Roze in de Elementen: Vuur en Aarde


Roze in het Kleurenwiel: Wit + Rood


Roze in de Chakra's: Hartchakra


Op het eerste gezicht zie je geen roze kleur tussen deze chakra's. Toch staat roze er wel degelijk tussen, namelijk bij het hartchakra. Het hartchakra staat voor de liefdevolle verbinding met jezelf en anderen en wordt naast de hoofdkleur groen ook met roze geassocieerd.

Roze in Pantone Spring/Summer 2022 Trendkleuren


Text by Gladys Daniel

Roze Lente-Zomer Pantone 2022 New York & Londen

In het palet van New York is roze vertegenwoordigd door Gosammer Pink en Innuendo.
Gosammer Pink is een zachte kleur, licht, teder en poederachtig.
Innuendo staat symbool voor prikkelende toespelingen.

Roze Lente-Zomer Pantone 2022 Londen

Bubblegum is het roze voor het Londense kleurenpalet; opvallend, speels en positief.
Hier zie je een nonchalante roze Valentino look voor spring/summer 2022.

Sneak Preview Pink in 2023

Een klodder roze please

Roze zullen we de komende jaren steeds meer op de voorgrond zien treden voor zowel mannen als vrouwen, kinderen en volwassenen, beauty en sports, digitaal en in real life.

Voor 2023 zien we dat adviesbureau Appletizer ook duidelijk aangeeft dat roze een prominente plaats zal innemen in de toekomst.

Fondant Pink WGSN-Coloro keycolor 2024

Een roze gloed voor 2024

Een roze sprong vooruit naar 2024

Ook trendwatchingbureau WGSN ziet de toekomst door een roze bril. Zij gaan voor een roze-lila kleur (Coloro 147-70-20) als één van de 4 keycolors in hun lente/zomer kleurenpallet voor 2024.

Het is een zachte, poederachtige, vriendelijke tint met een jeugdige uitstraling. Een vreugdevolle kleur als tegenhanger van de angstige emoties waarin veel mensen zijn geschoten sinds begin 2020.
Fondant Pink kalmeert en vertraagt en vergroot daarmee het gevoel van welzijn.

Deze kleur zal door Generatie Z* worden toegepast op een meeslepende en imaginaire manier naar de metaverse; een wereld waarin het virtuele en reële bij elkaar komen. Daardoor zal Fondant Pink een plaats krijgen in digitale games, virutele goederen en phygital* retail.

Fondant Pink zal in fysieke producten voor zowel mannen als vrouwen worden toegepast in gelegenheidskleding, casual wear en kinderkleding.

Op interieurgebied komt deze kleur samen met andere pasteltinten tot uiting voor het verhogen van de sfeer van wellbeing en spirituele bewustwording.

*Generatie Z: Dit is de eerste generatie die zich geen leven meer zonder internet kan voorstellen, omdat ze zijn opgegroeid met telefoon en tablet. Onder deze generatie vallen de jongeren geboren tussen 1995 en 2010.

*Phygital retail: Digital + Physical = Phygitail, de vertaling van het online shopgemak naar de fysieke winkelvloer

De psychologie van Roze

Vrouwelijk, zacht, verzorgend, vriendelijk, compassie, zoet, liefdevol, teder, kalmerend, frivool, speels, jeugdig.
Roze kan ook overkomen als passief, niet serieus, onervaren, overgevoelig, zwak, timide.
Uiteraard staat of valt de associatie ook met de tint roze, de materialen, de vormen, omgeving en in geval van kleding met de persoon in kwestie.


De kleur van 2022 is volgens WGSN Orchid Flower: Positief, kleurrijk, energiek en veelzijdig. Hier een mix van stoer en sensueel by Genny voor spring/summer 2022.

Roze in Feng Shui

Feng Shui is de Chinese Filosofie voortkomend uit het Taoisme die staat voor jezelf in harmonie met je omgeving.
Energie en kleur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, aangezien iedere kleur een bepaalde trillingsenergie heeft met een bijbehorende invloed op je welzijn.

Windrichting: Zuiden - Gebied Roem & Verlichting
Windrichting: Zuid-West - Gebied Relaties

Roze vind je zowel in het gebied van Vuur; Roem & Verlichting als in de regio van Aarde: Relaties.
Aangezien vuur voedend is voor aarde vind je roze in beide gebieden.
De nuance in kleurtonen kun je als je wilt aanbrengen door bij Vuur voor meer uitgesproken roze te kiezen en bij aarde voor warmer en donkerder roze of juist meer poederachtig.

Tips voor roze in je werk-omgeving

Bij een kantoorinrichting denk je misschien niet direct aan het gebruik van roze. Toch kun je prima roze elementen toevoegen aan je werkplek, mits het niet overdadig is. Hoe je dat kunt toepassen laat het Duitse design studio Ippolito Fleitz Group duidelijk zien.
Voor het kantoor van Roman Klis Design's in Herrenberg ontwierpen ze een creatief en productief interieur.

Positieve sfeer


De lichtroze getinte gangpaden zorgen voor een positieve sfeer en dragen bij aan het verhogen van empathie tussen de medewerkers.

Gezondheid; mix roze met groen


Het groen van de planten is niet alleen een mooi contrast met het roze, maar ook nog eens efficiënt. Planten op kantoor dragen bij aan een goed humeur en creativiteit en verminderen stress. Bovenal verbeteren ze de luchtkwaliteit en ze werken ook nogeens geluidsreducerend. Bewust gebruik van planten op de werkvloer verbetert dus de gezondheid. Ga niet zomaar mee met alle trends, zoals ca. 2 jaar geleden de cactus trend. Denk na over waarom je een bepaalde plant neerzet op een specifieke plek. Zo'n stekelig exemplaar werkt niet bepaald vriendelijk en uitnodigend.

Tips voor roze in je woonomgeving

Wanneer je roze wilt toepassen in je interieur is de tint allesbepalend voor de sfeer. Ga je voor zoet roze, of juist sensueel donkerroze-rood of een zacht roze in een naturel kleurenpallet? Vraag jezelf uiteraard eerst af of roze een kleur is die bij je past en/of goed voelt voor je en doseer met deze kleur. Er is eens een experiment gedaan in een Zwitserse gevangenis met het verven van celblokken in een roze kleur, om de agressiviteit van de gevangenen te verlagen. Het experiment duurde weliswaar een paar jaar, toch zijn daarna de roze cellen opnieuw geverfd. Het had tijdelijk en op sommige bewoners een positief effect, echter werkte het voor anderen juist averechts.

Slaapkamer Volwassenen
Het zachte, vrouwelijke en sensuele van roze past heel goed in je slaapkamer. Vooral als deze in het Zuiden of Zuid-Westen ligt. Je kunt roze daar mooi combineren met rood, paars, oranje en groen. Denk eraan dat een zorgvuldig uitgekozen dekbedovertrek in de juiste kleuren en materialen al wonderen verricht voor de sfeer van je slaapkamer.

Slaapkamer kids
Voor een baby- of kinderkamer kun je uiteraard naar hartelust spelen met roze. Denk aan licht, zacht roze, bijvoorbeeld juist gecombineerd met zilver(grijs) of aqua.

Bepaal voor je kleurgebruik:
>In welke windrichting ligt het vertrek
>Welk element hoort hier bij
>Welke tint komt hier het beste tot zijn recht
>Welke sfeer wil je neerzetten?

Oud Roze kinderkamer


Oud Roze & Natuurlijke materialen, in dit geval rotan

Stoer Roze


Door zacht roze te combineren met grijs krijg je een stoere look.

Arabisch tintje


In de tuin bij interiordesigner Fawn Galli.

Tips roze in je kledingkast

Er bestaan verschillende soorten kleurtypes: winter-, herfst-, zomer- of lentetype.
Dit wordt bepaald door de kleur van je huid, haar en ogen.
• Licht lentetype: zalmroze
• Zomertype: oudroze
• Herfsttype: warm aarde roze
• Wintertype: felroze of juist heel koel roze

Ook voor mannen
Onder andere Isabel Marant, Balmain en Versace laten zien dat roze ook prima kan voor mannen in hun spring-summer 2022 fashion show.

Party Pink


Dolce & Gabbana ss22

Casual Roze


Door SS22

Gedurfd Roze


Acteur Yahya Abdul-Mateen II in pink Versace SS22

Mannelijk roze in stijl

Jason Momoa is een mannelijke voorloper in pink op de rode loper bij de Grammy Awards uitreiking van 2019.

Suit en hair scrunchie: Fendi

Jason Momoa hult zijn charmes al jaren in roze

De acteur Jason Momoa (Games of Thrones, Aquaman) deinst niet terug voor een beetje roze. Sterker nog, sinds 2019 laat hij zich regelmatig in een roze outfit zien.

Tegen InStyle vertelt hij: "Pink is just a beautiful color and I'm pretty secure in my masculinity. I don't really give a shit what anyone thinks."

And although Momoa is deeply skeptical of those who downplay the biological differences between the sexes ("I mean, we're fucking men !"), he stresses that "we all have the feminine and the male side in us, and we need to embrace both."

Goodmorning pink sunshine

Voor fashion magazine InStyle hulde Jason Momoa zich in 2021 in diverse roze outfits, waaronder deze Marrakshi Life shirt and pants.

Romantisch Roze


Chanel SS22

Kleurschakering


Elie Saab gaat SS22 voor joy dmv organza bougainville.

On Fire


Wil je een On Fire kleurcombinatie, volg dan deze mix van Versace: Hot Pink & Orange.

Pretty in Pink


Had Valentino vorig jaar SS al prachtige roze looks, dit jaar is de Herfst-Winter show volledig roze.

Wat word jouw klodder roze in 2022?

In de jaren '80 had je de fantastische kinderserie 'Familie Knots' met de excentrieke Tante Til. Zij deed altijd een: "kloddertje roze hier en een kloddertje roze daar" en bedwelmde mensen met haar roze verf en bracht ze daarmee weer op het juiste pad.

Hoe breng jij wat klodders roze in je leven?

Interieur

Wordt het nadrukkelijk aanwezig roze, zoals hier bij Pip Studio of ga je voor subtiel?

Interieur Accessoires

Neem jij de Pantone Bubblegum color letterlijk, zoals deze Bulb Wonder lamp van Seletti?

Interieur Accessoires

Je kunt natuurlijk ook klein en subtiel een vleugje roze toevoegen aan je interieur. Een roze kussen, roze bloemen of kaarsen. Om in het klein uit te proberen wat roze met je doet.

Deze kussens vind je bij Hinck Amsterdam .

Sports- & Streetwear

Adidas heeft begin dit jaar in samenwerking met Beyoncé's Ivy Park deze knalroze sneaker uitgebracht.

Roadtrip

Bij Porsche kun je je bolide in vele kleuren laten personaliseren, zoals in deze nieuw uitgebrachte kleur in 2022 voor de Porsche Cayan; Rubystar.

Review

Marleen Broekhuizen & Michiel Piepers – coaching Home Energy Kleur & Interieur

“Je kent het misschien wel; Drukke baan, weinig thuis, zoekt rust in huis, maar chaos.  Dan besluit je ook nog samen te gaan wonen. Leuk! Maar al die spullen?!
Ik ben van nature een verzamelaar, een georganiseerde chaoot, heerlijk toch? Maar in huis is dat niet altijd even handig en met twee huishoudens naar één, wordt dat erg lastig.

Op zoek naar hulp, rust en inzicht was daar, de reddende engel,  Gladys Daniel,  voor een Home Energy Consult.
Met handige tips en handvatten als, “begin eens alleen met die kast uit te ruimen en tegen de muur te zetten” ontstond er een zucht aan energie in huis. Ook tips voor kleur en materiaal zorgde ervoor dat het huis meer rust kreeg en in balans kwam.

Door de opdrachten die we afzonderlijk van Gladys kregen, ontstond er tevens een inzicht in wat wij beide van het huis vonden en wat we nodig hadden om meer samenhang te creëren in ons huishouden.
We zijn nu een paar maanden verder en nog steeds komen er kleine dingen aan het licht die door Gladys in beweging zijn gebracht.
Zo fijn! Ik kom in rust thuis en kom tot rust thuis.

Bedankt!”