Slaapkamer Feng Shui

Volgens het principe van Feng Shui heeft de slaapkamer twee functies:
1. intimiteit & sex en
2. slapen.
Het is the place where the magic happens.
Oftewel het is dè plek in je huis voor ultieme ontspanning en liefde. Het is ook een plek waar je een groot deel van je leven doorbrengt.
Dan is het natuurlijk belangrijk dat jij (en je partner) je helemaal lekker voelt in deze ruimte.

Met Feng Shui kun je ervoor zorgen dat de energie in je slaapkamer optimaal stroomt, zodat je goed kunt inslapen en doorslapen en de liefde vrij kan stromen. Zorg dus dat er ruimte is.

Je kunt ervoor kiezen om enkele aanpassingen door te voeren volgens onderstaande tips of wie weet wil je je hele slaapkamer in één keer vernieuwen.
Dit kun je zelf doen of samen met je Persoonlijke Home Energy Coach. Dit kan op afstand door middel van foto's die je mij stuurt en een intake waarin je wensen, smaak en welzijn naar voren komen of ik kom persoonlijk bij je langs voor een intuïtieve Feng Shui reading en consult.


Slaapkamer Ontspanning

Aangezien een slaapkamer is om te ontspannen en electrische apparaten daar geen bijdrage aanleveren is het advies om deze uit je slaapkamer te houden. Dit geldt voor bijv. tv's, laptops en mobiele telefoons.

Zorg voor zachtheid in je Slaapkamer

In je slaapkamer wil je dat alles behaaglijk en comfortabel voelt. Zorg daarom voor zachte en het liefst natuurlijke ademende materialen. Zowel voor je beddengoed, als je gordijnen en je vloerbedekking. Hoe fijn is het als je bij het wakker worden je voeten op een zachte en warme ondergond kan plaatsen?

Liefde, intimiteit en seks

Zorg ervoor dat je slaapkamer een intieme setting heeft dmv vorm, materiaal en kleurkeuze.

Stap 1: Zorg voor een gezonde energiestroom in de hoek van Liefde & Relaties

Het Zuid-westen is het element van 2-Aarde, de energetische ruimte van liefde en relaties. Het is ook de ruimte van de 'moeder'. Dat hoeft niet per definitie te betekenen de ruimte van de moeder, het gaat om de moederrol. De rol van de verzorger van de dagelijkse zaken in huis.
Als je slaapkamer in deze ruimte ligt is dat gunstig, maar geen zorgen als dat niet het geval is.
Kijk wel bewust naar deze ruimte rechts achter op de plattegrond van je woning.
Zorg ervoor dat het een energetisch fijne en opgeruimde plek is.

Feng Shui
Element 2-Aarde

Stap 2: Observeer je slaapkamer

Observeren zonder oordeel
Observeer je slaapkamer zonder oordeel.
Nodigt deze ruimte uit tot ontspanning? Intimiteit & seks? is de ruimte überhaupt welkom?
Is het netjes en opgeruimd? Of ligt er juist veel rotzooi? Zeg eens eerlijk, hoe intiem is een bed vol met wasgoed of speelgoed van de kinderen.

Zorg voor privacy
Is er sprake van privacy? Of staren je kinderen levensgroot vanaf een fotowand naar je bed of vanaf je nachtkastje? In Feng Shui is de slaapkamer niet de plek voor foto's van je kinderen, ouders of anderen die je liever niet bij je seksueel intieme activiteiten wilt hebben.

Zorg voor een warme intieme sfeer
Is het donker en somber of juist heel licht? Of, misschien ontbreekt dit gedeelte van je huis wel? (bijvoorbeeld wanneer je een L-vormige woning hebt). Komt datgeen wat je ziet overeen met wat er speelt in je (liefdes)relaties? Vaak wel…

Heb de moed om verandering aan te brengen
Wat wil je veranderen in deze ruimte? Is er iets waar je je al heel lang aan stoort. Pak het aan.
Wat wil je anders in je liefdesleven?

Zuid-WestStap 3: Opruimen, Weggeven en Weggooien

In eerste instantie kan er chaos ontstaan, doordat dingen worden verschoven, overhoop worden gehaald en weg worden gehaald. Dat is goed. Zo kan de energie beginnen te stromen. Vanuit de chaos kan vervolgens orde worden gecreëerd.

Stap 4: Plattegrond tekenen - Moodboard maken

Met behulp van de Bagua kun je je slaapkamer inrichten aan de hand van de acht windrichtingen en de bijbehorende elementen en energieën.

Begin met het maken van een plattegrond van je kamer en zorg ervoor dat je deur aan de onderkant van de plattegrond zit, bij de Noordzijde. Leg er vervolgens de bagua overheen met het noorden (Carrière) naar beneden gericht.

Bij Feng Shui draait het er om de objecten in je kamer zo in te delen en aan te passen dat de eigenschappen van de verschillende hoeken optimaal worden benut.
Dus als er een bureau in je slaapkamer komt (liever niet), plaats deze dan in de hoek van 'Knowlegde'.

Bagua

Deze plattegrond leg je met het element Water op de voordeurlijn van de plattegrond van je woning. Zo kun je bepalen in welk element jouw slaapkamer ligt.

Stap 5: Kleuren bepalen, muren schilderen, vloer aanpassen

De master bedroom in het zuidwesten is ideaal. De beste kleuren voor deze hoek van Liefde & Relaties zijn roze, rood en wit. Rood is goed wanneer je je seksleven een oppepper wilt geven. Kijk echter uit met een overmaat aan rood, omdat dit ook te actief kan werken, terwijl er in de slaapkamer juist ook dient te worden ontspannen en een goede nachtrust belangrijk is. Zorg dus voor balans.

Goede 'rode' kleuren voor in de slaapkamer zijn de (roest) herfsttinten. Maar het belangrijkste is om een kleur 'rood' te kiezen waarbij je je goed bij voelt en waar je energie van krijgt. Rood is goed te combineren met groen en de houtkleuren beige en bruin. Rood kan het best worden gebruikt in het zuiden/zuidwesten van je slaapkamer. Rode accessoires hebben hetzelfde effect.

Op zoek naar meer romantiek in de slaapkamer? Dan zijn de kleuren paars, lila, lavendel en roze goede keuzes.

Het Element van het Zuid-Westen is Aarde. Daarom zijn aardetinten hier van toepassing.

Kleuren Liefde


Aarde KleurenChakra weetje

Wist je dat de kleur rood en het element aarde ook horen bij je Basischakra, je stuit/wortelchakra.

Dit chakra vertegenwoordigt de basis van je bestaan en de daarbij behorende basisbehoeften, zoals zoals slaap, voeding, warmte en genegenheid.
Een gezond eerste chakra zorgt ervoor dat je een doel hebt in je leven. Je bestaansrecht is hiermee verbonden. Het is je fundering. Daar waar je je huis op bouwt.

Vanuit dit chakra maak je contact via je wortels met 'Moeder Aarde.' Via deze weg voer je negatieve energie af en kun je de voedende aarde kracht laten toelaten. De kracht van ontvangen, liefde, vrouwelijke creërende energie en geduld.

Een comfortabele en optimaal ingerichte, opgeruimde en schone slaapkamer zorgt dus voor een beter sexleven, een opgeruimder hoofd, meer rust en ontspanning en betere aarding en contact met jezelf.

Basis Chakra (Muladhara)

Muladhara

Stap 5: Opnieuw inrichten

Je kamer is nu klaar om ingericht te worden aan de hand van de bagua. Het is belangrijk dat je alleen meubels en decoraties van natuurlijke materialen gebruikt. Dit zal de energiestroom verbeteren. Gebruik katoen, wol en hout in hun natuurlijke tinten (niet geverfd).
Wil je iets ophangen? Kies voor romantische of gepassioneerde afbeeldingen met gelukkige mensen of abstracte beelden of natuurbeelden die liefde uitstralen.

Familiefoto's hou je buiten de slaapkamer. Vrienden, kinderen en familie zijn beter op hun plaats in de woonkamer. Je wilt immers met je partner genieten van elkaar zonder de hele tijd het gevoel te hebben dat je bekeken wordt door bijvoorbeeld je kinderen. Creëer echt een plek voor jullie samen of als je single (ouder) bent voor jezelf, waar je niet herinnert wordt aan je ouderlijke plicht, maar volledig in je persoonlijke me-myself-and-I moment mag zijn en tot rust kan komen.
Mooie voorwerpen in de vorm van een hart zorgen voor meer romantiek.

Love tip:

Werk in paren. Dus zorg ervoor dat er evenwicht is, zoals in : 2 dezelfde nachtkastjes, 2x dezelfde bedverlichting en dergelijke.

Stap 6: Deur moeten open kunnen

De deur is de plek waar energie je slaapkamer binnenkomt, dus het is erg belangrijk dat de deur goed open kan zodat de energie niet tegen wordt gehouden. Zet niks achter de deur, want dit zal de energie blokkeren. Hij moet helemaal open kunnen.

Stap 7: Plaatsing van je bed

De positie van je bed in de ruimte is belangrijk om de energie optimaal te laten stromen.

Je bed mag niet recht tegenover de deur staan, want op deze manier blokkeer je de doorstroom van de energie. Als het niet anders kan, zet dan bijvoorbeeld een kamerscherm tussen je bed en de deur. Let er wel op dat je vanuit je bed de deur kunt zien. Als dit niet lukt, gebruik dan spiegels, maar voorkom dat je jezelf vanuit bed in die spiegel kunt zien.

Je bed mag ook niet onder een raam staan. De Chi zal dan door het raam verdwijnen en ervoor zorgen dat je moe wakker wordt.
Als het niet anders kan, hang dan zware gordijnen voor het raam, die het raam volledig bedekken en het licht blokkeren. Overdag kun je de gordijnen openlaten en wanneer je slaapt de gordijnen goed sluiten.

Zorg ervoor dat je aan de achterkant bent beschermd en plaats daarom je bed altijd met het hoofdeinde tegen een muur.

Een balken plafond doet het stromen van de Chi geen goed.

Door naast het hoofdeinde van je bed twee identieke nachtkastjes te plaatsen, creëer je balans in je slaapkamer en het zorgt ook voor een betere relatie. Het gebruik van dezelfde spullen naast het bed zorgt namelijk voor een groter saamhorigheidsgevoel. Zet op de nachtkastjes ook dezelfde lampen. Hang geen planken of kastjes boven je bed; die houden energie tegen en belemmeren de nachtrust.

Zorg er ook voor dat de Chi ook onder het bed vrij kan stromen. Dus bouw de onderkant van het bed niet dicht en stop geen lades/dozen vol met spullen onder je bed.
Stap 8: Geen elektrische apparatuur

Verwijder alle elektrische apparatuur uit je slaapkamer. Die veroorzaken een elektromagnetisch veld dat niet goed is voor de Chi.
Als dit écht niet lukt is het aan te raden om apparaten zoals televisies en computers ‘s nachts volledig uit te zetten, en het liefst af te dekken met een doek. Dit voorkomt de slechte straling.

Wanneer je het over energie hebt en minder vermoeid wil zijn, is het zowieso goed om te weten dat tv kijken een negatieve invloed heeft op je energie.

Je kunt je ook afvragen wat de intimiteit tussen jou en je partner meer zal vergroten... met elkaar bezig zijn in bed of met de tv?

Stap 9: Zachte verlichting

Je slaapkamer is een Yin-ruimte: een vrouwelijke ruimte en vraagt om een zachte verlichting. Kies niet voor één grote lamp maar plaats meerdere kleine lichtpunten, bijvoorbeeld kaarsen, op verschillende plekken in de kamer.


Stap 10: Opgeruimd

Zorg er voor dat de kamer altijd is opgeruimd. Zo kan je Chi makkelijker door de kamer stromen. Alles wat je in je slaapkamer zet, zal de Chi stroom in de weg staan. En geblokkeerde energie houdt, volgens de Feng Shui leer, vooruitgang tegen.


Stap 11: Bureau

Soms is het niet te voorkomen, maar het is beter om geen bureau in je slaapkamer te zetten. Kan het niet anders? Zorg er dan voor dat je van achter je bureau de deur kunt zien. Plaats bovendien je bureau in noordoostelijke richting, daar zit de kennis en wetenschapsplek.

Luxe & Evenwicht


Overige Tips:

Zet geen planten in je slaapkamer en bloemen met mate. Wanneer je bloemen plaatst, kies dan voor liefdesbloemen, zoals pioenroos, roos, ranonkel of een bloem die voor jou de liefde symboliseert.

Vermijd water en alles wat water symboliseert in jouw slaapkamer.
Een aquarium, vissenkom of schelpen zijn echt verboden in de slaapkamer. Ze veroorzaken misverstanden en slapeloze nachten. Ze kunnen ook financiële problemen brengen. Een glaasje water mag wel maar geen afbeeldingen van water.

Let op de spiegels in de slaapkamer
Spiegels in de slaapkamer (zeker als ze recht tegenover het bed staan) verwoesten je liefdesleven en brengen een ‘derde persoon’ in de relatie. Zorg er daarom voor als je persé een spiegel in je slaapkamer wilt, dat je jezelf niet vanuit bed hierin kunt zien.

Gebruik natuurlijke kristallen in het Zuid-Westen zoals rozenkwarts en amethist.LiefdesbloemenReview

Marleen Broekhuizen & Michiel Piepers – coaching Home Energy Kleur & Interieur

“Je kent het misschien wel; Drukke baan, weinig thuis, zoekt rust in huis, maar chaos.  Dan besluit je ook nog samen te gaan wonen. Leuk! Maar al die spullen?!
Ik ben van nature een verzamelaar, een georganiseerde chaoot, heerlijk toch? Maar in huis is dat niet altijd even handig en met twee huishoudens naar één, wordt dat erg lastig.

Op zoek naar hulp, rust en inzicht was daar, de reddende engel,  Gladys Daniel,  voor een Home Energy Consult.
Met handige tips en handvatten als, “begin eens alleen met die kast uit te ruimen en tegen de muur te zetten” ontstond er een zucht aan energie in huis. Ook tips voor kleur en materiaal zorgde ervoor dat het huis meer rust kreeg en in balans kwam.

Door de opdrachten die we afzonderlijk van Gladys kregen, ontstond er tevens een inzicht in wat wij beide van het huis vonden en wat we nodig hadden om meer samenhang te creëren in ons huishouden.
We zijn nu een paar maanden verder en nog steeds komen er kleine dingen aan het licht die door Gladys in beweging zijn gebracht.
Zo fijn! Ik kom in rust thuis en kom tot rust thuis.

Bedankt!”