Aqua in de Elementen: Water


Aqua in Kleurenwiel: groen-blauw


Aqua in Chakra's: keelchakra


Aqua in Pantone 2021 Trendkleuren


Al was er op de runway voor spring-summer 2023 genoeg aqua te zien, zoals hier bij LaQuan Smith, Pantone heeft geen aqua in haar trendkleuren.

De kleur van het jaar bij PPG/ Histor is echter Vining Ivy, een blauw-groene teal kleur die affiniteit heeft met aqua.

Text by Gladys Daniel

Aqua Lente-Zomer Pantone 2021 Londen

Alleen in het Londense kleurenpallet komt een aqua tint voor: Beach Glass.

Ik heb deze waterige aqua kleur gecombineerd met een foto die ik maakte op Curaçao nov. 2020, omdat hij me een Carribische vibe geeft. Beach Glass past namelijk perfect bij Blue Atoll, die volgens Pantone de suggestie wekt van een Tropisch eiland.

A.I. Aqua: kleur van 2021 volgens WGSN (World Global Style Network)

Meeslepend, Emotioneel en Veelzijdig
Dat zijn de kernwoorden voor deze kleur, volgens de trendwatchers van WGSN.

Een door technologie geïnspireerde kleur, een wereld waarin Augmented Reality en Artificial Intelligence steeds verder ontwikkelen en online en offline persoonlijkheid steeds dichter bij elkaar komen.

Een kleurtoon die focus en helderheid stimuleert. Je kunt hem op zichzelfstaand gebruiken of in combinatie met bijvoorbeeld marineblauw of kobaltblauw, tipt WGSN.

Dè kleur voor je Persoonlijke en Zakelijke ontwikkeling
Persoonlijk vind ik de kleur heel mooi en staat deze behalve voor veelzijdigheid ook voor mentale en spirituele ontwikkeling. Ik hoop echter dat de mens een zoogdier blijft met common 6ense en niet verwordt tot een gemanipuleerde robot. Daarnaast ben ik van mening dat al die electrische straling van allemaal apparaten in huis onze gezondheid niet ten goede komen.

Laat apparaten voor je werken en voorkom dat je straks niet meer helder hebt wie wie bedient. Laat aqua je helpen bij innerlijk diepzeeduiken en je vrijheid geven in plaats van vrijheid te ontnemen.

We hebben in 2020 gezien op collectief niveau hoe makkelijk mensen de leiding uit handen geven, zelfs over hun gezondheid, terwijl er aan de andere kant van alles wordt geroepen over zelfredzaamheid, eigen regie en persoonlijk leiderschap.

Gebruik je zintuigen
Veelzijdigheid... prachtig, als in veelzijdige persoonlijke talenten en vaardigheden en het optimaal kunnen benutten van onze 6 zintuigen.

Dat is waarom ik de kleur Aqua heb gebruikt in The Common Sense kaart van de Feminine Energy carddeck. Om je daadwerkelijk te stimuleren je touwen in eigen hand te nemen en je gelijktijdig te laten leiden door een onzichtbare liefdevolle energiebron.

Keep flowing & refresh yourself.

De psychologie van Aqua

Aqua is het Latijn voor water. Aqua is kalm, verkoelend en verfrissend. Het wordt geassocieerd met vrouwelijkheid en staat verder voor wijsheid, sereniteit, heelheid, liefde, loyaliteit, vriendschap, emotionele balans, spiritualiteit, geduld en intuïtie.

Het is een kleur met diepgang al naar gelang de tint en kan je helpen bij je persoonlijke spirituele ontwikkeling op weg naar spirituele volwassenheid. Op dat punt aangekomen zie je dat alles en iedereen met elkaar is verbonden en ben je in staat om je eigen verantwoordelijkheid te nemen. Je innerlijke kracht neemt toe en je durft jezelf authentiek te presenteren.

Etymologie Turquoise

Aqua, Turquoise, turkoois, blauw-groen, allemaal namen voor dezelfde kleur. Een kleur die genoemd is naar het mineraal met kleurschakeringen van blauw-groen en helderblauw.

Turkoys betekent 'Turks'. De stenen kregen deze naam omdat ze via Turkse kooplieden rond 1300 van het Midden-Oosten en Azië naar Europa kwamen. De mooiste turkooizen worden gevonden in Perzië.

Native Americans en Turquoise

Water en Hemel
Volgens een legende dansten de oorspronkelijke bewoners van Amerika van vreugde wanneer er regen kwam na een lange periode van droogte. Hun vreugdetranen gemixed met de regen sijpelde in Moeder Aarde en zo ontstond de Hemelse Steen Turqoise.

Bescherming en Heling
Voor de Native Americans is de aarde en alles wat van de aarde afkomstig is leven. Turquoise is één van de symbolen die dat weerspiegelt en wordt daarom ook 'de steen van het leven' genoemd. Stenen en kristallen hebben unieke helende eigenschappen en deze werden (en worden) door medicijnmannen gebruikt bij helingrituelen. Bij de Navajo wordt de steen in verschillende levensfasen gebruikt; babies ontvangen hun eerste turquoise kralen, bij puberteitsrituelen wordt de steen gebruikt en ook in huwelijks- en inwijdingsceremonieën.
Turqoise geeft positieve helende energie, helpt bij communicatie en expressie (zie ook keelchakra ) en werkt beschermend. Daarnaast staat het voor hoop, schoonheid en kracht.

Wanneer je sieraden draagt met de steen turquoise en er komt een barst in de steen dan zeggen de Indianen dat de steen heeft genomen wat jou anders negatief had geraakt. Vandaar de beschermende krachten die aan de steen worden toegeschreven.

De kleur van turquois kan variëren van meer blauw of meer groen en geelgroen. Op jonge leeftijd zou het beter zijn om een meer helderblauwe steen te dragen en bij het ouder worden een tuquoise die meer groen is.
Er wordt gezegd dat de kleur van de steen de gezondheid van diens drager reflecteert.

Verwerking in sieraden
Bekende Navajo sieraden zijn de squashblossom kettingen en de ringen ingelegd met turquoise. De steen wordt altijd gecombineerd met zilver. Zilver schijnt de potentie van de steen volledig te ontwikkelen.
Ook de Zuni, Hopi en Pueblo indianen, eveneens uit het zuidwesten van Amerika, maken en dragen turquoise sieraden.

Gladys Daniel

Zilver en turquoise


De typerende zilveren sieraden met turquoise van de oorspronkelijke bewoners van Amerika.


Uiteraard zie je in mijn illustraties dat ook de details van turquoise sieraden zijn meegenomen.

Turquoise in andere culturen

Niet alleen bij de Indianen staat turquoise bekend om zijn beschermende werking, ook volgens de oude Perzen (het land waar de mooiste turkooizen worden gevonden) wordt door turquoise het boze oog geweerd.
Terwijl de Native Americans turquoise in combinatie met zilver gebruiken, zag je in Egypte vooral turquoise ingelegd in goud. Zo zie je bijvoorbeeld ook hoe Turqoise is gebruikt in het bekende masker van Toetanchamon.
Egyptenaren noemen turquoise mefkat, wat vreugde en bekoring (joy en delight) betekent.
Een favoriet kleurenschema bij de Egyptenaren was rood, licht blauw-groen en donkerblauw, waarbij het licht blauw-groen werd vertegenwoordigd door turquoise.

Nep of echt
Turquoise wordt zelden in grote afmetingen gevonden. Daarom wordt er veel turquoise gereconstrueerd turquoise aangeboden, dat is opgebouwd uit kleine fragmenten en met kunsthars bij elkaar wordt gehouden. De azuurblauwe kleur is zeldzaam en wordt vaak door verf verkregen. Daarnaast wordt er nep turquoise verkocht, een howliet die is geverfd. Je kunt deze herkennen aan een witte binnenkant. Echte turquoise heeft van binnen en buiten dezelfde kleur. Ook kun je geverfde howliet ontdekken door er met je nagel of een wattenstaafje met aceton overheen te schrapen. De kleur van een nepsteen zal dan verdwijnen en de witte onderkleur wordt zichtbaar. De kenmerkende matrix op de steen kun je voelen met je nagel. Uiteraard is er ook een verschil in prijs.

Gladys Daniel

Turquoise & Egypte


Het welbekende gouden masker van Toetanchamon in de typische Egyptische kleurencombinatie rood (carneool), groen-blauw (turquoise), donkerblauw (lapis lazuli).

Turquoise en chakrakleuren

Turquoise en blauw zijn samen de kleuren van het keelchakra. Bij Blauw kun je meer over dit chakra lezen. Wil je zelf je stem laten horen , kom dan eens langs voor een performance coach sessie.

Aqua in Feng Shui

Feng Shui is de Chinese Filosofie voortkomend uit het Taoisme die staat voor jezelf in harmonie met je omgeving.
Energie en kleur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, aangezien iedere kleur een bepaalde trillingsenergie heeft met een bijbehorende invloed op je welzijn.

In Feng Shui wordtde plattegrond van je huis opgedeeld in 9 windrichtingen die corresponderen met bepaalde leefgebieden. Ieder leefgebied kun je versterken met de juiste vormen, kleuren en materialen.

Loopbaan & Levenspad
Aqua hoort bij het leefgebied Loopbaan & Levenspad.

•Windrichting: Noorden
•Element: Water
•Wordt ook gevoed door: Metaal
•Kleuren: hoofdkleur is zwart
Andere waterkleuren zijn blauw en aqua.
Aangezien water wordt gevoed door metaal, kun je ook metaalkleuren zoals grijs en wit toevoegen.
•Vormen: watervormen zijn golvend en onregelmatig
Voedende metaalvormen zijn rond en ovaal.
•Seizoen: Winter

Spiegelingen in het water


Aangezien het element Water wordt gevoed door Metaal kun je in dit leefgebied ook ronde en ovale vormen gebruiken. Voor 2021 zijn de ovale spiegels de opvolger van de ronde spiegels. Spiegels zijn voedend voor het element Water. Zorg er wel altijd voor dat je zoveel mogelijk van jezelf in de spiegel kunt zien en je niet ongelukkig wordt afgebroken door een te kleine of stukjes spiegel. Kijk ook goed naar wat er wordt weerspiegeld wanneer je er zelf niet voorstaat. Zorg dat de weerspiegeling positief is en niet recht tegenover een (buiten)deur plaatsvindt.

Handgeschilderd Chinoiserie behang by Diane Hill voor een kinderkamer

Tips voor Aqua in je woonomgeving

Aqua is perfect om toe te passen in je interieur. Afhankelijk van de tint, materiaal- en kleurcombinaties maak je je omgeving daarmee warmer of juist koeler.
High-tech aqua in je keuken, veilig en rustgevend in de babykamer, gemoedelijk in de eetkamer, ontspannen in de woonkamer, harmoniserende accenten in de slaapkamer of voor zakelijke ontwikkeling in je (home) office.

Bepaal voor je kleurgebruik:
>In welke windrichting ligt het vertrek
>Welk element hoort hier bij
>Welke tint komt hier het beste tot zijn recht
>Welke sfeer wil je neerzetten?


Aqua tinten

Aqua dining


Mansfield eetkamerstoelen

Aqua cooking


Aqua Lounge


Tips Aqua in je werkomgeving

Vanwege de krachtige, harmoniserende en rustgevende werking doet aqua het heel goed in je werkomgeving. Of het nu gaat om een healthcenter, een office of jouw thuiskantoor. Aqua zorgt voor zowel spirituele persoonlijke ontwikkeling en brengt dit in balans met de technologische ontwikkelingen.

Laat je inspireren voor je eigen home office.

Aqua: een gezonde werkomgeving
Hieronder twee prachtige voorbeelden van een gezonde omgeving qua werkgebied:

1. Het Aqua (hoe toepasselijk) Health Clinic in Bejing door ontwerpbureau Waterfrom
2. Het Lucile Packard Children’s Hospital in Stanford door samenwerking tussen ontwerpbureau & engineer bureau HGA en architectenbureau Perkins+Will.

Aqua Health Clinic in Bejing

De Aqua Health Clinic is gelegen in de modieuze en luxe wijk Sanlitun in Bejing.

In deze clinic worden de 5 zintuigen aangesproken door de combinatie van Chinese Geneeskunde en moderne cosmetische spa technologie.

In de ruimtes lijkt de tijd stil te staan, wat mede bijdraagt aan verlichting en herstel van fysieke en mentale vermoeidheid.


Lucile Packard Children’s Hospital in Stanford

Dit prachtige ziekenhuis is geopend in december 2017. Het is een duurzaam, op familie gericht ziekenhuis, waar jaren aan onderzoek en design aan zijn voorafgegaan.

Technologie, vormgeving, duurzaamheid, functionaliteit en sfeer komen hier perfect samen. Dat is hoe interieur en exterieur dient te werken, in harmonie met de gebruikers en de omgeving.

Hier kunnen ook zogenaamde 'volwassen' inrichtingen van leren, want waarom zou een volwassene minder behoefte hebben aan veiligheid, comfort, speelsheid en aantrekkelijkheid?

Holistisch


Het ziekenhuis benadrukt een holistische benadering en op basis van onderzoek zijn er zoveel mogelijk natuurlijke vormen, afbeeldingen en materialen gebruikt.

Duurzaam & gericht op familie


Niet alleen zie je vele natuurlijke waterkleuren en -vormen in het interieur, ook wordt er spaarzaam omgegaan met water en energie. Het verbruik wordt getoond in de lobby en op de entertainmentsystemen bij de bedden.

Verder heeft iedere verdieping een patio en lokale groenteteelt wordt gebruikt in het ziekenhuiscafé.

Veilig en kindvriendelijk


Alles wat voor kinderen beschikbaar dient te zijn is ook op kindvriendelijke hoogte geplaatst. Om intimidatie door ziekenhuisapparatuur te verminderen, de veilige en comfortabele sfeer te verhogen is er gebruik gemaakt van kleurige muurkunst, natuurlijke beelden, educatieve bewegwijzering, kindvriendelijke operatiekamers en meer.

Een huiselijke omgeving is gecreëerd door op iedere verdieping te zorgen voor onder andere andere een familie-lounge, patiënt-familie keuken , speelkamer en wasservice.

Tips Aqua in je kledingkast

Er bestaan verschillende soorten kleurtypes: winter-, herfst-, zomer- of lentetype.
Dit wordt bepaald door de kleur van je huid, haar en ogen.
We onderscheiden koeler en warmer blauw.In warmer blauw zit een vleugje geel, zodat het wat groenig kan neigen.

Koele zomertypes dragen het beste koele grijsblauwe tinten.
Koele wintertypes komen goed tot hun recht in helder en ijzig blauw en donkerblauw.
De warme lente- en hersttypes kunnen aqua dragen, waarbij de koele lentetypes bij voorkeur lichte aquatinten kiezen en de warme herfsttypes kiezen voor een donker aqua richting teal.

Rise like the waves


Terwijl je met aqua diep in je spirit duikt schiet je gelijktijdig naar ongekende hoogte met deze bold & beautiful pump van The Attico.

Geniaal


'No strings attached'

Designer Jeremy Scott werkte voor de Moschino SS21 fashion show samen met Jim Henson’s Creature Shop. Inderdaad de creators van The Muppet Show. Door de wereldwijde maatregelen waren designers dit jaar genoodzaakt om op een creatieve manier hun nieuwe collecties te presenteren. Velen deden dat uiteraard online, maar Jemery Scott tilde het niveau 'creëren' naar een ander level door fashion dolls te laten maken om zijn outfits te showen.

Ik vind het tegelijk een fantastische knipoog naar de wereldwijde beperkende maatregelen die in 2020 plaatsvonden onder de noemer pandemie. Maatregelen die alles behalve gezond zijn en juist daarom zijn ze perfect om mensen in te laten zien dat je aan je eigen gezonde kracht dient te werken.

Hou altijd zelf je touwtjes in handen en neem leiding over je eigen leven.

Glimmend


The Attico Resort Spring-Summer 2021

Bold & Feminine

Edgy


SS 2021 Balmain creëerde voor zowel mannen als vrouwen puntige schouders.

Review

Marleen Broekhuizen & Michiel Piepers – coaching Home Energy Kleur & Interieur

“Je kent het misschien wel; Drukke baan, weinig thuis, zoekt rust in huis, maar chaos.  Dan besluit je ook nog samen te gaan wonen. Leuk! Maar al die spullen?!
Ik ben van nature een verzamelaar, een georganiseerde chaoot, heerlijk toch? Maar in huis is dat niet altijd even handig en met twee huishoudens naar één, wordt dat erg lastig.

Op zoek naar hulp, rust en inzicht was daar, de reddende engel,  Gladys Daniel,  voor een Home Energy Consult.
Met handige tips en handvatten als, “begin eens alleen met die kast uit te ruimen en tegen de muur te zetten” ontstond er een zucht aan energie in huis. Ook tips voor kleur en materiaal zorgde ervoor dat het huis meer rust kreeg en in balans kwam.

Door de opdrachten die we afzonderlijk van Gladys kregen, ontstond er tevens een inzicht in wat wij beide van het huis vonden en wat we nodig hadden om meer samenhang te creëren in ons huishouden.
We zijn nu een paar maanden verder en nog steeds komen er kleine dingen aan het licht die door Gladys in beweging zijn gebracht.
Zo fijn! Ik kom in rust thuis en kom tot rust thuis.

Bedankt!”