Grijs in de Elementen: Metaal


Grijs in Kleurenwiel: afwezig door mix van zwart en wit


In het kleurenwiel ontbreken de'kleuren' wit en zwart, die samen grijs vormen.

Grijs in Pantone 2023 Trendkleuren


Gray Lilac zit in het kleurenpallet van Lente-Zomer New York.

Oyster Mushroom zit in het pallet van Lente-Zomer Londen.

Text by Gladys Daniel

De psychologie van Grijs

Grijs kan snel de neiging hebben om saai, onopvallend en conservatief over te komen, vandaar de welbekende uitdrukking 'een grijze muis zijn.' Hiermee wordt ook het neutrale midden en besluiteloosheid geïmpliceerd, het is niet zwart, niet wit.

Elegant en tijdloos
Toch heeft grijs ook de impact van elegantie, mysterie , intellect (denk aan het synoniem voor hersenen; grijze massa), tijdloosheid en daarmee klassiek.
Andere associaties zijn plechtig, zakelijk, wijsheid, sophisticatie.
Grijs kan ook puur praktisch zijn en/of als tegenhanger dienen voor een andere kleur om in combinatie daarmee versterkend te werken.

Op websites kan het gebruik van een (donker)Grijs lettertype fijn zijn, omdat het harde randje van zwart afhaalt.

Me-Time


Soms wil je juist even niet in the picture staan en je terugtrekken in grijs.

Krachtig en stabiel


Krachtig, stabiel, wijs en grijs met een grijze massa die zich alles herinnert.

Psychologische betekenis van Zilver

Ten opzichte van grijs is zilver zachter, lichter en blijer. Het sprankelt.

Spiegel voor je ziel
Gelijktijdig heeft zilver heeft een serene en vrouwelijke energie, de energie van de maan. Het is de spiegel voor de ziel en biedt je daarmee de mogelijkheid tot zelfreflectie en verandering.

Zilver staat voor emoties, gevoelens en intuïtie. Het is vloeiend, kalmerend, verzachtend en zuiverend voor hart en geest. Het werkt versterkend voor telepathische- en helderziende gaven.

Glamoureus
Daarnaast is zilver elegant, sierlijk en verfijnd en geeft glamour. Denk aan het gezegde: 'met een zilveren lepel geboren zijn', ofwel zo gefortuneerd op aarde komen dat je niet hoeft te werken en alles je in de schoot wordt geworpen.

Futuristisch
Tevens staat zilver voor high-tech, innovatieve, industriële, futuristische en kostbare producten.

Los van de sprankeling van zilver, kan deze net als grijs in overvloed toegepast ook staan voor saaiheid, eenzaamheid, levenloos- en besluiteloosheid.

Futuristisch Zilver


Cara Delevingne in Thierry Mugler, gefotografeerd door Mariano Vivanco voor de cover van GQ UK, Augustus 2017.

Silver Lining

In het Engels heb je de uitdrukking ' Every cloud has a silver lining.' Het staat gelijk aan het gezegde 'Achter de wolken schijnt de zon.' Dit staat voor hoop en de positieve kanten in een ogenschijnlijke moeilijke of negatieve situatie.

Wanneer grijze wolken verschijnen wil dat niet zeggen dat de zon is verdwenen. Het geeft enkel aan dat jij deze nu niet kunt zien.

Alles is tijdelijk. Energie beweegt in golven, dus na een dal komt altijd weer een piek.

Grey Age+ Beauties


Van linksboven met de klok mee:

•60+ model Yasmina Rossi
•70+ model & Styliste Linda Rodin
•80+ model Daphne Selfe
•Onbekend
•60+ model JoAni Johnson, one of the faces of Rihanna’s Fenty campaign in 2019

Mooi grijs is niet lelijk

Ten aanzien van het ouder worden wordt er met twee maten gemeten wat betreft mannen en vrouwen. Een George Cloony wordt met zijn zilvergrijze haardos omarmd als mooi en sexy, terwijl ouder wordende vrouwen en masse hun grijze haren verven en van alles aan zichzelf laten veranderen om nog mee te kunnen in bijvoorbeeld de film- en andere entertainment industrie.

Sexy, volwassen en wijs grijs

Ja, een oudere man met grijze looks kan prachtig zijn en ziet er soms aantrekkelijker uit dan in zijn jonge babyface jaren.

Waarom zou dat niet gelden voor een vrouw? Wie weet als vrouwen zichzelf meer waarderen en zichzelf prachtig vinden op welke leeftijd en met welke haarkleur dan ook, ze dit ook uitstralen.

Ook vrouwen kunnen aantrekkelijk zijn met zilveren strengen in hun haar en een uiterlijk dat laat zien waar ze doorheen zijn gegaan, wat ze hebben geleerd en dat ze er nog steeds staan, krachtig en prachtig.

Kennis, Wijsheid, Levenservaring


In Westerse culturen wordt ouderdom soms verstopt en afgedaan als minder, waar bij sommige natuurvolkeren ouderdom juist wordt gezien als een schat aan kennis en levenservaring, nodig om generatie op generatie volkswijsheden en kennis over te brengen.

Pleasantville: tijd om kleur te bekennen

In deze Amerikaanse fantasie tragie-komedie uit 1998 belandt een tienertweeling via hun tv in een jaren '50 sitcom; Pleasantville.

Zwart-Wit
Ze komen terecht in een zogenaamde goede oude 'zwart-wit' periode waarin een traditioneel en conservatief Amerikaans gezin, de familie Parker, centraal staat. Een gezin dat bestaat uit een vader die 'Honey, I'm home' roept als hij thuiskomt, een huismoeder die altijd versgebakken koekjes heeft en twee kinderen.

Een gezonde kleur krijgen
In Pleasantville schijnt altijd de zon en verloopt iedere dag hetzelfde. De moderne tieners brengen hier echter verandering in doordat ze de bewoners kennis laten maken met onder andere sex, kunst en modern taalgebruik. Hierdoor krijgen de mensen in Pleasantville langzaam letterlijk kleur en dat zorgt voor een conflict tussen de 'zwart-witten' en de 'gekleurden' in het zo plezante dorp.

Het dorp blijkt geïsoleerd van de buitenwereld, want de Mainstreet is het begin en het einde, boekenpagina's zijn leeg en er gebeurt nooit echt iets. Zelfs de brandweermannen komen niet verder dan het redden van de kat uit de boom.

Ontbreken van kleur is ontbreken van levendigheid
Toch is onder de oppervlakte niet alles perfect. Dat blijkt wanneer de mensen langzaam kleur krijgen. Er is sprake van vrouwenonderdrukking, onderdrukking van sexuele gevoelens, gebrek aan kunst, een open mind en levendigheid.

Overigens ontbreekt het ook letterlijk aan kleur qua diversiteit in deze film, aangezien er geen donkergekleurde mensen in voorkomen. Iets wat nog steeds een aandachtspunt is in de filmwereld.


Verandering als spiegel en kans
Een typerende scène uit Pleasantville. Dat de vrouw langzaam kleur krijgt, daar is de man in eerste instantie niet zo over te spreken.
Het is iets van alle tijden, dat zodra er sprake is van verandering, veel mensen in eerste instantie in de weerstand schieten. Dat is hier mooi weergegeven door de non-verbale defensieve houding.

Vaak wanneer jij op het punt staat om te veranderen ben jij een spiegel voor mensen die zelf nog niet de moed hebben om hun hart en ziel te volgen. De kans is groot dat je dan weerstand ervaart. Blijf ondanks dat trouw aan jezelf.
Als jij verandert betekent dat dat er iets in hun leven zal veranderen, in hun al dan niet (on)gezonde relatie met jou en met zichzelf.

Grijs en Zilver in Feng Shui

Feng Shui is de Chinese Filosofie voortkomend uit het Taoisme die staat voor jezelf in harmonie met je omgeving.
Energie en kleur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, aangezien iedere kleur een bepaalde trillingsenergie heeft met een bijbehorende invloed op je welzijn.

Grijs en Zilver horen in Feng Shui bij het Westen, het leefgebied van (Geestes)Kinderen en Creativiteit. Het element van dit gebied is Metaal.

Metaal in Chinese Geneeskunde
Ieder element is in de Chinese Geneeskunde gerelateerd aan bepaalde organen en bijbehorende eigenschappen. Metaal hoort bij de Longen en de Dikke darm.

Element Metaal Chinese Astrologie
Terwijl ik dit schrijf verlaten we bijna een Rat-Metaal-yang jaar. Deze loopt t/m 11 februari. Vervolgens komen we 12 februari 2021 wederom in een Metaal jaar, die van de Os-yin. Die loopt t/m 31 januari 2022, waarna we overgaan naar een Water Tijger jaar.

Zoals voorspeld had het Rat jaar voor veel (zelfstandige) ondernemers behoorlijk wat impact financieel en organisatorisch. Voor veel mensen was het een jaar van verandering en uitdaging en werd er een groot beroep gedaan op de creatieve feng shui metaal energie. Ook is het uitgekomen dat de individuele stress en stress op de systemen niet langer houdbaar zijn en deze werden (en zijn nog steeds) collectief zichtbaar.Van een Metaal jaar 2020 naar ...

2020 was een kansrijk en verhelderend jaar
Het mooie is dat dit ook een jaar was:
•van verandering
•waarin donkere zaken aan het licht kwamen en zodoende verwijderd konden worden
•van mogelijkheden. Denk alleen al aan de vermindering van metalen massa's op de wegen

•waarin er meer vrije tijd in parken en bossen werd doorgebracht en dat is positief voor je gezondheid

•waarin de verschillen tussen yin (vrouwelijke-) energie en yang (mannelijke-) energie duidelijker werden, doordat er minder heen en weer werd gereisd, kregen sommige mensen extra behoefte aan lichaamsbeweging als uitlaatklep

•het voor sommige branches heel fortuinlijk was. Denk aan de bouwmarkten en koeriersdiensten.

•bezinning
•inzichten in wat nu echt belangrijk is in je leven en in de wereld
•waarin de aarde op adem kon komen.

Draai het om: Zet je energie in op Vertrouwen
Iets anders dat de boventoon voerde en vooraf was aangegeven was angst en opkomen voor je rechten. Precies het omgekeerde van angst hebben we nodig: vertrouwen en ten aanzien van die rechten...

Vrij ademhalen is je geboorterecht en essentieel voor je welzijn
Zolang de opening van McDonald's en de Gall&Gall qua gezondheid wordt gesteld boven het openhouden van sport-, dans-, yogascholen gaat er iets goed mis met de visie op welzijn in deze wereld. Net zoals vrije ademhaling niet enkel een geboorterecht is, maar essentieel voor je levensenergie.

Het heeft een reden dat in alle gezonde bewegingsvormen de adem wordt genoemd: chi, ki, qi, ka, prana, van yoga tot tai chi en qigong is het de basis voor je beweging.

Metaal, longen en verdriet
Nu je weet dat Metaal hoort bij de longen en de dikke darm is het niet vreemd dat precies in 2020 een griepvariant met ademhalingsproblemen de wereld in haar greep hield.

Inspiratie
Ademhaling heeft te maken met inspiratie, 'begeisterung', enthouiasme, bezieling. Des te voller je je leven stopt, des te minder ruimte er is om inspiratie te ontvangen. Door de lockdowns vielen veel mensen terug op zichzelf en was er een kans om tot inzichten en inkeer te komen.

•Heb je deze kans gegrepen?
•Heb je dit jaar gevoeld van wat of van wie je echt enthousiast wordt?

Knopen doorhakken
De bijbehorende emotie is verdriet. Is het Moeder Aarde die treurt om wat haar bewoners, haar gasten in de letterlijke zin van het woord, haar aandoen?

Dat kan betekenen dat je met het metaal van het zwaard knopen moet doorhakken. Zoals het ook nodig is om te stoppen met onderdrukking van je (verdrietige) emoties, laat de tranen maar vloeien als ze achter je ogen prikken.

Tweedelingen
Het Metaal heeft ook gezorgd voor een scheiding op diverse manieren. Waar sommige gezinnen en relaties juist sterker werden en meer naar elkaar toegroeiden, werd het voor andere relaties extra helder dat het tijd was voor verandering. Een groep mensen ontdekte nieuwe online mogelijkheden om met hun business aan de slag te gaan en een grote groep raakte hun baan kwijt. Daarnaast natuurlijk de tweedeling tussen de voor- en tegenstanders van de maatregelen en de mensen die zich lieten overspoelen door main stream media tegenover de groep die liever zelf op onderzoek uitgaan.

Feng Shui home office


Interior Designer: Jacques Hervouet
Foto op de wand door: Gérard Rancinan van de Chinese artiest Yan Pei-Ming voor een oversized schilderij van een huilende Mona Lisa.
Lamp: Lebovici safety-pin lamp

Deze home office in een logeerkamer past perfect bij het element metaal en water (metaal voedt water) door de kleuren, materialen en toevoeging van kunst.

De reflectie van Metaal

Tijd voor persoonlijke- en collectieve reflectie
Metaal hoort bij de herfst, het moment nadat de laatste oogst is binnengehaald en de tijd van overvloed voorbij is, zoals het overvloedig consumeren vanuit hebzucht mag stoppen evenals het leegroven van de aarde. Mensen denken dat ze zichzelf verrijken met macht, ego en materiële zaken, echter is het voor sommigen juist een verarming van de ziel. Het is met reden dat de hang naar Oosterse filosofie van welzijn en de zoektocht naar geluk zoveel aandacht krijgen.

De herfst is een periode van naar binnen keren, reflecteren in het glanzende metaal, onderzoeken waarvan je hart nu echt blij wordt; van wat, van wie, waar, hoe.

Laat je niet verblinden door uiterlijke boodschappen, maar luister naar de stem van je intuïtie.

Wie is het mooiste van het land


Hingen de trendvolgers de afgelopen jaren en masse ronde spiegels in alle vormen en maten, liefst aan een lederen band aan de wand, het tij is alweer gekeerd. Ovaal en bogen zijn de nieuwe vorm.

2021 Een nieuw Metaal jaar

12 Februari 2021: Start Jaar van de Os
Er is werk aan de winkel nodig om succesvol nieuwe zaken op te zetten of bestaande zaken te herstellen.

• Discipline
• Doortastendheid
• Creativiteit
• Integriteit
• Zelfreflectie

Gebruik dit allemaal om je (nieuwe) loopbaan en wie weet veranderingen op je levenspad vorm te geven en niet alleen tot een uiterlijk succes te maken, maar mede tot innerlijk bevredigende zaken.

Metaal en je darmen
Naast de longen horen de darmen bij het element Metaal volgens de Chinese Geneeskunde. Je darmen zorgen voor de vertering van je voedsel en de ontlasting. Ze worden ook wel het tweede brein genoemd, omdat ze net als de hersenen heel veel zenuwcellen bevatten en onafhankelijk, zonder directe aansturing vanuit de hersenen, worden geactiveerd.

Gebruik deze kracht van verteren, onderscheidingsvermogen zodat je hoofd- van bijzaken kunt onderscheiden en manipulatie van zuiverheid.

•Vraag jezelf af wat je allemaal tot je neemt, niet alleen qua eten en drinken, maar onderzoek ook je mentale voeding. Wat laat je allemaal je hersenen in komen op welke manier voed je je ziel; soulfood.

Veel mensen zijn spiritueel verhongerd, terwijl de mentale voeding juist een tandje lager mag.

Ga hiermee aan de slag en je zult merken dat de ontspanning toeneemt.

Gladys Daniel

Creatief met Metaal


Een illustratie die ik in 2018 maakte.

Tips voor Grijs in je woon- en werkomgeving

Beperk het tot grijze elementen

Bepaal goed waar en in welke hoeveelheid je grijs gebruikt. Grijs in grote hoeveelheden zonder andere kleuren wordt al snel saai. Een zitelement, vloer of vloerkleed in het grijs kan daarentegen juist wat rust brengen in het geheel.

Grijs kan ook heel goed worden toegepast in badkamer en toilet voor een zen effect. Daarnaast is het ook niet zo besmettelijk als wit en geeft een meer warm gevoel.

Koel of warm grijs

Al is puur grijs van zichzelf niet warm, toch is er een onderscheid, zoals bij alle kleuren, tussen warme en koude tinten grijs. Blauwgrijs maakt een ruimte koeler, terwijl bruingrijs een ruimte warmer maakt.

Grijs op kantoor

Kantoren zijn helaas nog steeds niet de meest optimale omgevingen voor je gezondheid. Als er één omgeving is die een creatieve boost kan gebruiken dan is het wel daar. Dat schept dus juist heel veel mogelijkheden en die versterk je niet bepaald met grijs.

Grijs kan je concentratie bevorderen, maar fysiek vermoeiend zijn. Wees dus zuinig met grijs op je werkplek als je je welzijn en inspiratie wilt verhogen.


Bepaal voor je kleurgebruik:
>In welke windrichting ligt het vertrek
>Welk element hoort hier bij
>Welke tint komt hier het beste tot zijn recht
>Welke sfeer wil je neerzetten?

Gladys Daniel

Lamp Mouse by Seletti
Misschien durf je (steeds meer) kleur te bekennen, maar heb je af en toe toch nog behoefte aan een grijze muis, of een goude of witte.


Thundercloud & Silver Sky


Inderdaad er zijn twee varianten van deze lamp uit de koker van Le Klint: Thundercloud (deze donkere rand) en Silver Sky (een lichtere rand). Mooie reminders aan de Silver Lining. Ze passen overigens ook perfect in de zogenaamde nieuwe Japandi trend.

Krijtstreep


Soms wil je wel 3 badkamers hebben om al het moois op dit gebied kwijt te kunnen. Dit design van Antonio Lupi is onderdeel van het Gesatti project.

Voor deze wasbassins zijn Carrara marmeren platen aan elkaar gelijmd door middel van een gekleurde hars. Old meets new.

Verlichting


De Pipistrello lamp is een klassieker die perfect past bij het element Metaal én zilvergrijs. De vorm van de kap is geïnspireerd door de vleugels van een vleermuis. Het is een ontwerp van de designer Gae Aulenti uit 1965 voor het merk Martinelli Luce. Hij is in diverse uitvoeringen beschikbaar, ook met een poot in wit of messing bijvoorbeeld. Door de telescopische standaard is hij in hoogte verstelbaar.

Terazzo Grijs


•Shkrub House ontworpen door Sergey Makhno
•Gerealiseerd in 2019
•Gefotografeerd door Serhii Kadulin

Dit huis is ontworpen door de Oekraiense designer Sergey Mahkno voor zijn gezin. Het is gebouwd in een eigentijdse Oekraïense stijl onder invloed van de Japanse filosofie van wabi-sabi die schoonheid en harmonie vindt in onvolkomenheden.

Tips Zilver & Grijs in je kledingkast 2021

Er bestaan verschillende soorten kleurtypes: winter-, herfst-, zomer- of lentetype.
Dit wordt bepaald door de kleur van je huid, haar en ogen.

Warmere types (herfst- en lente) kiezen voor warmere grijstinten en koelere types (zomer- en winter) kiezen voor koelere grijstinten.
Grijs kan een perfecte basis zijn en is makkelijk te combineren met andere kleuren.


Runway 2021
Zilver en Grijs werden volop gezien tijdens de SS21 fashionshows.
Balmain stond daarbij wel on top met spacey Silver en zijn 'pagoda shoulders'.

Feminine Space


Balmain SS21

Alle 2020 issues laat je zo van je schouders glijden in deze look en je bent er klaar voor om in 2021 je schouders eronder te zetten.

Elegant Space


Balmain SS21

Luchtig


Chanel SS21

Hier een luchtige touch uit de Chanels Hollywood show

Casual Glam


Giorgio Armani SS21

Tijdloos en onweerstaanbaar, een man in een goed grijs pak (mits dat zijn kleur is). Niet dat donkere saaie grijs, maar juist licht en sprankelend grijs.

Business Party


Philosophy di Lorenzo Serafini Fall/Winter 2020

Deze outfit kan zelfs door de sprakle en het rode accent voor een feestelijke gelegenheid. Op deze manier grijs dragen maakt je wel degelijk zichtbaar.

Disco


Isabel Marant SS21

Als je niet naar de club kunt, kun je altijd thuis in je woonkamer losgaan als disco queen.

Business


Hugo Boss SS21

Andere schoenen eronder en het is een businesslook, sneakers eronder en je kunt gaan shoppen of je gaat voor een walk in the park als er nog steeds niets outdoor te shoppen valt.

Bescheiden


MaxMara SS21

Voor als je je liever wat bescheiden opstelt, maar wel van details houdt.

Review

Marleen Broekhuizen & Michiel Piepers – coaching Home Energy Kleur & Interieur

Orde in de Chaos
“Je kent het misschien wel; Drukke baan, weinig thuis, zoekt rust in huis, maar chaos. Dan besluit je ook nog samen te gaan wonen. Leuk! Maar al die spullen?!
Ik ben van nature een verzamelaar, een georganiseerde chaoot, heerlijk toch? Maar in huis is dat niet altijd even handig en met twee huishoudens naar één, wordt dat erg lastig.

Energie én Ruimte
Op zoek naar hulp, rust en inzicht was daar, de reddende engel, Gladys Daniel, voor een Home Energy Consult.
Met handige tips en handvatten als, “begin eens alleen met die kast uit te ruimen en tegen de muur te zetten” ontstond er een zucht aan energie in huis. Ook tips voor kleur en materiaal zorgde ervoor dat het huis meer rust kreeg en in balans kwam.

Van een Huis naar een Thuis
Door de opdrachten die we afzonderlijk van Gladys kregen, ontstond er tevens een inzicht in wat wij beide van het huis vonden en wat we nodig hadden om meer samenhang te creëren in ons huishouden.
We zijn nu een paar maanden verder en nog steeds komen er kleine dingen aan het licht die door Gladys in beweging zijn gebracht.
Zo fijn! Ik kom in rust thuis en kom tot rust thuis.

Bedankt!”