Kleur Trends 2017

Ieder jaar worden er door diverse organisaties die zich bezig houden met kleur, de nieuwe kleurtrends aangegeven.
Denk aan organisaties als Pantone, Flexa, Histor.

Hieronder vind je de kleurtrends van 2017 die Pantone heeft gebaseerd op de Spring/Summer New York Fashion week. Daarnaast geef ik je kleurencombinaties en inspiratie voor de toepassing van deze kleuren in je interieur.

Ga niet blindelings op deze kleuren af, maar laat je inspireren. Een huis wordt pas een thuis als de elementen, materialen, kleuren en accesoires optimaal bij jou passen.
Meer informatie over de symboliek, feng shui elementen en kleur en werking van afzonderlijke kleuren vind je hier.

Voor herfst/winter 2017/2018 heeft Pantone zich deze keer niet alleen door de New York Fashion week laten inspireren, maar ook door de London Fashion week. 
Beide kleurpaletten worden aangevoerd door een rode tint.

De kleur Ballet Slipper is natuurlijk voor TrippleShape extra interessant. De hele wereld is al een tijd in de ban van ballet, door de balletworkouts.
De ballet trend geeft een feminine touch aan je workout en ook aan je outfit en interieur.

Pantone Spring/Summer 2017
New York Fashion week


Terwijl de hele wereld zich heeft laten inspireren door Pantone's trendcolor of the year: Greenery, zijn de kleuren voor 2018 al bekend.

Pantone Autumn/Winter
2017-2018 New York


Pantone liet zich voor de nieuwe seizoenskleuren weer inspireren door de New York Fashion week.


Pantone Autumn/Winter
2017-2018 LondonPrimrose yellow 


Primrose Yellow sprankelt van hitte en vitaliteit. Het is een warme en uitnodigende kleur, vrolijk en blij en brengt je naar zonnige oorden.

Island Paradise


Island Paradise is een verfrissende aqua blauwe kleurtoon. Een koele kleur die je laat veranderen van omgeving. Deze kleur laat je dromen van tropische bounty eilanden waar je naartoe wil vluchten om tot jezelf te komen... een gevoel van thuiskomen.  Weg van volle agenda's en drukte in je hoofd, naar een plaats waar alles mag en niets hoeft.

Lapis Blue


Lapis Blue is een energieke kleur.  Sterk, vol zelfvertrouwen, stralend vanuit innerlijke kracht. Dat is de omschrijving door Pantone van deze kleur. Lapis komt van Lapis Lazuli. Lapis is het Latijnse woord voor "steen" en lazuli het Perzische Lažward, de naam van de mijnen in Turkestan, waar Lapis lazuli werd gevonden.

Lapis lazuli versterkt het zenuwstelsel en heeft een positieve werking op je keelchakra en derde oog (zesde chakra). Deze steen helpt je om je fysiek-mentale-emotionele-spirituele balans te vinden.

Delicious & Spicy


Eén van de kleurtrends dit jaar is de toepassing van kleuren van kruiden, specerijen en bloemen. Denk aan de rode kleur van chili peper en de pantone bloemenkleuren 2017, zoals pink yarrow en primrose yellow. Hier heb ik er nog butterscotch aan toegevoegd om er helemaal een kleursmaakfestijn van te maken.

Greenery


Greenery, is volgens Pantone een smakelijke geelgroene kleur die staat voor ontdekken, experimenteren en vernieuwen.

De kleur staat voor jong en fris, zoals de vruchtbare lente periode. Een moment om eens diep adem te halen, zodat je jezelf voorziet van zuurstof, letterlijk en figuurlijk. Figuurlijk in de zin van nieuw leven inblazen. 

Flame


Bij Flame denk ik direct aan prachtig rode haardossen en sproeten, die gezien mogen worden.

Pantone denkt bij deze rood-oranke kleur aan gezelligheid, vriendschappelijke warmte en fun loving. Flame is ook flamboyant en levendig. Deze theatrale tint brengt vurige hitte aan het Pantone spring 2017 kleurpalet. 

Tropical mix


Flamingo's zijn nog steeds hot in 2017 en de flamingo roze kleur gaat prachtig hand in hand met de pantone kleur van het jaar: Greenery. Zo krijg je een heerlijke tropische en caribbische vibe.

Florabundant


Mix de uitbundige kleuren van het Pantone 2017 kleurenpallet en laat je gaan met bloemen en creëer zo een weelderige en warme Florabundant sfeer.

Pink Yarrow


Tropisch en feestelijk, Pink Yarrow is een warme, pittige, duidelijke en verleidelijke tint.

Gedurfd, stormachtig en de aandacht trekkend.

Pink Yarrow is een pakkende en stimulerende kleur dat de spirit laat opleven en de adrenaline laat stromen. 

Kijk eens wat er gebeurt wanneer je deze warme kleur combineert met een andere sterke en zelfverzekerde kleur, zoals hier met Lapis Blue. Get geeft een mysterieus effect.

Niagara


Comfortabel en betrouwbaar, dat is de Niagara kleur. Een klassieke denimblauw kleur, die staat voor het verlangen naar comfort en ontspanning.  

Jungle Fever


De Jungle Fever vibe van 2016 gaat nog door in 2017.

Hier zijn de trendkleuren blauw en groen gecombineerd in verschillende tinten om een natuurlijke sfeer te creëren. Een sfeer van buitenleven dat naar binnen is gehaald met planten, decoratieve stoffen en de 2017 materialen zoals fluweel.

Boerenkool


Bij boerenkool denk je aan een warm interieur, gezelligheid en samenzijn met vrienden.

Combineer deze kleur met goud en roze voor een feminine touch en vleugje glam.

Green Feminine


In je slaapkamer dien je tot rust te komen en je veilig te voelen. Groen zorgt voor een kalme geest en roze geeft een zachte en vriendelijke uitstraling. Zo ben je verzekerd van een goede nachtrust.

Soft, Bright & Radiant


Een verbleekt roze tint, gecombineerd met een blush hazelnootbruine en warm geel zorgen voor een rustige uitstraling. Mijn tip: zorg voor een warm vloerkleed om het geheel body en comfort te geven.

Dusty Blush


Een feminine zen moment creëer je met de rustige, en vredige Pale Dogwood roze.  Onschuldig en puur, een subtiel zacht roze met een gezonde glow. 

Deze kleur is ook rustgevend voor in je slaapkamer.

Ballet Slipper


Ballet is hot en feminisme is terug van nooit weggeweest. Dat wisten we bij de TrippleShape BarreWorkout natuurlijk allang. Nu is de wereld van kleurtrends ook overstag met deze zachte en vrouwelijke Ballet Slipper kleur.

Kleuren en hun betekenis

Kleur is een manier om een boodschap over te brengen, te versterken of te beïnvloeden. Reclame maakt hiervan gebruik door middel van kleurenpsychologie en werkt met kleurenmarketing. Maar ook mensen onderling geven elkaar door de inzet van kleur bepaalde boodschappen. Denk aan het voorbeeld van kleur t.a.v. geslacht. Roze wordt nog altijd geassocieerd met meisjes en blauw met jongens, gezien de beschuit met muisjes. Wellicht komt hier een verandering in gezien de huidige genderdiscussies.


Wist je dat deze kleuren'afspraak' voor jongens en meisjes pas sinds 1940....

Geel

Geel correspondeert met warmte, zon en vitaliteit, iets waar ik en vele met mij van houden.

Kleurvoorkeuren kunnen echter in je leven veranderen.

Zo heb ik tot mijn 40ste levensjaar weinig gehad met de kleur geel. Sterker nog als iemand bijvoorbeeld met gele bloemen kwam vond ik dat afschuwelijk. Totdat ik

a. uberhaupt enorme behoefte kreeg aan kleur in mijn leven en

b. behoefte aan meer warmte in mijn leven en

c. behoefte aan de specifieke warmte van mijn caribbische roots Curaçao, waar de zon altijd schijnt.

Wat is jouw associatie met geel?


Algemene betekenis

Geel wordt geassocieerd met goud, licht en de zon. Net als goud staat geel symbool voor eeuwigheid en transformatie.

Geel hoort bij de zomer met zonnig geel, maar ook bij de herfst, wanneer de bladeren van groen naar warm oranje geel veranderen. Dan wordt geel gezien als de kleur van rijpheid en volwassenheid.

Psychologische betekenis

Kleuronderzoekers geloven dat de kleur geel het zelfvertrouwen vergroot en het gevoel van welvevinden en gezondheid versterkt.

Hetzelfde geldt voor geel en goudkleurige kristallen, zoals bijvoorbeeld citrine en pyriet.


Chakra betekenis

In de chakraleer hoort geel bij je derde chakra, je zonnevlecht, de plexus solaris, manipura, het gebied rond je maagstreek.

Manipura is Sanskriet voor stad van juwelen.  

Mannelijke energie is in dit chakra duidelijk aanwezig. 

Dit gebied staat voor wilskracht, eigenwaarde, assertiviteit, zelfvertrouwen, doen, eigen verantwoordelijkheid, grenzen stellen, je ruimte innemen, voor jezelf opkomen, ego als in een gezond ik-gevoel, macht, drive, ergens passie voor hebben.

Hier wakker je het spreekwoordelijke vuur aan en creëer je een gezond zelfbeeld wanneer dit chakra in balans is.

Hier zt je je ideeën en talenten concreet in de wereld, je manifesteert. 

Actie: Ik kan. Ik wil.


Geel in het Oosten

In China geloven ze dat wie veel geel in zijn leven toelaat, uiteindelijk heel gelukkig wordt. Ze hebben er zelfs een gezegde voor: “Als de wolken geel zijn, zal voorspoed volgen.”

In China was geel het contrast van zwart, maar ook zijn complementaire kleur. Het nauwe verband tussen zwart en geel komt naar voren bij de relatie tussen yang (geel) en yin (zwart). Geel verrijst uit zwart zoals de aarde verrijst uit water.

Geel staat voor het centrum van het universum en was de kleur van de keizer. De Chinese beschaving begon in 2697 v.Chr. met de legendarische ‘Gele keizer’ Huangdi. Hij introduceerde het schrift en de vechtkunst. Ook was hij de eerste die houten huizen liet bouwen. 

Alleen de leden van de keizerlijke familie mochten de kleur geel dragen omdat zij gezien werden als afstammelingen van de zon.

Eeuwenlang was geel de keizerlijke kleur en tot op de dag van vandaag staat de kleur in China voor voorspoed, geluk en vooruitgang.

In de Japanse cultuur staat geel voor moed en kracht.

Toepasing geel in Feng Shui

Geel behoort in Feng Shui bij 2 elementen:

-de rijke, heldere, verzadigde tint van het element  Vuur

-de zachte en meer bleke tint van het element Aarde.

Het vuurelement hoort bij het zuiden, het element aarde hoort bij het zuidwesten en het noordoosten en bij het centrum van je huis.

Ook voedt aarde het element metaal, dat gelegen is in het westen en noordwesten van je woning.

In deze gebieden kun je dan ook de kleur geel inzetten om de energie te versterken.Rood

Algemene betekenis

Rood.... Make love not War. Rood heeft juist deze 2 kanten en kent vele gedaanten. Rood is verleidelijk en dodelijk tegelijkertijd.

Helemaal niet gek wanneer je je realiseert dat het hart staat voor liefde en het orgaan is dat bloed laat stromen door het lichaam.


Rood staat voor passie en emotie. Wanneer mensen opgewonden raken gaat het bloed sneller stromen en verschijnt er een blos op hun wangen.Sommige mensen raken zo gespannen dat ze er rode vlekken van in hun hals krijgen en wanneer iemand boos wordt ken je de uitdrukking rood aanlopen van woede.


Rood in sprookjes en mythen

Rood komt in vele sprookjes voor.

Denk aan Sneeuwwitje en de rode glimmende verleidelijke en tegelijkertijd giftige appel.

De aantrekkelijke maar nimmer te stoppen dansende rode schoentjes.


Rood en vrouwen

Wanneer je rood aan vrouwen koppelt denk je aan seksualiteit, hartstocht, liefde en verleiding. Rode glimmende lippen en rode jurken of de vurigheid (duende) van de flamencodanseressen met rode rozen in het haar.

Wat te denken van bloedrood, de kleur van de menstruatie, van laten vloeien.


Psychologische betekenis

Macht, motivatie, passie, ambitie, oerdrift

Emotioneel, passie en verlangen

Fysieke energie

Ik gericht en leiderschap


Chakra

Rood is de kleur van je basischakra, je stuit/wortelchakra, het Muladhara Chakra.

Dit chakra vertegenwoordigt de basis van je bestaan en de daarbij behorende basisbehoeften, zoals zoals slaap, voeding, warmte en genegenheid. 

Een gezond eerste chakra zorgt ervoor dat je een doel hebt in je leven. Je bestaansrecht is hiermee verbonden. Het is je fundering. Daar waar je je huis op bouwt. Een goed functionerend eerste chakra geeft je een gevoel van veilig zijn op deze wereld.

Vanuit dit chakra maak je contact via je wortels met 'Moeder Aarde.' Via deze weg voer je negatieve energie af en kun je de voedende aarde kracht laten toelaten. 

Actie: Ik ben.Rood in het Oosten

In China staat rood voor vuur en symboliseert een goede toekomst en vreugde.  Tijdens het Chinees Nieuwjaar, andere feestdagen en familie bijeenkomsten zie je rood overal.  Omdat rood een kleur is van geluk en blijdschap is deze bij begrafenissen verboden.

De Japanners gaven in oude tijden iedere roodtint een eigen naam, zoals oa. Shuiro (vermiljoen), akaneiro (meerkrap rood), enji (donker rood), karakurenai (karmozijn) and hiiro (scharlaken rood).

Japan staat ook bekend als 'het land van de rijzende zon'.

De nationale vlag van Japan, wordt in de volksmond Hinomaru (日の丸 zonneschijf) genoemd. Deze vlag bestaat uit een wit vlak met een karmozijnrode cirkel in het midden. Deze rode cirkel stelt de zon voor. De officiële naam van de Japanse vlag is de Nisshoki (日章旗) en betekent stijgende zon.De rode draad

Er zijn verschillende uitdrukkingen en legendes over de rode draad.

Een welbekende is 'de rode draad in mijn leven is...' of 'de rode draad in het verhaal'.

Hiermee wordt gedoeld op één of meerdere elementen die steeds terugkeren.

Er bestaat ook een Aziatische legende die over de rode draad vertelt. The red string of faith.

Deze legende zegt dat twee mensen door het lot met elkaar verweven zijn door een onzichtbare rode draad. En die draad is onbreekbaar en niet gebonden aan tijd, plaats of omstandigheden. Sommigen zeggen dat deze daad bestaat tussen twee geliefden, anderen zegen dat deze draad ook bestaat tussen mensen die geen geliefden zijn in de letterlijke zin van het woord, maar wel een liefdevolle relatie hebben met elkaar. Dit kan een vriendschap zijn of een andere relatie waarbij je elkaar op een willekeurige manier op een bepaald moment helpt in de ontwikkeling. Je ontmoet elkaar als gelijkgestemden.

Deze rode draad is bij je vanaf je geboorte en wordt gedurende je leven gespannen. Gezegd wordt dat de maan elke avond tevoorschijn komt om elke pasgeboren baby te begroeten en hem te verenigen met een andere ziel door middel van een rode draad die om zijn vinger wordt gebonden.

Tegenwoordig zie je dat mensen op diverse manieren de (vriendschappelijke) liefde voor elkaar laten zien door rode draadjes om hun vingers danwel een rood getatoeëerde draad. Het wordt ook symbolisch gedaan als teken dat je weet dat je altijd met een gelijkgestemde verbonden bent of weet dat de liefde van je leven ergens rondloopt.De Rode Weg

Het pad van de Spirit, het pad van je hart noemen de Indianen de Rode Weg.

Deze weg bewandelen betekent het pad van je bestemming volgen. Hierbij leef je in het moment en heb je respect voor alles wat de Creator heeft gecreëerd. Je hebt tevens eerbied voor Moeder Aarde en Vader Hemel.

Je hebt balans gevonden of werkt eraan om deze te vinden tussen hoofd, hart, lichaam en geest.

Je bent dankbaar voor wat je hebt en voor iedere dag die je is gegeven. Je neemt alleen wat je nodig hebt en geeft waar je kunt.

Je weet waar je vandaan komt en hebt respect voor je voorouders en de spiritworld.

Je hebt respect voor andermans ruimte, ideeën, geloof en spullen.

Je hebt vertrouwen en luistert naar de stem van de wind.


Toepassing rood in Feng Shui

Rood is in Feng Shui de kleur van het element vuur en correspondeert qua windrichting met het zuiden.

Oranje

Algemene betekenisPsychologische betekenis


ChakraRood in het Oosten


Toepassing rood in Feng Shui

Groen

Algemene betekenisPsychologische betekenis


ChakraRood in het Oosten


Toepassing rood in Feng Shui