Stil staan, vertraging, ontspanning en plezier = Rust, ruimte en geloof in jezelf

Na 2 enerverende weken van energy coaching-, BarreWorkout training voor docenten - , BarreWorkout en She Flow les geven en privé qi gong training ontvangen, ga ik me nu onderdompelen in het niets, benen omhoog (of in een yoga pose), wandelen in het maanlicht.

Stil staan, vertraging, ontspanning, plezier en je licht laten zien waren ook de coaching items afgelopen weken. Vorige week ging het bij de éne coachee over vertraging, die ze visualiseerde in een schildpad, deze week ging het bij een andere klant over plezier, die werd gevisualiseerd als Leeuw-energie, als in waar wordt je hart warm van en vandaag was er een andere mooie vrouw voor wie de shift was van rush naar niets doen. Soms kun je denken dat je niets doet, maar wanneer je op de bank zit en je hoofd dusdanig overloopt dat je juist door de volheid niet meer weet waar je dient te beginnen voelt stilzitten alsnog als hardlopen.

Het is interessant om te zien hoe mensen in de rush zitten en met hun hoofd al 10 stappen vooruit zijn ipv in het moment.

Het is zoals een vrouw die denkt dat ze een leuke man heeft ontmoet en na de 1e date al in gedachten een trouwjurk heeft uitgezocht en de babykamer heeft ingericht (filmtip: how to loose a guy in ten days 😉).

Wanneer je steeds op de feiten vooruit loopt, raak je dus iets kwijt. Jezelf in dit geval.


Rust en Ruimte = ontspanning, Ontspanning = Rust en Ruimte

Er heerst blijkbaar nog steeds iets in de maatschappij van snel, veel, druk en hard doen, terwijl je echt veel meer voor elkaar kan krijgen door soms niets te doen en er gewoon te zijn. In rust en ontspanning zit ruimte en in ruimte kun je iets creëren. Wanneer je steeds iets najaagt kan het ook zijn dat je op het moment van ontvangen niet op de plek bent waar je het kunt omarmen.

Zie een wit vel voor je, leeg. Zie een vel voor je dat al helemaal is vol geschreven, getekend en gekleurd. Op welk van de 2 is nog ruimte voor iets nieuws?


Bankhangen, meditatie en beweging

Dat is precies wat er gebeurd wanneer je gaat bank hangen, wolken staren, sungazing, dagdromen of wat sommige mensen meditatie noemen. Er ontstaat ruimte in je hoofd, hart en spirit en vanuit je spirit kan dan van alles opborrelen, nieuwe ideeën en inzichten en ondertussen kun je zaken verwerken.

Zelf ben ik voorstander van meditatie in beweging, zoals tai chi, qi gong, yoga, maar ook tekenen. Momenten waarop je bewust bent van waar je mee bezig bent en je de tijd vergeet alsof je vertraagt en je ademhaling rustiger wordt. Waar het accent bij de diverse vormen kan verschuiven. Bij tai chi en qi gong hou ik van de vloeiende zachte bewegingen en de letterlijk trage bewegingen, bij tekenen hou ik van de voeding en plezier die het mijn spirit geeft en bij yoga vind ik de ruimte die het fysiek creëert heerlijk.

Ruimte zorgt voor flow. Energie kan niet stromen als er blokkades zijn.

Qua plezier is het voor mezelf nodig om te dansen, alleen met anderen of bewust in interactie met een man zoals bij tango of salsa. Ik word ook heel blij van schommelen, bijvoorbeeld na de Qi Gong training in het park.

Zo heeft iedereen zijn eigen middelen om in vertraging, ontspanning en plezier te komen. Voor sommige mensen is het nog onduidelijk wat het beste voor ze werkt en voor anderen is het belangrijk om zichzelf hier steeds weer aan te herinneren, omdat ze geneigd zijn op te gaan in de waan van de dag in plaats van in hun eigen flow.

Wees je eigen leermeester

Los van het feit dat je in je leven andere leermeesters ontmoet, is het belangrijk om jezelf ook te zien als leermeester. Ik kaart dit aan, omdat in het kader van rust en ontspanning en geloven in jezelf ik zie dat mensen naar wel 3 of meer verschillende coaches, psychologen en andere dienstverleners gaan in één week bij wijze van spreken. Dit kan weleens onrustig overkomen. Met name mensen die herstellende zijn van een burnout , kunnen in die burnout nog exact hetzelfde gedrag vertonen wat voor een burnout heeft gezorgd, alleen is de focus verschoven en wordt het herstellen een nieuw perfectionistisch project, wat het liefst zo snel mogelijk gedaan dient te worden, met hele grote stappen.

Gun jezelf ook de tijd om inzichten te verwerken en te laten bezinken, want anders word je een opslagvat, waar niets meer bij kan. Het is handig om altijd wat ruimte te houden, want in ruimte kun je bewegen.

Ook heb ik vanuit mijn werk als coach, docent en trainer ervaren hoe mensen die naarstig op zoek zijn naar geloof buiten zichzelf iemand anders helemaal kunnen ophemelen, bijvoorbeeld jou als dienstverlener. Zo zie je in de yoga scene bijvoorbeeld hoe sommige yoga teachers alleen hun grote teen hoeven te bewegen en een leerling aan diens voeten ligt. Dit zegt niets over mij, jou of een ander als dienstverlener en alles over diegene die jou volgt, omdat die persoon denkt iets buiten zichzelf te kunnen vinden, wat zich al binnen in die persoon bevindt. Anderzijds de mensen die jou al heel snel zien als iets 'bijzonders' en je heel hoog hebben zitten, zijn vaak ook de mensen die dit proces ineens kunnen omdraaien, wanneer ze iets ontdekken dat ze niet bevalt aan je.

Interessante processen, waarin ik het belangrijk vind om ieder zijn of haar eigen proces te laten ervaren en te gunnen.

Wel kun je als 'volger' van iemand stilstaan bij de vraag: waar ben ik zo driftig naar op zoek buiten mezelf, zou ik dit ook binnen in mezelf kunnen vinden. Wanneer een ander je spiegel is, dan zie je iets in die ander wat jezelf ook hebt. Wie weet kun je dan ook wel in katzwijm vallen van je eigen grote teen in beweging ;-)

Dit kan ook meer rust en ontspanning geven voor jezelf.


Leven in vertrouwen

Veel mensen zijn behalve met geloof ook bezig met zekerheid te zoeken buiten zichzelf in welke vorm dan ook. Believe me... geboren worden was al damn scary toch. Het moedigste dat je hebt gedaan en heel risky. En doordat je dit deed leef je. Dus wat kan je nog gebeuren?

Leven betekent ook plezier hebben. Lach, speel, zing, dans, schommel, hoepel, speel met de blokken, de bal of whatever. Soms zijn dingen zoals ze zijn. Je hoeft niet alles en jezelf continu uit te pluizen.

Vind het vertrouwen en geloof in jezelf en in je leven en dan kun je jezelf daarmee neerzetten in de buitenwereld zoals het bedoeld is. Met wings to fly and sparkles to shine.

Dan wordt het leven iets om te leven in plaats van te overleven. Een plek om te zijn in plaats van alleen maar in te denken en te doen. Een plaats voor liefde en plezier.

Een magische ruimte waarin alles met elkaar is verbonden en miracles will happen.

Enjoy it!


Kun je begeleiding gebruiken bij je vertragingsproces en het (her)ontdekken van je eigen flow? Maak dan een afspraak voor een coachingssessie


Review Interactieve lezing Burnout & Energie op de werkvloer

Simon Peijnenborgh, adviseur Arbo FNV - In-Company WorkEnergy interactieve lezing:

"Jij bent de enige spreker/trainer die na afloop is geknuffeld en applaus kreeg en zoveel bij mensen teweeg heeft gebracht," zei de arbo adviseur, terwijl hij mij ook een big hug gaf.

Jij brengt echt energie, gevoel, rust en ruimte en zet mensen aan het denken. Wat een bijzondere ervaring. Dankjewel."

De deelnemers waardeerden deze workshop met een 9,3 gemiddeld.

Burnout, zorg beter voor jezelf


Burnout? Depressief? Chronisch moe?
Waarschijnlijk leef je nu continu vanuit je hoofd in plaats vanuit je gevoel.

Inmiddels geeft je lichaam duidelijk aan dat je in .....

Kies voor jezelf vanuit LiefdeWaarop baseer jij je keuzes? Op Angst of Liefde, op Ego of Spirit?

Angst verlamt je en trekt je naar binnen. Liefde brengt je naar buiten, zorgt voor verbinding, vrijheid en een leven mogelijkheden.

Ego houdt zich bezig met de buitenwereld en ...

Yin Yoga, maak ruimte in jezelf


Wanneer je gestressed bent en je opgejaagd voelt, wordt je door Yin yoga weer bij je centrum gebracht, terwijl je beweegt in alle rust.

Ook wanneer je zo uitgeput bent, dat je geen focus meer hebt en de kracht in je lichaam hebt verloren is yin yoga ideaal. Je hoeft namelijk niet de hele tijd op je ...

Gezond door Knuffels


Knuffels geven warmte, liefde en aandacht.
Dat is wat ieder mens nodig heeft, jong en oud.
Net zoals positieve, liefdevolle en opbouwende reacties en relaties.
Een tekort aan dit alles, kan ervoor zorgen dat je letterlijk afstompt..... koud wordt en ...

Reviews TrippleShape Energy Coach, Trainer & Docent

Leoni Janssen, Marketing- en Communicatiestrateeg - Personal Coach & Trainingstraject
Ik heb Gladys leren kennen als een personal coach/trainer die verantwoordelijkheid neemt voor degene die ze begeleidt zonder dat ze verantwoordelijkheid wegneemt bij haar coachee. Ze definieert haar vertrekpunt en weet waar ze naartoe werkt zowel met haar eigen onderneming als die van de mensen die ze begeleid. Ze maakt indruk met haar intelligentie, feitenkennis en tomeloze energie. Maar haar allergrootste talent is wel het feilloos aanvoelen van situaties en mensen waarmee ze invloed uitoefent en zaken gedaan krijgt. Dat met een flinke dosis natuurlijk optimisme en humor maakt haar een geweldige mentor.


Helena Westerhout – Deelnemer TrippleShape lessen
“Ik vind jou een lerares zoals ik die altijd voor alles zou willen: warm, motiverend, enthousiast, grappig en serieus tegelijk. Je maakt een groep van mensen, verbindt. Bij jou voel ik me veilig omdat ik jouw gedegen kennis en ervaring en totale beheersing voel. Je bent gastvrij en met je humor maak je de zwaarste momenten licht. Het mooie is dat je daarnaast ook nog diepgang hebt.....”


Judith Webber - Pure Human - Training Presentatietechnieken
Gladys heeft mij geholpen met podium-training. Ik heb in haar een perfecte leermeester gevonden, door haar achtergrond in beweging, expressie (in de breedste zin van het woord) en lesgeven heeft ze mij door zelf diverse vormen van beweging & zang te laten ervaren, veel power gegeven om mezelf (nog) meer te laten horen & zien op het podium. Gladys is warm, gestructureerd en laat je je eigen grenzen overbruggen. Ik kan haar van harte aanbevelen als coach & trainer."

Linda Reindertsen – Deelnemer BodyShape lessen
“Je hebt een aanstekelijke sprankeling in je ogen! Je bent energiek en danst en beweegt met passie, maar aan de andere kant straal je rust uit. Je bent professioneel en goed in je vak. Je lessen zijn echt een feestje! Je krijgt vanzelf een lach op je gezicht en die lach gaat er niet meer af. Aan het einde van een les bij jou voelde ik me herboren en ging ik met nieuwe energie en een big smile naar huis.”