Energie herstel en de 5 elementen

In het Westen kennen we 4 elementen: water, vuur, aarde en lucht. Je vindt deze ook terug in de Westerse astrologische tekens.

In het Oosten wordt er gewerkt met het 5 elementen model, de Wu Xing. Wu betekent '5' en Xing betekent 'rij'. De 5 elementen water, hout, vuur, aarde en metaal volgen elkaar op een rij, in fases op. Het éne element is niet meer of minder dan een ander. Deze 5 elementen theorie vindt zijn oorsprong in het Taoïsme en komt terug in oa. Chinese Geneeskunde, Oosterse vechtsporten, Oosterse Interieurinrichting (Feng Shui).

Wanneer je aan de slag wilt met het verhogen van je levensenergie (Qi) en/of burnoutherstel kun je de kennis en oude wijsheid van de 5 elementenleer toepassen. Hieronder neem ik je stap voor stap mee in deze benadering van je gezondheid.

Stap 1: Weten wat er gebeurt als je uit je element(en) bent.

Om te weten hoe je kunt herstellen en helen is het belangrijk om te weten waar je nu staat. Daar kun je achter komen door je bewust te zijn van hoe je je voelt. Onderstaande geeft een beeld weer van iemand die al in een ver gevorderd stadium zit van een burnout. Afhankelijk van jouw gradatie van overspannenheid, zul je één of meerdere aspecten herkennen. Dan is het zaak om daar direct mee aan de slag te gaan om erger te voorkomen. Dat is eveneens typerend voor de Chinese Geneeskunde; voorkomen is beter dan genezen. In tegenstelling tot de Westerse Geneeskunde zal er daarom preventief worden gewerkt.

AARDE
Het centrale element.
Een basis? Uuh, die grond onder je voeten voel je allang niet meer. Misschien zit je al in een zo ver gevorderd stadium dat op je benen staan al vermoeiend is en lopen lukt slechts voor kleine stukjes.
In bed lig je met restless legs en als je wakker wordt voelen je handen pijnlijk aan. Niet alleen je handen, je hele lichaam voelt gespannen aan. Het is een vreemd soort spanning, die je in spieren en bindweefsel voelt.

METAAL
Je brein maakt overuren. Je hebt slapeloze nachten. Je piekert je suf, je herkauwt ipv dat je emoties verteert en uitscheidt. Je durft t.a.v. dingen, mensen en situaties geen knopen door te hakken.

WATER
Stromen? Je voelt je koud en bevroren. Wellicht lig je met een trui, broek en sokken aan in bed (hier is ook een link met de hout en vuur energie).
Je accu is leeg (nier Qi). Je bron van levensenergie die je bij je geboorte hebt meegekregen. Alles is teveel. Je kunt en wilt alleen nog maar slapen. Dit is perfect, want dit is essentieel om je accu weer op te laden.

HOUT
Je ziet door de bomen het bos niet meer. Plannen lukt niet meer. Administratie blijft liggen (logisch ;)). Je raakt al in paniek als je het ziet. Bedenken wat je gaat eten, laat staan eten maken in meer dan één pan, tv kijken, een boek lezen, normaliter ogenschijnlijk eenvoudige zaken, gaan niet meer.
Licht en geluid, voor beiden ben je overgevoelig. Je zonnebril en oordoppen zijn je grootste vrienden.

VUUR
Je bent uitgeblust. Waar je voorheen nog met gemak 10 dingen (waarom? 1 is genoeg) tegelijk deed, ben je nu je levenslust kwijt. Je innerlijk vuur is opgebrand. Plezier is ver te zoeken, alles voelt als moeten.

Binnenkort deel II

©️Gladys Daniel

Op de Masterclasses zijn onze Algemene Voorwaarden Coaching & Training van toepassing.