Rood in de Elementen: Vuur

Rood in Kleurenwiel

Rood in Chakra's: jouw basis

Rood in Pantone 2022 Trendkleuren

Wist je dat...


Rood de laagste energiefrequentie heeft van de kleuren die mensen kunnen zien

Alle energie beweegt in golven. De frequentie van het zichtbare licht bepaalt de frequentie van de kleur. Des te langzamer de golven en dalen elkaar opvolgen in een bepaalde tijdsspanne des te lager de energie. Rood staat onderaan qua golffrequentie ten opzichte van violet dat de snelste golffrequentie heeft. Infrarood heeft een nog lagere golffrequentie en is niet zichtbaar voor de mens, echter wel voelbaar. Overigens is er onderzoek gedaan en het schijnt dat mensen infrarood laserlicht wel kunnen waarnemen.

Rood wordt vooral in verband gebracht met het aardse en dierlijke, terwijl violet en paars meer worden gezien als kleuren passend bij een hoog bewustzijnsniveau en bij dat wat zich afspeelt tussen hemel en aarde.

Pantone Rood Spring-Summer 2022

In 2020 zagen we een krachtig en helder Flame Scarlett in het Spring Summer Pallet van Pantone. 2021 zagen we Burnt Coral in de NewYorkse trendkleuren en een donkerrode Lava Falls in het Londense pallet.

Dit jaar zien we Poinciana als rode tint in het zomerpallet. Een dramatisch en helder rood waar je niet aan voorbij kunt gaan. Rood vraagt om gezien te worden.

Loewe maakt hier een rood statement met een enkellange tube jurk, waarin je niet alleen opvalt vanwege de kleur.

Herfst-Winter 22/23: Lava Falls

Lava Falls zien we dit jaar terug, nu bij de herfst-winter kleuren. Zoals hier bij de runway show van Sacai en in the lookbook van Tom Ford.

Herfst/Winter 22-23: Molten Lava & Poinciana

Sacai laat ook zien hoe je verschillende tinten rood prachtig en krachtig met elkaar combineert. Uiteraard blijft rood met zwart altijd een goede combi.

Flash Forward 2023

WGSN & Coloro laten zien dat rood ook één van de 5 key colors is in 2023 in het spring/summer pallet. In hun presentatie gecombineerd met tijdloos zwart.

De karakteristieken van Luscious Red volgens WGSN:
• Hyperrealistisch
• Meeslepend
• Zintuiglijk
• Energiek

Wat wordt jouw rode look?

Welke look wil jij uitstralen met rood:
• Classy: kies voor een meer donker rood of een hele eenvoudige snit qua outit
• Jeugdig: combineer rood eens met mintgroen, fris oranje, of roze
• Sportief: rood met wit, blauw of geel doet het hier goed.
• Sensueel: ga voor rood met paars
• Krachtig en mysterieus: rood met zwart
• Anders: rood met roze is een ultieme spicey mix.

Hieronder een bonte kleurenmix in de samenwerking tussen Gucci en Adidas 2022.

Scroll helemaal naar beneden voor meer rode kledingkast inspiratie.

Durf jij Kleur te bekennen?

In 'Jij bent Perfect' ontdek je hoe belangrijk het is om te leven volgens jouw eigen blauwdruk en deze kleuren te delen met de wereld. Je leert om stil te staan bij de signalen van je lichaam, je intuïtie en persoonlijk leiderschap te tonen. Je wordt je bewust van de samenhang van alles in de wereld, zodat je moeiteloos kunt mee bewegen in flow met wat zich aandient.

Het rood staat voor: Stevig op je eigen benen staan en passievol leven
Het paars staat voor: hoger bewustzijn en de connectie met de kosmos.
Paars komt voort uit blauw en rood, waarbij blauw staat voor: de flow van het leven en de waterkracht. Het element water is de sterkste van alle elementen.

Rood: Algemene betekenis

Verleidelijk, hartstochtelijk en gevaarlijk
Rood.... Make love not War. Rood heeft juist deze 2 kanten en kent vele gedaanten. Rood is verleidelijk en dodelijk tegelijkertijd.
Helemaal niet gek wanneer je je realiseert dat het hart staat voor liefde en het orgaan is dat bloed laat stromen door het lichaam.

Rood staat voor passie en emotie. Wanneer mensen opgewonden raken gaat het bloed sneller stromen en verschijnt er een blos op hun wangen.Sommige mensen raken zo gespannen dat ze er rode vlekken van in hun hals krijgen en wanneer iemand boos wordt is de uitdrukking rood aanlopen van woede van toepassing.

Rood in sprookjes en mythen

Trouw blijven aan jezelf
Rood komt in vele sprookjes voor.
Denk aan Sneeuwwitje en de rode glimmende verleidelijke en tegelijkertijd giftige appel.
De aantrekkelijke maar nimmer te stoppen dansende rode schoentjes. In eerste instantie had het meisje zelf rode schoenen gemaakt, die symbool staan voor hartstochtelijk leven volgens je eigen waarden. Maar zodra je in andermans schoenen, volgens andermans regels gaat bewegen gaat het mis. Dit sprookje vertelt je om trouw te zijn aan jezelf.

Rood en vrouwen

Sensueel, Seksueel & Krachtig
Wanneer je rood aan vrouwen koppelt denk je aan seksualiteit, hartstocht, liefde en verleiding. Rode glimmende lippen en rode jurken of de vurigheid (duende) van de flamencodanseressen met rode rozen in het haar.
Wat te denken van bloedrood, de kleur van de menstruatie, van laten vloeien.
Helaas is niet iedere vrouw op de hoogte van haar krachtige levensbloed en de fases in haar hormonale cyclus. Het wel kennen van deze cyclus kan niet alleen voor de vrouw zelf, maar ook voor mannen van toegevoegde waarde zijn.


Psychologische betekenis

Macht, motivatie, passie, ambitie, oerdrift
Emotioneel, passie en verlangen
Fysieke energie
Ik gericht en leiderschap


Rood in Chakra's

Jouw basis

Rood is de kleur van je basischakra, je stuit/wortelchakra, het Muladhara Chakra.
Mula betekent 'root'en adhara betekent 'support.'
Dit chakra vertegenwoordigt de basis van je bestaan en de daarbij behorende basisbehoeften, zoals zoals slaap, voeding, warmte en genegenheid.
Een gezond eerste chakra zorgt ervoor dat je een doel hebt in je leven. Je bestaansrecht is hiermee verbonden. Het is je fundering. Daar waar je je huis op bouwt.

Een goed functionerend eerste chakra geeft je een gevoel van veilig zijn op deze wereld.

Vanuit dit chakra maak je contact via je wortels met 'Moeder Aarde.' Via deze weg voer je negatieve energie af en kun je de voedende aarde kracht toelaten.

Actie: Ik ben.

Rood in het Oosten

Vuur & Vreugde
In China staat rood voor vuur en symboliseert een goede toekomst en vreugde. Tijdens het Chinees Nieuwjaar, andere feestdagen en familie bijeenkomsten zie je rood overal. Omdat rood een kleur is van geluk en blijdschap is deze bij begrafenissen verboden.

Diverse roodtinten

De Japanners gaven in oude tijden iedere roodtint een eigen naam, zoals oa. Shuiro (vermiljoen), akaneiro (meerkrap rood), enji (donker rood), karakurenai (karmozijn) and hiiro (scharlaken rood).

De rijzende zon
De nationale vlag van Japan, wordt in de volksmond Hinomaru (日の丸 zonneschijf) genoemd. Deze vlag bestaat uit een wit vlak met een karmozijnrode cirkel in het midden. Deze rode cirkel stelt de zon voor. De officiële naam van de Japanse vlag is de Nisshoki (日章旗) en betekent stijgende zon. Daarom staat Japan staat bekend als 'het land van de rijzende zon'.

Geisha rode lippen


Combineer je het Oosten en Rood dan kom je al snel uit bij de prachtige rode lippen van maiko's en geisha's. Maiko's (letterlijk: vrouwen van dans) zijn leerling geisha's (letterlijk: vrouwen van kunst).

De betekenis van de lippen


Aan de kleding, kapsels en make up en dus ook de manier waarop de lippen zijn getekend kun je zien in welke fase de dame zich bevindt. Des te soberder de make up en kleding en des te meer de lippen zijn ingekleurd des temeer ervaren. De lippen zijn echter nooit zo vol ingekleurd als in het Westen.

De rode pigment


De rode pigment (Beni) werd van oorsprong verkregen uit de gele saffloer bloem en staat voor levendigheid. Komachi-beni is de vorm die wordt gebrukt voor de lippen, rouge en de oogschaduw van geisha's en maiko's.
In Tokyo vind je een museum waar je alles kunt ontdekken over deze lipstick.


De Rode Draad

Er zijn verschillende uitdrukkingen en legendes over de rode draad.
Een welbekende 'de rode draad in mijn leven is...' of 'de rode draad in het verhaal'.
Hiermee wordt gedoeld op één of meerdere elementen die steeds terugkeren.
Er bestaat ook een Japanse legende die over de rode draad vertelt. The red string of faith.

De rode draad van het lot

Deze legende zegt dat twee mensen door het lot met elkaar verweven zijn door een onzichtbare rode draad. En die draad is onbreekbaar en niet gebonden aan tijd, plaats of omstandigheden. Sommigen zeggen dat deze daad bestaat tussen twee geliefden, anderen zegen dat deze draad ook bestaat tussen mensen die geen geliefden zijn in de letterlijke zin van het woord, maar wel een liefdevolle relatie hebben met elkaar. Dit kan een vriendschap zijn of een andere relatie waarbij je elkaar op een willekeurige manier op een bepaald moment helpt in de ontwikkeling. Je ontmoet elkaar als gelijkgestemden.
Deze rode draad is bij je vanaf je geboorte en wordt gedurende je leven gespannen. Gezegd wordt dat de maan elke avond tevoorschijn komt om elke pasgeboren baby te begroeten en hem te verenigen met een andere ziel door middel van een rode draad die om zijn vinger wordt gebonden.

Soms zie je dat mensen op diverse manieren de (vriendschappelijke) liefde voor elkaar laten zien door rode draadjes om hun vingers danwel een rood getatoeëerde draad. Het wordt ook symbolisch gedaan als teken dat je weet dat je altijd met een gelijkgestemde verbonden bent of weet dat de liefde van je leven ergens rondloopt.

De Rode Weg

Het Pad van je Hart

Het pad van de Spirit, het pad van je hart noemen de Indianen de Rode Weg.
Deze weg bewandelen betekent het pad van je bestemming volgen. Hierbij leef je in het moment en heb je respect voor alles wat de Creator heeft gecreëerd. Je hebt tevens eerbied voor Moeder Aarde en Vader Hemel.
Je hebt balans gevonden of werkt eraan om deze te vinden tussen hoofd, hart, lichaam en geest.
Je bent dankbaar voor wat je hebt en voor iedere dag die je is gegeven. Je neemt alleen wat je nodig hebt en geeft waar je kunt.
Je weet waar je vandaan komt en hebt respect voor je voorouders en de spiritworld.
Je hebt respect voor andermans ruimte, ideeën, geloof en spullen.
Je hebt vertrouwen en luistert naar de stem van de wind.


Het Zuiden is het gebied van Vuur, Roem & Verlichting. Bij gebruik van de bagua (8-kantig vierkant) is het de regio midden achter, tegenover de entree van je huis.

Rood in Feng Shui: Verlichting

Vurig Rood

Rood is in Feng Shui de kleur van het element vuur en correspondeert qua windrichting met het zuiden.
Het Zuiden is op de bagua plattegrond Midden-Achter, de hoek van Roem en Verlichting.

Dit gaat niet enkel over uiterlijke sparke & shine, maar vooral over innerlijke ontwikkeling en verlichting.
Het ligt tegenover de hoek van Carrière en Levenspad (de hiervoor genoemde Rode Weg en Tao) en geeft daarom ook helderheid op je levenspad. Zorg ervoor dat deze twee leefgebieden, water en vuur, met elkaar in balans zijn en elkaar stimuleren.

Kleuren
De hoofdkleur van het Zuiden is Rood van vuur en wordt gestimuleerd door hout/groen.
Andere kleuren voor deze regio zijn:
Zorg voorgoed licht in dit gebied.
Voorwerpen
Daarnaast doen ook voorwerpen die symbool staan voor kracht, inspiratie, helderheid, kunstwerken en bloesem het goed in deze hoek.
Vormen
De bijbehorende vormen zijn spits, hoekig en driehoekig, omhoog wijzend, zoals het element Vuur behorend bij de planeet Mars.

Warm en Stijlvol Rood


Door het warme rood, gecombineerd met grijs ontstaat er rust. Mede door de ornamenten op de achterwand heeft deze slaapkamer een luxere uitstraling.

Slaapkamer in het Zuiden

Mocht je slaapkamer in het Zuiden (Midden-Achter) liggen, dan kun je hier rood toepassen. Wees echter wel heel zorgvuldig met de tint en de hoeveelheid. Vlammend rood of teveel rood zal je nachtrust niet ten goede komen.

Bedenk ook welk effect je in deze ruimte wil bereiken: sensualiteit, warmte, rust of misschien juist speelsheid. Wil je een moderne uitstraling, een chique of vrolijke uitstraling of anderszins?

Roodbruin


Een meer roodbruin gecombineerd met mosterdgeel zorgt voor afwisseling.

Rood in je kledingkast in 2022-2023

Rood is een genderneutrale kleur en zowel voor mannen als vrouwen geschikt.
Bij kinderen is het belangrijk om te zien wat de kleur rood voor effect heeft op hun gemoed en of de kleur past bij het kind. Wanneer iemand heel druk is van zichzelf kies je liever voor wat zachtere tinten.

Laat je inspireren door de rode runway looks van 2022-2023.

De eerste rij laat 3 variaties zien waarin rood met zwart wordt gecombineerd. Wees je ervan bewust dat zwart met rood een intense combinatie is, die afhankelijk van hoe dit wordt gecombineerd, door sommigen als gevaarlijk kan worden gezien. Wees je bewust van wat je uitstraalt.

Manimal


Dolce & Gabbana gaat voor dierlijk rood

Mysterieus Sportief


Gucci in samenwerking met Adidas in 2022 kiest hier voor een vleugje rood

Krachtig


Ook bij Versace zien we in 2022 een krachtige rood-zwarte mix.

Vervolg Rood in je kledingkast

Je kunt het opvallende rood ook zachter, speelser, jeugdiger, sensueler of zakelijker maken qua uitstraling, door te spelen met je kleurcombinaties. Kies dan eens respectievelijk voor de toevoeging van roze, geel, mintgroen, paars/blauw of blauw.

Blumarine herfst/Winter 2022-2023

Rode bloemaccenten voor lente/Zomer 2022 bij Carolina Herrera

Men in Red voor Lente/Zomer 22 bij Prada

Welke tint rood voor jou?

Bekijk bij jezelf of je rood kunt en wilt dragen en in welke tint. Bij de één staat helderrood goed, bij de ander een dieprood en voor de volgende roodbruin.

Het is de bedoeling dat de gekozen kleur je huid-, haar- en oogkleur ophaalt en dat je er niet bleek of grauw van wordt, maar sprankelend.

Lentetypes: helder oranje-rood
Zomertypes: gedempt rood
Herfsttypes: gedempt warm oranje-rood, dieprood, bordeauxrood
Wintertypes: helder puur rood of met een blauwe ondertoon

Je kunt ook kijken naar de gelegenheid. Ga je voor een party, een date of a day at the office?

Rood haar
Heb je rood haar, kies dan voor een warmer rood en wist je dat paars en groen het dan ook heel goed bij je doen.

Review

Marleen Broekhuizen & Michiel Piepers – coaching Home Energy Kleur & Interieur

“Je kent het misschien wel; Drukke baan, weinig thuis, zoekt rust in huis, maar chaos.  Dan besluit je ook nog samen te gaan wonen. Leuk! Maar al die spullen?!
Ik ben van nature een verzamelaar, een georganiseerde chaoot, heerlijk toch? Maar in huis is dat niet altijd even handig en met twee huishoudens naar één, wordt dat erg lastig.

Op zoek naar hulp, rust en inzicht was daar, de reddende engel,  Gladys Daniel,  voor een Home Energy Consult.
Met handige tips en handvatten als, “begin eens alleen met die kast uit te ruimen en tegen de muur te zetten” ontstond er een zucht aan energie in huis. Ook tips voor kleur en materiaal zorgde ervoor dat het huis meer rust kreeg en in balans kwam.

Door de opdrachten die we afzonderlijk van Gladys kregen, ontstond er tevens een inzicht in wat wij beide van het huis vonden en wat we nodig hadden om meer samenhang te creëren in ons huishouden.
We zijn nu een paar maanden verder en nog steeds komen er kleine dingen aan het licht die door Gladys in beweging zijn gebracht.
Zo fijn! Ik kom in rust thuis en kom tot rust thuis.

Bedankt!”