Sakura


Vanaf oudsher heeft de Japanner een respectvolle verhouding met de natuur. Vooral tijdens de lente komt deze verhouding tot uitdrukking tijdens de bloei van de Japanse kersenbloesem, Sakura genoemd.

De terugkerende kersenbloesem die in de periode half januari - eind april/begin mei slechts 1 week bloeit, is het symbool van de terugkerende Lente, de wedergeboorte van Moeder Aarde.

Sakura & more


Op deze foto zie je een weddingkimono, de Uchikake. Deze kimono wordt over de gewone kimono en obi (is de band om je middel) gedragen. Deze prachtige en luxe kimono is meestal voorzien van borduursels met felicitaties, zoals kraanvogels, pines en verschillende soorten bloemen.

De sakura periode is voor Japanners bij uitstek een mooi moment voor bruiloften.

Hanami


Ieder jaar wanneer de kersen-, abrikozen- en pruimenbloesems in bloei staan, is het traditioneel tijd voor Hanami; het bekijken, bewonderen en genieten van de bloemen (hana in Japans). De weersverwachtingen worden nauwkeurig in de gaten gehouden, zodat de hanami kan worden gepland. Dit bestaat uit feestvieren en picknicken onder de sakura. Overal in het land worden speciale kersenbloesemfestivals gehouden zoals het Hanami Matsuri.

Yozakura


De bloesemviering bij avond en nacht wordt Yozakura genoemd. Op veel plaatsen worden er dan tijdelijk papieren lantaarns in de bomen opgehangen.

Mijn eigen Sakura 


Dankzij de vorige bewoners geniet ik al 14 jaar van een prachtige sakura boom in mijn eigen tuin. Het is zo'n mooi uitzicht wanneer hij in volle bloei staat. Kort maar krachtig.

Sakura en Ume

Hoe prachtig is het teken dat de natuur ons geeft om te vertellen dat de lente eraan komt, door haar fantastische bloesems te laten zien.
Japan staat uiteraard bekend om zijn prachtige sakura bomen wanneer ze in volle bloei staan.

Elk jaar wanneer de eerste bloesems aan de kersenbomen verschijnen gaan de Japanners massaal naar de parken toe om het opnieuw ontwaken van de natuur te vieren en de kersenbloesems (桜の花) sakura) te bewonderen. De sakura is niet alleen voor de Japanners zelf aantrekkelijk, maar zeker ook voor toeristen.

De kersenbloesem neemt in Japan echt een belangrijke plek in. Het is het symbool van vernieuwing, van hoop, en de eeuwige cycli van leven en dood. Het laat de vluchtigheid van schoonheid en het leven zien en leert je te genieten van kortstondige momenten. Want van de kersenbloesem kan je slechts kort genieten. Met een week of twee zijn ze namelijk weer uitgebloeid.

Al wordt er vaak alleen over sakura gesproken, er is sprake van verschillende soorten bomen die in bloei staan. De Sakura is de kersenboom, maar zeker zo mooi is  de Ume, de pruimen- en abrikozenbomen. Hieronder geef ik de verschillen weer.

Sakura


Bloemblaadjes: deze zijn ovaal en hebben een kleine inkeping aan de top.

Geur: lichte tot geen geur

Stam: langere stam met meerdere bloemen vanuit één knop.

Bloemknop: is ovaal en geeft meerdere bloemen

Bladknoppen: helder groen 

Boom: heeft een grijze bast, vaak horizontale lijnen en een parapluvorm.


Ume


Bloemblaadjes: rond of ovaal

Geur: bedwelmende geur

Stam: kleine stam en de bloemen groeien direct vanuit het hout (uitzonderingen daar gelaten)

Bloemknop: is rond en geeft één bloem

Bladknoppen: zijn vaak rood of bruin

Boom: de bast is donker, zonder strepen en rond of ovaal.

Blossoms en Feng Shui

Naast mijn prachtige sakura boom in mijn achtertuin is mijn wens om een magnolia in de voortuin te hebben. Links voor. Dan is voor- en achter volledig in balans. 

Nu stond er al die jaren op die plek een hoge en niet bijster bijzondere berk. Maar dit jaar komt er eindelijk verandering in. Recent heb ik de berk laten verwijderen en binnenkort wordt de hele straat verhoogd. Dat betekent dat alles eruit gaat. Dan laat ik het onderste gedeelte van de berk inclusief wortels verwijderen en kan er een prachtige magnolia voor in de plaats komen.

Waarom een magnolia?
1.Op de allereerste plaats omdat ik een magnolia prachtig vindt, kleurrijk, geurrijk en stijlvol en vrouwelijk.
2.Daarnaast is de Magnolia een prachtige bloeiende boom om positieve energie aan te trekken.
3.En ten derde kan ik dan voortaan een tak van mijn eigen magnolia knippen om in huis in een vaas te plaatsen.
4. Meer dan een magnolia tak in je woonkamer heb je niet nodig om toch al een hele andere sfeer te creëren, een sfeer van rust en beauty.

Volgens Feng Shui staat de magnolia voor reinheid en trekt in de voortuin tevredenheid en geluk aan. In de achtertuin staat deze bloem voorverborgen juwelen en het langzaam verkrijgen van grote rijkdom.

Uiteraard kun je de bloesem ook in je huis brengen, om van deze vrouwelijke, elegante schoonheid te genieten. Dat kan als bloeiende plant, maar ook op andere creatieve manieren. Denk ook eens aan de mooi versierde origami papers, die je ook als cadeaupapier kunt gebruiken. Of misschien ga je voor een behang met een prachtige kersenbloesem. Door middel van bloesem in je interieur crëeer je al snel een zen sfeer.
Je kunt groot denken door een muur te voorzien van bloesem, maar ook klein, door een cute theebox en persoonlijke lichaamsverzorging.

Zie de foto's hieronder voor inspiratie.

Magnolia


Bloesem in je badkamer


Handgeschilderde bloesem door Peter Costello. Op deze manier kom je in de sfeer van chinoiseri.

Sakura lounge


In alle rust even bijkomen na je TrippleShape barreworkout kan prima in zo'n relaxte ruimte.
Zo'n wand doet het trouwens ook heel goed in je slaapkamer.

Sakura manga voor kids


Je doet alsof dit voor je kind is, maar zeg nou zelf, steeds wanneer je zo'n kamer binnenloopt verschijnt er toch een huge smile op je gezicht.

Wallpaper via AlieXpress

Rituals


Vier elke dag als een prachtig nieuw begin met The Ritual of Sakura en geniet van elk prachtig moment die de dag je brengt.

Tea please


Hoe schattig is deze Sakura Zukushi tea box, om je heerlijkste thee in te bewaren?

Behang


Dit behang komt van PIP studio. Bij Eijffinger vind je nog veel meer bloemig behang.

Origami paper Sakura


Origami paper Plum


Origami paper Plum


Review

Marleen Broekhuizen & Michiel Piepers – coaching Home Energy Kleur & Interieur

“Je kent het misschien wel; Drukke baan, weinig thuis, zoekt rust in huis, maar chaos.  Dan besluit je ook nog samen te gaan wonen. Leuk! Maar al die spullen?!
Ik ben van nature een verzamelaar, een georganiseerde chaoot, heerlijk toch? Maar in huis is dat niet altijd even handig en met twee huishoudens naar één, wordt dat erg lastig.

Op zoek naar hulp, rust en inzicht was daar, de reddende engel,  Gladys Daniel,  voor een Home Energy Consult.
Met handige tips en handvatten als, “begin eens alleen met die kast uit te ruimen en tegen de muur te zetten” ontstond er een zucht aan energie in huis. Ook tips voor kleur en materiaal zorgde ervoor dat het huis meer rust kreeg en in balans kwam.

Door de opdrachten die we afzonderlijk van Gladys kregen, ontstond er tevens een inzicht in wat wij beide van het huis vonden en wat we nodig hadden om meer samenhang te creëren in ons huishouden.
We zijn nu een paar maanden verder en nog steeds komen er kleine dingen aan het licht die door Gladys in beweging zijn gebracht.
Zo fijn! Ik kom in rust thuis en kom tot rust thuis.

Bedankt!”