Blauw in de Elementen: Water


Blauw in Kleurenwiel


Blauw in Chakra's: Keelchakra & 3e oog


Het 5e chakra (helder blauw) is het keelchakra en staat voor expressie en communicatie.

Het 6e chakra (indigo) is het 3e oog en staat voor helder zien en weten.

Blauw in Pantone spring/summer 2023 Trendkleuren


Text by Gladys Daniel

Blauw

Koel en ontspannen
Blauw valt psychologisch onder de koele kleuren, vanwege de associatie met rust, koelte en kalmte. Denk aan een verkoelende en verkwikkende duik in de blauwe zee.
Toch heeft blauw licht een hogere frequentie dan rood licht en daardoor meer energie. Een blauwe vlam is dan ook heter dan een rode vlam.

Blik op oneindig
Onze hemelsblauwe lucht hebben we te danken aan de dampkring en het zonlicht. Zonlicht is wit en wordt verstrooid door stof en waterdeeltjes in de lucht. Blauw wordt 16x zoveel verstrooid als rood en daarom kleurt onze hemel blauw.

Golflengte kleuren


Hier kun je zien wat met golflengte wordt bedoeld. Een golf loopt van dal naar top naar dal. Bij blauw volgen de golven elkaar sneller op en zijn dus korter dan bij rood.

De psychologie van Blauw

Veilig en Vertrouwd
Blauw wordt ervaren als rustgevend en helend en symboliseert kalmte.
Blauw wordt veel gebruikt bij overheidsorganisaties omdat het ook vertrouwen, veiligheid en autoriteit uitstraalt.
Daarnaast staat blauw voor puurheid en conservatisme. Teveel blauw kan overkomen als koud, afstandelijk, harteloos en onvriendelijk.

Organisaties die je direct associeerd met blauw zijn KLM, UWV, Belastingdienst, Politie.

Intelligent en Krachtig
Nachtblauw staat voor intelligentie en kracht.
Des te donkerder het blauw des te meer het ook kan neigen naar verdriet en/of depressiviteit, denk hierbij aan de uitdrukking 'feeling blue.'
Behoudt het donkere blauw een bepaalde helderheid, dan kan het staan voor royale rijkdom, denk aan koningsblauw.

Het oudste blauwe synthetische pigment

Egyptisch blauw, ontstaan ca. 2500 (de jaartallen in onderzoeken variëren) voor Chr., is het oudst bekende blauwe synthetische pigment. Het werd gemaakt van koper en ijzer oxidanten met silicum en calcium. Pas vanaf de Romeinse tijd werd het ook geproduceerd in Italië. Egyptisch blauw was een voordelig alternatief voor het indigo dat uit India werd geïmporteerd.

Egypte was het eerste land dat een naam had voor blauw.
In het oude Egypte stond blauw bekend als hsbd-iryt, synoniem voor kunstmatige lapis lazuli.
Andere namen voor blauw zijn irtiu and khesbedj. Het was een populaire kleur en symboliseerde:
vruchtbaarheid, geboorte, wedergeboorte, leven, hemel en water.

Egyptisch Blauw

Blauwe Maan

Een blauwe maan zegt niets over de kleur van de maan, maar iets over het feit dat er twee volle manen zijn in één maand. De tweede volle maan wordt de blauwe maan genoemd. Dit fenomeen komt ongeveer eens in de 2,5 jaar voor, vandaar de uitdrukking voor iets dat zeldzaam is: 'Once in a blue moon.'

5e Chakra, Blauw; de kleur van je keelcentrum

Niet alleen kleur heeft te maken met golflengtes, maar ook geluid. Geluid is het kenmerk dat hoort bij je vijfde chakra, je keelchakra. In het Sanskriet heet dit chakra Vishuddhi (Vishuddha) en betekent 'vooral puur'. Het staat voor reiniging en zuivering.

Daarom is het zo belangrijk om op een respectvolle en eerlijke manier jezelf te durven uiten. Alles wat je aan emoties opkropt blijft vastzitten in je hele lichaam en vooral in je keel. Dit is niet bevorderlijk voor een gezonde ademhaling. Denk aan uitdrukkingen als 'van spanning de kaken op elkaar klemmen', 'een brok in je keel krijgen van verdriet', 'geen woord meer durven uitbrengen van angst' e.d.

Durf jezelf te uiten

Positieve en negatieve emoties dienen ons lichaam te verlaten. Dat betekent dat je ook je liefdevolle gevoelens naar een ander toe in woorden mag uitdrukken.
Kortom het uitspreken van je waarheid is belangrijk voor een gezond keelcentrum. Een keelcentrum dat kan filteren wat er naar binnen en naar buiten gaat. Dat betekent ook dat je een goed onderscheidingsvermogen bezit. Dit vraagt tevens om afstemming en goed kunnen luisteren.Niet alleen op de buitenwereld en naar anderen, maar ook het luisteren naar je eigen hart, ziel en lichaam.

Dit vijfde chakra heeft ook te maken met veiligheid en vertrouwen. Pas als je jezelf veilig voelt en vertrouwt op jezelf en het leven, zul je je optimaal durven uiten. Die expressie kan zich in verschillende vormen voordoen:
verbale maar ook nonverbale communicatie en creatieve en artistieke uitingen.

6e Chakra, Indigo; de kleur van helder zien en innerlijk weten

Het zesde chakra wordt ook wel je 3e oog genoemd en heet in het Sanskriet Ajna wat 'weten'/ 'ongelimiteerde kracht' betekent. Het is gelegen in het midden van je voorhoofd. Door middel van dit chakra zie je het goddelijke in jezelf en in anderen, wetende dat we allen één zijn. Het heldere weten dat je ontwikkelt met een open derde oog gaat voorbij boekenwijsheid en andere aardse kennis. Het geeft je de beschikking om in te tappen in het oneindige energieveld en vanuit daar informatie te halen.Het brengt je in contact met je innerlijk bewustzijn, zelfkennis en intuïtie. Daarom wordt dit ook wel het oog genoemd waarmee je naar binnen kijkt.

Blauw in Feng Shui

Feng Shui is de Chinese Filosofie voortkomend uit het Taoisme die staat voor jezelf in harmonie met je omgeving.
Energie en kleur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, aangezien iedere kleur een bepaalde trillingsenergie heeft met een bijbehorende invloed op je welzijn.

Aangezien blauw wordt geassocieerd met water wordt deze kleur direct gelinked aan de hoek van Carrière en Levenspad met als windrichting Het Noorden. De kleuren voor dit gebied zijn: blauw, zwart en aqua. In de praktijk heb ik gemerkt dat een subtiel gebruik van lila het hier ook goed doet, bijvoorbeeld door deze kleur terug te laten komen in een bloemboeket in dit leefgebied.

Aangezien Water voedend is voor Hout kun je ook wat waterkleuren- en of elementen toepassen in de gebieden: Oost en Zuid-Oost, respectievelijk de ruimtes van Familie-Gezondheid-Voorouders en Rijkdom & Welvaart.

Sommigen laten het Element water met bijbehorende kleuren ook terugkomen in het Noord-Oosten, de ruimte voor Kennis, Wijsheid en Vaardigheden.

Qua interieur en exterieur zie je blauw vaak bij spa's, ziekenhuizen en overheidsgebouwen.

Tips blauw in je woon- en werkomgeving

Verf niet direct je hele slaapkamer blauw omdat het zo rustgevend is. Kijk a. eerst in welke windrichting je slaapkamer zich bevindt en welke kleuren daar het beste tot hun recht komen en b. bedenk dat je wellicht ook meer spannende dingen in je slaapkamer wilt doen dan slapen alleen en dan is overmatig blauw niet bevorderlijk.

Wil je graag blauw in je inrichting laten voorkomen, kijk dan a. wederom naar de windrichting en b. naar de activiteit van het woonvertrek. In je studie- of werkkamer kan een likje blauw van toegevoegde waarde zijn, of in de badkamer en het toilet.

Denk ook hierbij wederom aan een mix van kleuren, ook op kantoor.

Want blauw stimuleert weliswaar de productiviteit, maar niet de creativiteit of blijheid.

Groen is bijvoorbeeld meer bevordelijk voor de creativiteit én draagt ook bij aan herstel. Ja, ook met je werkruimtes op kantoor kun je een bijdrage leveren aan de gezondheid van mensen. Sterker nog, juist met je werkruimtes. Behalve met kleur kun je je woon- en werkomgeving positief beïnvloeden met licht, ruimte, luchtkwaliteit, temperatuur en uiteraard met de mensen die zich in de ruimtes bevinden.


Blauw op kantoor


Er is hier behoorlijk veel blauw gebruikt, dat meer gebroken kan worden en een warmere uitstraling kan krijgen met meer warmere kleuren. Enigszins zie je dit terug in de vloer. Wat wel opvallend is en wat ik mooi vind is dat er gebruik is gemaakt van diversiteit in units, voor ieder wat wils: open, gesloten en half-open én dat er ronde vormen zijn gebruikt die het koele blauw verzachten.

Tips blauw en kleding op de werkvloer

Blauw is een over het algemeen geliefde kleur. Omdat het zakelijkheid en vertrouwen uitstraalt zie je in het zakenleven nog steeds heel veel blauwe pakken aan je voorbij gaan. Inderdaad, dat is het 'aan je voorbij gaan', want het is natuurlijk allerminst opvallend. Speel daarom eens wat meer met kleur en variaties in kleur. Onderzoek ook welke kleur blauw jou echt goed staat, voor de één is dat koningsblauw, voor de ander meer grijsblauw of hemelsblauw. Mix dat eens met andere kleuren. Durf ook vooral volledig af te wijken van de blauwe massa en te kiezen voor iets compleet anders.

Onthoud ook dat zakelijkheid of professionaliteit niet alleen in je kleding zit, maar vooral in je gedrag.

Teveel blauw kan koud overkomen. Wil je geen blauw en toch autoriteit uitstralen, maar met meer toegankelijkheid? Denk dan eens aan groen.

Blauw in je kledingkast 2021

Koel blauw, helder en fris blauw, nachtblauw, sportief blauw... wat trek jij uit de kast om je kleurhumeur weer te geven?

Blauw werkt helend voor je ziel. Het kan zomaar zijn dat je na een intense periode voelt dat je blauw nodig hebt om weer tot jezelf te komen en op te laden.

Fendi Spring Summer 2021 gaat voor hemels zacht blauw met gele en roze details.

Burberry Spring Summer 2021. Of het zoveel blauw in één keer moet zijn is de vraag, maar een goede blauwe snit maakt de man.

Tom Ford, Spring Summer 2021, Blue Suede

Review

Marleen Broekhuizen & Michiel Piepers – coaching Home Energy Kleur & Interieur

“Je kent het misschien wel; Drukke baan, weinig thuis, zoekt rust in huis, maar chaos.  Dan besluit je ook nog samen te gaan wonen. Leuk! Maar al die spullen?!
Ik ben van nature een verzamelaar, een georganiseerde chaoot, heerlijk toch? Maar in huis is dat niet altijd even handig en met twee huishoudens naar één, wordt dat erg lastig.

Op zoek naar hulp, rust en inzicht was daar, de reddende engel,  Gladys Daniel,  voor een Home Energy Consult.
Met handige tips en handvatten als, “begin eens alleen met die kast uit te ruimen en tegen de muur te zetten” ontstond er een zucht aan energie in huis. Ook tips voor kleur en materiaal zorgde ervoor dat het huis meer rust kreeg en in balans kwam.

Door de opdrachten die we afzonderlijk van Gladys kregen, ontstond er tevens een inzicht in wat wij beide van het huis vonden en wat we nodig hadden om meer samenhang te creëren in ons huishouden.
We zijn nu een paar maanden verder en nog steeds komen er kleine dingen aan het licht die door Gladys in beweging zijn gebracht.
Zo fijn! Ik kom in rust thuis en kom tot rust thuis.

Bedankt!”