat ik voor burnoutherstel 'voeding' direct en automatisch naar mijn kleurpotloden en stiften greep, die ik helaas te lang niet had aangeraakt. Mede daarom ben ik mij hierin gaan verdiepen.

Creativiteit komt voort uit inspiratie en is dus gericht op voelen en zijn. Daarnaast hoort het element hout bij de lente, het moment dat de aarde nieuw leven creëert. Dit is wat jij nu ook aan het doen bent tijdens burnoutherstel: opruimen wat niet meer voor je werkt, een nieuwe weg inslaan, nieuw leven creëren.Burnout = disbalans tussen

♂️ mannelijke energie: hoofd (denken) & lichaam ( doen) en
♀️ hart (voelen) & spirit (zijn)
Waarbij de weegschaal te ver is doorgezakt naar de kant van denken & doen.

Vaak worden mensen in een burnout doorverwezen naar een psycholoog. Wat je daar doet is praten. Het positieve is dat je daardoor gaat uiten wat je op je hart hebt. Daarnaast is het belangrijk voor je burnoutherstel om meer te doen dan praten, omdat dit je ook in je hoofd houdt, terwijl het juist de bedoeling is dat je naar je hart gaat, om daarna een midden te vinden. Het zou mooi zijn als je deze gesprekken afwisselt met creatieve bezigheden. Overigens wanneer je ernstig uitgeput bent kun je (en wil je) niet meer praten.

Door creativiteit kom je in voelen & zijn.
Creativiteit brengt je naar je intuïtie en wanneer je daarmee in contact komt en van daaruit creëert zul je merken dat het éne na het andere kwartje valt. Ineens kom je uit je cirkel van doemdenken en angst (ook kenmerkend bij een overbelaste lever zijn de 'ja-maars') en zie je ineens weer mogelijkheden en oplossingen. Je ziet niet alleen de bomen, je herkent zelfs de verschillende soorten en kent ze allemaal bij naam.

Zo komt de weegschaal weer in balans.

Creativiteit zorgt voor een flexibele mind, kies daarom voor creatieve coaching

➡️Door mijn eigen burnoutherstel ervaring, creatieve opleidingen, werkzaamheden als senior casemanager/verzuimcoach/coach wellbeing, werk als dans- en yoga docent en mijn verdieping in de Chinese geneeskunde combineer ik body-mind-heart-spirit tijdens de coaching sessies en geef ik o.a. creatieve coaching bij burnoutherstel coaching en voor een ieder die voor het maken van keuzes staat op werk en/of privé gebied. Daarnaast heb ik het talent om te horen, te zien, te voelen en door te krijgen wat niet aan de oppervlakte ligt. Daardoor ga je naar de kern van wat er speelt en kun je zaken bij de wortel aanpakken.

➡️Ook voor leidinggevenden en ondernemers die meer vanuit hun hart en natuurlijke flow willen werken is dit een aanrader.

Review

Een vriend van mij las een blog van jou op linkedin en via dat blog kwam hij op jouw  site terecht en tipte mij omdat ik wel hulp kon gebruiken bij mijn burnout.

Ik heb bij jou geleerd geen verwachtingen te hebben, want verwachtingen staan voor teleurstellingen. Als je het resultaat en de weg ernaartoe los kunt laten, kom je tot de mooiste inzichten. Dat geldt ook voor het traject wat ik bij jou doorlopen heb. Ik heb verrassende en mooie inzichten gekregen waar ik echt wat mee kan en ik heb stappen gezet die ik zonder deze inzichten niet gezet zou hebben.

Het belangrijkste wat ik geleerd heb is dat, wanneer ik vasthoud aan iets wat niet past, het meer energie kost dan nodig is en wanneer je iets doet dat wel past, het je energie kan opleveren.

Jouw openheid, motivatie, directheid vond ik fijn.
Jouw manier van vragen stellen bracht nieuwe inzichten.

Daarnaast vond ik het heel sterk dat je stilte z’n werk liet doen en niet tegen mij bleef praten. Door die stilte kon het creatieproces op gang kon komen.

Zou je mijn coachingssessies aanbevelen aan anderen? 

Jazeker, aan mensen die open staan voor een andere manier van coaching dan alleen standaard gesprekken voeren. Ook zeker aan mensen die veel in hun hoofd zitten en die bereid zijn door een muur te breken en dichterbij hun gevoel te komen.

Sanne, 38

She Flow Energy Workshop

De Energy Boost Workshop is een mix van She Flow les en een interactieve lezing. Je krijgt tools en inzichten om je vrouwelijke energie niveau op peil te houden, danwel te verbeteren. Je leert om weer bij je gevoel te durven komen en vanuit daar wordt het je helder wat je nu wilt in je leven en wat je dient te veranderen om met meer energie door het leven te kunnen gaan.

Je bent met gelijkgestemden in een persoonlijke en veilige setting.