vrouwelijkeondernemers, vrouweninbusiness, vrouwelijkeenergie, vrouwenondernemen, fempreneur, ondernemen vrouwen, vrouwenorganisatie, vrouwelijke energie in business, vrouwelijke business, vrouwelijk leiderschap, vrouwelijke intuïtie, sheflow, ondernemen als vrouw

Vrouwelijke Energie in Business

Laatst kreeg ik een interessante businesscoach vraag van een klant. Ze was net begonnen als zzp’er en wilde meer helderheid in haar beweegredenen, meer klanten aantrekken, meer zelfvertrouwen en haar energie doseren.
Van zo’n klant word ik nou blij.

Ondernemen doe je niet op papier, maar in real life, in contact met anderen

Zodra je het namelijk over business hebt, wordt er vaak direct gedacht in bedrijfsprocessen, strategieën en andere mannelijke van a naar b, doelgerichte ideeën, gericht op cijfers. Natuurlijk wil je een goed inkomen, financieel onafhankelijk zijn en daarvan het liefst genieten op een tropisch paradijs met uitzicht op de ondergaande zon, om maar wat te noemen. Echter wanneer je als zzp’er bezig bent kunnen dit soort gedachten en manieren van werken je op een gegeven moment afleiden van je oorspronkelijke beweegredenen om überhaupt met je onderneming te beginnen en leiden tot volledige uitputting. Iets waar je met zoveel enthousiasme aan begon wordt dan een blok aan je been.

Voordat je het weet ben je verzand in allerlei administratieve en andere procesmatige werkzaamheden en verlies je jouw intrinsieke motivatie uit het oog. Of je gaat je bezighouden met allerlei selfmade miljonair managementgoeroe’s (volgens fb zijn dat er vandaag de dag nogal wat ;-)) die jou vertellen hoe je je bedrijf moet runnen of je gaat je meer focussen op de vraag ‘wat zou de buitenwereld van mij willen’.
Blijf je eigen hart en ziel volgen

Ineens volg je van alles en iedereen, behalve jezelf en na verloop van tijd hang je uitgeput ergens aan de rand van een afgrond, omdat je je continu door je (of andermans) ratio hebt laten leiden en bent vergeten waarom je ook alweer doet wat je doet.

Hoe zou het zijn als je ook in je onderneming, juist ook in je onderneming je vrouwelijke energie en kwaliteiten inzet, zoals intuïtie, creativiteit, verbinden en ontvankelijkheid?
Zodat je niet continu ergens of achter iemand aanrent, maar ontspannen kunt meegaan met je eigen flow, waardoor je niet uitgeput raakt, maar juist energie krijgt en op die energie weer nieuwe klanten aantrekt.

Lijkt dat je niet heerlijk? Dan heb je je tropische paradijs hier gecreëerd.

Mannen en vrouwen ondernemen anders en mannelijke energie is een andere drijfveer dan vrouwelijke energie

Ik weet nog dat ik startte met de TrippleShape BarreWorkout lessen, vanuit een idee dat was ontstaan op mijn 18e, ik wilde vrouwen meer in contact brengen met hun vrouwelijkheid, waardoor ze meer ontspannen door het leven kunnen gaan, zowel mentaal, fysiek, emotioneel als spiritueel. Deze lessen zijn slechts één van de tools die ik inzet voor dit doel, naast:
coaching
training en
speaking.

Op een gegeven moment sprak ik een man die ik respecteer om zijn manier van zijn en met wie ik soms zakelijk om de tafel zit. Hij hoorde waar ik mee bezig was, zijn mind maakte een sprong naar financiële cijfers en hij stelde me voor: ‘waarom ga je geen balletbarres verkopen, wanneer dit zo’n grote hype wordt?’
Ik was hem kwijt. Balletbarres verkopen had voor mij namelijk totaal niets te maken met mijn beweegredenen om te doen wat ik doe. Financieel gezien was het wellicht een goede zet, echter denk ik dat er bedrijven zijn, die hier veel beter in zijn en het verkopen van dit soort middelen als corebusiness hebben. Bij het horen hiervan, maakte mijn hart geen sprong, maar kromp eerder in elkaar. Dus nee.

Maakt jouw hart een sprong van vreugde van jouw business?

Hoe is het met jouw ondernemershart? Waar ben jij nu mee bezig? Sta je nog steeds achter datgene wat je doet? Weet je nog wat jouw beweegredenen waren en zijn die nog steeds hetzelfde?

Als je hart niet in je business zit, zul je je nooit voor 100% geven en zul je dan ook niet 100% ontvangen.

Ieder mens is hier met bepaalde gifts en talenten, in de loop van de jaren heb je jezelf daarin waarschijnlijk ontwikkeld doordat je kennis en ervaring hebt opgedaan. Het kan ook zijn dat je verwijderd bent geraakt van het werken met je talenten en juist daarom nu met je eigen onderneming bent begonnen, omdat je meer vanuit je natuurlijke bron wilt werken. Je hebt je gifts en talenten namelijk niet voor niets gekregen en misschien kun je deze niet meer kwijt in loondienst of anderszins en begint je spirit te protesteren, want deze wil niets liever dan dat jij anderen en jezelf dienstbaar bent met je talenten. Dit is onderdeel van jouw zielsbestemming.

Wanneer je vanuit deze bron werkt en je bedrijf neerzet, ben je zo in lijn met je zielsbestemming, dat je het eerste element van moeiteloos creëren, gemak en in flow bewegen al hebt aangeboord. Hier kun je je energie uithalen.

Zorg dat je business energie (geld = ook energie) geeft en je niet laat leeglopen.

Alles is veranderlijk

Een ander veel voorkomende gedachte is: ‘ik heb gekozen voor x, ik biedt x aan, ik doe dit op x manier en ik moet me nu aan x vasthouden.’

Op het moment dat jij dit leest, is jouw huid al niet meer hetzelfde als een maand geleden. Dode huidcellen zijn naar de oppervlakte geduwd, verdwenen en nieuwe huidcellen zijn ervoor in de plaats gekomen. Verandering is niet alleen menselijk het is de basis van het bestaan.

Het is dan ook heel logisch dat jij op een gegeven moment constateert dat je inderdaad weliswaar met dienstverlening x op manier x bent begonnen, maar dat je er niet meer achter kunt staan, vanwege veranderende gevoelens en ideeën. Of je komt erachter dat een bepaald onderdeel van je onderneming teveel voortkomt vanuit je hoofd, maar je staat er met je hart niet achter. Zoals je ook kunt ontdekken dat je bepaalde ideeën voortkomen vanuit je hart, beter en makkelijker kunt uitvoeren met behulp van de huidige technologische ontwikkelingen.

Energie is altijd in beweging en aan verandering onderhevig. Soms is het nodig van koers te veranderen, van werkwijze, van dienstverlening/produkt of bij te stellen.

Natuurlijk mag en kan dit. Dit is zelfs essentieel om jezelf, je dienstverlening en product te blijven ontwikkelen. Jij ontwikkelt namelijk ook als mens.

Ondernemen in natuurlijke flow, volgens het ritme van de seizoenen

De maatschappij is nog voornamelijk gericht op prestaties, cijfers en vooral een continue werkdruk of voor sommige mensen doen alsof je druk bent, want dat zou interessant zijn.

De vraag is: ’wat levert het je op, wanneer je de lijn voortdurend strak gespannen houdt?’ Inderdaad een breuk. Niets en niemand is gemaakt voor constante spanning.

Sterker nog, je inspanning is veel groter, effectiever en efficiënter als deze voortkomt vanuit ontspanning. Je hebt een min, een 0 en een plus, waarbij de min ontspanning is, de plus inspanning en de 0 staat voor neutraal. Om in mijn bewegingsdiscipline van ballet te blijven. Je maakt eerst een plié, een kniebuiging, voordat je de jump maakt.

Zorg voor ontspanning, dan pas kun je efficiënt inspannen.

Beweeg mee met de natuur: er zijn verschillende fases in ondernemen, zoals je een productlevenscyclus hebt.

Zaaien - groeien - bloeien - oogsten - cultiveren (voorbereiding voor de volgende zaai ronde)

Je intuïtie komt met een idee, je plant een zaadje (lente), je gaat dit verder uitwerken tot concept en het idee komt tot bloei en je gaat manifesteren (zomer) om daarna het resultaat te oogsten (nazomer) en je komt tot rust en geniet van de materialisatie (herfst, winter), die je ook deels weer kunt gebruiken als investering, voordat de nieuwe cyclus begint.

Op deze manier ondernemen geeft veel meer rust en vertrouwen dan wanneer je steeds maar aan dat touw trekt. Vooral dat moment van genieten en ontspannen blijkt voor veel mensen (ondernemer of niet) moeilijk, terwijl hier juist je kracht zit voor minder stress, meer ontspanning, energie en meer effectiviteit. Deze momenten van ontspanning heb je ook nodig in je kleinere dagelijkse cyclus, je week, je maand, je jaar.

Je hoofd, je hart, je lichaam en je spirit zijn gebaat bij rust en ontspanning tussen de momenten van focus door. Het moment van ontfocussen, onthaasten en ontspanning verruimt ook je blikveld en dus werkgebied en persoonlijke inzichten, omdat je niet meer alleen je zaklamp richt op één punt, maar een helicopterview creëert wanneer je afstand neemt. Het maakt je ook flexibeler.


Burnout gevaar voorkomen

Wanneer je niet in je eigen natuurlijke flow werkt en maar doorgaat ligt uitputting, zoals een burnout op de loer. Als dit gebeurt werken standaardsystemen fysiek en mentaal helemaal niet meer zoals je gewend bent en je gaat vanzelf in de vertraging en emotionele en spirituele stand. Dit is het zelfregulerende vermogen van een mens. Hoe mooi is het als je zelf al op een meer liefdevolle en natuurlijke manier met jezelf omgaat, zodat je deze collapse kunt voorkomen?


Laat hoofd en hart, mannelijke en vrouwelijke energie samenwerken

Weet dat een idee waar je honderd procent achter staat, begint vanuit je intuïtie. Vervolgens ga je daar creatief mee aan de slag. Doordat je creatief bezig bent, kan er vanuit je intuïtie weer een nieuw idee ontstaan en je kunt in deze fase blijven zitten. Wie weet is dat wel je kracht: conceptmaker en je ideeën verkopen aan anderen die het gaan uitvoeren. Dat is een mogelijkheid.

Intuïtie - Creatie - Manifestatie - Materialisatie

Echter om je eigen onderneming van de grond te krijgen is het zaak om vanuit de vrouwelijke energie van intuïtie en creatie over te gaan naar je mannelijke energie van manifesteren en materialiseren, want je wilde ook inkomen genereren.

Zie hoe enerzijds je talenten en gifts staan, die je praktisch samenbrengt met je kennis en ervaring.

Verhoog je Energie en je verhoogt je Aantrekkingskracht

Je lichaam, geest, gedachten en emoties bestaan uit energie met een eigen trillingsfrequentie. Al die elementen bij elkaar bepalen je persoonlijke trillingsfrequentie.

Wanneer je op bovenstaande manier gaat werken en vooral zijn en je momenten van ontspanning bewust neemt en creëert, letterlijk stilstaat wanneer nodig en adempauzes neemt, zal jouw energie frequentie zich verhogen. Een killer voor je energie is serieusheid, lachen is echt het beste medicijn, dus breng vooral ook fun in je ondernemende wereld en jezelf. Gun jezelf ook dit plezier en weet dat het je uiteindelijk veel meer positiefs gaat opleveren, wanneer je je business op momenten loslaat en geniet van een massage, vakantie, sociale activiteiten, hobby’s, retraites, sabbatical en meer.

Jouw energie werkt als een magneet voor energieën van dezelfde frequentie. Wil je meer zuivere, positieve en opwaartse energie, dan is het belangrijk om je eigen energie hoog te houden.

Joy = dè Energie Booster

Je zult dan merken dat je

 • energie-gevende klanten aantrekt en
 • je zult eerder doorhebben door welke (potentiële) klanten jij jouw energie laat dalen en
 • ook weten hoe je deze energie-vampire klanten liefdevol kunt loslaten als
 • eveneens inzien dat juist deze klanten jou de mogelijkheid geven voor zelfreflectie, aanscherpen en bijstellen van je product of dienstverlening en communicatie daarover, waardoor je weer terug bent bij a.
 • het aantrekken van energie-gevende klanten met wie je kunt co-creëren en elkaar optilt naar een hoger niveau.

Ondernemen vanuit vertrouwen

Weet dat het eerder genoemde strak gespannen touw voortkomt uit de angst om iets kwijt te raken. Weet dat het touw laten vieren of zelfs loslaten voortkomt uit vertrouwen. Zoals de natuur haar werkt doet, zonder dat je hoeft te pushen, kun je ook vertrouwen op je eigen natuurlijke ritme en meegaan met de flow, van creatie, manifestatie, oogsten, rust en ontspanning. Dit betekent dat je kunt vertrouwen op jezelf en je leven in het algemeen. Geniet daarvan.

Mijn achtergrond

Sinds 1994 kennis en ervaring op onderstaande gebieden:

 • Personeel & Arbeid (Hogeschool)
 • HRM algemeen
 • Post-Bachelor Register Casemanagement deel 1
 • Reïntegratie
 • Verzuimadviseur bij diverse arbodienstverleners
 • Trajectregisseur voor uitkeringsgerechtigden van het UWV
 • Bedrijfsmaatschappelijk werk

Daarnaast werk ik als
Burnoutherstel/Energy Coach
Spreker en
Docent & Opleider