Paars in de Elementen: Vuur


Paars in Kleurenwiel


Paars in Chakra's: Kruinchakra

Paars in Pantone 2022 Trendkleuren

Paars Lente-Zomer Pantone 2022 New York

Paars benadrukt jouw uniciteit
Op de eerste plaats komt het paars bij Pantone naar voren in de Pantone Kleur van het jaar 2022: Very Peri.
In het New Yorkse fashion pallet zien we ook Dahlia, een tint met een warme ondertoon.

De paarsige kleur in dit trendpallet is Dahlia. Een roze-paarse uitbundige tint.

Sensuele mix

Heb je lef, combineer dan eens paars met levendig rood. Een prachtige sensuele combi.

'Jij bent Perfect': Autonoom Paars

Het boek 'Jij bent Perfect' heeft bewust de combinatie van paars en rood. Rode kracht en Paarse zelfstandigheid, met een ondertoon van blauw verfrissend en stromend water. Immers blauw met rood maakt paars.
Kortom: jouw tool naar Intuïtief Persoonlijk Leiderschap. Vandaaruit kun je leven vol overgave.

Jij bent Perfect, jijbentperfect, leven vanuit overgave, overgave, intuitief persoonlijk leiderschap, sheflow, sheflowgirls

Paars Lente-Zomer Pantone 2022 Londen

Paars omringt je met mysterie
In het Londen trendkleurenpallet is Orchid Bloom de kleur paars; zacht door de hoeveelheid wit. Deze kleur maakt een dromerig koppel met het verfrissende Cascade.

Text by Gladys Daniel

Paars benadrukt jouw geniale gaven
His Royal Badness, een muzikaal en creatief genie, een koninklijke naam en zijn tijd ver vooruit in 1992 met een spiritueel symbool waarvan de ontwikkeling al op zijn album 1999 in 1984 te zien was. Een combinatie van man-vrouw,  mannelijke en vrouwelijke energie (yin-yang), het oog van horus, nummer 7, hemel (zon) en aarde. Purple Rain volgens Prince is wanneer er rood bloed in de blauwe lucht is, krijg je paarse regen.

Pantone heeft ter ere van Prince in 2017 een officiële kleur paars vastgelegd: Love Symbol #2.

Violet

Violet is de kleur met de hoogste frequentie die het menselijk oog kan waarnemen. Het zit tussen blauw en ultraviolet in. Net als paars heeft violet een mix van blauw en rood, alleen met iets meer blauw dan bij paars.

Paars

Paars is de kleurcombinatie van warm rood en koel blauw.

Golflengte kleuren

Paars brengt je energie omhoog
Hier kun je zien wat met golflengte wordt bedoeld. Een golf loopt van dal naar top naar dal. Bij violet volgen de golven elkaar sneller op en zijn dus korter dan bij rood. Daarom heeft violet een hogere energie dan rood.

De psychologie van Violet & Paars

Royalty, rijkdom, luxe, authenticiteit, sensualiteit, retroflectie, zelfbewustzijn, spiritualiteit, intuïtie, zelfvertrouwen, mysterie, futuristisch en wijsheid.

Dat zijn de woorden die worden geassocieerd met violet en paars.
Er zit een geschiedenis achter de symboliek van paars en rijkdom. Welke? Dat lees je hieronder bij de etymologie van paars en de manier waarop de paarse kleurstof van oorsprong werd verkregen.

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen, behalve zoals de meeste mensen blauw kunnen waarderen, ook de kleur paars mooi vinden.

Etymologie Paars

Paars geeft je een vleugje glamour
Paars komt van het Latijnse purpura (door schaaldier paars geverfd) en van het Griekse porphyra (paars geverfd).
Deze purperrode natuurlijke kleurstof werd gewonnen uit een klier van een speciaal soort zeeslak, de brandhoren (murex) en de verwante Hexaplex trunculus. Tijdens het hele proces komt nogal een stank vrij. De paarse kleur wordt verkregen door de in eerste instantie kleurloze vloeistof met een laagje zout in de zon te leggen. Door oxidatie verandert de kleur van geel naar groen, naar blauw en tenslotte paars.

Tyreens Purper
De kleur staat ook bekend als Tyreens paars, omdat deze door de de Feniciërs (Phoeniciers , 1570 v. Chr.) in de Libanese stad Tyrus werd geproduceerd. Purper/paars is onder andere phoinix in het Grieks, vandaar de naam Feniciërs (Phoinikèioi).
Ook schijnt daarom de kleur paars te worden geassocieerd met de feniks die herrijst uit zijn eigen as.
Tegenwoordig weten we dat purper al tijdens de Minoïsche beschaving op Kreta werd gewonnen. Dit was ongeveer tijdens het derde millennium v.Chr. en 1200 v.Chr. De havenstad Kommos was een purperproductiecentrum. Kleding werd vaak eerst in Idigo gelegd en daarna in paarsrood.

In het Europese Westen waren geen purperproducerende schaaldieren en daarom werd daar Vermiljoen en Karmozijnrood gebruikt. Dit werrd door het insect Kermes vermilio, bekend als Grana, geproduceerd.

Kostbare handelswaar
Voor één gram poeder zijn 120 pond slakken nodig. Door invloed van zonlicht werd de kleur nog dieper. Met 1 gram kun je slechts 10 tot 15 gram textiel verven. Door deze combinatie werd het een kostbaar goed en stond het dragen van kleding of gewaden in deze kleur synoniem aan rijkdom en aanzien. De kleur paars werd daarom gedragen door hoogwaardigheidsbekleders, keizers en koningen. Keizer Nero (regeringsperiode 54-68 n.Chr.) zou zelfs hebben bepaald dat alleen de keizer, senatoren en priesters het Tyrische purper mochten dragen.
We zien het paars op diverse manieren terug in Romeinse toga.

In het Byzantijnse rijk werk een zoon of dochter van een koning Porphyrogenitus genoemd, "kind geboren in paars".

Amethyst: Edelsteen van Violet en Paars

Een heldere geest

De edelsteen Amethyst heeft diverse kleurschakeringen in de violet en paars. Deze steen zou helderheid brengen.
Amethist komt van het Griekse woord: amethystos, wat 'niet beschonken' betekent, ofwel nuchter en helder.
Er doen verschillende verhalen de ronde over Dionysus (de Griekse god van de wijn) en Amethystos. Zo zou Dionysus verliefd zijn op de aantrekkelijke Amethystos, die zijn liefde echter niet beantwoordde. Amethystos bad tot de goden om kuis te blijven en deze vraag werd beantwoord door Artemis die haar veranderde in een wit stenen beeld. Uit nederigheid leegde Dionysus zijn wijnglas over het beeld, dat vervolgens paars kleurde.

De Grieken beschouwden amethist als hulp bij het voorkomen van vergiftiging, vandaar dat hun bekers vaak bezaaid waren met de paarse steen.

Daarnaast verkleurt amethyst bij contact met sommige plantaardige gifstoffen. Ook in de Romeinse tijd en in de middeleeuwen was men bijzonder bang voor vergiftiging. Kelken werden daarom vaak gesneden uit of versierd met amethist zodat men tijdig gewaarschuwd werd tegen vergiftiging.

Amethyst in Feng Shui Home Energy
Een perfecte zakelijke steen

Volgens deze oude Chinese Filosofie is amethyst dè steen voor het bemoedigen en harmoniseren van positieve zakelijke relaties op alle niveaus.

De edelsteen Amethyst

Paarse Aarde?

Onderzoekers denken dat buitenaards leven wel eens een paarse uitstraling kan hebben. Ook vermoeden onderzoekers van NASA dat onze blauwe planeet aarde ooit paars was, in de eerste twee miljard jaar van haar bestaan.

Violet Beauderest

Bijna iedereen kent wel Sjakie en de Chocoladefabriek (1964) van Roald Dahl. Eén van de personages in dit verhaal is Violet Beauderest. Ze is kampioen kauwgumkauwer. Ze wint de derde Gouden Toegangskaart van Willie Wonka, heel competitief brutaal. Als fervent kauwgumkauwer wil ze graag de eerste mens ter wereld zijn die een volledige maaltijd eet in de vorm van een stukje kauwgum eet. Ze gaat in tegen de waarschuwingen van de Willie Wonka en zwelt op als een reusachtige violet kauwgombal. Nadat ze vervolgens wordt uitgeperst blijft ze violet.


Paars en chakrakleuren, 7e chakra

Paars stimuleert je Bewust-Zijn
Sahasrara, je kruinchakra is het zevende chakra en heeft de kleuren violet en wit. Dit chakra is gelegen aan de bovenzijde van je hoofd, net onder de fontanel, en reikt uit naar de ruimte boven je hoofd. Sahasrara betekent ‘duizend’ als in oneindig in het Sanskriet en het chakrasymbool is een lotusbloem met duizend blaadjes.
Bij pasgeborenen is de fontanel nog duidelijk zichtbaar en voelbaar en vanuit Indiase filosofie wordt gezegd dat de fontanel de toegang is voor de essentie in het lichaam en bij het verlaten van deze aarde ook het beste via deze weg het lichaam kan verlaten. Deze spot heet Brahmarandra in het Sanskriet. Randhra betekent doorgang en Brahma is de Schepper van het Universum.

Je ziet hier de relatie met de psychologische effecten van de kleur paars, aangezien dit chakra staat voor:
Bewustzijn, wijsheid, gratie, weten en begrijpen, een open mind.

Je vergroot je bewustzijn door:
1. Aandachtig aanwezig te zijn in het hier en nu met een openheid van geest voor alles wat mogelijk is.
Het gaat om aandacht en bewustzijn voor alles wat zichtbaar en onzichtbaar is, alles wat je kunt ervaren met je 6 zintuigen.
Het is het samenvallen van:
onderbewustzijn - bewustzijn - hogerbewustzijn

2. Je overtuigingen te achterhalen, te onderzoeken en waar nodig te transformeren en/of te laten gaan.
Dat wat je diende in je jonge jaren, gedrag dat je bent gaan toepassen vanwege de omgeving waarin je bent opgegroeid, was destijds wellicht nodig voor je zelfbehoud, maar hoeft je nu niet meer te dienen. Sterker nog, het kan je zelfs beperken voor verdere groei.

Het gaat bij dit zevende chakra om onthechting van je fysieke lichaam en het materiële terwijl je toch stevig met twee voeten op de aarde staat en geniet van het leven.

Tevens gaat het om waarachtig en puur te leven.

Gladys Daniel

Paars in Feng Shui

Feng Shui is de Chinese Filosofie voortkomend uit het Taoisme die staat voor jezelf in harmonie met je omgeving.
Energie en kleur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, aangezien iedere kleur een bepaalde trillingsenergie heeft met een bijbehorende invloed op je welzijn.

Tel je zegeningen
Paars is met zijn symboliek uiteraard dè kleur voor de hoek van Welvaart, Overvloed & Zegeningen.
De windrichting is Zuid-Oost en in de Bagua (achtkantig vierkant) valt het onder het huis Wind. Daarnaast kun je helder paars, met meer rood dan blauw, gebruiken in de hoek van Roem & Verlichting (Zuiden) en lavendelachtige tinten in de hoek van Carrière & Levensloop (Noorden). Denk ook aan een vleug sensueel paars in de ruimte van relaties, het Zuid-Westen.

Tips voor paars in je woon- en werkomgeving

Bij paars in je woon- en/of werkomgeving hoef je uiteraard niet direct te denken aan pimpelpaars. Paars kent diverse kleurschakeringen, kijk hieronder eens welke tint paars bij jou past.

Denk er ook aan dat overdaad schaadt en dat is zeker het geval bij paars. Wees dus bewust van welke tint paars je gebruikt en in welke hoeveelheid.

Zoals iedere kleur is ook paars van invloed voor de sfeer in je woon- en werkomgeving en kun je invloed uitoefenen op emoties en werk- en levenshouding.

Sensueel paars of rustgevende tint in je Slaapkamer
In je slaapkamer kun je kiezen voor een sexy touch met warm paars of een rustgevende invloed van lavendelpaars of een andere licht violette tint.

Werkkamer en kantoor
In je werkkamer of op kantoor brengt paars creativiteit, onderscheidingsvermogen, rust en reflectie.

Bepaal voor je kleurgebruik:
>Afhankelijk van de Feng Shui stroming kijk je ofwel naar de windrichting of naar de functie van je vertrek.
>Welk element hoort hier bij
>Welke tint komt hier het beste tot zijn recht (lichtinval is hierbij bepalend)
>Welke sfeer wil je neerzetten?

> En bovenal is de vraag: bij welke paarse tint voel jij je goed?

Gladys Daniel

Paars brengt creativiteit op je werkplek. Een paarse touch is ook ideaal voor je home-office.

Lavendel

#kleur #kleurenpsychologie #fengshui #lavendel #kleurenergie

Een zachte, pastelachtige tint uit de Graham en Brown verfcollectie.

Paarse tinten


Koninklijk paars

Paars doet het prima op de werkvloer. Mijn tip: combineer paars met groen of aqua en warm hout.

Paars in je tuin

Natuurlijke paarse weelde
Wil je graag wat meer kleur in je tuin met verschillende paarsnuances?

De volgende bloemen en planten doen het dan goed:

• Lavendel uiteraard. Dan geniet je ook direct van de heerlijke geur in je tuin, die nog extra wordt verspreid op een dag met meer wind.
• Salie. Deze bloeit in juni-juli paars, soms wit of roze.
• Paarse monninkskap
• Paarse violen
• Blauweregen (Wisteria). Laat je niet misleiden door de naam, want de kleur van de bloemen zijn paarsblauw
• IJzerhard

Kawachi Fuji garden in Japan

Paars voor je overige zintuigen

Paars is zinneprikkelend
Paars in je interieur prikkelt je zicht, mind en geest. Je kunt daarnaast ook je reuk-, smaak- en tastzin laten genieten van paars.

Lavendel
Denk aan lavendelolie voor huid, haar en interieur. Zo zijn er nog veel meer lichamelijke verzorgingsproducten met de geur van lavendel.

Qua smaak doet de combinatie van chocolade met een vleugje lavendel het heel goed.

Tips paars in je kledingkast

Een paarse gloed
Er bestaan verschillende soorten kleurtypes: winter-, herfst-, zomer- of lentetype.
Dit wordt bepaald door de kleur van je huid, haar en ogen.Ben je een warmer kleurtype dan staat jou een paarse kleur met meer rood. Ben je een koeler kleurtype dan is blauw-paars meer jouw kleur.

Volg dus niet blindelings de modekleuren die in de winkel hangen. Los van het feit dat deze vaak niet zo snel de runwaytrends opvolgen, houden ze ook geen rekening met jouw huidskleur. Dan kan het gebeuren dat jij gaat voor dat leuke model jurkje in een voor jou verkeerde kleur. Met andere woorden een kleur die je niet ophaalt maar verbleekt. In 2019/2020 kon je dat goed zien met de kleur geel in de winkels. Het was vaak een mosterdgeel en okergeel, die echt niet iedereen laat stralen. Zonde van je geld. Denk niet, 'oh maar ik kreeg steeds complimenten', want de meeste mensen zien niet wat de juiste kleur voor iemand is.
Kies je kleuren bewust en met zorg, zodat je optimaal tot je recht komt.

Feminine en zwierig

Alberta Ferretti
Spring Summer 2022

Een nieuw perspectief met Very Peri 2022

Combineer paars ook eens met geel, blauw of zwart.

Review

Marleen Broekhuizen & Michiel Piepers – coaching Home Energy Kleur & Interieur

Orde in de Chaos
“Je kent het misschien wel; Drukke baan, weinig thuis, zoekt rust in huis, maar chaos. Dan besluit je ook nog samen te gaan wonen. Leuk! Maar al die spullen?!
Ik ben van nature een verzamelaar, een georganiseerde chaoot, heerlijk toch? Maar in huis is dat niet altijd even handig en met twee huishoudens naar één, wordt dat erg lastig.

Rust en balans
Op zoek naar hulp, rust en inzicht was daar, de reddende engel, Gladys Daniel, voor een Home Energy Consult.
Met handige tips en handvatten als, “begin eens alleen met die kast uit te ruimen en tegen de muur te zetten” ontstond er een zucht aan energie in huis. Ook tips voor kleur en materiaal zorgde ervoor dat het huis meer rust kreeg en in balans kwam.

Van een huis naar een thuis
Door de opdrachten die we afzonderlijk van Gladys kregen, ontstond er tevens een inzicht in wat wij beide van het huis vonden en wat we nodig hadden om meer samenhang te creëren in ons huishouden.
We zijn nu een paar maanden verder en nog steeds komen er kleine dingen aan het licht die door Gladys in beweging zijn gebracht.
Zo fijn! Ik kom in rust thuis en kom tot rust thuis.

Bedankt!”