Burnoutherstel: Ziel en Gezondheid

Wat is de ziel? Kun je deze vangen? Is deze veranderlijk? Kun je deze zien?

Ik had vannacht een onderonsje met mezelf naar aanleiding van een vraag hier op LinkedIn over: Wat is de ziel? Een moeder die hierover in gesprek was met haar 14 -jarige zoon.

Heel interessant, omdat ik een relatie zie tussen 'ziek' zijn en 'zielepijn' en ik zelf door een spirituele burnout ontwikkeling ontdekte hoe ik mijn ziel was vergeten te voeden en welke soulfood ik nodig had om te herstellen.

Daarom hierbij mijn nachtelijke escapade.


Ziel = verbonden met je intuïtie en levensenergie = de onzichtbare kracht die je leiding geeft in je bestaan en hangt samen met je zielsbestemming, dat waarvoor je hier bent op aarde, je leerproces.

De ziel relateert dus aan je hogere zelf, datgene dat alles al weet.

Je ziel is onstoffelijk en wanneer je gelooft in meerdere levens, dan is je ziel de rode draad tussen deze levens. Het is je ziel die steeds in een nieuwe verpakking (menselijk, dierlijk en sommigen geloven dat alles een ziel heeft, kijk bijvoorbeeld naar The Native Americans) kan verschijnen.

Je ziel is ook hetgeen dat licht kan geven in je bestaan of donkerte.

Zoals het niet je hoofd, je hart of je lichaam is dat ziek is bij bijvoorbeeld een depressie, maar je ziel(sbestemming) die je onderdrukt, door gebrek aan vertrouwen, geloof en liefde voor jezelf.


Kan de ziel veranderen?

Nee, in mijn ogen niet. Wel kun je je ziel dus onderdrukken of juist de ruimte geven; donker maken of laten stralen. Ik zie ook zo'n smudge tool voor me in Photoshop. Alsof je je geest uitsmeert en troebel maakt. Dit kan gebeuren wanneer je niet meer naar jezelf luistert, maar naar anderen, wanneer je niet meer volgens je eigen waarheid leeft, maar jezelf shaped in maatschappelijk gewenste vormen.

Je kunt ook een voorbeeld geven van een lichtbron, die je kunt dimmen of juist feller aanzetten. De lichtbron blijft hetzelfde, alleen de intensiteit verandert.

Je ziel is de levensadem (spirit: inspiratie (inademen)/ expiratie (uitademen), denk aan de uitdrukkingen 'nieuw leven inblazen', 'iets een ziel geven', 'bezield zijn.'

Omgekeerd: zonder ziel is er geen bestaan. Het is het verschil tussen een robot en een mens. Hierbij komt bij mij ook de term liefde naar boven. Op de één of andere manier zie ik een relatie tussen liefde, ziel en verbinding.


Is de ziel zichtbaar?

Er wordt gezegd dat je ziel de onzichtbare kern is, maar anderzijds wordt er gesproken over ogen als de spiegel van de ziel. Kijk eens in mensenogen en dierenogen, bijvoorbeeld hondenogen. Je ziet dan niet het hart, de geest, het lichaam, maar het Zijn.

Het is ook interessant om te kijken naar ogen van kinderen die nog open, zuiver en puur zijn en nog niet (teveel) zijn beïnvloed door de buitenwereld. Op het moment dat ik mezelf als klein meisje terug zag, tijdens een spirituele burnout ontwikkeling, was dit voor mij een eye-opener en trigger om ervoor te zorgen dat ik alle lagen afpelde die mijn ogen dof hadden gemaakt.


Ziel, hart, geest, lichaam = van binnen naar buiten

Ziel = je zijn, de kern

Hart = is verbonden met je emoties

Geest = als in het Engelse mind = je denkvermogen

Lichaam = slechts je voertuig waarin de ziel huist

  1. een ingeving ontstaat vanuit de ziel
  2. dat kan worden gedragen door je gevoel
  3. de uitwerking vindt plaats in het hoofd en
  4. de manifestatie gaat via het lichaam

Voor gezondheid, welzijn en vitaliteit is je levensenergie, je ziel van belang. Soulfood (creativieve en artistieke uitingen) houdt je levensvuur brandend.

Tijdens een burnout of depressie of andere zielepijn is het belangrijk om naar binnen te keren, want daar is je bron, de essentie van je bestaan.

Ziel en Gezondheid; Ratio vs Intuïtie

In het Westen wordt er vaak alleen naar hoofd en hart gekeken, wat naar mijn idee een beperkende manier van kijken is en waardoor er ook alleen op die niveaus wordt gewerkt aan genezing van fysieke, geestelijke of emotionele uitingen van zielepijn.

Wanneer mensen meer vertrouwen op en luisteren naar hun ziel(sbestemming), hoeven ze hun heil niet meer te zoeken buiten zichzelf.

Bij natuurvolken zoals de Native Americans wordt er gekeken en gewerkt op zielsniveau. Maar ook bij bijvoorbeeld Afrikanen en in de Chinese geneeskunde. Er wordt dan niet gesproken over genezing, maar over heling.

Naar mijn idee dienen genezing en heling naast elkaar te bestaan voor een optimaal welzijn. Zoals hoofd, hart, lichaam en ziel onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.


Kun je de ziel ervaren, voelen, proeven?

Kijk naar alle mensen die je in je leven ontmoet en hebt ontmoet en achterhaal dan waar de connectie zit.

Soms is dit op mentaal vlak, dan weer op gevoelsniveau, en bij een ander voel je puur fysieke aantrekkingskracht en bij weer een ander voel je een onverklaarbaar, maar buitengewone aantrekkingskracht die je ogenschijnlijk fysiek kunt voelen, soms als tintelingen. De mensen die je misschien engelen op aarde noemt, die jou een prachtige gift geven of hebben gegeven en waarvan je direct wist en weet dat het een bijzondere connectie is. Sommige zijn er voor een moment, anderen langer. Dat zijn de soulconnecties, die compleet los staan van sekse of leeftijd trouwens.

Ook kun je de ziel ervaren (of niet) van een huis. Het is dat wat een thuis maakt. Of de ziel van een bedrijf. Het is dat wat alles in een organisatie met elkaar verbindt. Op energetische niveau heeft het te maken met uitstraling. Maar je kunt ook proeven of iemand met hart en ziel eten heeft bereid. Of hoe iemand danst of muziek maakt. Zijn het slechts passen of noten of worden de passen en noten tot leven gewekt en verbonden, op een manier waardoor iemand in deze uitvoering licht verspreid.


Soulfood

Je kunt jezelf ook vragen: 'Wat doe ik met bezieling, wat vind ik oprecht mooi, bijvoorbeeld qua muziek, dingen die je voorbij je hart raken, dingen waarvan je vleugels krijgt, je ogen gaan stralen e.d. Dat is jouw soulfood. Dat alles resoneert met je eigen ziel.

In het algemeen zijn alle creatieve en artistieke uitingen verbonden met de ziel, zoals:

Zingen, Dansen, Muziek (maken, luisteren), Tekenen, Schilderen, Schrijven. Maar ook de natuur is soulfood, omdat je zelf ook natuur bent. Omgekeerd, onaardse electrische straling (tv, mobiel etc.) is geen soulfood.

Tijdens een burnout kwam ik erachter dat ik was vergeten wat mijn ziel nodig had, terwijl ik juist daarvoor alle tools en ontwikkelingen had doorgemaakt in mijn leven; van kinds af aan deed ik niets anders dan tekenen, vanaf mijn 4e ging ik op ballet, dansen bleef daarna als een rode draad door mijn leven lopen, ik volgde naast een creatieve reclame- communicatie opleiding lessen aan de dansacademie en ontwikkelde mezelf op het gebied van persoonlijke en interieurstyling.

Hoe kon het dan 'mis'gaan? Het gebeurde oa. doordat dansen vanuit mijn hart, nog enkel sporten werd vanuit mannelijke energie, het gebeurde wanneer ik mezelf opgesloten voelde binnen kantoormuren en ik me moest conformeren aan regels, het was er ook op het moment dat mijn hoofd het overnam om te overleven in plaats van het volgen van mijn ziel om te leven. Zodra je dit voelt, weet, herkent en erkent is het tijd om actie te ondernemen en in de reverse modus te gaan en te geloven in jezelf, je leven, je zielsbestemming. Mijn eerste stap om weer terug te keren naar mijn pure zijn, was alle soulfood activiteiten oppakken en als eerste ging ik weer tekenen na 20 jaar.

Vind je zielsbestemming en miracles will happen en je licht gaat magnetic stralen.


Samenvattend:

•Ziel: Innerlijk weten, intuïtie, levenskracht, essentie, kern, oorsprong

•Hart: Voelen

•Geest/Mind: denken

•Fysiek: Doen


Stel je voor wat een feest het zou zijn, wanneer een ieder danst op het ritme van zijn ziel.

Kan jouw ziel wel wat soulfood gebruiken? Kun je hulp gebruiken om jouw ziel nieuw leven in te blazen? Ik begeleid je met liefde bij dat proces.

info@trippleshape.nl

tekst ©SheFlow


SheFlow combineert verschillende diensten die ervoor zorgen dat jij leert om energie te creëren.
Voor particulieren en organisaties

We laten je bewegen:
•BarreWorkout en Chi Flow workout

We helpen je om jezelf te durven zijn, te voelen en te laten zien:
•Persoonlijke Energie Coaching

En we helpen je om van je huis een thuis te maken
•Energieke Interieur Styling


Burnout, zorg beter voor jezelf


Burnout? Depressief? Chronisch moe?
Waarschijnlijk leef je nu continu vanuit je hoofd in plaats vanuit je gevoel.

Inmiddels geeft je lichaam duidelijk aan dat je in .....

Kies voor jezelf vanuit LiefdeWaarop baseer jij je keuzes? Op Angst of Liefde, op Ego of Spirit?

Angst verlamt je en trekt je naar binnen. Liefde brengt je naar buiten, zorgt voor verbinding, vrijheid en een leven mogelijkheden.

Ego houdt zich bezig met de buitenwereld en ...

Yin Yoga, maak ruimte in jezelf


Wanneer je gestressed bent en je opgejaagd voelt, wordt je door Yin yoga weer bij je centrum gebracht, terwijl je beweegt in alle rust.

Ook wanneer je zo uitgeput bent, dat je geen focus meer hebt en de kracht in je lichaam hebt verloren is yin yoga ideaal. Je hoeft namelijk niet de hele tijd op je ...

Gezond door Knuffels


Knuffels geven warmte, liefde en aandacht.
Dat is wat ieder mens nodig heeft, jong en oud.
Net zoals positieve, liefdevolle en opbouwende reacties en relaties.
Een tekort aan dit alles, kan ervoor zorgen dat je letterlijk afstompt..... koud wordt en ...

Reviews TrippleShape Energy Coach, Trainer & Docent

Leoni Janssen, Marketing- en Communicatiestrateeg - Personal Coach & Trainingstraject
Ik heb Gladys leren kennen als een personal coach/trainer die verantwoordelijkheid neemt voor degene die ze begeleidt zonder dat ze verantwoordelijkheid wegneemt bij haar coachee. Ze definieert haar vertrekpunt en weet waar ze naartoe werkt zowel met haar eigen onderneming als die van de mensen die ze begeleid. Ze maakt indruk met haar intelligentie, feitenkennis en tomeloze energie. Maar haar allergrootste talent is wel het feilloos aanvoelen van situaties en mensen waarmee ze invloed uitoefent en zaken gedaan krijgt. Dat met een flinke dosis natuurlijk optimisme en humor maakt haar een geweldige mentor.


Helena Westerhout – Deelnemer TrippleShape lessen
“Ik vind jou een lerares zoals ik die altijd voor alles zou willen: warm, motiverend, enthousiast, grappig en serieus tegelijk. Je maakt een groep van mensen, verbindt. Bij jou voel ik me veilig omdat ik jouw gedegen kennis en ervaring en totale beheersing voel. Je bent gastvrij en met je humor maak je de zwaarste momenten licht. Het mooie is dat je daarnaast ook nog diepgang hebt.....”


Judith Webber - Pure Human - Training Presentatietechnieken
Gladys heeft mij geholpen met podium-training. Ik heb in haar een perfecte leermeester gevonden, door haar achtergrond in beweging, expressie (in de breedste zin van het woord) en lesgeven heeft ze mij door zelf diverse vormen van beweging & zang te laten ervaren, veel power gegeven om mezelf (nog) meer te laten horen & zien op het podium. Gladys is warm, gestructureerd en laat je je eigen grenzen overbruggen. Ik kan haar van harte aanbevelen als coach & trainer."

Linda Reindertsen – Deelnemer BodyShape lessen
“Je hebt een aanstekelijke sprankeling in je ogen! Je bent energiek en danst en beweegt met passie, maar aan de andere kant straal je rust uit. Je bent professioneel en goed in je vak. Je lessen zijn echt een feestje! Je krijgt vanzelf een lach op je gezicht en die lach gaat er niet meer af. Aan het einde van een les bij jou voelde ik me herboren en ging ik met nieuwe energie en een big smile naar huis.”