Zwart in de Elementen: Water


Zwart en het Kleurenwiel


Er is geen zwart aanwezig in het Kleurenwiel, omdat zwart de afwezigheid is van licht en daarmee van alle kleur. Zwart absorbeert licht in plaats van dat het licht reflecteert.

Zwart in Pantone 2021 Basis Trendkleuren


Noch in de zomer noch in de winterpalletten komt zwart voor in de basiskleuren.

Text by Gladys Daniel

Bij Pantone is Donkerblauw het nieuwe Zwart

We zien alleen hele donkerblauwe tinten in de basiskleuren van Pantone. Omdat deze tegen het zwarte aanschuren noem ik ze op deze pagina.

Lente-Zomer
Inkwell: een intensief blauw-zwarte tint
Polar Night: een diep en rustgevend schemerblauw

Herfst-Winter
Blue Depths: mysterieus blauw
Dress Blues: integer en vertrouwelijk

Toch zien we op de runways wel degelijk zwart, zowel in de in de Herfst-Winter 2020-2021 en Lente-Zomer 2021 shows, zoals je hieronder kunt zien.

Casual en Comfortabel


Voor Brandon Maxwell was zijn show een representatie van het proces van donker naar licht dat hij en zijn team dit jaar doormaakte.

Uitbundig en krachtig


Zoals we van Sarah Burton voor Alexander McQueen gewend zijn: vrouwelijke kracht. Hier ligt het accent op de schouders, zowieso een oude trend die terugkomt dit jaar, waarbij zwart wordt gecombineerd met vlammend rood. Eén van mijn favoriete kleurencombinaties.

Polkadot


Carolina Herrera
Designer Wes Gordon gelooft dat vrouwen zich nog steeds optimaal willen aankleden voor special occasions, ook al waren deze in 2020 minder aanwezig. Daarom trok hij alle Herrera items extra uit de kast: dramatische mouwen, kleur, prints en zoals hier de polka dots in overvloed. Daarnaast liet hij zich inspireren door zijn muzes: Mia Farrow, Sade (dit zie je terug in de haarstijlen tijdens deze show) en Carolina Herrera, de Venezuelaanse ontwerpster die in 2018 het stokje aan Wes Gordon overgaf.

Frivool


Het Italiaanse merk Blumarine brengt zwart op een jeugdige en frivole manier met roze en rode accenten op de runway.

Transparant


Maria Grazia Chiuri gaat voor Dior op een comfortabele tour. Volgens haar gaat het dit jaar, waarin mensen thuis zijn komen te zitten door de lockdowns meer om comfortabele kleding voor zichzelf dan de presentatie aan de buitenwereld. Ze mixt onder andere transparante comfortabele jurken met paisley print en Romeinse sandalen.

Vrouwelijk


Bij Chanel zien we veel zwart-wit combinaties, zoals bij deze vrouwelijke off-shoulder jurk.

Gemixed


Dolce & Gabbana geven blijk van hoop en optimisme met hun Siciliaanse patchwork collectie. Zwart zien we uiteraard terug in de zwart-wittepolkadots in diverse formaten. Daarnaast kwamen diverse designs met zwart-witte blokken voorbij tijdens hun show.

De psychologie van Zwart

Positieve associaties met de kleur zwart zijn:
Onafhankelijkheid, krachtig, wereldwijs, mysterieus, elegant, professioneel, waardigheid, stijlvol en luxueus.

Negatief kan zwart overkomen als:
Serieus, depressie, dood, verborgen, afgescheiden, afstandelijk, rebels, verdriet, kwaad, donker.

Zwart is de andere zijde van wit. Samen zijn ze 1

Taijitu is het yin-yang symbool dat weergeeft hoe mannelijke en vrouwelijke energie ten grondslag liggen van alle energie en hoe ze elkaar aanvullen en ieder één zijde omvatten van dezelfde medaille.

Yang staat voor licht en wit. Yin staat voor donker en zwart. Zonder donker is er geen licht, zonder licht weten we niet wat donker is.

In het donkere en vrouwelijke yin zit de kiem voor het mannelijke en lichte. Afdalen in je eigen diepte kan ervoor zorgen dat je tot ongekende hoogte zult stijgen. Energie beweegt in golven, zodra je op je top bent kun je alleen nog naar beneden en vandaar weer omhoog. Hieruit blijkt helder dat donker, zwart, kou, diepte, leegte, de nacht nodig zijn om het tij te keren naar licht, wit, warmte, volheid, de dag. Het is een harmonieuze wisselwerking.


Zwart in Feng Shui

Feng Shui (Wind en Water) is de Chinese Filosofie voortkomend uit het Taoisme die staat voor jezelf in harmonie met je omgeving.
Energie en kleur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, aangezien iedere kleur een bepaalde trillingsenergie heeft met een bijbehorende invloed op je welzijn.

Loopbaan & Levenspad: Go with the Flow
Het element dat bij zwart hoort is Water. Dit vind je terug inhet leefgebied Loopbaan & Levenspad, het Noorden volgens de Feng Shui kompas methode en de voorzijde van je woning, waar meestal de ingang ligt, volgens de Bagua (8-kantig vierkant plattegrond).

Het leefgebied Water ligt uiteraard tegenover Vuur, want als je moeiteloos stroomt op je levenspad zul je je licht en gezond voelen en dat uitstralen.

Feng Shui Bagua


8-kantige plattegrond, waarbij je het Noorden aan de kant van je voordeur plaatst.

Feng Shui element: Water

Water is een vrouwelijke energie. Behalve blauw en aqua wordt ook zwart met water in verband gebracht. De onpeilbare diepte waarin je je kunt bewegen voor zelfreflectie.
Ondanks dat er in sommige werelddelen en culturen mannelijke, rechtlijnige en prestatiegerichte energie domineert, is dit niet hoe het in het leven werkt. Je levenspad loopt volgens een stroom met bochten en kronkels, waarin je ook bepaalde terugkerende cycli ontmoet. Water op aarde beweegt zich ook in een kringloop; van oppervlaktewater, naar wolken en neerslag die weer terugkomt op de aarde.

Waterkleuren


De Pantone Water trendkleuren 2021 met de Aqua kleur van het jaar volgens World Style Global Network.

Water vindt altijd haar weg

Water is niet alleen essentieel voor al het leven op aard, maar ook het meest krachtige element.
Water dooft vuur, overspoelt aarde, verroest metaal en voedt hout (bomen en planten). Water kun je niet stoppen en vindt altijd zijn weg.

•Windrichting: Noorden
•Element: Water
•Wordt ook gevoed door: Metaal
•Kleuren: hoofdkleur is zwart
Andere waterkleuren zijn blauw en aqua.
Aangezien water wordt gevoed door metaal, kun je ook metaalkleuren zoals grijs en wit toevoegen.
•Vormen: watervormen zijn golvend en onregelmatig
Voedende metaalvormen zijn rond en ovaal.
•Seizoen: Winter

Symboliek van water
Water werkt reinigend, verfrissend, vernieuwend en helend en zorgt toegepast in de juiste windrichting voor overvloed, aangezien water stroomt.

Vraag jezelf af:
Doe ik datgene wat de bedoeling is in mijn leven?
Voelt het alsof ik vanuit hart en ziel leef en werk?
Ben ik trouw aan mijn innerlijke stem?

Weet dat je altijd kunt bijsturen waar nodig en schroom niet om dat te doen. Op welk gebied in je leven dan ook. Je leeft nu.

Water fashion


Volumineus, speels, sportief en dynamisch.
Deze outfit van de Lente 2021 collectie die Jonathan Anderson voor Loewe ontwierp past perfect bij het element water.

Tips voor Zwart in je woonomgeving

Zwart in je huis vraagt om zorgvuldigheid, aangezien teveel zwart dramatisch kan worden. Echter stijlvol toegepast zwart kan een luxe uitstraling geven.

Slaapkamer
Waar denk jij aan bij een slaapkamer? Sexy, rust, ontspanning, sensueel, slapen? Vraag jezelf af of zwart daarbij past.

Hal, badkamer, toilet, keuken
Zelf zie ik de toepassing van zwart eerder in de gang, badkamer, toilet en keuken terugkomen. Bijvoorbeeld in de vloertegels.

Terrazzo


Terazzo tegels zul je steeds meer gaan zien dit jaar.

Speelse tegels


In de badkamer kun je naar hartelust spelen met zwarte accenten. Mediteraanse tegelmotieven kunnen zowel in de badkamer als in de keuken een speels effect geven.

Bepaal voor je kleur- en interieur:

>In welke windrichting ligt het vertrek
>Welk element hoort hier bij
>Welke tint komt hier het beste tot zijn recht
>Welke sfeer wil je neerzetten?
>Ligt het accent op praktisch of esthetisch?
>Door wie wordt de ruimte gebruikt?
>Tot welke kleuren wordt je aangetrokken op dit moment?
>Welke materialen vind je fijn?
>Welke kleuren en materialen versterken je persoonlijkheid?

Gladys Daniel

Welkom zwart accent


Durf je het aan om een entree te maken?

Zwart werken


Zwart is niet de meest inspirerende kleur voor een werkomgeving, maar kan wel een gevoel van stabiliteit geven. Gebruik zwart dan achter je, zoals hier, zodat je voor een open uitzicht kunt gaan.

Zwart in 2021

Hieronder vind je de 2021 trends in Zwart voor badkamer en keuken. Zwart-wit is een mix die we veel zullen zien, maar voel je uiteraard vrij om je hierdoor enkel te laten inspireren en daar zelf je eigen draai en kleur aan te geven. Wees creatief en volg nooit blind de massa.

Black-White-Blocked


De zwart-witte vloer is weer terug. Of was hij niet weggeweest. Hoe dan ook, hij blijft mooi.

Mat zwart


Matkleurige baden zijn helemaal in, zoals dit zwarte bad. De hexagontegels blijven ook nog in het interieurbeeld. Prachtig, want de hexagon is geen standaardvorm en daar houden we van bij SheFlow coaching.

All over the place


Met zo'n grote raampartij kun je makkelijk kiezen voor een zwarte vloer én wanden.

Industrieel Zwart


Behalve de zwarte kozijnen die we nog zullen zien, zal ook de industriële look verder doorzetten.

Zwart is gelijkwaardig

Na eeuwen van discriminatie van mensen met een donkere ('black') huidskleur zien we de laatste jaren steeds meer mensen met een donkere huidskleur hun rechtmatige plaats innemen op deze wereld, een gelijkwaardige plaats aan welke huidskleur dan ook. Veel gebeurt onder het mom van diversiteit en inclusie, terwijl het vanzelfsprekend zou moeten zijn dat mensen worden geselecteerd op hun kwaliteiten en talenten in plaats van afgewezen op hun huidskleur of gender.
Het is nog maar 65 jaar geleden dat Rosa Parks in 1955 weigert om haar zitplaats in het voor zwarten gereserveerde deel achterin de bus af te staan aan blanke passagiers. Er is nog een lange weg te gaan.

Een beknopt overzicht van wat highlight van de afgelopen jaren:
2009 Eerste zwarte president van Amerika

2013 oprichting Black Lives Matter beweging als reactie op politiegeweld tegen Afro-Amerikanen
2018 Black Panther the Movie
2018 (sept) Rihanna staat als eerste zwarte vrouw (in 100! jaar) op de cover van de Britse Vogue
2019 the Crown Act
2020 Black Lives Matter demonstraties
2020 Zwarte Piet is geschiedenis
2020 pas 244 jaar na het ontstaan van de VS wordt een niet-'witte' vrouw níet buitengesloten van het ambt en benoemd tot vice-president
2020 Deb Haaland is de eerste afstammeling van inheemse (oorspronkelijke) Amerikanen die tot minster (van Binnenlandse Zaken) wordt benoemd in de Amerikaanse regering
2020 (nov) UPS stopt mede onder druk van the Crown Act en aangespannen rechtszaken (sinds 2018 in verband discriminatie op de werkvloer) met hun discriminerende representatie voorschriften, zoals onder andere het verbod op het dragen van gezichtshaar / baard en 'afros, braids, curls, coils, locs, and knots'


Met deze natural hair look zou ik volgens sommmige bedrijven of scholen in Amerika niet mogen verschijnen?? Kun je het je voorstellen?

The CROWN Act is in 2019 gecreëerd door Dove en de CROWN Coalition om bescherming te verzekeren tegen discriminatie gebaseerd op de haarstijl van je afkomst, door de uitbreiding van wettelijke bescherming van haartextuur en beschermende haarstijlen zoals vlechten, locs, twists en knotten op de werkplek en openbare scholen.

Black Panther


De eerste moderne zwarte superheld op het witte doek.
De film sleepte maar liefst 10 prijzen in de wacht.

Juist na de aftiteling blijven kijken.
Hoe is het mogelijk dat een land groter dan India, China, Amerika en Europa bij elkaar met een gigantische hoeveelheid aan grondstoffen (oa. voor je mobiele telefoon) en een relatief jonge bevolking nog zoveel armoede kent?
Afrika is een continent met de snelst groeiende economie. Echter wordt dit niet vertaald naar werkgelegenheid voor de eigen bevolking, oa. doordat grondstoffen worden geëxporteerd, waardoor de welvaart laag blijft. Uiteraard zijn er meerder, ook interne, factoren die een rol spelen bij het in stand houden van de lage welvaart.

Black Lives Matter


Black Lives Matter is een wereldwijde beweging die in 2013 in de Verenigde Staten begon op sociale media, nadat de 17-jarige 'zwarte' Trayvon Martin werd doodgeschoten door een 'witte' buurtwacht.

Draag je haar zoals je wilt


De CROWN Act is een Californische wet die discriminatie op basis van haarstijl en haartextuur verbiedt door de bescherming voor beide categorieën uit te breiden onder de FEHA en de California Education Code.

Crown staat voor:
Create a Respectful and Open World for Natural Hair.

Alle kleuren op Covers


In 2018 staat Rihanna als eerste zwarte vrouw op de cover van de Britse Vogue.

Review

Marleen Broekhuizen & Michiel Piepers – coaching Home Energy Kleur & Interieur

“Je kent het misschien wel; Drukke baan, weinig thuis, zoekt rust in huis, maar chaos.  Dan besluit je ook nog samen te gaan wonen. Leuk! Maar al die spullen?!
Ik ben van nature een verzamelaar, een georganiseerde chaoot, heerlijk toch? Maar in huis is dat niet altijd even handig en met twee huishoudens naar één, wordt dat erg lastig.

Op zoek naar hulp, rust en inzicht was daar, de reddende engel,  Gladys Daniel,  voor een Home Energy Consult.
Met handige tips en handvatten als, “begin eens alleen met die kast uit te ruimen en tegen de muur te zetten” ontstond er een zucht aan energie in huis. Ook tips voor kleur en materiaal zorgde ervoor dat het huis meer rust kreeg en in balans kwam.

Door de opdrachten die we afzonderlijk van Gladys kregen, ontstond er tevens een inzicht in wat wij beide van het huis vonden en wat we nodig hadden om meer samenhang te creëren in ons huishouden.
We zijn nu een paar maanden verder en nog steeds komen er kleine dingen aan het licht die door Gladys in beweging zijn gebracht.
Zo fijn! Ik kom in rust thuis en kom tot rust thuis.

Bedankt!”