You never learn to dance until you speak,

   You never learn to speak until you dance

Text and copyright by Gladys Daniel

Ademhaling en de relatie tussen yoni en bekkengebied & stem en kaken

Alles in je lichaam is met elkaar verbonden. Een link die je misschien niet zo snel legt, is de link tussen yoni en keel. Sommigen noemen het de link tussen yoni en kaken. Zelf vind ik de link tussen ademhaling , ontspanning, bekkengebied en stem de lading beter dekken.

“Wanneer de mond, kaken en keel ontspannen zijn, zijn je heupen ook ontspannen en vice versa."

Stress en het verteren van emoties
Er is een verband en energetische verbinding in stress in het heupgebied en het verteren, verwerken en uiten van emoties in het keelgebied.
Omdat je in beide gebieden (evenals rest van het lichaam ofcourse) spanning vastzet.
Het gaat over ontspanning en laten gaan in het algemeen.
Bij Qi Gong wordt er bijvoorbeeld aandacht besteedt aan ontspanning van het kaakgebied en het openen van de kua energie poorten in het heupgewricht.

Stembevrijding
Daarnaast wordt het ontspannen van de heupen ook gebruikt als onderdeel bij stembevrijding. Zelfde reden, wanneer je stevig en ontspannen in je basis zit, durf je jezelf duidelijk en vanuit je kracht centre te uiten en neer te zetten. Je laat dan op een zuivere manier je stem, je persoonlijke klank horen. Denk ook maar aan 'van spanning geen woord uit je keel krijgen/ je stem kwijtraken, je tanden op elkaar klemmen.
Wist je dat de yoni en de stembanden een soortgelijke vorm hebben?

Stembanden

heupenkaken

Yoni

yonikakenrelatie

Spanning en ontspanning in het heupgebied
Wat is het tegenovergestelde van je tanden op elkaar klemmen? Gapen. Wanneer gaap je? Bij ontspanning.
Dit alles heeft met het hele bekkengebied, dus ook yoni, te maken en in het bijzonder met de psoas spier, die als enige spier onder en bovenlichaam met elkaar verbindt. Deze spier wordt ook wel de spier van de ziel genoemd. Dit is een spier die in het dagelijks leven veel wordt aangespannen, denk maar aan overmatig zitten op een (bureau)stoel, waarbij er een hoek ontstaat tussen bovenlichaam en bovenbenen.
Bij spanning en stress is het deze psoas spier die wordt aangespannen. Zie bijvoorbeeld voor je hoe iemand in een gevechtshouding gaat staan of wanneer je je klaarmaakt om heel hard weg te rennen (fight-flight): psoas wordt aangespannen en gezicht staat strak. Bij stress en spanning ga je ook je bilspieren en bekkenbodemspieren aanspannen. Denk aan de uitdrukking 'met geknepen billen zitten.' Dit alles resulteert in spanning in het hele bekkengebied. Daarnaast is het bekkengebied ook een gebied waar je niet alleen de emotie van angst opslaat, maar spanning in het algemeen.


Seks en ontspanning
De yoni ligt in dit bekkengebied en heeft te maken met seks, de seksuele relatie met jezelf en anderen. Voor gezonde seks heb je overgave, ontspanning en vertrouwen nodig.
Dit geldt vooral voor vrouwen. Bij stress, spanning en angst wordt ook de vagina strak en gespannen, zoals ook je kaakgebied verstrakt. Bij ontspanning en plezier opent de vagina in zachtheid, zoals bij lachen je mond zich opent.

Des te ontspannender je bent des te meer je kunt genieten van seks en makkelijker tot een orgasme kunnen komen.

Ademhaling en ontspanning
De basis van dit alles is ademhaling en ontspanning.
Want ontspannen ademhalen doe je vanuit je lagere dantian (paar centimer onder je navel). Bij spanning gaat je ademhaling omhoog en worden de hulpademhalingsspieren ingezet. Dit zijn je nekspieren en je nekspieren staan weer in verbinding met je kaak.

Ontspanning is gelijk aan openen en flexibiliteit. Spanning staat gelijk aan aanspannen, verkrampen.
Wanneer ben je en zijn je kaken ontspannen.... als je lacht. Als je voluit lacht is je mond open. Oké nog 1 uitdrukking;-) 'het in je broek doen van het lachen.' Dus je laat letterlijk alles los.

Verbinding Chakra's, it's all about energy
Al het bovenstaande kun je verbinden met de chakra's.
Je keelchakra (vijfde chakra) staat voor je stem zuiver laten horen, recht van spreken bij, jezelf uiten, expressie. Expressie hoort bij het uiten van je creaties die je op het niveau van je tweede chakra (een paar centimeter onder je navel) hebt laten ontstaan. Vanuit je stem uit je je emotionele identiteit die in het bekkengebied huist. Omgekeerd brengt het uitspreken van zuivere woorden ook positieve energie naar de yoni.

Deze twee chakra's werken dus samen en beïnvloeden elkaar.

Daarbij is het tweede chakra een vrouwelijk (lunar en water) energetisch centrum en is je vijfde chakra mannelijke energie. Door deze twee optimaal in balans te brengen creëer je dus ook balans in je mannelijke en vrouwelijke energiehuishouding.

Het heupgebied hoort bij je eerste en tweede chakra, de relatie met aarden en dus met je voeten en met voelen, inspiratie en creatie.

Volgens de thai massage begint alles bij je voeten en bij de traditionele chinese geneeskunde was voetmassage er nog eerder dan bijvoorbeeld accupunctuur. Dus onderschat ook niet de helende en ontspannende kracht van een goede voetmassage of voetenbad die een ontspannende werking heeft naar boven, het hele lichaam. Zo is een perfect moment voor een voetmassage 's avonds voordat je gaat slapen, zodat je een rustige nachtrust hebt. En rust creëert ruimte, beide zijn dé voedingsbodem voor het opborrelen van inspiratie.

Over verbanden gesproken. Hoe interessant is het dat je navelchakra op dezelfde hoogte ligt als je energie reservoir, je lagere dantian zoals ze dat in het Oosten noemen.

Copyright text by Gladys Daniel.
Vind je mijn teksten dusdanig interessant dat je ze wilt delen, laat me dit dan weten en vraag om toestemming om dit te delen op je site met een link naar deze bron. Helaas heb ik ontdekt dat deze tekst nagenoeg letterlijk wordt gekopieerd en gepresenteerd als zelf geschreven. Dit is de enige originele tekst.

Durf jij jezelf te laten horen?

🎤'Ik voelde me emotioneel, maar op het moment dat ik jouw klank hoorde, voelde ik me gedragen, zo warm, zo aards.'

🎤'Ik werd zo aangetrokken door jouw klank tussen alle andere.'

Dit waren de warme woorden die ik ontving tijdens een workshop stembeleving dit weekend.
Wow!

Tijdens mijn burnoutherstel, ruim tien jaar geleden, attenteerde iemand mij op een cursus 'de helende kracht van je stem'. Eén van de beste burnouthersteltips ever en de eerste keer dat ik mijn klank liet horen aan anderen. Scary.

Ik ben geen Minnie Riperton met een bereik van vijf octaven ;-) , al zong ik 'Lovin' You' altijd voor mijn dochter... dan wel op mijn manier.
Soms zeggen mensen 'wat doe je veel'.
Naar mijn idee doe ik slechts één ding: Mensen in contact brengen met hun ziel en gevoel en helpen zicht te ontdoen van alle opsmul, zodat ze bevrijdend verder kunnen in hun leven. Omdat we van al die drukte in ons hoofd blijkbaar niet gezonder en gelukkiger worden.

Het kan dus zomaar gebeuren dat ik je tijdens (presentatie of energy)coaching ineens vraag: 'Zing je? Met welk nummer zing je het liefst mee' of 'welke song hoor je graag'. 9 van de 10 keer trilt er dan emotie los, want je stem laten horen is je ziel laten horen en hoe eng is dat.

Het is in ieder geval wel echt, puur en je komt bij je kern. Zingen of klanken maken werkt helend.

Je stem is kenmerkend en belangrijk voor je (wel)zijn, denk maar aan mensen die van spanning of angst hun stem kwijt raken, of de bekende spreekwoordelijke brok in de keel. Om die reden laat ik soms mensen zingen tijdens coaching en training, zodat ze contact maken met hun ziel en hun hart openen. Dan hoef je je stem niet (meer) te forceren en kun je vanuit je kern je pure klank laten horen. Durf jij je zuivere stem te laten horen?

Daarnaast werk ik graag met sprekers, zangers, performers, acteurs en andere mensen die zichzelf laten zien en horen of willen laten zien en horen.

I love to hear you. Durf jij jezelf te laten horen?

Burnoutherstel: De kracht van je ademhalingDe magische kracht van jouw Levensenergie zit onder andere in je ademhaling.

Stel je voor dat je vooraf zou weten hoeveel energie je hebt voor je leven hier op aarde… zou je dan nog tijd verspillen aan stress, voeding die vult, maar niet voedend is, aan liefdeloosheid, aan dingen die je niet leuk vindt om te doen, maar waarvan je jezelf hebt ingeprent dat je ze ‘moet’ doen of waarvan je ooit hebt geleerd dat het ‘zo hoort’. Of zou je dan kiezen voor gezondheid, liefde......

De zachte kracht van je heupen
Yin Yoga, maak ruimte in jezelf


Wanneer je gestressed bent en je opgejaagd voelt, wordt je door Yin yoga weer bij je centrum gebracht, terwijl je beweegt in alle rust.

Ook wanneer je zo uitgeput bent, dat je geen focus meer hebt en de kracht in je lichaam hebt verloren is yin yoga ideaal. Je hoeft namelijk niet de hele tijd op je ...

Laat jezelf zuiver horen


Knuffels geven warmte, liefde en aandacht.
Dat is wat ieder mens nodig heeft, jong en oud.
Net zoals positieve, liefdevolle en opbouwende reacties en relaties.
Een tekort aan dit alles, kan ervoor zorgen dat je letterlijk afstompt..... koud wordt en ...Reviews TrippleShape Energy Coach, Trainer & Docent

 Leoni Janssen, Marketing- en Communicatiestrateeg - Personal Coach & Trainingstraject
Ik heb Gladys leren kennen als een personal coach/trainer die verantwoordelijkheid neemt voor degene die ze begeleidt zonder dat ze verantwoordelijkheid wegneemt bij haar coachee. Ze definieert haar vertrekpunt en weet waar ze naartoe werkt zowel met haar eigen onderneming als die van de mensen die ze begeleid. Ze maakt indruk met haar intelligentie, feitenkennis en tomeloze energie. Maar haar allergrootste talent is wel het feilloos aanvoelen van situaties en mensen waarmee ze invloed uitoefent en zaken gedaan krijgt. Dat met een flinke dosis natuurlijk optimisme en humor maakt haar een geweldige mentor.


 Helena Westerhout – Deelnemer TrippleShape lessen
“Ik vind jou een lerares zoals ik die altijd voor alles zou willen: warm, motiverend, enthousiast, grappig en serieus tegelijk. Je maakt een groep van mensen, verbindt. Bij jou voel ik me veilig omdat ik jouw gedegen kennis en ervaring en totale beheersing voel. Je bent gastvrij en met je humor maak je de zwaarste momenten licht. Het mooie is dat je daarnaast ook nog diepgang hebt.....”


  Judith Webber - Pure Human- Training Presentatietechnieken
Gladys heeft mij geholpen met podium-training. Ik heb in haar een perfecte leermeester gevonden, door haar achtergrond in beweging, expressie (in de breedste zin van het woord) en lesgeven heeft ze mij door zelf diverse vormen van beweging & zang te laten ervaren, veel power gegeven om mezelf (nog) meer te laten horen & zien op het podium. Gladys is warm, gestructureerd en laat je je eigen grenzen overbruggen. Ik kan haar van harte aanbevelen als coach & trainer."

 Linda Reindertsen – Deelnemer BodyShape lessen
“Je hebt een aanstekelijke sprankeling in je ogen! Je bent energiek en danst en beweegt met passie, maar aan de andere kant straal je rust uit. Je bent professioneel en goed in je vak. Je lessen zijn echt een feestje! Je krijgt vanzelf een lach op je gezicht en die lach gaat er niet meer af. Aan het einde van een les bij jou voelde ik me herboren en ging ik met nieuwe energie en een big smile naar huis.”