Geel in de Elementen: Aarde

Geel in Kleurenwiel

Geel in Chakra's: Zonnevlecht

Geel in Pantone 2023 Trendkleuren

Empire Yellow in het New York kleurenpallet

Blazing Yellow in het Londen pallet

Wat is jouw gevoel bij Geel?

Geel correspondeert met warmte, zon en vitaliteit, iets waar ik en velen met mij van houden.
Kleurvoorkeuren kunnen echter in je leven veranderen.
Zo heb ik tot mijn 40ste levensjaar weinig gehad met de kleur geel. Sterker nog als iemand bijvoorbeeld met gele bloemen kwam vond ik dat afschuwelijk. Totdat ik
a. uberhaupt enorme behoefte kreeg aan kleur in mijn leven en
b. behoefte aan meer warmte in mijn leven en
c. behoefte aan de specifieke warmte van mijn Caribische roots Curaçao, waar de zon altijd schijnt.

Wat is jouw associatie met geel?
Hoe proeft geel voor jou?
Hoe voelt geel voor je?

Wat betekent Geel?

Algemene betekenis
Geel wordt geassocieerd met goud, licht en de zon. Net als goud staat geel symbool voor eeuwigheid en transformatie.
Geel hoort bij de zomer met zonnig geel, maar ook bij de herfst, wanneer de bladeren van groen naar warm oranje geel veranderen. Dan wordt geel gezien als de kleur van rijpheid en volwassenheid.


Psychologische betekenis
Kleuronderzoekers geloven dat de kleur geel het zelfvertrouwen vergroot en het gevoel van welvevinden en gezondheid versterkt.
Hetzelfde geldt voor geel en goudkleurige kristallen, zoals bijvoorbeeld citrine en pyriet.

Geel in Chakra's: Zonnevlecht

In de chakraleer hoort geel bij je derde chakra, je zonnevlecht, de plexus solaris, manipura, het gebied rond je maagstreek.
Manipura is Sanskriet voor stad van juwelen.
Mannelijke energie is in dit chakra duidelijk aanwezig.
Dit gebied staat voor wilskracht, eigenwaarde, assertiviteit, zelfvertrouwen, doen, eigen verantwoordelijkheid, grenzen stellen, je ruimte innemen, voor jezelf opkomen, ego als in een gezond ik-gevoel, macht, drive, ergens passie voor hebben.
Hier wakker je het spreekwoordelijke vuur aan en creëer je een gezond zelfbeeld wanneer dit chakra in balans is.
Hier zet je je ideeën en talenten concreet in de wereld, je manifesteert.

Actie: Ik kan. Ik wil.

Huang Di, de gele keizer

Geel in het Oosten

In China geloven ze dat wie veel geel in zijn leven toelaat, uiteindelijk heel gelukkig wordt. Ze hebben er zelfs een gezegde voor: “Als de wolken geel zijn, zal voorspoed volgen.”
In China was geel het contrast van zwart, maar ook zijn complementaire kleur. Het nauwe verband tussen zwart en geel komt naar voren bij de relatie tussen yang (geel) en yin (zwart). Geel verrijst uit zwart zoals de aarde verrijst uit water.
Geel staat voor het centrum van het universum en was de kleur van de keizer. De Chinese beschaving begon in 2697 v.Chr. met de legendarische ‘Gele keizer’ Huangdi. Hij introduceerde het schrift en de vechtkunst. Ook was hij de eerste die houten huizen liet bouwen.
Alleen de leden van de keizerlijke familie mochten de kleur geel dragen omdat zij gezien werden als afstammelingen van de zon.
Eeuwenlang was geel de keizerlijke kleur en tot op de dag van vandaag staat de kleur in China voor voorspoed, geluk en vooruitgang.

In de Japanse cultuur staat geel voor moed en kracht.

Toepasing geel in Feng Shui: Vuur & Aarde

Geel behoort in Feng Shui bij 2 elementen:
-de rijke, heldere, verzadigde tint van het element Vuur
-de zachte en meer bleke tint van het element Aarde.
Het vuurelement hoort bij het zuiden, het element aarde hoort bij het zuidwesten en het noordoosten en bij het centrum van je huis.
Ook voedt aarde het element metaal, dat gelegen is in het westen en noordwesten van je woning.
In deze gebieden kun je dan ook de kleur geel inzetten om de energie te versterken.

Comfortabel Geel

Heerlijk loungen op je eigen zonne'paneel'. Een perfecte bank voor in de noordwesten of noordoosten van je kamer, de hoeken met het element Aarde.

Warme voeten

Vind je een groot meubelstuk in geel te spannend, dan kun je kiezen voor accesoires die je makkelijk regelmatig kunt vervangen, al naar gelang je kleurhumeur periode of seizoen.

Bijvoorbeeld een zonnig vintage vloerkleed doet het heel goed in de lente en zomer.

Hierbij 2 zonnige opties.
1.Vintage vloerkleed - Dreams Oker Geel van Volero.nl of
2.Vloerkleed Blush By-boo verkrijgbaar bij goossenswonen.nl

Zacht Geel

Wil je het nog subtieler aanpakken met je gele interieur accesoires kijk dan eens bij Dutch Decor voor zonnige zachte kussens, zoals deze Bloom. Overigens ook verkrijgbaar in andere kleuren.

...en toen was er licht

Wil je je huis laten stralen, kies dan eens voor een mooie gele lamp. Groot en opvallend of juist klein en fijn, als er altijd iets naar wens te vinden.

1. STAV Tafellamp curry geel van Casa is op 2 manieren te gebruiken: rechtop op het grote plateau of schuin op het kleine vlak.

2. De Clava Dine von Umage is een grote retro blikvanger, speciaal ontworpen voor eettafels en grote woonkamers. Naast deze okergele aarde kleur ook verkrijgbaar in de aarde kleuren: rode aarde, omberbruin en leisteengrijs plus en nog meer prachtige kleuren. Zie www.connox.nl

Geel in je kledingkast

Wees je eigen zon in huis en waag je eens aan geel. Voor iedereen is er wel een kleur geel te vinden. Kijk naar de kleur van je huid, haar en ogen in combinatie met de kleur geel die je wilt dragen. Fleurt de kleur geel je op of maakt het je juist mat. Conformeer je niet aan de kleur geel die op dat moment trendy is, maar kies de kleur geel die jouw voorkomen daadwerkelijk eruit laat springen. Voor de één is dat een groen-geel, voor de ander een oranje-geel en voor de volgende een helder geel.

Vind je een compleet gele outfit of een volledig kledingstuk in geel te heftig, dan kun je ook kiezen voor accesoires in de voor jou juiste kleur geel.

Temperamentvol Geel

Vrouwelijk, temperamentvol en stijlvol, een mooie 3-eenheid, die je hier ziet in de Dolce & Gabbana Spring/Summer 2021 collectie.

Speels Geel

Stoer, vrouwelijk en speels, een andere mooie 3-eenheid die Moschino laat zien in zijn Spring/Summer 2021 collectie.

Mannelijk geel

Misschien plaats je een gele oitfit niet zo snel bij een man. Onterecht. Want hoe logisch is het om mannen ook in de mannelijke zonnekracht te zetten met geel.

Salvatore Ferragamo, Dior en Louis Vuitton laten hier zien hoe je dat in 2021 stijlvol, sportief en afrofuturistisch doet.

Romantisch en zwierig Geel

Wat staat je beter? Helder geel of meer warm geel. Voor ieder tint een prachtige zomerjurk. De heldergele jurk van Elie Saab Spring/Summer 2021 is vrouwelijk, elegant en luchtig. Voel je als een prinses in één van haar prachtige jurken.

Het warmgele exemplaar van Alberta Ferretti S/S 2021 is transparant en zwierig.

Aan je voeten of aan je hand?

Is een sprankelende gele touch voor jou meer dan genoeg? Kies dan voor prachtig en krachtig geel aan je voeten of aan je hand.

Laat je inspireren door oa.

1. De geweven leren laarsjes van Fendi

2. De op Romeins geïnspireerde sandalen met opvallende grote studs van Louis Vuitton

3 en 4. De comfortabele sneakers van Moschino of

5. De tijdloze Givenchy handtas

Review

Marleen Broekhuizen & Michiel Piepers – coaching Home Energy Kleur & Interieur

Van Chaos naar Orde
“Je kent het misschien wel; Drukke baan, weinig thuis, zoekt rust in huis, maar chaos. Dan besluit je ook nog samen te gaan wonen. Leuk! Maar al die spullen?!
Ik ben van nature een verzamelaar, een georganiseerde chaoot, heerlijk toch? Maar in huis is dat niet altijd even handig en met twee huishoudens naar één, wordt dat erg lastig.

Balans in huis
Op zoek naar hulp, rust en inzicht was daar, de reddende engel, Gladys Daniel, voor een Home Energy Consult.
Met handige tips en handvatten als, “begin eens alleen met die kast uit te ruimen en tegen de muur te zetten” ontstond er een zucht aan energie in huis. Ook tips voor kleur en materiaal zorgde ervoor dat het huis meer rust kreeg en in balans kwam.

Van Huis naar Thuis
Door de opdrachten die we afzonderlijk van Gladys kregen, ontstond er tevens een inzicht in wat wij beide van het huis vonden en wat we nodig hadden om meer samenhang te creëren in ons huishouden.
We zijn nu een paar maanden verder en nog steeds komen er kleine dingen aan het licht die door Gladys in beweging zijn gebracht.
Zo fijn! Ik kom in rust thuis en kom tot rust thuis.

Bedankt!”