Groen in de Elementen: Hout

Groen in Kleurenwiel: geel + blauw

Groen in Chakra's: Hartchakra

Groen in Pantone S/S 2022 Trendkleuren

Spring/Summer 2022 New York:
• Harbour Blue (laat je niet afleiden door de kleurnaam)
• Basil (Core Classic color)

Spring/Summer 2022 London:
• Fragile Sprout
• Fair Green
• Cascade

#groen #groenedieren #groenevingers #groenekleur #pantonetrends #trendkleuren2022 #pantone2022 #trendkleuren # kleurvanhetjaar #kleurvanhetjaar2022 #groeninterieur #trendgroen #fashiongroen #groenetrend #rustenruimte #kleurtrends #klerutrends2022

Groen Trend 2022 in interieur- en exterieur

Behalve het groen dat we terugzien bij Pantone naar aanleiding van de fashion op de runways, zien we ook veel groen terug bij de grote bekende verfleveranciers, zoals: Benjamin Moore, Sherwin Williams, PPG (Histor, Sigma). En al komt Akzo Nobel (Flexa) met het blauwe Bright Skies als kleur van het jaar, daarnaast hebben ze ook de Greenhouse Kleuren in hun pallet voor vitale en frisse ruimtes voor binnen en buiten.

Benjamin Moore > October Mist 1495
Sherwin Williams > Evergreen Fog
PPG > Olive Sprig

Greenhouse: Fris en Vitaal (Akzo Nobel)

Dit palet in de Akzo Nobel (Flexa) kleuren van 2022 combineert zachte groene, blauwe en aardse bruine tinten. Ze brengen buiten naar binnen en zorgen zo voor de harmonie tussen mens en omgeving. Op het gemoed hebben deze kleuren een postief effect.

Vind je de lichte tinten te braaf, dan kun je altijd meer frisheid toevoegen door voor meer heldere of uitgesproken kleuren te kiezen uiteraard. Aangezien groen hoort bij het element hout en hout staat voor vernieuwing en vooruitstrevendheid, zullen mensen met het hout element in hun blauwdruk (9 star ki profiel feng shui) wellicht meer pit in de kleuren willen.

Natuurlijke lichtinval

#biofilie #groenetrend #groen2022 #trendkleuren2022 #kleurtrends2022

Groene wand

Groene harmonie; de overlap tussen Feng Shui en Biofilie

Mensen denken bij groen al snel aan de natuur buiten zichzelf. Echter zelf ben je niet alleen onderdeel van de natuur, je bènt natuur. Een levend wezen vol energie dat energie uitwisselt met anderen en je omgeving. Of dit nu je woon- of werkomgeving is. Alles is met elkaar verbonden.

Feng Shui
Feng Shui is een duizenden jaren oude Chinese filosofie vanuit het Taoisme dat de interactie tussen jezelf en je omgeving bestudeert en optimaliseert. De 5 elementen hout, vuur, aarde, metaal en water worden met elkaar in harmonie gebracht, zodat de energie tussen jou en je omgeving en ook in jou (Chinese Geneeskunde) in flow beweegt.

Biofilie
Biofilie betekent 'houden van het leven' en wordt sinds de jaren '80 gebruikt in de Westerse design en architectuur. Het is ontstaan in 1984 dankzij Edward O. Wilson, een Amerikaanse bioloog, natuurkundige en schrijver. Het is een terug naar je natuur principe, terug naar de samenleving tussen onze voorouders en hun woon- en werkomgeving. Het idee erachter is dat de mens natuurlijke elementen in zijn woon- en werkomgeving nodig heeft ter bevordering van diens welzijn en reduceren van stress.

Qua ontwerp komen de volgende elementen aan bod:
• organische vormen
• natuurlijke materialen (o.a. bouwen met hout)
• natuurlijke elementen (zoals waterelementen ook qua geluid)
• levende elementen (oa. bomen en planten, denk ook aan groene wanden/verticale tuin)
• natuurlijk licht
• natuurlijke ventilatiestromen

Overeenkomst en verschil
Beiden ideeën hebben een harmonieuze werk- en leefomgeving als doel.
Waar Biofilie werkt met natuurlijke elementen, kijkt Feng Shui ook naar waar welke elementen het beste tot zijn recht komen en hoe deze elementen in interactie zorgen voor een optimale chi (levensenergie) stroom. Je plaatst dus niet zomaar hoge bomen in bijvoorbeeld de ruimte waar het element metaal een belangrijke rol speelt. Immers metaal hakt hout. Of een waterobject daar waar het element vuur tot zijn recht dient te komen. Water blust namelijk vuur.

Hoe mooi is het als je beiden met elkaar laat samenwerken, zodat nieuw en oud samenkomen en east meets west.

Groen

Algemene betekenis
Groen is de verfrissende kleur van het leven, van levensenergie.
Het staat voor de vernieuwing die de lente met zich meebrengt, jong en onervaren ('nog groen zijn') en open voor een nieuw avontuur, klaar voor nieuwe ontwikkelingen ('het licht staat op groen'). Nieuwe ontwikkelingen brengen groei met zich mee en vruchtbaarheid. De eigen-wijze vrijbuiter is een typsiche persoonlijkheid die past bij de kleur groen en de houtenergie van de lente.
Groen is tevens de kleur van balans en harmonie.

Groen en natuur'lijke' ontspanning

Op deze foto zie je 3 prachtige effecten van de kleur groen:

1. Natuurlijke cycli
De Fibonacci spiraal in het slakkenhuis dat symbool staat voor de herhalende cycli die zich in de natuur voordoen en dus ook in een mensenleven.

2. Slow flow
De slak an sich die je vraagt om het rustig aan te doen in een wereld waar zoveel mensen gehaast van A naar B rennen en vliegen

3. Ontspanning
Het ontspannende effect van de kleur groen: deze ontspanning kun je vinden door je daadwerkelijk in de natuur te begeven, met je blote voeten op het gras en ronddwalend in een bos bijvoorbeeld. De Japanners hebben voor dit laatste een naam: Shinrin-Yoku, dat betekent 'baden in de atmosfeer van het bos'. Al je zintuigen openzetten wanneer je in de natuur bent als een vorm van groene weldadende therapie, je letterlijk wel-voelen door één te zijn met je omgeving.

Chakra Groen, de kleur van het hart

Het hartchakra is het middelpunt tussen de drie onderste en de drie bovenste chakra’s en vormt zo de brug tussen lichaam en geest, mind en spirit. Een gezond hartchakra leidt ertoe dat je je lichaam kent, hoort, ziet en voelt en de daarbij behorende boodschappen. Vanuit dit hart kun je jezelf omarmen met al je wensen en verlangens, je vreugde en je angsten en verdriet.

Je innerlijke en uiterlijke relaties
Het hartchakra in balans zorgt voor harmonie tussen je innerlijke mannelijke- en vrouwelijke energie: het heilige huwelijk. Vanuit het omarmen van jezelf kun je gezonde relaties aangaan met anderen, wetende dat je goed genoeg bent, perfect zoals je bent. Je gaat dan relaties aan vanuit heelheid en niet vanuit een tekort. Je hartchakra herinnert je eraan dat je geen liefde hoeft te zoeken, aangezien je al liefde bent.

Door middel van bepaalde yoga houdingen kun je het hartgebied van je lichaam meer openen.

Groen in Feng Shui

Feng Shui is de Chinese Filosofie voortkomend uit het Taoisme die staat voor jezelf in harmonie met je omgeving.
Energie en kleur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, aangezien iedere kleur een bepaalde trillingsenergie heeft met een bijbehorende invloed op je welzijn.

Zowel met je kleding, interieurinrichting voor je woning als wel de inrichting van je werkomgeving kun je je voordeel doen met de rustgevende, harmoniserende én avontuurlijke kleur groen.

Bij Feng Shui wordt je huis verdeeld in windrichtingen. De windrichting voor de hout-groen energie is het Oosten en Zuid-Oosten.

Het Oosten (3 Hout)
Het Oostelijke gedeelte (daar waar de zon opkomt) staat symbool voor je relatie met je ouders, grootouders, overgrootouders, leraren, leidinggevenden en mentoren.
Dit deel van je huis staat voor je Roots. Aandacht geven aan je Roots is heel belangrijk bij energie/burnoutherstel.
Je verleden heeft er immers voor gezorgd dat je staat waar je nu bent. Je roots staan tevens synoniem voor stabiliteit, het stevig geworteld zijn.

Het Zuid-Oosten (4 Hout)
Het Zuid-Oosten staat voor innerlijke rijkdom, voorspoed en groei.

De woonkamer is de ruimte in het huis waar familie bij elkaar komt. Dè plek voor het element hout. Het is mooi als deze ruimte links midden of links achter in je woning ligt.

#fengshui #houtelement #elementhout #fengshuielementen

In de elementencyclus (Wu Xing) wordt Hout gevoed door water en Hout voedt op zijn beurt Vuur. Op deze foto zie je het Hout element terug in de kozijnen, het behang, de kleur van de stoelen en de vorm van het rechthoekige vloerkleed. Het water element komt naar voren in de glazen lampen. In het vloerkleed zit een rode vuurgloed. Het behang is nogal druk, zoals je vaak ziet bij dessins met bloemen en planten. Je kunt uiteraard ook kiezen voor een wand in 1 kleur, bijvoorbeeld in één van de groene trendkleuren die je hierboven vindt op deze pagina.

Feng Shui Tips Groen

Deze hout- en groen energie werkt overigens ook positief door in de hoek van Welvaart (ZuidOosten).
Groen wordt namelijk ook geassocieerd met de groei van je financiële middelen en welvaart in het algemeen.

Gebruik daarom in de Oostelijke en Zuid-Oostelijke windrichtingen letterlijk de kleur groen, alsook symbolen die staan voor groei en levendigheid, zoals planten. Het materiaal dat je in deze gebieden het beste kunt gebruiken is uiteraard hout.

Zie je door de bomen het bos niet meer, begeef je dan letterlijk in een natuurlijke groene omgeving.

Levendig groen en koninklijk paars is een prefecte combinatie voor het Zuidoosten van je woning/kamer.

Feng Shui Groene Tips Werk

Sta je voor nieuwe ontwikkelingen in je organisatie en wil je de teamdynamiek hierin meenemen, zoek dan met je medewerkers een groene omgeving op (liefst buiten) om je visie, inspiratie en toekomstige ontwikkelingen te delen. Vervolgens kun je ze hier verder over laten brainstormen in de groene omgeving.

Communicatief Groen

Communicatief inspirerend en beschut, wat een veilig gevoel geeft.

Levendig Groen

De sfeer en luchtkwaliteit verbeteren doe je met levendig groen op de werkplek.
Kijk wel goed naar de mix van ruimte, soort plant en windrichting. Laat je voor wat betreft sec plantadvies adviseren door een groenbedrijf.

Een warm welkom

Hou wel in je achterhoofd dat deze niet per definitie kennis hebben van het soort plant in je feng shui ruimte. Zo was de cactus weliswaar afgelopen jaren heel trendy, echter geeft de stekelige vorm nu niet bepaald een vriendelijke dynamiek aan je ruimte. Dan kom je in een bedrijf in de ontvangstruimte en is je welkom een prikkerige cactus, soms zelfs nog in een kastje. Is dat het welkom dat je als bedrijf wilt geven? Opgesloten en prikkerig?
Een fris groot kleurig boeket werkt in zo'n setting veel aantrekkelijker.

Groen in je kledingkast in 2022: Verfrissend

Ook hier is het belangrijk om te ontdekken welke kleurtint jou het beste staat. Groen met meer geelpigment is warmer dan groen met meer blauwpigment. De heldergroene kleur van het zakelijke vrouwenpak staat bijvoorbeeld prachtig bij roodharigen of juist heldere wintertypen.

Nanny Groen

Pantone's Spring/Summer Cascade Green zien we op de runway oa. bij Moschino terug. Hier een zoete variant door de combinatie met Bubblegum roze.

Femme Fatale Groen

Dolce & Gabbana gaat voor een wilde sensuele Spring/Summerlook met een groen dat dicht tegen Cascade Green aan ligt.

Metallic Groen

Bij Tom Ford zien we een frisse kleur groen in een metallic variant. Een stoere en sensuele mix.

Sleepy Green

Deze mix van groen-roze kleuren zijn volgens Feng Shui perfect voor je slaapkamer energie, wanneer deze ligt in de ZuidWest hoek van je huis. De hoek van Liefde & Relaties.

Workout Green

Workout wintergroen.
Doe eens mee met onze energiegevende SheFlow lessen.

Tropical Green

Een vleugje Tropical is altijd welkom in je huis. Deze mix doet het goed in een kinderkamer.

Healthy Green

Matcha Groene thee.

Matcha is een verpulverde groene theepoeder uit Japan, met een zoete, hartige (umami) smaak.

Review

Marleen Broekhuizen & Michiel Piepers – coaching Home Energy Kleur & Interieur

Samenwonen
“Je kent het misschien wel; Drukke baan, weinig thuis, zoekt rust in huis, maar chaos. Dan besluit je ook nog samen te gaan wonen. Leuk! Maar al die spullen?!
Ik ben van nature een verzamelaar, een georganiseerde chaoot, heerlijk toch? Maar in huis is dat niet altijd even handig en met twee huishoudens naar één, wordt dat erg lastig.

Ruimte creëren
Op zoek naar hulp, rust en inzicht was daar, de reddende engel, Gladys Daniel, voor een Home Energy Consult.
Met handige tips en handvatten als, “begin eens alleen met die kast uit te ruimen en tegen de muur te zetten” ontstond er een zucht aan energie in huis. Ook tips voor kleur en materiaal zorgde ervoor dat het huis meer rust kreeg en in balans kwam.

Van een huis naar een thuis
Door de opdrachten die we afzonderlijk van Gladys kregen, ontstond er tevens een inzicht in wat wij beide van het huis vonden en wat we nodig hadden om meer samenhang te creëren in ons huishouden.
We zijn nu een paar maanden verder en nog steeds komen er kleine dingen aan het licht die door Gladys in beweging zijn gebracht.
Zo fijn! Ik kom in rust thuis en kom tot rust thuis.

Bedankt!”