Oranje in de Elementen


Oranje in Kleurenwiel


Oranje in Chakra's


Oranje in Pantone 2021 Trendkleuren


Spring/Summer 2021:
Marigold & Orange

OranjeAlgemene betekenis

Oranje is één van de warme kleuren in de schakeringen tussen rood en geel en gelijktijdig de mengkleur van deze primaire kleuren. Het is daarmee een mix van kracht en vreugde.

De kleur oranje is genoemd naar de sinaasappel. In veel talen zie je dit ook nog terug, zoals arancia in Italië vanuit het Sanskriet naranga.


Oranje in de natuur

Zonsondergang
In de zonsondergang zien we de oranje-rode kleuren terug. De zon is in werkelijkheid wit (mix van alle kleuren van de regenboog). Door de verstrooiing van licht nemen wij vanaf de aarde de zon echter als geel-oranje waar (vanaf Mars zie je een baluwe zon). Bij de zonsondergang is de afstand tussen de zon en de hemel optisch groter, hierdoor worden de kleine golflengten (de blauw en paars) nog meer verstrooid en zien we de rood-oranje kleur toenemen.

Herfst
Wanneer we denken aan de seizoenen hoort de herfst bij de oranje tinten, door de verkleuring van de bladeren.Het oranje dat dan naar voren komt is niet zozeer een hemels oranje, maar een aards oranje.

Fruit
Behalve in sinaasappels en mandarijnen zien we oranje in veel meer fruit en groente, oa. perziken, wortels, mango's, pompoenen.

ZonsondergangPsychologische betekenis oranje

Oranje wordt behalve met kracht, vreugde en warmte ook geassocieerd met enthousiasme, levendigheid, motivatie, actie, smaak en geur, op handen zijnde gevaar.

Oranje en boedhisme

In Zuidoost Azië zie je monniken gewaden (een toga) in diverse kleuren oranje. De meer geel-oranje kleur wordt saffraan genoemd, naar de specerij en ook wel koninklijk oranje genoemd.
Er zijn 6 substanties waardoor natuurlijke kleurstoffen worden verkregen:
wortels
planten
schors
bladeren
bloemen
vruchten

In eerste instantie ontstond de kleur van de gewaden door de meest gebruikte kleurstof in de omgeving, die werd bepaald door wat er groeide en bloeide op de betreffende locatie.

Vervolgens zijn er diverse spirituele en religieuze betekenissen aan de oranje kleur gegeven, zoals: de kleur van de vlam, van vuur die reinigt en daarom staat voor puurheid.
Nederland en Oranje

Dat Nederland bij tijd en wijle oranje kleurt (denk aan Koningsdag en voetbal) heeft te maken met Willem van Oranje Nassau (1533-1584). Oorspronkelijk heette hij Willem van Nassau. Op zijn 11e erfde Willem het prinsdom Orange (Frankrijk) en de titel Prins van Rene van Chello.
Tijdens de 80-jarige oorlog leidde Willem van Oranje de opstand tegen de Spanjaarden. De vlag die de opstandelingen droegen had de kleuren blauw-wit naar het uniform dat Willem droeg en de kleur oranje naar zijn naam; de Prinsenvlag. De oorspronkelijke kleuren van de Nederlandse vlag waren dus niet rood-wit-blauw, maar oranje-wit-blauw. In de loop van de tijd kreeg de Prinsenvlag een nare bijsmaak door de NSB en de Afrikaanse apartheid. De Prinsenvlag kwam ter discussie en de oranje kleur is definitief veranderd in vermiljoen rood. Ter compromis is er de oranje wimpel, die bij gelegenheden die betrekking hebben op het Koningshuis wordt toegevoegd.Chakra's en Oranje

Tussen de navel en de genitaliën ligt het tweeede chakra; Svadhisthana, ook bekend onder de namen heiligbeen chakra, sacraal chakra, milt chakra, seks chakra, geslachtschakra.

Creatieve levensenergie

Dit sacraal chakra wordt gezien als de chakra van creatie en staat symbool voor vrouwelijke levensenergie. Immers de vrouw draagt nieuw leven in haar schoot. Dit geldt ook voor vrouwen die geen kinderen kunnen krijgen, want nieuw leven kan ook staan voor nieuwe ideeën of projecten.

Aangezien dit chakra in het heupgebied ligt is één van de manieren om deze te voeden het dansen met de heupen. Andere manieren zijn gezonde, waardevolle en respectvolle seksuele intimiteit en water. Water is namelijk het element van dit chakra en water werkt helend. Denk aan sauna, douche, bad, zee. Dompel jezelf onder in de kracht van creatie, verbeelding, intuïtie en verbinding.


SvadhisthanaToepassing van oranje in Feng Shui

In de filosofie van Feng Shui (leven in harmonie met je omgeving ten behoeve van optimale levensenergie) past de kleur oranje bij het Zuiden, het gebied van Roem & Verlichting. Het bijbehorende element is Vuur, de windrichting is het Zuiden en het seizoen de Zomer.

Het gaat hier om de plek van innerlijke verlichting. De uitstraling van jouw licht bepaalt ook de manier waarop je door anderen wordt gezien en of je überhaupt wordt gezien.

Ondersteunende  effecten in dit gedeelte van je huis zijn: kunstwerken, licht en vuur.
Aanvullende vuurkleuren zijn: rood, paars, geel en helder roze.

Aardse oranje-gele kleuren kun je toepassen in het centrum van je huis, het centrum van je energie. Daarom is ook daar goede verlichting belangrijk.
This is the main content area

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque at odio lobortis, ultricies ipsum sed, laoreet erat. Vivamus sagittis justo eget pulvinar tristique. Cras consectetur a neque eu facilisis. Suspendisse mattis ornare porta. Etiam eget imperdiet metus. Donec auctor elit vel tristique ultricies. Mauris sed iaculis quam, eu tristique nulla.

Nulla vestibulum orci venenatis, porttitor purus at, consequat metus. Curabitur ipsum purus, venenatis a imperdiet eu, elementum id nisi. Sed aliquam, magna a dictum accumsan, neque libero blandit nunc, eu vestibulum ipsum lorem eget felis. Cras sagittis et lacus at convallis. Etiam congue accumsan posuere.

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus.

Review

Marleen Broekhuizen & Michiel Piepers – coaching Home Energy Kleur & Interieur

“Je kent het misschien wel; Drukke baan, weinig thuis, zoekt rust in huis, maar chaos. Dan besluit je ook nog samen te gaan wonen. Leuk! Maar al die spullen?!
Ik ben van nature een verzamelaar, een georganiseerde chaoot, heerlijk toch? Maar in huis is dat niet altijd even handig en met twee huishoudens naar één, wordt dat erg lastig.

Op zoek naar hulp, rust en inzicht was daar, de reddende engel, Gladys Daniel, voor een Home Energy Consult.
Met handige tips en handvatten als, “begin eens alleen met die kast uit te ruimen en tegen de muur te zetten” ontstond er een zucht aan energie in huis. Ook tips voor kleur en materiaal zorgde ervoor dat het huis meer rust kreeg en in balans kwam.

Door de opdrachten die we afzonderlijk van Gladys kregen, ontstond er tevens een inzicht in wat wij beide van het huis vonden en wat we nodig hadden om meer samenhang te creëren in ons huishouden.
We zijn nu een paar maanden verder en nog steeds komen er kleine dingen aan het licht die door Gladys in beweging zijn gebracht.
Zo fijn! Ik kom in rust thuis en kom tot rust thuis.

Bedankt!”