Feel good films

Heb jij ook last van een maandelijkse emo-aanval? Wanneer de tranen hoog zitten en je jezelf het liefst onder een deken wil verstoppen. Wanneer je mood zo ongeveer per seconde verandert en je wilt lachen en huilen tegelijk, waarbij vaak het huilen de overhand heeft ;-)
Hoe heerlijk is het dan om in je favoriete home-outfit jezelf in elkaar te vouwen op de bank, plaid over je heen, met een kop thee, goede chocolade èn een feelgood movie, waarbij je hersens niet hoeven na te denken en je ongeneerd je emoties de vrije loop kunt laten. Inderdaad... dat is geweldig! Daarom hieronder onze selectie van no nonsens films die perfect zijn voor die periode en voor alle andere momenten dat je wel een oppepper kunt gebruiken of gewoon een heelijke filmavond wilt hebben.

Scroll verder naar beneden voor the Life Movies, de Spiritual movies en meer interessante filmtips.

Little Miss Sunshine

Omdat de éne hilarische situatie na de andere zich opstapelt, komt er een moment dat je wel in een schaterlach moet uitbarsten. Dit was de eerste film waarbij ik in een bioscoop echt niet meer bij kwam.


How to loose a guy in ten days

Oké, er zijn kwalitatief betere films, maar deze geeft zo treffend weer hoe wij vrouwen ons absurd, obsessief en belachelijk kunnen gedragen wanneer het op mannen aankomt. Het moment waarop de hoofdrolspeelster een foto van haar en haar vriend heeft samengevoegd en gephotoshopped tot hun toekomstige baby, kon je me opvegen.

Toegegeven Matthew Mc Conaughe is ook heel goed gezelschap en een fijn uitzicht.

Grease

Deze is voor iedereen van ca. 40-45 jaar schat ik in. De enige film die ik in mijn leven meer dan 1x heb gezien en heb willen zien, toegegeven... meer dan 4x misschien ;-). Een film uit 1978?? met nog steeds een onweerstaanbare aantrekkingskracht op mij. Waarschijnlijk omdat je je bij het kijken van deze film weer zo jong voelt (wist je dat dat ook een perfecte botox is voor je geest).
Hoe vaak heb ik me niet voorgedaan als Sandy, 'hopelessly devoted to you' zingend op mijn zolderkamer. Heerlijk! :-)

In deze film komen ook zo goed de verschillende kantenvan een vrouw naar voren, van 'onschuldig' en naïef, naar 'ik mag sexy zijn.' Perfect!

Bridesmaids

Produktbeschrijving
Ze heeft geen geld, geen lief en geen spatje geluk, maar wanneer dertiger Annie (Kristen Wiig) door haar op trouwen staande boezemvriendin Lillian (Maya Rudolph) tot Eerste Bruidsmeisje wordt gebombardeerd, is het hek helemaal van de dam. Compleet overweldigd, maar vastbesloten om te slagen, gaat Annie een hilarisch ensemble van bruidsmeisjes (Rose Byrne, Melissa McCarthy, Wendi McLendon-Covey en Ellie Kemper) voor in de strijd om de bruiloft van de eeuw te regisseren.

Chocolate

Zo mooi om te zien hoe een moeder en een dochter een streng gelovig dorpje op zijn kop zetten met chocola. Door de favoriete chocoladesmaak aan de bewoners te geven, komen zowel mannen als vrouwen los en wordt hun innerlijk vuur aangewakkerd. Op die manier komt er weer leven in het dorp, dat eens van regels en sociale controle aan elkaar hing.

Divergent

Perfecte film als je je altijd anders voelt of heb gevoeld, of 'afwijkend', zoals dat in deze film wordt genoemd. Enerzijds is anders niet meer dan anders, het zijn anderen die daar een oordeel over vellen (vaak uit angst om de controle over jou te verliezen), anderzijds kan anders juist breder, diverser, aantrekkelijker, talentvoller zijn, omdat je niet binnen hokjes opereert en je eigen gevoel en weg volgt. Zoals het ook de bedoeling is in je leven.

Stof tot nadenken

Soms heb je films die je bijblijven omdat ze stof bieden tot nadenken, net even een laag dieper gaan. Dat kan zijn door de manier waarop ze gemaakt zijn qua beeld en dialogen, maar ook omdat ze je een wake up call geven of juist volledig overeenkomen met de manier waarop jij zelf denkt en in het leven staat. Deze films vind ik interessant.

Life


The Matrix

Destijds nog gemaakt door de Wachowski brothers, die inmiddels sisters zijn. Wat een verademing om te ontdekken dat er meer mensen zijn die zo denken als jij en die zien hoe je eenvoudig een product van het systeem kunt worden, maar er ook voor kunt kiezen om eruit te stappen. Deel 1: Geniaal. Alle andere delen kun je missen.

Kill Bill

Kill Bill volume 1, regisseur Quentin Tarantino.
Deze man is meesterlijk in het weergeven van contrasten. Zelf ben ik geen voorstander van gewelddadige films, maar op de één of andere manier zijn de shots van Tarantino te handelen. Hoe hij Kill Bill moeiteloos de overgang maakt van real life vechtscènes naar Animé (japanse tekenfilmstijl) is subliem.

Films van Pedro Almodovár

De films van de Spaanse filmregisseur Pedro Almodovár zijn altijd in your face, doordat hij je meeneemt in de wereld van menselijke relaties, wars van opsmuk. Kleurrijke beelden, soms rauwe en bijzondere levensverhalen en hier en daar enigszins aparte persoonlijkheden.

Julieta (2016)

Volver (2006)

Hable con ella (2002)Spirituele films

In deze categorie geef ik je diverse genres, waaronder Japanse anime. Anime is de Japanse afkorting voor animēshon (アニメーション), van het Engelse animation. Buiten Japan wordt dit woord gebruikt om Japanse tekenfilms en animatiefilms aan te duiden. Binnen Japan wordt het woord gebruikt om alle soorten animatiefilms en tekenfilms, zowel binnen- als buitenlandse, aan te duiden.

Ik hou van dit genre vanwege de diepere laag in de spirituele anime en de eenvoud van de tekeningen, die tegelijkertijd zo treffend emoties kunnen weergeven.

The Shift


In deze film zie je zo duidelijk hoe veel mensen zich gedragen in het leven: gehaast, vanuit ego gedreven en verloren. Ze zijn het contact met Spirit volledig kwijt, waardoor het grote geheel uit het oog wordt verloren.

The tale of the princess Kaguya

en vele andere Studio Ghibli animaties


Productbeschrijving:
Voor deze magische Studio Ghibli animatie grijpt regisseur Isao Takahata terug naar het 10e-eeuws Japans sprookje "Taketori monogatari", over een maanmeisje dat op aarde terechtkomt.

Een oude bamboesnijder vindt op een dag een miniatuurmensje in een lichtgevende bamboestok. Hij beslist om haar mee te nemen en samen met zijn vrouw op te voeden. Het meisje, Kaguya, groeit al snel uit tot een bijzondere jongedame die begeerd wordt door menig jongeman. Maar, terwijl verschillende minnaars naar haar hand dingen, wordt prinses Kaguya met haar onvermijdelijke lot geconfronteerd.

THE TALE OF THE PRINCESS KAGUYA werd genomineerd voor de Oscar voor beste animatiefilm.

Pleasantville


Wellicht is deze film juist door de realiteit zo spiritueel. Het leven is altijd plezierig, zolang je maar de regels van de massa volgt ;-)