Openen en Verbinden als Performer en Spreker

Je opening is heel belangrijk als performer. Het maakt niet uit of je daarbij danst, zingt, spreekt of acteur bent. Al binnen enkele seconden is het duidelijk of je je publiek wel of niet hebt geraakt op een verbindende manier.

Wat niet handig is

Nog niet zo lang geleden was ik bij een sprekersavond waar iets heel interessants gebeurde. Een mooi voorbeeld van wat je beter niet kunt doen. Er kwam een spreker op die in zijn eerste zin het themawoord van de avond van tafel veegde en daarmee ook indirect het thema van één van de andere sprekers. Juist één van de sprekers die bijval had gekregen. Ik voelde, hoorde en zag op diverse niveaus een duidelijk ouch door de zaal gaan door deze 'openings'zin.

Wanneer je dit doet als spreker, gooi je niet alleen de deur dicht, je hebt ook nog de burg opgehaald, er is sprake van disconnectie. Hoe interessant je inhoud daarna ook is, je gunfactor is evenals de wil van mensen om nog te luisteren.
Het ging daarna ook letterlijk bergafwaarts met de energie in de zaal en de interactie tussen spreker en publiek. Dat was bij de spreker mede duidelijk merkbaar aan zijn nonverbale houding; gesloten, handen in zakken en armen over elkaar en een gespannen gezichtsuitdrukking.


Wat wel werkt

Dit voorval bleef nog dagen in mijn gedachten, totdat ik ineens helder een persoonlijk voorbeeld voor de geest haalde.Op de foto zie je mijn eerste zangoptreden. Ook al sta ik al tig jaar voor groepen in een diverse hoedanigheid, waarbij ik ook regelmatig zing was puur en alleen zingen voor een groep toch een ander verhaal.

Ik voelde me onvoorstelbaar zenuwachtig en zat met zwetende oksels in de zaal te wachten tijdens dit open podium totdat ik aan de beurt was. Ondertussen kwam de éne na de andere performer met een lied en ik dacht: 'oh jee, ik vind het al zo spannen, als ik mijn tekst maar onthoud, door al die andere songs die nu door mijn hoofd gaan.' Je weet hoe dat kan werken met liedjes, voordat je het weet heb je een oorwurm.

Terwijl ik hem behoorlijk kneep, werd ineens de programmering omgezet, want degene die voor mij zou zingen, viel uit. Echt the univers was zo één met mij. Want wat bleek, een meisje die ik bij aankomst op het damestoilet kort had gesproken, was nu voor mij aan de beurt èn ze ging in het Chinees zingen. Eerder die avond had ze laten weten dat ze daar voor de 3e keer was, dat de vorige keren niet zo goed gingen en dat ze hoopte dat het nu beter ging.

Wat een geschenk uit de hemel dat ik haar nu in het Chinees met een heldere engelachtige stem voor mij hoorde zingen èn het ging helemaal goed. Ik was oprecht blij voor haar.

Nu had ik me al voorgenomen dat ik eerst iets zou zeggen in plaats van direct te gaan zingen.
Ik opende dan ook vanuit mijn eigen hart door aan te geven dat dit mijn allereerste zangperformance ever was en het zweet over mijn rug liep van de zenuwen. Tevens bedankte ik de dame voor me voor haar mooie heldere stem en ik liet weten dat ik blij was dat ik er niets van had verstaan, zodat ik mijn eigen lyrics nog in mijn hoofd kon houden.

Na afloop kwamen mensen met complimenten naar me toe, waaronder de opmerking: "je had ons als publiek direct door jezelf open te stellen, de verwachting omlaag te brengen en vervolgens doe je het zo goed, dat je ons compleet en aangenaam heb verrast Heel goed."

Tips voor je opening en het creëren van verbinding

1. Zeg iets welgemeends positief over degene voor je, je publiek, de organisatie, de locatie, over jezelf of laat op welke manier dan ook merken dat je blij bent te zijn waar je bent op dat moment.

2. Deel iets persoonlijks, waardoor je laat zien en voelen dat je net zo mens bent als degenen die naar jou gaan kijken en luisteren.

3. Of je nu beginner bent of al mega goed in je vak, sta altijd open voor verdere ontwikkeling en weet dat jij net zoveel leert van je publiek als zij van jou, be humble in dat opzicht, open en dankbaar.

4. Hou je lichaamstaal toegankelijk. Continu armen over elkaar getuigt niet van openheid en steeds je handen in je zakken is vrij nonchalant alsof je niet helemaal betrokken bent. Dit zijn overigens twee voorbeelden die ik vaker bij mannen dan bij vrouwen tegenkom. Op mannen kan deze tip dan ook meer van toepassing zijn.

Podium Training / Presentatie & Performance Coaching

Of je nu een spreker bent of wil worden, een zanger, danser of acteur of op een andere manierop een podium staat of wil staan, wij helpen je om het beste uit jezelf te halen.
Om op een podium te staan heb je lef nodig, zelfverzekerdheid en vooral je natuurlijke zelf. Op een podium en in de spotlights wordt alles uitvergroot, dus al je maniertjes vallen op en kunnen storend zijn.
Je dient stabiel en zeker op je eigen benen te staan en te geloven in je eigen talent wil je optimaal kunnen shinen.

Bij TrippleShape helpen we al meer dan 20 jaar mensen om voor groepen te staan op een natuurlijke en tegelijkertijd charismatische manier.  We zorgen ervoor dat je vanuit je eigen kracht kunt presenteren.

Doordat ik zelf al meer dan 25 jaar voor groepen sta, als danser, als trainer, opleider, als presenter en spreker heb ik ruime ervaring op het gebied van:
 ademhalingstechnieken
 zangtechnieken
 werking van energie binnen jezelf en in interactie met anderen (=verbeteren van je uitstraling)
 houding- en bewegingstechnieken (yoga, pilates, dans)
 ontspannen en in flow kunnen presenteren
 boosten van je zelfvertrouwen

Daarnaast heb ik een scherp oog voor talent en zie ik exact wat er teveel of te weinig is aan je manier van presenteren en hoe het beter, makkelijker en natuurlijker kan.

REVIEWS

Judith Webber - Pure Human- Podium Presentatie Training

Gladys heeft mij geholpen met podium-training. Ik heb in haar een perfecte leermeester gevonden, door haar achtergrond in beweging, expressie (in de breedste zin van het woord) en lesgeven heeft ze mij door zelf diverse vormen van beweging & zang te laten ervaren, veel power gegeven om mezelf (nog) meer te laten horen & zien op het podium. Gladys is warm, gestructureerd en laat je je eigen grenzen overbruggen. Ik kan haar van harte aanbevelen als coach & trainer."


Leoni Janssen, Marketing- en Communicatiestrateeg - Personal Coach & Trainingstraject

Ik heb Gladys leren kennen als een personal coach/trainer die verantwoordelijkheid neemt voor degene die ze begeleidt zonder dat ze verantwoordelijkheid wegneemt bij haar coachee. Ze definieert haar vertrekpunt en weet waar ze naartoe werkt zowel met haar eigen onderneming als die van de mensen die ze begeleid. Ze maakt indruk met haar intelligentie, feitenkennis en tomeloze energie. Maar haar allergrootste talent is wel het feilloos aanvoelen van situaties en mensen waarmee ze invloed uitoefent en zaken gedaan krijgt. Dat met een flinke dosis natuurlijk optimisme en humor maakt haar een geweldige mentor.

Anouk Profet - deelnemer volledige Docentenopleiding BarreWorkout inclusief Persoonlijke Coaching
Gladys is een bijzondere en warme persoonlijkheid, ze ziet je en stemt af op je behoeften als cursist en persoon. Ze combineert haar kennis (...) en coachende vaardigheden tot een inspirerende cursus. Hierin beweegt ze steeds flexibel mee met de behoeften die jij als cursist op dat moment hebt.(...)

Ik raad zowel de opleiding als een persoonlijk ontwikkeltraject aan. Ik heb twee van de vier modules in een privé-setting gevolgd en ik heb hiermee een combinatie ervaren van beide. Ik vond het coachende stuk van Gladys van mij als persoon in relatie tot mijn rol als docent heel fijn en heb hierdoor echt kunnen groeien."

Energy Boost Workshop

De Energy Boost Workshop is een workshop/interactieve lezing in groepsverband, waarbij je tools en inzichten krijgt om je energie niveau op peil te houden, danwel te verbeteren. Je leert om weer bij je gevoel te durven komen en vanuit daar wordt het je helder wat je nu wilt in je leven en wat je dient te veranderen om met meer energie door het leven te kunnen gaan.

Je bent met gelijkgestemden in een persoonlijke en veilige setting.